lauantai 28. joulukuuta 2013

ENGLANTILAISEN PUUTARHAN YLISTYS

Olen viihdyttänyt itseäni oikein urakalla selailemalla läpi kymmeniä ja kymmeniä puutarhalehtiä, kotimaisia, ruotsalaisia ja englantilaisia. Kotimaiset tarjoavat tarpeellista asiatietoa, ruotsalaisista saan paljon toteuttamiskelpoisia ideoita ja englantilaiset, no ne saavat huokailemaan ja haaveilemaan sekä nostavat riman jokseenkin korkealle. Lisäksi saan aivan kauhean matkakuumeen ja olisin heti valmis puutarhamatkalle Iso-Britaniaan tai Irlantiin. 
Lontoon matkoillamme olen kolunnut kaupungin tarjoamia puistoja ja puutarhoja niin paljon kuin perhematkat ovat suinkin sallineet. Kuvatiedostoista löysin vielä julkaisukelpoista materiaalia puolentoista vuoden takaiselta visiitiltämme. Kaksi ensimmäistä kuvaa ovat Hyde Parkin etelä-itä-kulmauksessa sijaitsevalta The Rose Gardenilta. Puutarha on suhteellisen uusi, valmistunut vuonna 1994. Kesäkuussa olessamme ruusujen kukinta ei ollut enää kovin loisteliasta ja muistaakseni säätkin olivat olleet sateisia ja tuulisia. Tämä ruusukaarikäytävä ei jättänyt kuitenkaan kylmäksi, vaikka suurin osa ruusuista oli jo kukinta päättänyt.
Käytäviä reunustavat istutusalueet eivät koostuneet pelkästään erilaisista ruusuista vaan erilaiset perennat kasvoivat ihastuttavan luontevasti ruusujen lomassa. Gottage gardenin henkeä, sitähän tämä on. 
Puistoissa kasvavat ikiaikaiset puut ovat mitä mielikuvituksellisempia. Paksut rungot ja vahvat kiertyneet oksat ovat kunnioitusta herättävän komeita ja mielestäni yksi englantilaisten puistojen omaleimaisuus. Nuo rakkaudenjulistukset olivat aika söpöjä.
Ruusupuutarha löytyy myös Regent's Parkissa sijaitsevasta Gueen Mary's Gardenista. Ympyrämuotoisessa ruusupuutarhassa on valtava määrä erilaisia ruusuja ja vaikuttavuutta lisäävät ruusutarhan ympäri köynnöstävät köynnösruusut. Tämä valkoisena pilvenä kukkinut oli kauneimpia.
Kuvaaminen näissä julkisissa puistossa on aina hankalaa, jos ei halua vaeltavia turistilaumoja kuviinsa. Itsekin olen sen vuoksi tyytynyt kuvaamaan kauniita yksityiskohtia suurten kokonaisuuksien sijaan. Ja näitä on  mukava katsella ja hakea ideoita omaankin puutarhaan. Erilaiset rakenteet ovat englantilaisen puutarhasuunnittelun kulmakivi ja kokonaisuus vasta viimeistellään kasveilla. 
Ja koska puistot ja puutarhat ovat valtavan kokoisia, on väsyneille vaeltelijoille kutsuvia istumapaikkoja tarjolla tasaisin välein. Yleensä penkki tai istuinryhmä on aseteltu kuten yllä olevassa kuvassa, paikalle josta aukeaa kaunis näkymä ja joka rajautuu turvallisesti ja kutsuvasti esimerkiksi muuriin ja pensasaitaan. Tämäkin kuva on Regent's Parkista ja mielestäni niin ihana, että voisin tuijottaa sitä loputtomiin ja vaipua haaveisiin. 
Puistoissa tarpoessaan saattavat jalkojen lisäksi aistitkin melkein turtua, kun kaikkea kaunista ja ihanaa on niin paljon. Erilaisia kasviyhdistelmiä kannattaa kuitenkin pysähtyä tarkastelemaan lähemmin, koska jo harrastelijankin silmä huomaa, miten tarkkaan nekin on suunniteltu. Kameraan kannattaa tallentaa toimivia yhdistelmiä ideapankkiin hautumaan.
Yksi asia englantilaisissa puutarhoissa ihastuttaa itseäni erityisesti. Järjestään olen törmännyt oksista punottuihin kasvitukiin. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ne ovat kovin viehättäviä. Kuvitelkaa nyt tuhonkin vihreällä muovilla pinnoitettuja rautakaaria! Eikö näin ole paljon kauniimpaa.
Tämä uskomattoman upea perennaistutus oli Kew Gardensin laitamilla, talo vaikutti olevan yksityiskäytössä. Minäkin haluaisin sormustinkukkien ja laukkojen yhdistelmän puutarhaani, mutta samanaikainen kukinta ei taida onnistua ilmastossamme. Paljolti muuten englantilaissa puutarhoissa käytetään samoja perennoja kuin meilläkin, mutta kukkivien kasvien yhdistely on meillä paljon rajoittuneempaa lyhyen kasvukauden vuoksi. 
Tämän Kew Gardensissa sijaitsevan Temple of Aeoluksen olen kuvannut aikaisemmin täällä. Silloin elettiin helmikuun loppua ja kukkulalla kukkivat vaaleankeltaiset narsissit. Nyt tilalla oli luonnontilainen heinikko ja alapuolen puutarhassa kukkivat muun muassa nämä pionit ja sormustinkukat.

Tästä tulikin huomaamatta englantilaisen puutarhan ylistys. Kuten alussa totesin, olen suorastaan kylpenyt viime päivät uusissa puutarhasuunnitelmissa. On ilo huomata, miten jo moneen kertaan katsotut kuvat, selatut puutarhalehdet ja -kirjat tuovat joka vuosi uusia ahaa-elämyksiä. Mieltä on hyvä ruokkia kaikella kauniilla ja hyvällä ja puutarhanhoidossa se on aivan olennaista. Joka kevät mielen valtaa ajatus, että tuleva puutarhakausi on kaikkien aikojen loistokkain. Minäkin olen jo mielessäni istuttanut puita, ruusupensaita ja näyttäviä perennoja, valanut koristeellisia betonilaattoja ja -ruukkuja, pystyttänyt köynnöstukia uusille kärhöille, muovannut pari uutta oleskelualuetta, rakennuttanut miehellä kaksi hienoa puutarhapöytää ja yhden huvimajan sekä tuhlannut rahaa Ikean kesäkalusteisiin. Onneksi haaveilu ei vielä tässä vaiheessa maksa mitään ja ai että miten kivaa se onkaan! Ja mikä onnenpotku, pukki tiesi salaisen toiveeni ja oli tilannut minulle The English Gardenin vuosikerran... 

35 kommenttia:

 1. Voi että mikä pukki! Loistopukki, sanoisin ;-)
  Ihanat kuvat. Juuri noin ruusut vat parhaimmillaan, perennojen keskellä. Aah! Ja riippapyökit ovat ihanimpia puita mitä tiedän, aah nekin. Aah koko tämä postaus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haa, arvasin että autat tunnistamisessa, se on siis riippapyökki! Näihin kuvien tunnelmiin voi melkein sukeltaa, ajattele jos olisikin mahdollista; humps ja löytäsi itsensä kämpimästä tuolta puistosta. Ja pois ei ainakaan mulla olisi mikään kiire :D

   Poista
 2. Sinulle on ihania lukuhetkiä tiedossa tuon lehden myötä, ai että! Kiitos näistä upeista kuvista. Ovat omiaan ruokkimaan kauneuden nälkää ja nimenomaan sitä "puutarhurin" kauneuden nälkää =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olipa hyvä että rupesin näitä itsekin selaamaan. Nyt jos koskaan me puutarhurit tarvitsemme toistemme tukea ja ihania kuvia katseltaviksi!

   Poista
 3. Huikean ihana postaus! Miten tuollaisista paikoista malttaa edes lähteä pois!?
  Ja mikä joululahja, ihania lukuhetkiä tiedossa koko vuodeksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No äläs muuta sano. Meidän reissut ovat muutenkin oleet kiivastahtisia ja olen melkein varastanut nämä hetket puistoissa ja niiden puutarhoissa! Suuri haaveeni olisi puutarhamatka aiheeseen vihkiytyneiden naiskavereiden kanssa!

   Poista
 4. Minäkin haluaisin Englantiin, tosin Kreetalla olisi nyt jostain syystä ehkä jopa mukavampi piipahtaa. Alkukesän kukkaloisto Välimeren saarella. Hmm...

  VastaaPoista
 5. Joopa joo, no ehkä me vielä keskustellaan, mihin seuraavaksi lähdetään... säästetään ensin ;)

  VastaaPoista
 6. Minäkin haluan joskus keväiseen Englantiin ja sen puistoihon sekä puutarhoihin.

  Ja tästä se muuten vaan intoutuu lisää meikäläisen ajatus ,edes pienestä,kaariporttikujanteesta,omaan pihaan,kun katselee näin reheviä kuvia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea tätä voi onneksi rakentaa omaankin puutarhaan, vain hieman pienimuotoisemmin!

   Poista
 7. Ihana postaus, kiitos! Ulkona vaan sataa ropistaa ties kuinka monta päivää jo putkeen, joten tällainen postaus tulee tosi tarpeeseen<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän harmauden keskellä on puutarhurin sielua totisesti ruokittava!

   Poista
 8. Briteillä on puutarhanhoito verissä. Kuljeskellessani kylien raiteilla olen ihaillut hienosti hoidettuja ja monipuolisia puutarhoja. Aika usein olen saanut juttuseuraa puutarhurista ja kupposen teetä, jonka äääressä on vaihdettu puutarhamielipiteitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Olisi ihanaa päästä maaseutukyliin tarpomaan ja kurkistelemaan yksityisiin puutarhoihin!

   Poista
 9. Oi mieletön mitä kuvia ja tunnelmia! <3 Nyt en pysty sanomaan oikein mitään muuta... Näihin kuviin, näihin tunnelmiin. Kello on puoli yksi yöllä, josko sitä hipsisi peiton alle puutarhakirjan kera haaveilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä näkymät saavat toden totta haaveille siivet. Eilen aloitin peiton alla Hanna Tuurin Vihreän saaren puutarhoissa- kirjaa ties monennettako kertaa!

   Poista
 10. Oi ja syvä huokaus! Ihan mielettömän kaunista! Voi, kun pääsisi matkalle....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkakuume polttaa täälläkin, tietysti puutarhoja katselemaan :)

   Poista
 11. Olipa juuri sopiva postaus tähän sateiseen, synkkään jouluaikaan!
  Ihastuttavia puutarhoja, voi kun joskus pääsisi tuonne...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En aio vaipua synkkyyteen (välillä kyllä jo hetkellisesti niin käy) synkkyydestä huolimatta ;)
   Ihanat puutarhakuvat antavat nyt voimia odotukseen!

   Poista
 12. Vastaukset
  1. Tuolla Englannissa olisi niin paljon kaikkea kaunista kuvattavksi ja koettavaksi...

   Poista
 13. Oi niin kaunista tuolla. Mietin vaan miten miten tuollaista saisi täällä peräpohjolassa. Valtavan ihana joululahja tuollainen puutarhalehti! Mielenkiintoisia nuo suunnitelmasi, kiinnostaisi kuulla tarkemmin millaisia pöytiä ja mitä Ikeasta ja millainen huvimaja ja mitä kasveja jajaja :) Sitten kun ollaan eläkkeellä joskus sadan vuoden päästä niin lähdetäänkö yhdessä englantiin puutarhamatkalle? Olisi ihana reissata puutarhahullun kanssa perässäväkisinraahattavien muksujen sijasta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. The English Gardenin vuositilaus sai kyllä kiljahtamaan ilosta! Marketista ostin sellaisen ornamenttikuvioidun kumisen kynnysmaton, jota aion käyttää koristelaattojen valamiseen. Jos ne onnistuvat, katan niillä etupihalle talon seinänvierustalle tulevan aamupalapation. Siihen haaveilen miehen tekemää pöytää, semmoista, jossa on X-jalat ja siihen neljä semmoista Ikean kevyttä rautatuolia. Pation molemmille puolille sitten varjossa viihtyviä kasveja (aamuaurinko kyllä paistaa siihen). Huvimaja ei ehkä toteudu vielä tulevana kesänä, mutta haaveissa se on metsäpuutarhaan. Kuule, voisin lähteä kanssasi puutarhamatkalle jo aikaisemminkin! Laitetaan idea hautumaan, ehkä se on mahdollista vielä tulevina vuosina toteutaa. Ja jotain tapaamista täällä kotimaan puutarhakohteissakin voisi suunnitella...

   Poista
 14. Kiitos kierroksesta!
  Englantilaisissa puutarhoissa en ole koskaan vieraillut.
  Vanha sivistys näkyy heidän puutarhoissaankin.
  The English Garden - kuulostaa huikealta joululahjalta ja sitä riittää koko vuodeksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englantilaisten puutarhakulttuurille tuskin löytyy tasavertaista kilpailijaa, heillä on taika näpeissään!

   Poista
 15. Oih miten oivallinen inspiraatiopostaus tulevalle vuodelle. Enlantilaisten puutarhojen upeita yksityiskohtia ja ylevää kauneutta ei voi muuta kuin ihastella. Antoisaa tulevaa puutarhavuotta ja ripaus englantilaisten puutarhojen saloja Sinulle =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun puutarhassasi oletkin Jori onnistunut loihtimaan oikeaa englantilaista tunnelmaa! Ihanaa ja tunnelmallista puutarhavuotta myös sinulle!

   Poista
 16. Englantilaisissa puutarhoissa riittää ylistettävää;)
  Se on kiva huomata että lähes joka kerta kun selaa vanhoja puutarhalehtiä, niistä löytää uusia inspiraatioita ja haaveita. Meillä taitaa kasvihuone olla ensi kesän projekti, saas nähdä ehtiikö muuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, se on hauska huomata, miten omat mieltymykset ja haaveetkin muuttuvat ja sen myötä löytää vanhoistakin julkaisuista aina jotain uutta, mihin ei aikemmin olisi ehkä kiinnittänyt huomiota. Teillä on tulossa mukava kesä uuden kasvihuoneen rakentamisen merkeissä, odotan innolla!

   Poista
 17. Ihana ylistys, kiitos tästä! Oikein hyvää uutta vuotta sinulle Maria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko, oikein hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Poista
 18. Olen jo sata kertaa yrittänyt vastata tähän, aina menee jumiin..hienoja suunnitelmia teillä! Hyvä löytö tuo ornamenttikuvioinen matto ja sellainen patio olisi aivan ihana. Puutarhamatka olisi ihan unelma, harmittaa vieläkin, että ne viime keväiset treffit Kaisaniemessä jäivät väliin. Toivottavasti tapaamme tänä vuonna :)

  VastaaPoista
 19. Tuli kyllä uskomaton kaipuu Englantiin tämän postauksen myötä - eikä näin kevään korvalla ainakaan helpota! Englantilaiset ja runsaat ruusut, ahh!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.