lauantai 3. toukokuuta 2014

UNELMIEN PUUTARHA ON MIELENTILA

 Puutarhassa on jotensakin pysähtynyt ja odottava tunnelma. Täällä ei ole vieläkään satanut pisaraakaan ja sade olisi jo tarpeen. Olen kitkenyt rikkaruohoja, muokannut perunamaata ja uutta istutusaluetta, kaivanut tulevaa sammakkolampea ja aina välissä olen kiikuttanut vettä vastaistutetuille kartiovalkokuusille, alppiruusulle, koristeomenapuu 'Royalty'lle ja 'Latvian matala' kirsikkapuulle. Maankäännön ja kuokkimisen tuloksena syntynyt mulloksella olevan maan määrä vie väkisinkin ajatukset johonkin ässäarpavoittoon, tilaa olisi taimelle poikineen. Pikavoiton sijaan pieni kirjayllätys kuitenkin odotti perjantaina postilaatikossa, kun sain arvostelukappaleen kuvan kirjasta P niinkuin puutarha. Taas sai kaunis kirjankansi huokaisemaan ihastuksesta. 
 Kirja on Heli Lahdenrannan ja Ulla-Maija Lähteenmäen käsialaa. Kirjassa esitellään 14 puutarhakohdetta ja pääpaino on pihan sisustamisessa. Kauniita kuvia ja hyödyllisiä vinkkejä lähes 200 sivun verran. 
Alkutekstissä muistutetaan, että loppujen lopuksi unelmien puutarha on mielentila. Allekirjoitan lauseen ja parhaimpina päivinä tosiaan näen keskeneräisessä puutarhassani pelkkää kauneutta, vaikka joku toinen ehkä näkee sen epämääräisenä työmaana, jossa ei tunnu olevan mitään tolkkua! Nyt menen nukkumaan ja toivon aamulla herääväni sateen ropinaan...

22 kommenttia:

 1. Onpa kauniin näköinen kirja! Kiitos esittelystä.
  Toivotaan sateen ropinaa, täällä ainakin pitäisi huomenna sataa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aamulla oli lumi maassa, mutta nyt on jo sulaa. Välillä aurinko paistelee, välillä tulee rakeita. Tärkeintä että maa on ainakin hiukan kostunut.

   Poista
 2. ♥onpa ihanan näköinen kirja! Sellaisia on kivaa lukea... ja unelmoidakkin :) Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei meinaa malttaa viettää aikaa kirjojen parissa, kun veri vetää ulos. Mutta iltaisin on kiva tuudittautua uneen puutarhakirjojen myötä!

   Poista
 3. Mielenkiintoiselta vaikuttava kirja! Unelmia pitää aina olla ja kukkaisa mielentila puutarhassa on eduksi. Joskus käy myös niin, että itse näkee kaiken keskeneräisyyden ja ystävä huokailee kukkivaa puutarhaa. Sadetta kaivataan tännekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta ja itse asiassa aika usein on tuo toinen fiilis :)
   Nyt on maa saanut täällä hieman kosteutta, toivottavasti iltapäivällä sataa vielä lisää.

   Poista
 4. Uusi puutarhakirja on aina tervetullu :)
  Tuntuu, että sateet kiertävät meitäkin, vähän ropsinut, mutta kunnon sadetta odotellaan kaiholla. Puutarha heijastelee mielentiloja kuin peili.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarha on todellakin sielun maisema joka tavalla.

   Poista
 5. Täytyypä etsiskellä tuota mielenkiintoisen oloista kirjaa lähikirjakaupasta. Kunnon sade saisi tosiaan tulla niin voisi levittää lannoitteen nurmikolle. Puutarhaisaa sunnuntaipäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin levittelin viimeiset kalkit ja näyttää, että pöly on huuhtoutunut maahan sateen myötä, hyvä juttu!

   Poista
 6. Tuota vois hyvinkin lueskelella! Täällä tuli sateen tilalla lunta... Voi hyvänen aika! No, ei tässä vielä hanskoja tiskiin isketä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei sentään! Lunta ja rakeita tuli täälläkin, mutta pääasia että vettä jossain muodossa!

   Poista
 7. Kylläpäs näyttääkin hyvältä tuo kirjan kansi!! Täälläkin satoi jotain aamusella, peiton alla maaten kuuntelin tuulta ja rännien vaimeaa kolinaa. Nyt istun aamupalalla ja katselen sielmien edessä aukeavaa peltomaisemaa, enemmänkin ois näköjään saanu sataa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tehnyt aamun puutarhatöitä ja riisunut ja pukenut vaatteita sen mukaan, onko paistanut vai tullut rakeita taivaalta.

   Poista
 8. Täälläkään ei ole satanut (vain 3 mm) ja olen myöskin kuljeskellut jo ympäriinsä kastelukannun kanssa. Huokaus jos tästä kesästä tulee yhtä kuiva kuin viime kesästä! Lähtökohdat ovat vieläkin ankarammat kun lumiensulamisvedetkin puuttuvat lähes kokonaan:(
  Ihania kuvia tuossa kirjassa<3 Todellakin unelmat saavat usein siivet alleen ja itse näkee puutarhansa sellaisena kuin toivoo sen joskus olevan, rehevä ja kukkiva! Työtä ja työtähän se vaatii, mutta mitäpä sitä ei unelmiensa eteen tekisi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ankaraa työtä, nytkin on selkä kipeä! Mutta kauniit hetket palkitsevat ja työntekokin on toisinaan nautinto.

   Poista
 9. Olen aivan samaa mieltä, että puutarha on mielentila. Vaikka meillä on piha vasta alkutekiöissään, on suunnitelmia valmtavasti jamielessäni näen ne kaikki valmiina. Toiset saattavat katsella pihamaatamme kauhun vallassa tai ihmetellä, että mikä puutarha... mutta kyllä se sieltä muotoutuu pikkuhiljaa :) Tällä hetkellä on menossa hedelmäpuiden valinta. Voi sitä vaikeutta ja ihanuutta, kun saa valita, muttei osaa päättää mitä ottaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaiselle se oma puutarha on rakkain ja täynnä toteutuneita ja toteutumattomia haaveita.

   Poista
 10. Minäkin olen tuota kirjaa selaillut, paljon hyviä vinkkejä pitää sisällään.
  Meillä sataa! Ensin lunta, sitten räntää, nyt jo vettä, luonto kyllä kiittää;)
  Ässäarpavoittoa minäkin toivoisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on tullut taivaalta kaikkea vuoronperään ja välillä on aurinkokin paistanut! Jonkinlainen puutarharahasto ei olisi pahitteeksi ;)

   Poista
 11. Kyllä me kaikki muutkin nähdään puutarhasi kauneus ja siksi täällä roikutaan! Uuh, ihanat ostokset nuo koristeomppu & kirsikka, kuolausta kuolausta...

  VastaaPoista
 12. :) kiva kuulla. Se on se itsekritiikki...

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.