tiistai 29. huhtikuuta 2014

PINOSSA UPEITA KIRJOJA

Pöydällä on mainio pino postin tuomia upeita puutarhakirjoja, jotka ansaitsevat tulla esitellyiksi. Päällimmäisenä Saila Roution Kukkia sipuleista, jonka sain arvostelukappaleena. Jo kansi on niin tyylikäs ja raikas.
Sailan kuvat ovat upeita ja nautin, kun ne ovat isoja. Kirja on todellinen tietopaketti sipuli-, mukula ja juurakkokasveista, mutta samalla ihastuttava tunnelmateos, jonka pariin tulen varmasti palaamaan uudestaan ja uudestaan.
Kirjasta välittyy Sailan oma rakkaus sipulikasveihin ja innostus tarttuu varmasti lukijoihinkin. Itse olen saanut Sailalta kipinän erilaisiin sipulikasveihin sekä hyviä istutusvinkkejä ja useamman kerran posti on tuonut mielenkiintoisia sipulilähetyksiä, viimeisimpänä yllätyksenä tuoreen lumikellomättään.
Ella Rädyn ja Hanna Marttisen kirjan Suomalainen metsäpuutarha tilasin näkemättä sitä ennakkoon. Aihe tietenkin kolahti, olenhan pakertanut oman pienen metsäpuutarhani kimpussa jo useamman vuoden. Tästäkin kannen kuvasta pidän todella paljon, tunnelma iskeytyy tajuntaan ja kertoo heti, mistä metsäpuutarhassa on kyse.
 Kirjasta olisi ollut suurta apua heti metsäpuutarhani sunnitteluvaiheessa. Tietoa kasveista, maaperästä ja rakenteista on paljon. Luin kirjan melkein samalta seisomalta ja olin tyytyväinen huomatessani, että olen jonkinlaisen intuition vallassa valinnut omaan metsäpuutarhaani monia kirjassa esiteltyjä kasveja. 
 Ja koska ihastus sipulikasveihin syvenee vuosi vuodelta, tajusin keväällä rakastuneeni narsisseihinkin ja klikkasin ostoskoriin edellisen kirjan lisäksi myös tämän englanninkielisen teoksen. Puutarhassani on kasvanut useamman vuoden valkonarsissi 'Actaea', orkideanarsissi 'Thalia' ja pienitorvinen 'Jamestown', mutta en ole osannut katsoa niitä kuten pitäisi, suurta ihailua ja rakkautta tuntien! Laiminlöin jopa 'Actaea'-kasvustoa viime kesänä unohtamalla jonkun projektin vuoksi maasta kaivamani sipulit maanpintaan seppelvarpukasvuston juurelle. Kevään kuluessa ehdin surkutella toilailuani mutta mitä vielä, sieltä ne ihanaiset valkonarsissit puskivat vihreitä versoja ja olivat tarttuneet juurillaan maahan. Nyt ovat 'Actaeat' saaneet arvoisensa paikan sekä lannoitusta ja kastelua osakseen. Nuput ovat jo paisuneet ja odotan haltioituneena kukintaa.
Daffodil-kirja esittelee lukuisan määrän eri narsissilajikkeita ja kuvia on kiitettävästi. Historiaa ja tietoa jalostuksesta sekä kuuluisista ihmisistä jalostuksen parissa riittää ja lopussa on myös kotipuutarhureille käytännönläheistä tietoa kasvatuksesta. Syksyä silmällä pitäen olen jo tehnyt ensimmäisen narsissitilauksen Villiniittyyn; ihastuttavia vanhoja lajikkeita vaalittavaksi. Ajatuksissa on myös toteuttaa pihatien puoleiseen päätyyn norjanangervopensaiden jatkoksi ohikulkijoita ilahduttava istutusalue, jossa keväisin kukkivat nimenomaan narsissit. Ja niitä aion istuttaa paljon! 

20 kommenttia:

 1. Voi että miten ihania opuksia! Tuon Sailan kirjan aion kyllä minäkin hankkia ja Suomalainen metsäpuutarha hurahti minultakin läpi lähes päivässä, pidin siitä kovasti ja luin joka välissä missä vain suinkin kerkisin;) Yritin pääsiäislomalla tehdä tilausta Villiniittyyn siinä onnistumatta, täytyykin yrittää nyt uudelleen jos saisin sähköpostiini uudet salasanat unohtuneiden tilalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, puutarhakirjat ovat noin muutenkin aarteita, joita voisi keräillä hyllymetreittäin!

   Poista
 2. Vau, narsissikirja vaikuttaa todella kiinnostavalta! Metsäpuutarhakirja onkin todella hyvä, kauan kaivattu teos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen vasta lukenut sieltä täältä ja selaillut, sanakirjaa tarvitsisin lukemiseen, ehkä sitten talven pimeinä iltoina on aikaa paneutua sisältöön :) Mutta sinun kirjasi ja metsäpuutarhakirjan ahmin melkein kerralla, mutta makusteltavaa riittää niissäkin pitkälle!

   Poista
 3. Voi kääks, miten ihania kirjoja pinossa! Metsäpuutarhakirja täytyy ehdottomasti saada ja ehkä myös tuo narsissikirja, jota voin sitten ontuvalla englannillani tavata. Sailan kirjan sain melkein päätökseen tänään töissä :) (Olen ollut tooosi tehokas :D )

  VastaaPoista
 4. Ellan ja Hannan kirja on ihan mieletön, kuten ovat tyypit kirjan takanakin. Ella on mielestäni niitä harvoja alan puurtajia, jotka luovat jotain uutta tietoa suomalaisessa puutarhakulttuurissa. Metsäpuutarha on mielestäni ehdottomasti paras puutarhakirja aikoihin. Ja varmasti tulee monelle tarpeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin hienoa, että puutarhakirjoja kirjoitetaan uusista vinkkeleistä ja aihealueista!

   Poista
 5. Nuo suomalaiset puutarhauutuudet löytyy munkin yöpöydältä. Molemmat upeita teoksia, joihin tulee palattua varmasti vielä moneen kertaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, näitä tulee luettua vielä paljon paljon!

   Poista
 6. Suomalaisen metsäpuutarhan luin antaumulsella. Siinä on paljon perustietoa ja uskon, että suomalaiset luottavat nyt enemmän omaan luonnonehdoilla toimivaan puutarhan rakentamiseen matkimatta niin paljon muita puutarhakulttuureita.
  Sailan kirja on tilauksessa ja odotan sitä innolla. Se ilmaantuu varmaan parhaaseen sipulikukinta-aikaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietoa oli todellakin paljon ja hyvin tuotu esiin metsäpuutarhan idea ja miten sen voi luoda melkein millaiseen ympäristöön tahansa, aina ei tarvita edes sitä metsää.

   Poista
 7. Metsäpuutarhakirja kuulostaa niin mielenkiintoiselta, että se on hommattava! Onhan minullakin eräänlainen metsäinen alue kesytettävänä.
  Oikein hauskaa, aurinkoista ja rentoa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Ja todellakin, sinullahan on hyvinkin metsäpuutarhamainen alue siellä työn alla.

   Poista
 8. Ihania kirjoja todellakin, en ole mitään noista lukenut. Ihana, että löysit narssissirakkauden <3 Nyt vain keräilemään kaunottaria. Ne ovat niin kestäviäkin vielä. Hyvä, ettei valkonarsissit kuolleet, välistä sitä unohtaa kaikkea, minulle käy hyvin usein...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Narsisseissa onkin hurjan paljon mistä valita, oiva keräilykohde!

   Poista
 9. Ihania kirjoja tosiaan! Sailan sipulikukkakirja on hankintalistalla minullakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja jotenkin sitä on aivan heikkona näihin puutarhakirjoihin yleensäkin!

   Poista
 10. Narsisseihin olen itse ajatellut panostaa tänä syksynä,sillä tulppaanit tuntuvat kovin helposti taantuvan,jos niitä ei kaiva joka kesä ylös maasta ja siihen meikäläinen on kyllä liian laiska...
  Sailan kirjan saapumista paikalliseen kirjastoon odottelen innolla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa olen minäkin tuumaillut. Tulppaanit ovat ihania, mutta taantuvat helposti, paitsi pienikukkaiset ja aikaiset kasvitieteelliset. Oikein odotan syksyä ja narsissien istutusta ;)

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.