tiistai 1. tammikuuta 2019

HAAVEITA JA ULKONA VÄRJÖTTELEVIÄ JOULURUUSUJA

Uusi puutarhavuosi on käsillä, huolimatta talvesta, joka ei säiden puolesta ole oikein edes vielä alkanut. Sydänalassa väpättää jo keväinen liekki, joka roihuaa vallankin näin lomapäivien jatkuessa. Koska kuvatiedostoni ammottaa tyhjyyttään viime vuoden osalta, kannoin elämää ulos kuvattavaksi. Tällaiset pienet hetkelliset stailaukset voivat olla todella terapeuttisia ja innoittavia, sillä luonto ja siitä kumpuava kauneus on yhtä kuin elämä. 
Puutarha jatkaa kuivan kesän jälkeen ansaittua lepoaan, tänä vuonna toivon, että kosteutta riittäisi ja toki sitä auringonpaistetta myös. Yrttilavan kyljessä nojailee marraskuun löytö, vanha sinkkinen kylpyamme. Viime talvena löysin vähän vastaavanlaisen, tämä on hieman sirompi ja laidoiltaan korkeampi. Pohjan sauma on hieman auki, joten ilman pientä fiksausta amme ei pidä vettä, mutta katsotaan, tuleeko tämä istutusastiaksi hyötyviljelyyn. 
Oikeasti nostin nämä jouluruusut jo aamusella terassille vähän vilvoittelemaan. Vasemman puoleinen on kukkinut viileällä ikkunalla jo viikkoja, oikeanpuoleisen ostin eilisellä kauppareissulla puoleen hintaan. Tavoitteena on jälleen tänä vuonna pitää nämä elossa ja istuttaa heti maan sulamisen myötä metsäpuutarhaan. 
Lomalla olen kierrellyt lähes päivittäin puutarhassa, jotenkin se tuo iloa ja herättelee jo listaamaan asioita, mistä aloittaa kevätpuhteet heti, kun niiden aika jälleen koittaa. Linnut pitävät ihanasti elämää yllä ruokintapaikalla omenapuiden lomassa. Muutama päivä sitten haketin ison kasan loppukesän ja syksyn aikana kertyneitä risuja ja kokosin hakkeen jo valmiiksi vaiheessa olevan kuusiaitaistutuksen tuntumaan. Kuiva kesä vei lähes puolet istutetuista kuusentaimista ja keväällä aitaa on paikkailtava uusilla taimilla. Hake on ehdoton apu taimien juuriston suojaamiseen.
Muutoinkin ajatukset ovat olleet maanparannuksessa ja puutarhasta kertyvän aineksen kiertokulussa. Maaperämme on todella savista ja kaikki maatuva aines, mitä puutarha itsessään tuottaa, on kullanarvoista. Keittiöjätteen kompostointi tuo vielä oman rikkaan lisänsä maanparannukseen. Maalle on annettava se, mikä maalle kuuluu.  
Vanhaherra Samuraikin teki kanssani puutarhakierroksen, mutta vaati päästä syliin märästä lumisohjosta. Toistaiseksi aika kuluu mukavammin sisätiloissa, nytkin lämmittelemme takkatulen ääressä ja annamme ajatusten virrata kevääseen. Tässä vuodenajassa ihaninta on juurikin haaveilu. Jostain luin, että haaveilu on mielen leikkiä ja haaveilu ja siitä saatava mielihyvä kertovat terveestä psyykkeestä. Me puutarhasta ammentavat tiedämme, miten suurta iloa tuottaa uuden puutarhavuoden suunnittelu ja siihen liittyvät unelmat. Ihania haaveiluhetkiä teille jokaiselle ja oikein inspiroivaa uutta puutarhavuotta!

8 kommenttia:

 1. Jouluruusut näyttävät aivan ihanilta muuten harmaassa ympäristössä. Oi, kuinka hienoa onkaan taas kulkea valoa, lämpöä ja värejä kohti.
  Herkullinen on kissaherrakin. Kissaihmisenä herkistyn aina kissoja nähdessäni ja edelleen ikävöin edesmennyttä Juusoani.
  Postilaatikkossa oli jo ensimmäinen siemenluettelo. Tästä se taas alkaa. Ihanaa.
  Oikein hyvää uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanopas muuta, kevät on seuraava vuodenaika ja se vuoden paras ajanjakso on taas edessäpäin. Voi miten surullista kuulla Juuson poismenosta. Samuraillakin alkaa olla ikää eikä kunto ole enää paras mahdollinen, mutta ihana että hän vielä jaksaa olla touhuissa mukana seuraillen. Voi että, siemenluettelot alkavat tosiaan putoilla postilaatikkoon, täsät me taas ponnistamme kohti iloisia aikoja! Kaikkea hyvää uuteen vuoteesi!

   Poista
 2. Ihania ajatuksia joihin niin voin yhtyä. Kiertelin myös tänään puutarhassa sopivasti ennen vesisateen alkua. Unikkojen vihreät lehdet puskivat näkyviin suojalumen seasta ja melkein jo kuvittelin kevään olevan lähellä. Vuosi sitten vuoden vaihteessa kirjoittelin samoin sanoin, että talvi ei ole edes oikein alkanut. Tulkoon nyt jonkinlainen talvi, mutta ajatus keväästä on niin kirkas ja suloinen - eikä siihen ole pitkä aika!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuosi tuntuu rytmittyvän joka vuosi samaan tapaan. Nyt odotetaan ja haaveillaan, jossain vaiheessa jo tuskastutaankin. Sitten kaikki alkaa mahtavalla pöhinällä ja sitten taas ihmetellään, miten ajan voisi edes hetkeksi pysäyttää ;D... puutarhureiden elämää!

   Poista
 3. Suloiset jouluruusut. Onnellista ja kukkaisaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
 4. Jouluruusut näyttäävät tosi hyviltä ja varmasti onnistut saamahan ne puutarhahan asti. Ihanan löyrön oot taas teheny :)
  Kevättä orotan jo mäki, vaikkei talavikaa oo viälä kunnolla eres alaannu. Haaveellahan ensi. Kyllä se kevät pian koittaa :)
  Ihanaa uutta vuatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kutakuinkin ovat vielä hengissä, huh! Nyt onkin saatu ihan oikea talvi, kaunista mutta kylmää. Kevät kytee jo mielessä päivittäin! Oikein ihanaa tätä vuotta myös!

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.