torstai 2. tammikuuta 2014

MENNEEN PUUTARHAVUODEN KAUNEIMMAT NÄKYMÄT

Puutarhavuoden makuhuippujen jälkeen palaan menneen vuoden kauneimpiin puutarhanäkymiin. Oma silmä tarkastelee puutarhan kokonaisuutta turhankin kriittisesti ja mielellään sitä hakee kamerallakin tiukkoja rajauksia. Kuitenkin kuvista, joista voi hahmottaa puutarhaa laajemmin, saa myös eniten irti ja niitä ainakin itse katselen mieluiten. Metsäpuutarha on ollut puutarhamme työläin ja pitkäkestoisin työmaa, mutta se on myös ehdottomasti kaunein ja monipuolisin. Toukokuussa on ihanaa, kun saniaiset kiertyvät auki, seppelvarvut saavat heleän viherryksen, sirotuomipihlaja kukkii ja kevään ensimmäiset kukat ilmestyvät maasta esiin. Kun vielä kuvittelette tuohon lintujen äänet ja mullan tuoksun, on toukokuinen tunnelma täydellinen.
Kevään voiman näkee hyvin myös aurinkoisen puutarhan suurella perenna-alueella. Ritarinkannukset, kurjenpolvet, siperiankurjenmiekat, jättipoimulehdet, pionit ja monet muut keskikesän kukkijat kasvavat kohisten. Liljakukkaiset tulppaanit juhlistavat tunnelmaa ja puut ja pensaat vihertyvät vähitellen. Tämä alue tulee tulevana kesänä laajenemaan tuonne villiviinikaarelle asti ja ensi syksynä aion upottaa alueen täyteen uusia tulppaaninsipuleita. Keväällä aion siirtää alueelle sormutinkukan siementaimia, joita onkin nyt todella runsaasti puutarhassa.
Myös metsäpuutarhan etupihan puoleisella reunalla oleva istuinryhmä ansaitsee maininnan, varsinkin kun sitä katselee näiden liljakukkaisten 'Claudia'-tulppanien läpi.
Tornionlaaksonruusut kukkivat puutarhan reunalla ja villiviinikaaren kera näkymä on viehättävä. Vilkkuu siellä trampoliinikin, mutta ei anneta sen häiritä.
Menneinä kesinä olen kuvannut kasvihuonetta edestä ja takaa, viime kesäisiä kuvia olikin siihen nähden vähän. Tässä tunnelma kuitenkin syntyy keskeneräisyydestä, joka sekin on puutarhassa usein kaunista. Rakkaat työkalut, itse siemenestä kasvatetut etelänruusuruohot, miehen kanssa yhdessä muurattu kasvihuoneen tiilisokkeli ja lasin takaa näkyvät pelargonitikkaat, kaikki ovat osa kaunista näkymää. 
Kristus-patsas on kuvauksellinen, oli kuvakulma tai vuodenaika mikä tahansa. Pikkujasmikkeen kera näkymä on erityisen kaunis ja nyt kun kuvittelette vielä jasmikkeen metsämansikkaisen tuoksun, on tunnelma lopullisesti sinetöity.
Ruohonjuuritasolta avutuu aivan omanlaisiansa näkymiä, näitä kuvakulmia pitäisi harrastaa enemmänkin. Tässä jo äsken nähty iso perenna-alue aukeamassa etupihan suuntaan. Siperiankurjenmiekkojen ja ukkolaukkojen värit ovat yhdessä herkulliset. Tammi, jonka istutin 9 vuotta sitten alle puolimetrisenä miehen vanhempien puutarhasta saatuna taimena, kasvaa jo monimetrisenä puuna.
Tässä metsäpuutarha aukeaa puutarhan takaosasta käsin. Viime kesänä valmistui pitkään haaveissa ollut aita ja sen myötä puutarhamme intiimi tunnelma lisääntyi. Sadevettä on ihana kerätä ja kylpyammeesta otan kasteluveden kasvihuoneeseen, siis jos on satanut. Olen haaveillut viime aikoina puutarhan vesielementeistä, mutta ajatus ei ole kypsynyt tarpeeksi. Vesi toisi lisää eliöstöä ja hyvin toteutettuna vesiaihe toisi puutarhaan myös virkistävää tunnelmaa. Ajatushautomo jatkaa pöhisemistään.
Elokuussa kuvasin kovin vähän, mutta tässä kuvassa aistii elokuisen runsauden ja pehmeän valon. Villiviinit ovat kauneimmillaan, kun rennot versot saavat riippua vapaasti alaspäin. Ensi kesänä tässä nurkkauksessa on todennäköisesti sirot valkoiset metallituolit ja pieni pöytä teehetkiä varten. Miehen nikkaroimalle 'Adirondack'-tuolille olen suunnitellut tunnelmallista ja suojaisaa paikkaa omenapuiden alle, keskelle korkeita perennoja.
Lopuksi näkymä loppukesällä tekemälleni istuskelualueelle. Tässä kohdassa puutarhaa vallitsee ehkä hienoin tunnelma vanhan ja kaunismuotoisen pihjalan ansiosta. Oksat kaartuvat istuinryhmän katoksi ja tästä käsin voi nähdä kauas peltolakeuksille, kasvimaalle, puutarhan aurinkoiselle puolelle, kasvihuoneelle sekä varjoisaan metsäpuutarhaan. Kesäisiä kuvia katsellessa kaikki näyttää niin kauniilta; aurinko paistaa ja vihreä on väreistä vallitsevin. Haastan teidät kaikki julkaisemaan ihania keväisiä ja kesäisiä kuvia mielin määrin, näiden avulla kevään odotus voimistuu ja uudet ideat ja haaveet jalostuvat. Itse jatkan sarjaani ainakin vielä menneen vuoden ihanimmilla kukkijoilla ja mielenkiintoisilla puutarhavierailuilla ja -tapaamisilla.

34 kommenttia:

 1. Oi, suorastaan runollinen postaus. Tuohon ekaan kuvaan liitin mielessäni laulurastaan laulun kesäisenä iltana korkealla kuusenlatvassa.
  Se on suorastaan liikuttavan kaunista.
  On sinulla niin kaunis ja ihana puutarha!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Marja! Ja sinähän sen sanoit, kyllä se laularastas onkin luritellut, kun olen tuossa metsäpuutarhassa ahertanut, sitä ihanampaa laulua ei ole.

   Poista
 2. Tähän vuodenaikaan kevät- ja kesäkuvat näyttävät moninkerroin kauniimmilta kuin varsinaisena sesonkina, siksikin niitä on hyvä esitellä. Puutarhasi alkaa muistuttaa puistoa, jossa on monenlaisia tunnelmia ja levähdyspaikkoja. Edellisen postauksen satokuvat saivat veden herahtamaan kielelle. Kohta alkaa siemenpussien rapistelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Cheri, se on kumma miten me ihmisryökäleet totumme kaikkeen niin nopeasti, kesän vihreyteenkin! Puistomaista tunnelmaa varmasti tavoittelenkin, erilaisia alueita, joissa on oma tunnelmansa ja paljon istuskelupaikkoja puutarhasta nauttimiseen. Voi, pitääkin tehdä inventaario siemenvarastoon...

   Poista
 3. Olen ihan sanaton sinun paratiisistasi!
  Juuri tuosta metsäpuutarhastasi sain innostuksen aloittaa omankin takapihan projektini, kiitos siitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Eeviregina! Ja olen todella iloinen, jos olet saanut innoitusta metsäpuutarhastani.

   Poista
 4. Ooh mitä kauneutta, ihan henki salpautuu. Osaat kuvata sekä kameralla että kerronnalla kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle Pirkko. Kun kuviin saa vangittua oikeanlaisen luonnonvalon, on tunnelma jo siinä, kuvasipa melkein mitä tahansa. Nyt kuvaaminen on lähes mahdotonta, joten mennään jonkin aikaa näillä vanhoilla otoksilla.

   Poista
 5. Kaunista!
  Vesiaiheen suunnittelu pöhisee täälläkin takaraivossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minä olen vielä aika hukassa, millaisen vesiaiheen edes haluiaisin. Toteutus on sitten vielä oma urakkansa. Mutta kyllä se haaveet yleensä löytävät uomansa...

   Poista
 6. Voi että miten on kaunista! Silmä lepää näissä kuvissa ja tunnelmissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinullekin Anne! Nyt jos koskaan kauneutta kaivataan.

   Poista
 7. Upea paratiisi!!! Osaat valita kuviisi kauniita kuvakulmia. Huolellisesti toteutettu kokonaisuus! Kerrassaan upea!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kuvaamista onkin hauskinta harjoitella juuri puutarhassa.

   Poista
 8. Voi miten kaunista onkaan puutarhassasi. Meillä on myös tuollainen vesivarastoamme. Ja minäkin olen miettinyt vesiaihetta, vaan toteutus on vielä vaiheessa. Ihania kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TuulaJ, kiitos! Tuo vanha kylpyamme on ollut mainio sadeveden keruussa. Toivottavasti saamme joskus toteutettua ne haaveissa olevat vesiaiheet.

   Poista
 9. Ooh niin kaunista, kyllä olette tehneet valtavan työn puutarhassanne, ihanaa kun myös miehesi tekee niin paljon yhteisen puutarhanne eteen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, onhan sitä työtä ollut, toisaalta olemme tehneet kaikkea aika hitaasti, pian 10 vuotta tässä olemme kuitenkin asuneet. Tämä tyyli on sopinut kuitenkin meille. Mieskin innostuu aina välillä ja tykkää ainakin noista nikkarointihommista.

   Poista
 10. Kyllä on kaunista! Hienot kuvat, tuo on niin totta, että laajakuvat ovat kiinnostavampia. Itse haukottelen aina kukkien makrokuvien kohdalla :) Minä himoaisin päästä tuonne metsäpuutarhaanne elävässä elämässä. Se on niin kaunis! Kiitos kun jaoit nämä ihanat kuvat kanssamme, minä ainakaan en ole yhtään niin kriittinen kuin itse olet, juon vaan janoisena kaikki upeat puutarhakuvasi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle meinaa käydä samoin, vaikka ihania ne kukkakuvatkin ovat! Itse olen kuitenkin enemmän kiinnostunut kokonaisuudesta kuin ykstyiskohdista. Itsekriittisyys taitaa olla puutarhureille tuttua ja kun niitä suunnitelmia on vielä pää täynnä. Muut kuitenkin katsovat puutarhaa tässä ja nyt ja poimivat sieltä parhaat palat, niin ainakin itse teen muiden puutarhoissa. Olisipa kiva kierrättää sinua metsäpuutarhan käytävillä ja jos suinkaan joskus eksyt näille main, olet tietenkin tervetullut!

   Poista
 11. Pakko nyt paljastaa, että joulun välipäivinä selailin monta vuotta blogiasi taaksepäin ja juuri näihin kesäkuviin pysähdyin ihastelemaan ja huokailemaan. Joulun jälkeen minulla alkaa aina uuden kevään ja kesän odotus ja suunnittelu. Kuviisi uppoutumalla pääsin hyvin oikeisiin fiiliksiin. Tosiaan ihania nämä laajakuvat, kun katsojakin saa paremman käsityksen kuvattavasta kohteesta. Puutarhassanne on niin monia ihania kolkkia, joissa viihtyä ja tunnelmoida. Se on ihanaa jo ihan näin bloginkin välityksellä, joten se on takuulla taivaallista ihan todellisuudessa.

  - Elma -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Elma ja kiva kuulla! Minäkin siirryn aina joulunpyhinä kevätvaihteelle ja alan toden teolla suunnittelemaan uutta kautta. Se on niin innoittavaa! Itse pelkään, että kuvat hämäävät ja puutarha todellisuudessa onkin pettymys, niin paljon on vielä valtaamattomia alueita...

   Poista
 12. Oi ! Ihanaa ! Kovin on kaunis puutarhasi ihan joka puolelta .
  Ja tuoksu tulee tänne asti.
  Ja ajattele, tuo on pian edessä. Oi !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sitä meinaa todeksi uskoa, että kevät kaikkine ihanine asioineen on taas pian täällä!

   Poista
 13. Odotan kovasti Avoimet puutarhat-päivää, että pääsen näkemään kaikki nämä kauneudet paikan päällä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk, mulle tulee heti kauhea ramppikuume, profiili on luotu sivustolle, mutta siltikin vielä osa minua epäröi ja on kauhuissaan! Mutta toisaalta, valmista ei tule koskaan ja olisi niin ihana nähdä!

   Poista
 14. Kaunista!
  Rehevä ja monipuolinen puutarha, ihan minun makuuni. Upeaa!

  VastaaPoista
 15. Kaikissa kuvissasi oli aivan ihana tunnelma, mutta kylpyammekuvasta pidin aivan erityisesti! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Kylpyamme on yksi parhaimmista ilmaislöydöistäni, käytännöllinen ja esteettinen kapistus :)

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.