sunnuntai 28. joulukuuta 2014

UUDEN PUUTARHAVUODEN ODOTUSTA

Pikkuisen puutarhan Sametti Hortensia oli listannut tulevan puutarhavuoden haaveita ja se oli mielestäni niin kiva idea, että tartuin aiheeseen minäkin. Haaveilen pitkästä ja lempeästä keväästä, mieluiten aloittaisin työt puutarhassa jo maaliskuussa kuten tänä vuonna tein. Pienetkin työt, kuten puiden ja pensaisen leikkuut ja oksien hakettaminen tarkoittavat sitä, että puutarhakausi on todella avattu ja se on juhlaa se. Toivon, että maaliskuussa pääsen myös kylvämään retiisit kasvihuoneen lavaan. Varastossa on ehkä parisenkymmentä astiaa ja ruukkua syksyllä istutettuja sipulikukkia, niiden avulla saan toivottavasti kasvihuoneeseen myös aikaista kukintaa. 
Meillä on joka vuosi tupannut valmistumaan myös uusia rakennelmia puutarhaan, toivottavasti myös tulevana vuonna. Pieni pätkä aitaa olisi vielä rakennettava metsäpuutarhaa rajaamaan ja sitten olen keksinyt tarvitsevani puutarhavajan kasvimaan kupeeseen. Vajan tarve tulee esiin varsinkin syksyisin, kun keräilee puutarhasta säilöön ruukkuja, työkaluja ja kalusteita. Pikkuinen vaja peittäisi myös kasvimaan reunalla olevan puutarhajätekompostikasan. Vaja olisi varmasti myös kivannäköinen paikallaan ja voisin siirtää piikikkään karhunvatukan kasvamaan sen kylkeen.
Etupihan puoleiselle talon seinustalle olen suunnitellut pientä aamupalapatiota; pieni betonikivillä katettu alue, jonka molemmin puolin jää tilaa istutuksille. Nyt paikalla on tylsä nurmikaistale seinän ja laattakäytävän välissä. Vanha kovapuinen puutarhakalusteryhmä sai häädön terassilta, mutta sopisi patiolle hyvin hionnan ja maalauksen jälkeen. Tulevan viikon plussakelit houkuttelevat aloittamaan kalusteiden hiomisen ja sehän tarkoittaa jo konkreettista valmistautumista kevääseen! Pala nurmikkoa olisi poistettavaksi kevään tullen myös viereisen ruusunurkkauksen ja ulkorakennuksen liepeiltä ja tilalle olen suunnitellut paahteisen paikan maanpeittäjiä, ainakin valkokirjavaa 'Arctic Fire' ketoneilikkaa, jota nyt kasvaa toisaalla.
Kasvimaalla lojuu vielä kasa vanhoja tiiliä, joista minun piti muurata jo viime kesänä 'nursery bed' eli kasvilava kasvihuoneen ulkoseinustalle taimivauvoja varten. Homma jäi tekemättä, mutta pohjatyöt ovat valmiina eli muurauspuuhat on helppo aloittaa, kunhan saan isännältä apua anturan valamiseen. Samalla aion valaa paksun laatan porrasaskelmaksi kasvihuoneen oven eteen koristeellista kumikynnysmattoa pinnan valumuottina käyttäen.
Kasvihaavelistoja en ole vielä ehtinyt laatia, mutta metsäpuutarhaan mahtuisi vielä yksi siro puolivarjossa viihtyvä lehtipuu. Ehkä hankin sinne toisenkin sirotuomipihlajan. Muutoinkin metsäpuutarhaan mahtuu vielä kasveja, perennoja ainakin. Purppuraiset tarhajouluruusut olisivat ihania. Myös takapihan uudet laajennetut istutusalueet ovat vielä osin paljaana, niihin tarvitaan kovasti uusia kasveja. Talon etukuistia verhoamaan sopisi köynnös, tällä hetkellä ajatuksissa alpikärhö, mutta ehkä kuitenkin joku erikoisempi tarha-alppikärhöristeymä.
Viime vuonna hurahdin narsisseihin ja vähän ruusuihinkin ja varmasti tuleva vuosi tuo eteen taas uusia kasvi-ihastuksia. Hetkessä voi huomata ihastuneensa lajiin, jota ei aikaisemmin ole osannut katsoa sillä silmällä. Toivottavasti lempi leiskuu siis tulevanakin vuonna ja uusia rakkauden kohteita löytyy.
Hyötykasvien listalla ovat tietenkin kasvihuoneessa kasvatettavat tomaatit ja jokavuotisena suosikkina ainakin 'Black Cherry'-lajike. Minikurkkua, yrttejä ja chilejä tietenkin myös. Kasvimaalle perunaa, punasipulia, lehtikaalta, herneitä, porkkanaa, punajuurta, papuja, tilliä; ihan perusjuttuja.
Avoimet puutarhat-päivä on myös mielessä. Menneenä kesänä olin ensimmäistä kertaa mukana avaamassa omaa puutarhaa ja kieltämättä mukaan lähteminen houkuttaa nytkin. Tapahtumalla on oikeasti merkitystä kun miettii, miten paljon kiinnostusta puutarhaharrastusta kohtaan nykyään on ja miten vähän taas harrastajia yhteen kokoavia kivoja tapahtumia meiltä löytyy. Me suomalaiset jurotamme omissa oloissamme ihan liikaa ja silti ympärillämme asuu ihmisiä, jotka jakavat saman intohimon. Puutarhainnostuksen jakaminen on tuonut itselleni pelkästään kaikkea hyvää, uusia ystäviä ja tuttavuuksia, innostusta ja inspiraatiota, tiedon ja kokemusten jakamista eikä vähimpänä myös uusia kasveja siementen ja jakotaimien muodossa. Kaikkea tätä odotan uudeltakin puutarhavuodelta. Jos oikein on onni myötä, pääsen itsekin tutustumaan taas uusiin ihaniin puutarhoihin...

24 kommenttia:

 1. Ihania haaveita... Kutkuttava odotus nostaa pikku hiljaa päätään :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pää alkaa olla taas liiankin pystyssä, kun talvi on vasta edessä :D
   Mutta niin on kevätkin eli sitä kohden!

   Poista
 2. Ihanasti jutustelet! Tuo etupihan pieni olopaikka kuulostaa ihanalta, ja vaja, vauvalava, kaikki! Odotan malttamattomana kevättä ja sekä omia että sinun uusia narsisseja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, narsissit ovat tämän kevään odotetuimpia! Toivotavasti ainakin osa suunnitelmista myös toteutuu.

   Poista
 3. Kivat ja mielenkiintoiset suunnitelmat. Nyt onkin mukava alkaa pikkuhiljaa listaamaan ylös paperille mitä kaikkea on ajatuksissa seuraavaa kesää ja kasvukautta silmälläpitäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä lepovaihe on vain tarpeen; luovuus kukkii paremmin ja uusia ideoita syntyy ;)

   Poista
 4. No niin...ehkä pääsisin tänä vuonna sitten kurkkimaan sun puutarhaan ;D

  VastaaPoista
 5. Voi että, nyt kyllä mullakin keväänodotus iski oikein kunnolla, joulukirjat piiloon ja puutarhaopukset esiin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti! Mulla on tainnut puutarhakirjat olla esillä koko joulukuun ;)

   Poista
 6. Tänään on kova pakkanen, mutta jotenkin niin keväistä kun aurinko kultaa huurteisten koivujen latvat. Järjestelin sipulipussien kansikuvat arkistoon ja löysin laatikosta vielä kolme sipulipussia. Olivat hyvissä voimissa ja pääsivät multaan ja kellariin odottelemaan kevättä. Eli olen jo saanut pidellä multaa ja istuttanut kevättä, voi onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auringonpaiste on tuntunut niin hyvältä, huomenna onkin sitten vaihteeksi leuto sää. Voi onnea tosiaan tuo, kun olet päässyt upottamaan sormesi multaan :)

   Poista
 7. Voi miten ihania suunnitelmia <3 Tekisi itsekin mieleni tehdä samanlainen suunnittelu postaus! Joulunpyhinä iski tajuntaan haave rautaisesta pergola/paviljonki katoksesta, paikkakin olisi jo, vain rahoitus uupuu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmiasi olisi myös kiva lukea, jään odottelemaan! Rautainen paviljonki olisi ihana, hinnoissa kyllä ovat.

   Poista
 8. Oih mitä kuvia ja suunnitelmia! Täälläkin joulukirjat ovat jo vaihtuneet puutarhaopuksiin:) Tosin tuon etupihan (kesähuoneemme ympäristön) kanssa on vielä niiiiiin paljon hommia, että meinaa väsymys iskeä jo pelkästä ajatuksesta. Mutta kevättä kohti mennään vauhdilla ja se on ihanaa se! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Kaimaseni!Tehän saitte menneenä vuonna ihan hirvittävästi aikaan ja mökin ympäristökin alkoi jo muovautua. Siitä on keväällä hyvä jatkaa, ilman painetta, työstä nauttien :)

   Poista
 9. Vähänkö oli kiva lukea suunnitelmiasi jotka on hienot. Tuo vauvala on ihana ajatus. Arctic fire-neilikka onkin tosi suloinen, mulla ei sitä tosin ole. Mitäs tulee terassille entisen ryhmän tilalle? Utelias...Se varasto on ihana idea myös, odotan jo innolla näkeväni sen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia, hyvä idea oli sinun! Pitäisi alkaa suunnittelemaan sitä varastoa ihan paperille, joku vanha ovi jos löytyisi. Terassille mies teki viime äitienpäiväksi sen uuden pöydän ja Ikeasta ostin kuusi valkoista metallituolia. Arctic Fire on tosiaan söpö, sitten kun tapaamme, saat jakotaimen ;)

   Poista
 10. Kivalta kuulostavia suunnitelmia sinulla! Suunnitteleminen on kyllä vähintäänkin yhtä kivaa kuin toteuttaminen =) Iloista uutta vuotta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja useinhan käy niin, että hyvätkään suunnitelmat eivät toteudu, ainakaan suunnitellun aikataulun mukaan. Mutta suunnittelu ja haaveilu on hyvää lääkettä kaamosta vastaan ja ilmaistakin vielä!

   Poista
 11. Ihan sormia alkoi syyhyttämään, kun näitä suunnitelmia luin! Parin viikon päästä aion itse laittaa ainakin chilit tulemaan, lamppua pitäis taas nostaa esille. Oi ihanuutta!

  VastaaPoista
 12. Tämä oli niin inspiroiva kirjoitus.. Kiitos Maria!

  VastaaPoista
 13. Kiva kuulla Karoliina, taisin kirjoittaa tämän inspiraation vallassa!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.