lauantai 15. marraskuuta 2014

PALA PUUTARHAA

 Marraskuu kietoo päivä päivältä tiukempaan otteeseen. Omat askeet hidastuvat ja mieli kaipaa lepoa. Kynttilät lohduttavat ja joulukukat vielä enemmän. Talven tulosta huolimatta on elämää, vihreää ja kukkanuppuja. Ensimmäinen amarylis ja hyasintit keittiön ikkunalla ovat kuin pala puutarhaa. Olohuoneessa uudelleen kukintaansa aloittava orkideakin tuo samaa fiilistä.
Joitakin vuosia sitten ostin jouluksi huonekuusen ja siitä olikin iloa vuoden verran, kunnes huoneilma koitui sen kohtaloksi. Tänään ostin uuden. Samalla haikailin jouluruusujen puoleen, mutta jätin ostamatta, koska eivät kestä lämmintä ja kuivaa huoneilmaa senkään vertaa. Suunnitelmissa siintävä puolilämmin lasikuisti tuntuu taas niin ajankohtaiselta; siellä olisi tilaa, valoa ja sopivasti viileyttä. 

26 kommenttia:

 1. Jokaiseen uuteen taloon tosiaan täytyisi rakentaa viileä, vanhan ajan kuisti, ihan vain kasveja varten.
  Joulun odotus, kynttilät ja joulukukat tuovat todella iloa tähän vuodenaikaan. Minäkin haaveilen tuosta huonekuusesta, en vain ole hankkinut sitä juuri tuon kuumuuden ja kuivuuden takia.
  <3 Kaunis muuten tuo uusi logosi!
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Meillä on suunnitteilla rakentaa joskus olkkarin jatkoksi reilu kuisti, josta pääsee kulkemaan myös puutarhaan. Vaihdoin logon, kummasti sitä kaipaa välillä blogingin ulkoasuun muutosta.

   Poista
 2. Ihanan näköistä! Huonekuusi niin houkutteleva, olen huomannut, että pärjää paremmin kun suihkuttelee kevätpuolella suihkepullolla.Toivon, että saat vielä kuistin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kuistia odotellessa keskityn pitämään hankkimiani huonekasveja hengissä. Kesäaikaan en niistä juuri välitä, mutta kyllä ne ovat korvaamattomia tähän vuodenaikaan.

   Poista
 3. Meillä on vierashuone aina viileämpi kuin muut huoneet ja siellä ovat useat kasvit viihtyneet hyvin. Harmi vain, että teinipoika tarvitsi oman huoneen, joka on vierashuoneen vieressä ja nyt on lämpötila suurempi vierashuoneessakin. Saapa nähdä miten mun tomaatin taimien käy ens keväänä, viileää kun kaipaavat. Vannotin kyllä poikaa, että tomaatit saavat taas kodin vierashuoneesta, vaikka se tarkoittaakin ehkä sitä, että poika saa pistää enempi vaatetta päälle. ;) Lasikuistia siis kaipailen minäkin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin hyvä keino, jos omistaa 'ylimääräisen' huoneen. Kun olisi ymmärtänyt aikoinaan suunnitella talon puutarhaharrastusta paremmin silmällä pitäen ;)

   Poista
 4. Oi ihana tuo uusi logo<3 Minulla on kuin ihmeen kaupalla selvinnyt huonekuusi jo useita vuosia. Kaikki edelliset talvet on ollut tuossa olkkarissa ja vielä aika lähellä takkaa, jota kylmällä kelillä lämmitetään joka päivä ja näin lauhallakin joka toinen päivä! Nyt raahasin sen kyllä yläkertaan vähän viileämpään ja ledin alle. ai niin ja en ole koskaan suihkutellut sitä!! Se on saviruukussa ja ollut samassa mullassakin koko ajan:) Kastelen ehkä n. kerran viikossa ja multa ehtii kuivua välillä. Kesät se viettää ulkona melko varjoisassa paikassa.
  Voi porstuan pystyisi varmaan meillekin joskus rakentamaan, vaan en uskalla alkaa siitä edes haaveilemaan kun on niin paljon vielä muutakin rakennettavaa:( Lapsuuden kodissani sellainen on ja kesäkukatkin kestää siellä hyvänä tosi myöhään talveen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Hienoa, että olet saanut omasi menestymään. Minullakin kukoisti ja kasvoi ensin hyvin ja sitten otti nokkiinsa. Toivottavasti kuistihaaveemme joskus toteutuvat!

   Poista
 5. Noita huonekuusia olen ihaillut jo pidempään. Ne ovat niin raikkaan näköisiä.
  Kun oikein kovasti toivoo lasikuistia niin semmoinen ilmentyykin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, raikas on kuvaava sana, heleä vihreys on ihana. Voi tuo rohkaisi, alan toivomaan vielä kovemmin :)

   Poista
 6. Viileä kuisti olisi hyvä kukkien säilytyspaikka, meilläkään sitä ei ole mutta esim. jouluruusun talvetin joulun jälkeen autotallissa ikkunan edessä, siellä on viileämpää. Keväällä sitten istutin maahan ja nyt se on jo monta vuotta menestynyt. Vieras- ja työhuoneet ovat hieman viileämpiä ja niihin siirrän enemmän viileässä viihtyvät, kun muualla on liian lämmintä.
  Minun lapsuuskodissani oli huonekuusi tosi kauan ja ätini taisi suorastaan kyllästyä siihen ja heitti pois, siellä se viihtyi viileämmässä kamarissa. Ihan tulvii sen tuoksu mieleen tuosta kuvastasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jouluruusun talvetusta minäkin joskus suunnittelin, mutta se kuivui sisätiloissa ennenkuin ehdin viedä varastoon.

   Poista
 7. Onneksi on kukka-aika. Vielä en ole ostanut yhtään joulukukkaa, mutta jouluruusu kukkii iloisena puutarhassa. Minulla on kylmä kuisti, mutta vielä ovat kasvit tarjenneet siellä, kohta kyllä pitää pelakuut siirtää sisään. Saa nähdä kuinka kauan oliivipuu tarkenee siellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ihanaa, jouluruusu kukassa puutarhassa! Minä en enää malttanut olla hankkimatta joulukukkia, täällä oli muutoin niin ankeaa.

   Poista
 8. Kun olisikin viileä ja valoisa paikka, niin huonekuusi muuttaisi meillekin. Siskollani sellainen oli kymmenisen vuotta, mutta sitten kissat keksivät ison ruukun mullan. Pari pisua ja kuusi oli karahka. Minua viehättää huonekuusessa sen tasaisin jaoin lähtevät oksat. Niissä on jotain täsmällisen rytmikästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, oksat kasvavat hienon symmetrisesti. Voi ei, siskosi kuusi koki äkkikuoleman!

   Poista
 9. Tuota araukariaa minäkin olen aina ihastellut, mutta... mutta se viileä huone mitä se edellyttäisi puuttuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoneilma on kyllä haaste. Silti on kiva aina hankkia kauniita huonekasvejakin, vaikkeivät sitten menestyisikään kovin pitkään.

   Poista
 10. Viileä ja valoisa kuisti olisi kyllä mukava lisä. Tilakin sellaiseen löytyisi, mutta kuka tekisi ja maksaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä haaveillen, meilläkin olisi paikka ja piirustuksetkin, mutta maksajasta ei ole mitään tietoa :D

   Poista
 11. Oi, ihania kukkia... Meilläkin sisäilma kyllä saa ihan perinteisetkin kasvit kärvistelemään talvella, lasikuistista täälläkin haaveillaan... Tänä vuonna ajattelin kyllä kokeilla tuota jouluruusua, ja hyvällä onnella viedä se sitten autotallin viileyteen kevättalveksi... Tuo huonekuusi olisi myös ihana, mutta katsotaan nyt, mitä kukkia meille jouluksi päätyy.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huonekuusi on kiva, kun on vähän jouluinenkin, mutta silti kaunis muulloinkin.

   Poista
 12. Minäkin löysin hyasintteja ja pakkohan niitä oli muutama ostaa;)

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.