keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

HAAVEET JA TODELLISUUS

 Sisään tuomani omenapuunoksa kukkii ja aurinko suorastaan tulvii ikkunoista. Flunssakin pyrkii niskanpäälle, mutta en aio antautua, sillä tiedossa on kolmen päivän vapaa ja hinku puutarhatöihin on valtava.
Pöly ja likaiset ikkunat pistävät helposti tähän vuodenaikaan silmään, mutta olen näemmä oppinut suodattamaan näkemääni, kun pieni nuhju ei enää haittaa. Pölyrätin sijaan nautiskelen ihanasta valosta ja uppoan työpäivän jälkeen puutarhahaaveisiin. Esikoinen palasi eilen Lontoon reissulta ja toi kiltisti äidille tuoreimman Gardens Illustratedin, jonka kanssa haaveilu onkin helppoa.
 Aika hienoa on, että lehdessä esitellään Pohjois-Ruotsissa sijaitseva mökkipuutarha. Toki puutarhalla näyttää olevan nimekäs luoja ja omistaja, Ulf Nordfjell, mies joka on saanut mainetta myös Chelsea Flower Showssa. Puutarhassa ja mökkiympäristössä on selvä pohjoismainen leima, joten sen esittely perienglantilaisessa puutarhalehdessä on aika kutkuttavaa. 
 Näitä kuvia katsellessa tuntuu, että omassakin puutarhassa mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Ehkä tätä harrastusta leimaa niin hyvä energia ja positiivisuus, että mielessä siintävä näky omasta unelmien puutarhasta vain antaa intoa jatkaa välillä ankaraakin työtä aikaa ja voimia säästämättä. Hieman ruusuisten silmälasien läpi katsottuna oma puutarha on kuitenkin se ihanin; siinä on silmien edessä oman käden jälki ja jo toteununeet ja ne vielä toteutumattomat unelmat.
Tässähän ne onkin kaikki näkyvillä, jotain jo toteutunutta ja paljon paljon vielä toteutumatonta. Oikealla näkyy aronia-aidanne, jonka edessä oleva perennapenkki on saanut jatkoa raudoitusverkkokaarelle ja siitä eteenpäin on muotoutumassa vielä toinen istustusalue aina kasvihuoneelle asti. Peltomaisemaa vasten kasvaa pihasyreeniä ja kaksi vaahteraa ja ajatuksena on luoda niiden eteen monipuolinen vyöhyke ainakin ihanasti kukkivista hortensioista, jasmikkeista, muutamasta pikkuhavusta ja keväällä kukkivista narsisseita. Jonkinlainen pieni polku on myös suunnitteilla alueen läpi nurmikolta kasvihuoneen taakse. Kasvihuoneen ja raudoitusverkkokaaren välistä aluetta ei ole vielä käännetty syreenien alustoja lukuunottamatta, vaan olen kattanut maan pinnan tämän kevään haketetulla puutarhajätteellä. Jahka tästä voimistutaan, käännetään maa ja moskat sen mukana jyrsimellä ja puutarhan perän maatuneesta multakasasta saa vielä mukavasti mehevää täytettä. Toivon mukaan saan jo perjantaina pistää hihat heilumaan!

28 kommenttia:

 1. Kylläpäs vaan onkin herkullisen näköinen tuo Englantilaisen puutarhalehden sivu :P

  Kateellisena vihreydestä olen teille kaikille,jotka pystytte puutarhahommeleihin. Meikäläinen vaan joutuu parantelemaan itseään ja kevät soljuu ohitse minkä ehtii :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain, oli päässyt ihan kanteen! Voi että, toivon todella, että toipumisesi etenee suotuisasti ja pääset pikkuhiljaa puutarhatöiden pariin!

   Poista
 2. Vau, ihan nousee karvat pystyyn kun Gardens Illustratedissa on pohjoismainen puutarha, eikä mikään eteläruotsalaisen linnan keittiöpuutarha, kuten on joskus ollut, vaan ihan tavallisen punaisen mökin ei niin tavallinen puutarha! Täytyy käydä katsomassa, jos ensi kaupunkireissulla kävisin Akateemisessa - tuota lehteä niin harmillisen harvasta paikasta saa.
  Totta, ruusuisten lasien läpi tässä eletään, minullakin into ja draivi päällä, näen silmissäni vaikka mitä. Tänään löysin vesakosta, jota perkasin, tuoksuköynnöskuusaman! Olen yrittänyt ottaa pistokkaita useita kertoja toisilta pihoilta siinä onnistumatta, enkä tiennyt, että sitä kasvaakin minulla jo! Täytyy siirtää se valoisampaan paikkaan. Ja niin risukasassakin lymysi aarre :-)
  Mahtavat projektit siellä, ihanaa että sinulla on vapaata. Näyttää tosi hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ajattelinkin, ettei tämmöisiä puutarhoja lehdessä välttämättä usein näy. Kyllähän ruotsalaiset osaavat nämäkin hommat, mutta kyllähän me perässä aina tullaan kovaa vauhtia ;D

   Vautsi, olipas löytö keskellä vesakkoa! Minäkin istutin viime vuonna tuoksuköynnöskuusaman ja siinä näyttää olevan jo silmut hieman auki. Nyt pitäisi tämä flunssa käännyttää, taitaa olla huomenna saikkupäivä=haaveilupäivä!

   Poista
 3. Toivottavasti flunssa ymmärtää pysyä poissa niin pääset viikonloppuna puutarhatöihin. Miltähän mahtaa pohjoismainen puutarha näyttää englantilaisen silmiin? :)

  VastaaPoista
 4. Minkä ihanan tuliaisen saitkaan, oikein kiltti poika sulla :D Samaa mietin kuin Ilosofiaa, että mitähän nuo engelsmannit tykkää tästä skandinaavisesta puutarhatyylistä. Olis hauska kuulla kommentteja heiltä. Nuo kaarevat muodot ne on vaan niin silmiä hiveleviä ja puhuttelevia <3 Nyt hus pois, kaikki flunssapöpöt ja oikein ihania puuhastelupäiviä sulle onnekkaalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kilttejä on mun pojat! Jostain just luin, että Ruotsi on noussut yhdeksi Euroopan johtavista puutarhamaista perinteisten lisäksi että kyllä täällä Pohjolassakin jo osataan ;)
   Täytyy ilmeisesti huomenna maata koko päivä, ettei mene hyvät suunnitelmat hukkaan.

   Poista
 5. Sitä toivon tosiaan! Lehdessä esitelty puutarha on upea, ehkä upeat pohjoismaiset puutarhat näyttävät verrattuna englantilaisiin upeisiin villeiltä, vähän kesyttömiltä ja raikkailta!

  VastaaPoista
 6. Ihana haaveilulukeminen sinulla! Kotimaisista lehdistä ja kirjoista löytyy usein kivoja juttuja, mutta kyllä Ruotsissa ja Englannissa osataan tehdä upeita puutarhoja. Minä nappaan usein Trädgård & Blommor -lehden haavelukemisekseni. Enkä yhtään ihmettele, että naapurimaa on noussut Euroopan johtavaksi puutarhamaaksi.
  Pikaista paranemista ja mukavaa haaveilua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On totta, että ideointiin ja oikean tunnelman hakemiseen tarvitaan näitä ulkomaisia lehtiä. Pikkuhiljaa flunssa hellittää, ehkä huomenna uskallan jo vähän ulkotöihin, tänään vielä haaveilen!

   Poista
 7. Ihana lapsi kun toi lehden <3 Teillä on niin kaunista sisälläkin. Luin innostuneena suunnitelmistasi, kuulostaa hyvältä. Odotan innolla kesäkuvaa samasta maisemasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki esitin nöyrän toiveen, mutta iloisena poika lehden kaivoi matkalaukustaan! Tässä näet tosiaan uusia istutusalueita ja sitten on se joulunakin kaivettu, oivoi!

   Poista
 8. Lehti on mun suosikkien joukossa. Mun on jo pitänyt tuoda ompun oksia sisään ja nämä kuvat saavat kyllä kyytiä minuun. Nyt hakemaan niitä oksia... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Gardens illustrated on kyllä ihana! Toin omppupuun oksia aikaisemminkin sisälle, mutta nuput kuivuivat. Nämä onnistuivat ja ovat kyllä niin ihania!

   Poista
 9. Ihanan näköinen lehti, jotenkin olen vähän kyllästynyt näihin kotimaisiin, kun koko ajan samoja juttuja. Saiskohan tota täältä suomesta mistään?
  Mukavaa viikon jatkoa ja kivaa reippailua puutarhan merkeissä, itse joudun vielä odottelemaan, kun on vaiheessa moni asia. Portin tekoa tässä odottelen malttamattomana, se pyöräyttää monta muuta projektia alulle sen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta. En tiedä saatavuudesta, itse harkitsen tilaavanani, ehkä sitten kun The English Gardenin tilaus päättyy, vaikka se on yhtä ihana! Sullakin on siellä monta rautaa tulessa, onneksi tässä on aikaa vielä kesään ja ehdimme vaikka mitä!

   Poista
 10. Täältä pellon reunalta on tosi kiva nähdä muidenkin pellonreunakuvia! :) Aina kuvittelee, että kaikilla muilla on suojaisat pihat, kun oma on tuulien armoilla. Entisenä kaupunkilaisena kun on ollut kovin vaikea tottua tähän avaruuteen talon ympärillä. Onneksi on jo suojaisiakin kohtia omalla pihalla.

  Toivottavasti flunssa jää alakynteen ja pääset taas pihahommiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tontti rajautuu takaosasta tähän peltoaukeaan. Hankalaa on ollut noiden tuulten vuoksi ja siksi laajennan tuota kasvuvyöhykettä tuuheammaksi. Toisaalta nautin avararasta maisemasta suunnattomasti, siihen kun olen tottunut lapsesta asti. Ja suojaakin löytyy, metsäpuutarhasta ihanimmin.

   Poista
 11. Hei Maria, olen jo pitemmän aikaa ihaillut blogiasi, puutarhaasi (etenkin metsä-!) ja taitojasi. Saanko kysyä, kuinka saat sisään tuodun omenpuunoksan kukkimaan? Mitä taikatemppuja tarvitaan? Olen yrittänyt moneen kertaan, mutta nuput hyytyvät aina juuri ennen kukkimisvaihetta.
  Mukavaa viikonloppua ihan pihalla! :)

  Airi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Airi, kiva kuulla! En osaa sanoa, miten onnistuin tällä kertaa! Itsellänikin on käynyt samoin, varsinkin jos olen tuonut ne sisään tosi aikaisessa vaiheessa. Nyt ehkä silmut olivat jo sen verran heränneet ulkona, että avautuivat suht nopeasti sisällä eivätkä ehtineet kuivua huoneilmassa.

   Poista
 12. Näyttää jo nyt tosi hyvältä kun vielä mielikuvittelee tuohon nuo mainitsemasi kasvit!
  Hyvin olet esikoisesi opettanut, mitä äidille kannattaa tuoda tuliaisiksi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvihankintoja olisi nyt pitkä lista, mutta vähitellen. Jo nyt on jotain myynnissä, ostin jo alppiruusun metsäpuutarhaan! Joo, meillä miehet tietää, miten äitiä parhaiten ilahdutetaan ;)

   Poista
 13. Siellähän on isot plantaasit odottamassa kasveja, voi ihanuutta! Nyt vaan ottamaan Echinaforcea niin flunssa lähtee ja pääset taas puutarhahommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuntuu kivalta, kun voi luoda uusia istutusalueita ja samalla puutarha kehittyy ja kypsyy. Joskos huomenna jo pääsisi aloittamaan taas pihapuuhat...

   Poista
 14. Tosi mukavaa,kun pääsee täällä seuraamaan suunnitelmien ja unelmien kypsymistä todeksi. Mä meinasin taas (aina sama juttu) vähän lannistua tuolla Tukholman reissulla, kun vertailin näkemääni omaan puutarhaani...Mutta täytyy vain hyväksyä,että täällä mennään näissä olosuhteissa eikä ihan samanlaista jälkeä saa mitenkään aikaan. Mutta kaunista kuitenkin :) Ja pahuksen pahus, mun piti ostaa tuo uusi Gardens Illustrated,mutta unohdin! No, sentään muistin Allt om Trädgårdin, se on mielestäni huippuhyvä puutarhalehti, sen ostan melkein joka kuukausi. Täytyy käväistä ensi viikolla Oulussa Stockalla, akateemisesta GI:n yleensä saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisinaan sitä todella masentuu ja oman puutarhan kauneutta on vaikea nähdä. Mutta oikeasti jokaisessa puutarhassa on kauneutta ja eri kolkat muovautuvat omassa tahdissa, hiljaa hyvä tulee!

   Poista
 15. Sitä se puutarhanhoito juuri on. Toteutettuja ja vielä toteutusta odottavia projekteja, haasteita, unelmia ja haaveita. Välillä voimia ja sinnikkyyttä vaativia töitä, joiden valmistuminen tuottaa tyydytyksen ja onnellisuuden tunteen kun päämäärä on saavutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri sitä! Raatamisesta koituva tulos on kyllä kaiken vaivan arvoista!

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.