torstai 26. joulukuuta 2013

MAANMUOKKAUSTÖITÄ JOULUNPYHINÄ

 En malttanut odottaa joulunpyhien yli vaan tartuin jo eilen lapioon. Maa oli ihanan pehmeää ja nurmikko kääntyi uskomattoman helposti tehden tilaa uudelle istustusalueelle. Alue sijaitsee talomme eteläpäädyssä. Vasemmalla on kulku kodinhoitohuoneeseen ja taustalla näkyy ulkorakennuksen pääty. Laattakäytävä kaartuu etupihan puolelta ja päättyy tässä pyykinkuivatustelineelle. Koko alue on siis todellinen läpikulkupaikka, jonka kanssa olen jo pidempään tehnyt ajatustyötä. Tulevina vuosina on tarkoitus rakentaa ulkorakennuksen päädyn jatkoksi täysimittainen lautaterassi, joka tulee rajautumaan pitkältä sivultaan tuohon vastakäännettyyn istutusalueeseen. Oikealle puolelle ulkorakennuksen kulman jatkoksi tulee korkeahko lautaseinämä tuomaan näkö- ja tuulensuojaa terassille.
Tässä kuvassa alueen kokonaisuus hahmottuu selkeämmin. Talon seinustalla sijaitsee istutuspöytä seulanpäänkiveyksineen. Nykyiset istutukset koostuvat muun muassa keijuangervosta, erilaisista katajista, taustalla näkyvistä timattituijista, muutamasta ruusupensaasta, rautakaaressa kiipeilevästä villiviinistä, raudoitusverkkohyllyssä kiipeilevästä alppikärhö 'Tage Lundellista' sekä muotoonleikatusta metsäkuusesta.  Oikealla tonttia rajaa puutarhan takaosaan jatkuva koristearonia-aidanne. Alueella olevat pyykinkuivatus- ja tamppaustelineet eivät ole mitään tunnelmanluojia, mutta tarpeellisia välttämättömyyksiä. Paikka on pihan paahteisin ja tuulisin ja senpä vuoksi kasvivalinnatkin ovat olleet varmoja ja tylsiä. Vähitellen pienilmasto on kuitenkin muuttunut suotuisammaksi aidanteiden ja puutarhan perällä olevien lehti- ja havupuiden kasvun myötä. Uudelle istustusalueelle suunnittelen ainakin ruusupensaiden ja kärhöjen lisäämistä sekä paahteisen paikan näyttäviä perennoja kuten iisoppia, sinipiikkiputkea, sinipallo-ohdaketta, tädykkeitä, hopeamarunaa ja nukkapähkämöä, ehkä jotain koristeheinääkin. En kyllä muista, että olisin koskaan aikaisemmin tehnyt maanmuokkaustöitä jouluna. Sen sijaan että olisin harmitellut lumetonta joulua, olenkin nauttinut sään tuomasta mahdollisuudesta ottaa varaslähtöä kevään puutarhatöihin. 

24 kommenttia:

 1. Voi että miten ihanat kuvat! Harmittaa vietävästi, että joulun olemaan erossa puutarhastani juuri nyt, kun on niin otolliset säät ja kiinnostaisi nähdä, nouseeko joitain piippoja jo... mutta ei voi mitään, työprojektissa on kriittiset loppumetrit, toivotaan, että lämmin sää jatkuu.
  Nautin siis kaksin verroin sinun puutarhasi kuvista ja raportistasi! Ensimmäisessä kuvassa meni pitkä tovi ihmetellessä, sanoistasi huolimatta, että mistä ihmeen kulmasta se oikein on ja se avautuikin vasta toisen kuvan kautta.
  Ihanaa! Tosiaan, tuo on paras paikka kokeilla kaikenlaista talvenarkaakin, nyt kun tuulisuus alkaa olla hallinnassa. Ja siinä on keväinen lämmin paikka sinullekin sitten terassin myötä. Loistosuunnitelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä joululoma oli kyllä parasta voimia vieneen syksyn jälkeen! Nyt tuntuu, että kevät on jo melkein ovella vaikka siihen on oikeasti vielä kolme kuukautta. Kun pääsi puuhastelemaan puutarhassa, tuntui kuinka kadoksissa ollut elinvoima palautui samantien. The Healing Garden! Tsemppia tärkeään loppurutistukseen ja toivotaan suotuisten säiden jatkuvan!

   Poista
 2. Voi miten piristävää nähdä pitkästä aikaa maanmuokkaustyökuvia ! Harvoin jouluna saa kukkapenkkejä kaivella. Tääläkin onnistuisi samat työt, pakkasista ja lumesta ei ole tietoakaan. Pitäisköhän itsekin ryhtyä toimeen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja miten piristävää niitä oli tehdä, suosittelen jos vain säät yhtään antavat myöden!

   Poista
 3. Ihana pehmeän aaltoileva linja! Olispa mullakin lomaa niin vois käännellä uusia istutusalueita. Illalla töiden jälkeen otsalampun valossa niitä ei juuri innosta tehdä :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan juuri noiden linjojen muotoilua. Nyt näyttää leudot säät jatkuvan, jospa ne osuis sunkin vapaapäiville, toivotaan!

   Poista
 4. Tuohan on ihana paikka jo nyt ja vielä paremmaksi muuttuu! Kiva lukea oikein pitkä kertomuksesi! Ihanilta kuulostaa kasvivalintasi, tuskin maltan odottaa valmista kokonaisuutta. Itselleni tuli vielä mieleen, että tuohon sopisivat ihanasti myös Syysvuokot, jotka ainakin minulla kasvavat paahteessa ja tuulessa ja ovat ah niin kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paikka on kyllä mukava, mutta tuollaisena se on lähinnä ärsyttänyt. Nyt on kuitenkin punainen lanka löytynyt. Haluaisin vain aina saada suunnitelmat heti toteutukseen. Nyt täytyy odottaa kevättä ja suotuisampaa rahatilanetta terassin tekoon. Kuule, syysvuokot täytyykin laittaa suunnitelmiin mukaan, kiitos vinkistä! Syksyllä istutin ensimmäiset toisaalle.

   Poista
 5. Ihanasti olet kääntänyt positiiviseksi asiaksi tämän lumettoman joulun;) kun puut ja pensaat kasvavat tai niitä joutuu karsimaan, ilmasto-olot todellakin muuttuvat.
  Tuosta tulee varmasti aivan ihana paikka nautiskella lämpimästä puutarhasta jo keväällä.
  Ihan tuli itsellekin innostus puutarhatöihin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti keino selvitä ;)
   Toisaalta en oikein aikuisiällä ole osannut muutenkaan nauttia kylmästä, runsaslumisesta ja jäisestä talvesta. Pienilmaston muuttumisen olen havainnut aivan viime vuosina puutarhassani ja se on avannut aivan uusia mahdollisuuksia. Ensimmäiset vuodet tällä tontilla olivat todella ankeita. Toki tuulet osuvat tänne edelleenkin, mutta eri tavalla.

   Poista
 6. Tutulta näyttää. Tänään tartuin lapioon ja tein yhden kevääksi aikomani työn alta pois. Valoisa aika vaan ei riittänyt viimeistelyyn, joten tätä kivaa riittää siis huomisellekin. Ihanaa, kun on pehmeä maa, johon lapio uppoaa helposti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, lapiohommat olivatkin yllättävän kevyitä!

   Poista
 7. Kun on selkeät suunnitelmat ja maa pehmeää, niin antaa palaa. Ei noita lapiohommien ajankohtia kannata kalenterista katsoa vaan hyödyntää kaikki sopivat ajankohdat. Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinähän se puit asian hienosti sanoiksi! Mietin ihan samaa, että täällä pohjolassa on totuttu tiettyyn rytmiin näiden puutarhahommienkin suhteen, mutta jos ilmasto-olosuhteet näin muuttuvat, on viisasta muuttaa omiakin toimintatapoja ja hyödyntää muutoin lyhyt kasvukausi.

   Poista
 8. Alueesta tulee varmasti viihtyisä, sinipallo-ohdakkeet ja sinipiikkiputket ovat tosi viehättäviä ja näyttäviä perennoja. Kestäviäkin ovat vielä.
  Maanmuokkauspuuhin ei joka joulu pääsekään, vaikka mistä sitä tietää, millaisia tulevaisuuden joulut ovat....
  Itselläkin on suunnitteilla ensi kesäksi uusi havualue, en vaan saanut miestä innostettua jouluisiin kaivuupuuhiin ja itsellä ei juuri nyt kroppa anna periksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin kuma, että yhtäkkiä ideat syntyvät lopuksi ihan helposti, vaikka ensin on pähkäillyt ongelman kanssa päänsä puhki. Loma on kait hyvästä! Tämä joulu on kyllä ollut sään puolesta puutarhurin puolella.

   Poista
 9. Jollakin sentään riittää positiivista energiaa tämän harmauden ja sateen keskellä. Peukut sille :)
  Itsekin istuttelin viime kesänä itsekasvattamiani siperianpallo-ohdakkeita ja odottelen jo nyt innolla niiden kukintaa. Ovat upeita kukkia. Jonkinsortin maruna olisi myös kiva,vaikka ihan perennapenkkiä reunustavaksi kasviksi.

  VastaaPoista
 10. Tosiaan, ajattelin että on viisasta mukautua ja hyödyntää olosuhteet. Tunsin oikeastaan taas herääväni eloon kun pääsin lapion varteen kiinni. Minäkin olen kasvattanut noita sinipallo-ohdakkeita ja sinipiikkiputkia juurakoista ja aion listä niitä samalla tavalla kevään aikana.

  VastaaPoista
 11. Voi onnea<3 Ainoa harmitus tässä on kiinni olevat puutarha myymälät, astia taimia olisi voinut olla paljon pidempään tarjolla! Onneksi löysin sen puksin yhden myymälän perimmäisestä nurkasta;D Mukavia lomapäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan! Minä katselin marketin jouluruusuja sillä silmällä, että voisin ne istuttaa metsäpuutarhaan. Siinä on kuitenkin riskinsä, maa kuitenkin jäätyy pian, joten jätin ostamatta. Luinkin sinun ihanasta puksiostoksestasi!

   Poista
 12. Amei conhecer o seu blog,achei maravilhoso.Visite-me:http://algodaotaodoce.blogspot.com.br/
  Siga-me e pegue o meu selinho!!!

  Obrigada.

  Beijos Marie.

  VastaaPoista
 13. Unilukemisenani oli vuoden vanha oma Piha-lehti, sattumalta löysin sieltä jutun puutarhastasi ja blogisi osoitteen, hyvä kun maltoin aamuun nukkua, heti piti tulla retkelle puutarhaasi, kiitos tästä mahdollisuudesta. Ihania ideoita näyttää olevan, jatkan nautiskelua paremmalla ajalla ensi vuoden puolella. Omassa puutarhassani huolettaa kasvien selviytyminen tästä erikoisesta talvesta.
  Riemukasta Uutta Vuotta toivottaa Leena Tahkovuoren seutuvilta!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.