lauantai 18. kesäkuuta 2016

PUUTARHAN PRINSIIPIT

'Purple Sensation' ukkolaukat lukeutuvat suosikkeihini, tuntuu että ne sopivat vähän joka paikkaan. Muutenkin toisto on minun juttuni, tykkään lisätä varmoja ja itseäni viehättäviä kasveja ympäri puutarhaa. Viime vuonna istutin lisää pallohortensioita ja tänä vuonna lisäysvuorossa on ollut ihana pikkujasmike.
 Jokaisella taitaa olla puutarhassaan oma suuntautuneisuus tai johtoajatus. Toisia kiehtovat kauniit erikoisuudet, toiset panostavat hyötyviljelyyn, joillekin se juttu voi olla taas kierrätys ja puutarhan somistaminen hauskoilla esineillä. Minäkin olen kokeillut vähän kaikkea, mutta luulen löytäneeni oman tapani luoda ja hoitaa puutarhaa. Näkymät ja tunnelmat kiehtovat eniten, ehkä siksi luotettavat ja suhteellisen helposti alaa peittävät kasvit ovat mieleen. Yllä näkyvä rantaheinä on hyvä esimerkki tämmöisestä kasvista.
 Kyllä yksityiskohdillakin on merkitystä. Kauniit yksittäiset kukat kutsuvat pysähtymään ja luovat puutarhaan yllätyksiä. Ne ovat kuin ystäviä, joiden ilmaantumista odottaa joka vuosi yhtä innokkaasti ja toivoo niiden palaavan. Tarhakullero 'New Moon' on metsäpuutarhan jokavuotinen ilostuttaja.
 Kierrätys ja hauskat esineet ovat kyllä minunkin puutarhassa esillä, mutta nykyään harkitummin. Kuparinen vesipata on yksi rakkaimmista. Ympärillä yksi luotto- ja suosikkikasvini kotkansiipisaniainen sekä arovuokot, joita voisin myös lisäillä sinne tänne.
Se että kaikki tuntevat olonsa puutarhassani kotoisaksi ja tervetulleeksi, on myös tärkeää. Haittaeläimistä ei juurikaan ole ollut harmia, siksi uskallan sanoa näin. Siilejä on näkynyt vuosien saatossa vaihtelevasti, tänä kesänä olemme saaneet taas pitää heitä vieraana. Tulen onnelliseksi kun eläimet vaikuttavat arvostavan puutarhamme olosuhteita ja tokihan täällä tarjotaan vähän runsaampiakin kattauksia silloin tällöin. 
Hassua muuten, minulla ei ollut näille muutama päivä sitten napatuille kuville mitään johtoajatusta kun tätä aloin kirjoittaa, mutta näyttää siltä että tässä tuli puutarhani prinsiipit lyhyesti kiteytettynä. Vihreät aivosoluni alkavat selvästi taas toimia!

26 kommenttia:

 1. Eläköön toimivat aivosolut! Ja voi että miten mahdottoman söpö siili.
  Sinulla taitaa olla vuosi vuodelta kauniimpi puutarha juuri noilta tunnelmiltaan ja näkymiltään. Ihanaa ja myös kadehdittavaa. Mulla vaan hullu kasvikokoelma lisääntyy vuosi vuodelta :-D Se ei paljoa yleisilmettä auta, mutta tuo sen sijaan kyllä kivaa tarkkailtavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläs muuta sano, pelkäsin jo aivosolujeni puolesta! Siilit ovat niin mahdottoman söpöjä, täällä pyörii nyt yksi pariskunta ja kissanruokaa kuluu! Näkymät ovat varmasti rehevöityneet sitten viime näkemäsi, onhan siitä jo aikaa kun viimeksi kävit (tervetuloa taas koska vain ;D). Minä kyllä taas ihailen sinua ja mahdottoman laajaa kasvikokoelmaasi ja tietämystäsi. Minulle pakkaa käymään niin, että pienet erikoisuudet hautautuvat kasvimassojeni alle ja pahimmillaan kitken ne rikkaruohoina!

   Poista
 2. Hienoa kukintaa puutarhassasi. Tuo mainitsemasi tunnelma on kyllä todella tärkeä puutarhassa. Pitääpä muistaa tarkkailla omaakin puutarhaa tunnelman kautta; )

  VastaaPoista
 3. Minä taidan olla vähän kaikessa semmoinen tunnelmafiilistelijä ;)

  VastaaPoista
 4. Onneksi aivosolusi ovat taas täällä. Levollinen tunnelma välittyy kuvistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D tänään olen aktivoinut vihreitä aivosoluja koko aamupäivän märässä ja viileässä puutarhassa ja nyt haaveilen saunan lämmöstä.

   Poista
 5. Hieno yhdistelmä laukkoja ja pikkusydämiä ensimmäisessä kuvassa. Valkoinen kullerokin on mahtavan näköinen erikoisuus keltaisten tilalle. Puutarhasi näyttää olevan mukava piilopaikka myös eläimille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuossa on hyvä puolivarjoinen paikka ja hieman kostea maa, pikkusydämet viihtyvät ja kataja luo kattoa istutusten ylle. Tuo kullero on kivan värinen, siinä on hempeä kellan sävy.

   Poista
 6. Mä lisään myös takuuvarmoja ja hyviä useampaan paikkaa. Mulla niitä ovat erilaist kellopeipit, mirrinmintut, kaukasiantörmänkukka, mäkitervakko ja akileijat. Tuota arvovuokkoa mäkin laitoin ekaa kertaa tänä vuonna. Mun metsäpuutarhanurkkaus on niin pieni, että sinne valikoin aika tarkoin. Toistossa leikin myös lajikkeilla. Hortensioita mulla on useita erilaisia. Tykkään siitä kun kukinta toistuu näkymässä. Myös siitä yksittäisestä pensaasta saa silloin irti enemmän. Sun piha on ollut aina näistä blogipihoista yksi mun suosikeista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Nyt olen perennojen sijaan keskittynyt kukkiviin pensaisiin istutusalueiden lomaan. On tosiaan totta että toisto lisää kasvin tehoa ja luo harmoniaa.

   Poista
 7. Aivosolut tarvitsevat lepoa ja positiivista energiaa välillä, kiire ei ole kiva kaveri, sen kanssa olen myös viime aikoina paininut, onneksi hiljalleen helpottaa! Ihana akileijapostaus tuo edellinen, ihania kukkia! Ja totta tosiaa tuo siili on niin söpönen, kiva kun tykkää teillä asua! Sinulla on kaunis puutarha, täynnä sielun lepopaikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoistasi Saila! Kiire ei sovi puutarhatöihin eikä puutarhamoodiin, siellä täytyy ajatusten antaa virrata ja aistien tehdä työtä. Siilit ovat niin sympaattisia.

   Poista
 8. Kaunista! Minä tykkään myös ukkolaukoista kovasti. Yksinkertaisen näyttäviä.

  VastaaPoista
 9. Onpas hyvä kuva siilistä. Puutarhasi on niin kaunis. - Mukavaa sunnuntaita! Meillä sataa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli niin rauhallinen kaveri ja antoi tulla lähelle kuvaamaan. Kiva kun saatte vettä!

   Poista
 10. Näitä puutarhakuvia katsellessa ainakin minun harmaat aivosoluni lepäävät erittäin mieluisalla tavalla. Luultavasti järkevintä olisikin panostaa varmoihin kasveihin, mutta kun siellä taimikaupassa vähäisetkin järkisyyt katoavat tykkänään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kyllä taimikaupoilla silmä hakeutuu vähän erikoisempiin kasveihin! Ja minä ainakin yritän jakaa näitä levittäytyjiä omasta takaa, tuntuu mukavalta kun uudesta taimesta ei tarvitse maksaa mitään.

   Poista
 11. Niin kauniita yhdistelmiä ja tuo kullero on aivan herkku!
  Arovuokko on kyllä ihana! Minulla on yksi taimi ollut vuosia ja ihmettelin kun sitä on sanottu kovaksi leviäjäksi. Ostin sitten 6 tainta lisää keväällä, vain huomatakseni että se yksi arovuokko olikin tehnytkin poikasia valtavasti jotka alkoivat myös kukkia nyt ensimmäistä kertaa. Eli kyllä arovuokkoja nyt piisaa. :D Siilit on niin söpöjä, mukavaa että pääsevät herkuttelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda! Mullakin on arovuokko kasvavnut tosi maltillisesti kaikki nämä vuodet, soisin sen lyllä vähän enemmänkin levittäytyvän.

   Poista
 12. Rauhalliset tunnelmat välittyyvät aina sun kuvista. Ja kuvakulumat on aina nii harkittuja.
  Mäki tykkään toistosta, vaikkei kukkiva kasvi olisikkaa sama, nii färi on. Mäki istutin lisää pallohortessoja syksyllä, mutta ne ei ny sitte tykännykkää talavesta. Vanhimmasta kasvaa yks ainut piikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Huomasin saman, vanhemmat pallohortensiat lähes menehtivät, uudemmat sen sijaan pärjäsivät jostain syystä paremmmin.

   Poista
 13. Voi, mikä söpöläinen tuo siili. <3
  Sun kuvistasi ja kasvivalinnoissasi on jotain erityisen kaunista ja herkkää. Siksi tykkään niin kovasti sun puutarhasta. Tulee rauhallinen mieli ihan kuvia katsoessakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siilit ovat aivan yli söpöjä! Voi kiitos Riina, sulla on aina niin kauniit sanat <3!

   Poista
 14. Voi että nyt minäkin olen alkanut miettiä näkymiä ja sitä tunnelmaa. Kun on ollut uusi piha ja vaikka on pihasuunnitelma, sitä ei heti osaa tehdä omakseen. Nyt kun alkaa olla perennepenkkiä, hyötytarhaa ja puitakin, alan vasta tajuta minkälaisia näkymiä kannattaisi rakentaa. Pieniä huoneita olisi ihana saada erilaisten tunnelmien luojiksi. Sinulla on kyllä inspiroivia kuvia ja ihana puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on niin totta. On kamalan vaikea ottaa uutta pihaa haltuun, sen sielu löytyy hiljalleen ja tunnelmia täytyy hakea. Mutt atyö alkaa jossain vaiheessa näkyä! Kiitos kaunnista sanoistasi!

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.