sunnuntai 5. tammikuuta 2014

LÖYTÖJÄ JA SUUNNITELMIA

Talvikauden yksi ilo on koluta markettaja, kirpputoreja ja harvoja avoinna olevia puutarhamyymälöitä kauniita ja hyödyllisiä puutarhatarvikkeita etsien. Usein hyllyihin on jäänyt eriä, joiden hinnat on laskettu mukavan edullisiksi. Kuluneiden kuukausien aikana olen löytänyt monta ihanaa juttua ihan pilkkahintaan, kuten nämä ruukut. Olen myös ehtinyt hämmästellä, miten siemenhyllyjä ei vieläkään ole laitettu esille, onhan nyt jo tammikuu ja ensimmäiset kylvöt on kohta tehtävä :D
Innostuin tänäänkin kääntämään maata ja kasvihuoneen edusta sai aikaisempaa sulavammat ja laajemmat muodot. Sääennusteet lupailevat talven tuloa, joten puutarhatöille saa pian hetkeksi jättää haikeat hyvästit. Mutta kun kevät saapuu, on useampi uusi istutusalue valmiina valloitukseen ja vaivalloista nurmialuetta taas kymmeniä neliömetrejä vähemmän. Yhdessä perennapenkissä on myös valtavasti sormustinkukan siementaimia, joita aion siirrellä uusille istutusalueille ja metsäpuutarhaan. Tuntuu, että uusia suunnitelmia on enemmän kuin koskaan, mutta näinhän se menee joka vuosi. Kun kaikki on vielä edessäpäin, on kaikki mahdollista ja ideoida voi melkein rajattomasti. Ja pieni suuruudenhulluus on mielestäni vain hyväksi näissä hommissa :D

31 kommenttia:

  1. On tää mahtavaa, että siinä missä viime kevät tuli todella myöhässä, olemme saaneet vastapainoksi todella pitkän puutarhurointikauden täältä loppupäästä! Ja kevät ihan oikeasti ei enää ole kovin kaukana, jee!
    Mitä, siis ei vielä siemenhyllyjä, mitä ihmettä??? Järkyttävää ;-D Kylvöjähän on tässä suunniteltu jo kuukausitolkulla!

    VastaaPoista
  2. Sä oot kyllä superreipas, mahtiteko että oot jo uusia alueita valloittanut. Meikäläinen vasta hiljakseen herää suunnittelulle. Siemenhyllyt ja -kuvastot kierränkin kaukaa -on sen verran varastoja.

    VastaaPoista
  3. Todella, viime kevään menetetty aika on saatu tässä kohtaan takaisin ja minä ainakin olen nauttinut. Plantagenilla oli jotain yritystä, hyllyt oli kasassa, mutta ei niissä vielä mitään ollut. Mulla on jo siemenvarasto inventoituna ja lista hankinnoista kukkarossa ;)

    VastaaPoista
  4. Joo, nyt voi olla suuruudenhullu.
    Ensi kesäksi haluaisin sen kasvihuoneen ja valmiin metsäpuutarhan, siis sillain melkein valmiin;) Ja piiiitkästi kiviaitaa, tervetuloa-penkin edustalle sora-alueen penkille ja sen ympärille jotain matalaa leikattavaa;) Ja rehevän ruusutarhan;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyviä tavoitteita, kyllä sinä noihin pääset! Ja kesän kuluessa tulee vielä lisää uusia suunnitelmia, ai että tämä on kivaa puuhaa!

      Poista
  5. Puutarhamyymälät eivät kyllä toden totta ole järin vilkkaita liikkeissään näin alkuvuonna, kun malttamattomana käy tämän tästä pällistelemässä, että joko joko. Ihania nuo viime postauksen kuvat, vanhoja päivityksiäsi täällä illan ratoksi selailen ja haaveilen... <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiina! Sesonkin hidas alkaminen tosiaa ärsyttää ;)

      Poista
  6. Upeat ruukut ! Minä taas malttamattomasti odottelen daalian yms juurakoiden ilmestymistä myymälöihin. Näin luettelossa pari tosi ihanaa kasvia, ja ne pitää ostaa heti, etteivät vaan ehdi loppua.
    Pidän talvesta juuri siksi, että silloin on aikaa suunnitella ja selailla kirjoja... kunhan se talvi nyt vaan sieltä jo tulisi ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Juurakoita kaipaan myös, ainakin sinipiikkiputkea voisin taas kasvattaa. Tämä aika on mustakin niin innostavaa, ideointi on elämän suola!

      Poista
  7. Sattumalta joulunpyhinä tupsahdin sivuillesi ja nyt olen käynyt läpi kaikki juttusi, melkein huimaa!
    Ensimmäiset siemenluettelothan ovat jo tulleet, pitäisi vaan pitää pää kylmänä, ettei liikaa innostu.
    Parsasalaatti ja mangoldi olivat viime kesän mieleisimmät kokeilut.
    Tuossa yhdessä kuvassa olevat saniaiset hurmasivat täysin, ehkä siksikin, kun siirsin sellaisia viime kesänä puutarhan ja metsän välimaastoon.
    Onnistumista odotellessa terv. Leena

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Leena! Siemenluetteloita olen minäkin selannut ja ruksinut must have -jutut! Parsasalaatti ja mangoldi kuulostavat kokeilemisen arvoisilta, mitä olet tehnyt magnoldista? Saniaiset ovat munkin suuri rakkaus, lisään niitä joka kesä puutarhaan.

      Poista
    2. Teen sellaista höystöä, haudutan voi/öljy seoksessa runsaasti punasipulia ja mangoldin varsipaloja, lisään hauteeseen piparjuurituorejuustoa, mustapippuria ja suolaa, lopuksi kuumennan sekaan mangoldin lehtisilpun.Jos juustoa on liian vähän, jatkan sössöä kermalla. Namia on, ole hyvä, ota lisäksi perunoita ja kasviksia! tarj.Leena

      Poista
  8. Joo en tajua yhtään miksei edes vaivaisia siemenpusseja saada esille! Ihan suututtaa! Ihanaa kun sinäkin mietit samaa :) Ruukut on tosi upeat, taitavat olla Plantun, muistuttavat kovasti niitä klassikkoruukkuja joiden nimi on nyt just kateissa....ihananihanat digitaliksen vauvataimet <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanos muuta! Ruukut ovat Plantusta, suuret maksoivat vaivaiset 8€ ja pienet 4€, halpaa halpaa. Nuo tosiaan ovat samannäköisiä kuin Kew Gardensin nimikkoruukut, jos tarkoitit niitä?

      Poista
  9. Minäkin jo kaipailin siemenpussukoita kauppoihin. Pitänee panna palautetta kauppiaille,että puutarhahörhöt vaativat,että viimeistään uudenvuodenaattona on siemenet oltava kaupan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin voisi tehdä. Usein tunnen itseni ihan oudoksi hiippaillessani talviteloille laitetuissa puutarhaosastoissa, viimeksi pari päivää sitten Hong Kong-marketissa ;)

      Poista
  10. Kylläpä tosiaan nyt kannattaisi katsella kaikkia kauniita ruukkuja sun muita, joita on jäänyt viimevuodelta puutarhaosastojen hyllyihin. Hyvä vihje, kiitos;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti, Olen ruukkujen lisäksi ostanut hienoja puukahvaisia puutarhatyökaluja alle 10 eurolla ja hienon ja reilunkokoisen sinkkisen kastelukannun vitosella.

      Poista
  11. Pitäisikin poiketa puutarhamyymälöissä. Siemeniä minäkin jo kaipailen, kohtaa pitää saada siemenpussien hypistelyterapiaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, nyt alkaa olla sellaiset ajat käsillä! Haaveilen kokeilevani mustien orvokkien esikasvatusta ja sehän pitäisi jo pian aloittaa...

      Poista
  12. Kivat ruukut olet löytänyt!
    Suuruudenhulluus vallitsee täälläkin, mulla on jo valmis lista havupuista, kunhan ne taimistot vaan älyäisivät aueta ajoissa...ei vaiskaan saattaa olla, että jonkinsortin talvi vielä tulee ennen kevättä. On mulla uusi kasvihuonekin jo katsottuna, vaihtoehtoja on enää kaksi, joista valita....
    Huomenna mennään käymään Turussa, puutarhamyymälöihin pitää päästä, niin paljon kuin polvi antaa periksi ;)
    Ainakin Viherlassillaan annan palautetta, jos ei ole siemenpussit esillä!!!
    Mustat orvokit ovat kertakaikkiaan hurmaavia, meillä oli työpaikalla viime keväänä niitä myynnissä kokeeksi, loppuivat heti kättelyssä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marja! Ruukkuja jäi kauppaan vielä kauniin puppuraisiakin. Toivottavasti teillä on antoisa Turun visiitti ja saat ainakin siemenpusseja jo hankittua :)
      Mustat orvokit olivat viime keväänä ainakin Plantussa myös kalliimpia kuin muut, joten ajattelin kasvattaa niitä itse.

      Poista
  13. Ei voi olla totta. Soot TAAS kääntäny maata :))) Ihana. Olen muuten maininnut (linkittänyt) tästä sun hmm talvipuutarhanhoitotavastasi mun blogissani ;)
    -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, niin oon :D
      Nautinnollista puuhaa, tykkään siitä oikeasti! Ja kiva kun linkitit, jospa se innostaa muitakin puutarhatöihin, jos sää vain sallii! Nyt taitaa tulla katkos, pakkasta luvassa.

      Poista
  14. Joo itelle ei ollut juolahtanut mieleenkään "talvilapiointi" ennen kuin täällä ekku kertaa huomasin sun täyttä mylläävän puutarhaa marras-joulukuussa :))

    VastaaPoista
  15. Tule käymään kahvilla blogissani;)

    VastaaPoista
  16. Uups, kahvikutsu löytyy myös minun blogista! Tervetuloa siis tuplakahveille tänä viikonloppuna =)

    VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.