lauantai 7. tammikuuta 2017

TILINPÄÄTÖSTÄ

Anu haastoi minut puutarhurin Tilinpäätös -haasteeseen, kiitos tästä kovasti. Tulin pohtineeksi samoja asioita osin jo tuossa taannoin toisen haasteen yhteydessä, mutta yritän miettiä vastauksia hieman eri näkökulmista ja koota tähän vielä jotain uutta. Kuvat eivät välttämättä liity suoraan vastauksiini, yritin vain poimia ennen julkaisemattomia otoksia.

 Mitä unelmia toteutit vuonna 2016?
Avasin puutarhani kesäkuun lopussa paikallisten maatalousnaisten pyynnöstä. Päivä oli oikein ihana ja onnistunut, iloisia vierailijoita ja hyvänmielen kohtaamisia riitti pitkin päivää. Kasveja tulin hankkineeksi vähän, mutta haaveista toteutuivat ainakin tarhamagnolia 'Leonard Messel', ranskanruusu 'Tuscany Superb', valkoinen varjolilja ja tiukukärhö 'Arabella'. Joka vuosi olemme mieheni kanssa yhteistuumin tehneet jotain uusia rakenteita puutarhaan, tänä vuonna toteutuneita olivat puuvaja, aamupalapation ruokailuryhmä sekä pyykkiteline. Ja niin, toteutin yrttitarhan kasvihuoneen kylkeen muuraamaani tiililavaan.
Mitä opit?
Kulunut puutarhavuosi oli ehkä innottomampi kuin moni aikaisempi, silti vietin puutarhassa paljon ihania hetkiä. Vuodet ovat erilaisia johtuen eri tekijöiden summista ja ehkä opin taas hieman paremmin sietämään ja hyväksymään ajoittaiset rajoitteet suhteessa puutarhanhoitoon. Taas on uuden kevään odotus alkanut ja uudet mahdollisuudet ja hetket ovat edessäpäin, se on ehkä puutarhurin ihanin tieto.

Mitä murehdit?
Minä olen yleisellä tasolla murehtimisen maailmanmestari, mutta puutarhassa murheet eivät koskaan asetu samoihin mittakaavoihin kuin elämässä yleensä. Eniten taisin käyttää aikaa murehtimalla, kuinkas muuten kuin niitä tekemättömiä puutarhatöitä. Se on vitsaus jota en tahtoisi ollenkaan myöntää, mutta valitettavasti joudun sen tekemään.
Mistä nautit?
Istuttamisesta, runsaasta puutarhan marjasadosta, kasvihuoneessa vietetyistä hetkistä huonommillakin säillä ja lempeistä pausseista puutarhatöiden lomassa.

Mitä haaveita on mielessäsi vuodelle 2017?
Suurin haaveeni on kokea ennen kaikkea nautintoa puutarhassa vietetyistä hetkistä ilman tekemisen pakkoa. Toivon olevani rohkea toteuttamaan puutarhassa tarpeen tullen uusia muutoksia niin, etten antaisi aikaisempien ratkaisujeni liikaa vaikuttaa. Tänä vuonna toivon olevani aktiivisempi lähtemään mukaan puutarhatapaamisiin ja lisäksi haaveissa siintää yksi ihana matka, johon olisi suunnitelmissa liittää useita upeita puutarhakohteita... siitä en uskalla kuitenkaan vielä lausua ääneen enempää näin julkisesti, katsotaan sitten tuonnempana kun selviää, onnistuuko suunnitelma. Ja niin, haaveilen kuvaavani puutarhassa tänä vuonna paljon enemmän kuin aikoihin, tosin ehkä tarvitsisin sen uuden kameran...

20 kommenttia:

 1. Voi kun mukavaa löytää täältä matkaan lähettämäni haaste! Ihanat, elämänmakuiset vastaukset unelmineen! Toivottavasti matkajärjestelyt onnistuvat ja pääset elämysten virtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteen alkuun laittamisesta Tita siis sinulle! Elämysten virta, upeasti sanottu, sitä todella kaipaan tulevalta vuodelta!

   Poista
 2. Kauniita kuvia ja ihania ajatuksia ja haaveita! <3
  Anu haastoi minutkin tällä samalla haasteella, en ole vielä ehtinyt vastata siihen. Mutta vastaan kyllä, koska tekee tosi hyvää itsellekin tehdä tilinpäätös menneestä kesästä.
  On niin hykerryttävää, että uusi puutarhavuosi on alkanut ja uudet haaveet saavat taas lentää.
  Toivottavasti haaveesi toteutuvat, erityisesti tuo matkasi! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos taas Riina! Haaveita tarvitaan, ne kannattelevat ja toivon että tänä vuonna annan enemmän haaveilleni tilaa toteutua myös.

   Poista
 3. Toteutukoon haaveesi ja olkoon tämä rauhallisten nautintojen vuosi ilman stressiä. On muuten kumma, miten vähäpätöisistä (jälkiköteen ajateltuna) asioista sitä pystyykin ihan menettämään yöunia.
  Mielettömän paljon te saatte miehesi kanssa aikaan, olisin tuollaisesta tahdista aivan pökerryksen hykerryksissä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, stressaaminen on jäänyt minulla ikään kuin päälle viimeisten vuosien aikana, nyt työstän sitä tietoisesti itsestäni pois! Voi kiitos, miten sitä itse on aina sokea omille töilleen ja aina pitäisi ehtiä ja voida muka enemmän...

   Poista
 4. Monta kaunista juttua saitte viime kesänä aikaan, ja tulevaisuuden suunnitelmat kuulostavat ihanilta. Toivottavasti tapaamme tänä vuonna:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anu ja kiitos haasteesta vielä kerran! Toivon todella että tänä vuonna tapaamme jälleen <3

   Poista
 5. Joka vuosi ei kait ole tarvis uudistaa isoja alueita. Joskus voi ihan vaan tehdä perushommia ja nauttia lempeistä päivistä. Ihmeen paljon kuitenkin teitte uusia juttuja viime kesänä ja rohkeasti päästit vierailijat pihallesi.
  Toivon Sinulle ja perheellesi paljon nautinnollisia hetkiä puutarhassa ja mukavia puutarharetkiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Itse ehkä uutta puutarhaa luodessa on liiaksi tottunut siihen, että sitä puutarhaa rakennetaan joka vuosi. Kyllä täälläkin voi jo levätä, tosin itse olen huono siinä, aina muhii uusia suunnitelmia ja työnteko puutarhassa on niin ihanaakin ja palkitsevaa. Toisinaan siihenkin sitten väsyy, balanssia balanssia tarvitaan :)

   Poista
 6. Vuodet eivät ole veljeksiä, eikä niiden tarvitsekaan sitä olla. Aina ei tarvitse tehdä niin paljon, pitäisi tosiaan oppia vain nauttimaan jo saavutetusta kauneudesta ja luonnon itsensä aikaan saamasta kauneudesta ennen kaikkea! Ihanaa uutta puutarhavuotta sinulle ja perheellesi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, näin se menee. Me turaajat vain olemme semmoisia myyriä ;)

   Poista
 7. Toivottavasti uudesta vuodestasi tulee antoisa, pääset suunnittelemallesi matkalle ja saat paljon hyviä kuvia puutarhasta!

  VastaaPoista
 8. Kauniita kuvia ja hienoa pohdintaa menneestä vuodesta. Aina ei jaksa eikä tarvitse olla yhtä tehokas, elämä on myös nauttimiseen tarkoitettu. Haaveet ovat samanmoisia minullakin; lisää kuvaamista ja uusi kamera voisi olla hyvä hankinta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku, kuvataan siis ahkerasti ja ensin täytyy säästää uuteen kameraan ;)

   Poista
 9. Teillä oli kyllä kaunis puutarha. Monia hianoja yksityyskohtia. Ja ne rakennelmat! Nii tairolla suunniteltuja ja siististi toteutettuja. Puutarha näytti nii harmooniselta kokonaasuurelta, että kyllä sitä voi ottaa jo pikkuuse lunkimmi. Mukavaa oli käyrä paikanpäällä :) Tuskin maltan orottaa kylypytynnörikuvia, mitä oot siihe keksiny.

  VastaaPoista
 10. Voi kiitos! Oli niin ihana yllätys kun pölährittä pihahan! Kääk, en kyllä tiedä miten sen kannibaalialtaan maisemoin... voi olla isohko haaste! Mutta mukava siellä on ollut lillua pikkupakkasillakin, en ole viitsinyt kovin isännälle nalkuttaa hankinnasta!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.