torstai 27. kesäkuuta 2013

LÄMPÖÄ JA KOSTEUTTA

 Kesäloma alkaa lämpimissä ja kosteissa puutarhatunnelmissa. Ilma on hapekas ja mieli keveä. Aidan maalaus on keskeytynyt sateiden vuoksi, mutta ensimmäinen kerros valkoista maalia saatiin sudittua pintaan ennen trooppisia kesäsateita. Jossain vaiheessa myös aidanteko jatkuu.
Pionit kukkivat upeina, tuntuu vain että aina parhaimpaan pioniaikaan saadaan myös rankat sateet. Onneksi olin tukenut nämä paksumekkoiset 'Sarah Bernhardit' ajoissa.
Nyt kasteluvedestä ei ole puutetta, mutta keräämme sadevettä talteen koko ajan. Kylpyammeen täyttyessä kannan vettä talteen sekä kasvihuoneeseen että kasvimaalle. Kasvu puutarhassa villiintyy koko ajan ja maan ollessa kosteaa on kitkeminen ja kasvien siirtely helppoa ja mukavaa. Olenkin saanut viime aikoina selkeyttä moneen kohtaan perennojen kasvupaikkojen hienosäädöllä ja pienellä villikkokasvien kurituksella. Loman aikana täytyisi saattaa kuntoon myös kasvihuoneen edustalle muotoutuva istutusalue. Nyt se on karmea häpeäpilkku metrisine heinineen ja jättiläisvoikukkineen.

15 kommenttia:

 1. Vautsi miten rehevää ja kaunista. Meillä on kevään jälkeen satanut yhden kerran ja silloinkin niin vähän, että hädin tuskin ränninalustynnyrit täyttyivät. Nyt totisesti tännekin kaivattaisiin sadetta. Aitaprojektinne näyttää viehkolta =)

  VastaaPoista
 2. Jännää, miten muilla Sarahit ovat tuollaisia melkoisen vaaleanpunaisia, jopa pinkkejä. Oma Sarahini kukki nyt tänä vuonna ekaa kertaa useamman vuoden odottelun jälkeen, ja ainakin vielä eilen kukat olivat melko vaaleita.

  VastaaPoista
 3. Mun sarahit ei kuki vielä, mökäsivät vähän kevään siirrosta. Muut sen sijaan ovat jo loppuvaiheessa, liian lyhyen aikaa kukkivat.
  Ihastuttavia pihakuvia!
  Minäkin laitoin vanhan sinkkiammeen sadevesivaraajaksi ja se onkin ollut kovassa käytössä tänä kesänä.

  VastaaPoista
 4. Oih tänne myös tarvittaisiin kipeästi parin päivän sateita, mittariin on tullut vain muutamia millejä silloin tällöin! Minulla on myös mietinnässä astia ränniläpän alle, vaan pitäisi olla sellainen ettei pienimmäinen sinne pulahtaisi! Aita antaa tosiaankin ryhtiä puutarhaan! Mukavaa lomaa koko perheelle!

  VastaaPoista
 5. Täällä ei ole paljo sadellut eikä ukkosiakaan näkynyt (tylsää). Tuo aita on upea antaa hyvin tilan tuntua kun on selkeä tausta vihreälle. Miten musta tuntuu että hieman liiottelet häpeäpilkkua, luultavasti sekin on oikeesti ihan nätti kohta ja siellä seassa pari rikkaruohoa:)

  VastaaPoista
 6. Aivan mielettömän ihanan näköistä...ihan kade sitäpaitsi tuosta ammeesta ja sadeveden määrästä, täällä kärvistellään yhä helteessä. Ei ole kyllä Sarah B:n voittanutta, se on niin suloinen!!

  VastaaPoista
 7. Komppaan tuota sadeveden keruuta. Meillä on hyvin hiekkainen maaperä, eli vesi hurahtaa läpi nopeasti. Lisäksi talousvesi tulee kaivosta, joten kuivana kesänä sitäkään ei uskalla kasveille käyttää. Minulla on samanlainen vanha kylpyamme kasvihuoneen vieressä, odottaa tosin maalausta ulkopuolelta. Tuo sinun kivityksesi on kaunis, otanpa siitä idean ammeen alle. Todella ihanan ja rehevän näköistä teillä. Ja otat niin kauniita kuvia!

  VastaaPoista
 8. Jori - täälläkin oli kuivaa , mutta viime aikoina ollaan saatu sadetta oikein sopivassa määrin, toivotaan vähän vettä sinnekin.

  Intianminttu - joo, mulla on toisessakin paikassa samaa lajiketta, joka taas on jotenkin vielä vaaleanpunaisempi, epäilen kyllä onko kyseessä ollenkaan Sarah B.

  Eeviregina - pionit ovat kyllä kuin ilotulituksia, kauniita tähdenlentoja.

  Minna - kiitos lomatoivotuksista! Täytyy tosiaan huolehtia, ettei pikkuiset pääse pulahtamaan, meillä ei enää sitä vaaraa ole noiden kossien kanssa!

  Henrietta - en kyllä liioittele ainakaan tässä tapauksessa yhtään :D Penkissä ei kasva muuta kuin rikkaruohoa, ainut luumupuukin kuoli talvella!

  Sametti Hortensia - kiitos! Tuonne ammeeseen voisi itsekin pulahtaa, jos puutarhatyöt alkavat hiostaa.

  TuulaJ - kiitos kauniista sanoistasi! Sadeveden keruu on ekoteko ja se on yleensä sopivan lämpöistäkin kasteluun, toisin kuin kraanavesi.

  VastaaPoista
 9. Sinnekö ne kakki sateet ovat sitten osuneet? Ehkä niitä riittää pian meillekin. Tuo ammehan on ihan mainio. Märällä kelillä on paljon helpompaa siirrellä kasveja ja kitkeä. Meillä on ollut niin kuivaa etten saanut saviseen penkkiini minkäänlaisia tukia pioneilleni. Siitä betonista ei mitenkään päässyt lävitse.

  VastaaPoista
 10. Upea tuo Sarah Bernhardt;itse vasta odottelen sen kukkimista joskus tulevina kesinä,kun viime syksynä vasta istuttelinkin.

  Sadevesi on kyllä hyvä ottaa talteen. Mulla on sellainen iso "valkoinen muovikuutio" jota täyttelemme kaivoon kertyneellä vedellä. Niitä saisi olla melkeinpä kaksi,jotta saisi enemmän vettä säilöön,vaikka eivät mitään puutarhan koristuksia kylläkään ole...

  VastaaPoista
 11. Irene - sadetta siis sinnekin tilaten! Kuivuudessa ei puutarhatöistä tule mitään.

  Katja - kyllä, se on kaunis ja perinteinen. Ne muovikuutiot ovat hyviä ja joskus on tingittävä esteettisyydestä :)

  VastaaPoista
 12. Viileneminen helpottaa kasvienkin oloa. Taivaallinen kastelu silloin tällöin tekee terää.

  VastaaPoista
 13. Itse kullakin taitaa olla paikkoja, missä kasvaa metrisen heinää;) Meillä etupihan kolmiopenkki on jäänyt hoitoa vaille, kun on suunniteltu sen vieressä olevan käytävän leventämistä. Ja silloin joutuu kukkapenkkiä vähän muokkaamaan. Se vaan taitaa toteutua aikaisintaan ensi kesänä...

  VastaaPoista
 14. Blogissani on sinulle tunnustus, käy kurkkaamassa :)

  http://keltainentupajaperunamaa.blogspot.fi/2013/07/kukkia-ja-kehuja.html

  VastaaPoista
 15. Cheri - tuo on niin totta!

  Pioni - joo, noita holtittomia aluieta on aina jossain päin pihaa. Toisaalta puuha on just sen takia niin kivaa, kun uuden luominen ei lopu koskaan.

  Purlina - voi miten ihana tunnustus, palaan siihen lähipäivinä, kiitos kovasti!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.