tiistai 2. heinäkuuta 2013

HUUMAAVA SEKAMELSKA

 Perennapenkeissä vietetään hulvatonta keskikesän juhlaa. Asu on vapaa eikä turhista muodollisuuksista muutenkaan välitetä. Antaa kaikkien kukkien kukkia. Tässä pioni 'Dr. Alexander Fleming' seuranaan 'Johnson's Blue' loistokurjenpolvet ja valkoiset lehtosinilatvat. 
 Juurakosta kasvattamani yksi ainut kasvuun päässyt sinipiikkiputki samaisten loistokurjenpolvien seurassa. Olin jo unohtanut viimekesäisen pikkutaimen, kunnes piikikkäät kukinnot nousivat yläilmoihin.
 Samaa rönsyävää sekamelskaa toisesta kuvakulmasta. Taustalla ritarinkannukset valmistautuvat avaamaaan kukintonsa ja etualalla peurankellot, jotka ovat tänä vuonna normaalista aikataulustaan selvästi myöhässä. Vasemmalla erottuvat myös sinipallo-ohdakkeet, jotka ovat omaa siementaimituotantoa. 
 Vaikka oma siementaimiansiolistani ei olekaan kovin vaikuttava, olen onnistunut vielä ainakin yhden himoitsemani lajin kanssa. Etelänruusuruoho kukkii ensimmäistä kertaa ja olen vilpittömän rakastunut sen kauniiseen kukintoon. Siirsin vieruskasviksi vaaleakukkaista tädykettä, 'Karl Rosenfield' pionin ja juuri hankkimaani ihanan pinkkiä jalokurjenpolvi 'Patriciaa'. Jotain korkeaa kaipaan kuolleen luumupuun tilalle, harkinnassa pieni koristeomena- tai kirsikkapuu, ehkä myös pieni kartiovalkokuusi. 
 Viime kesän ale-ostos, kellokärhö saa sydämen väpättämään herkällä kauneudellaan. Kasvutapa on perennamaisen matala ja tueksi riittävät viereiset kuunliljat.
Sadevedenkeruupaikan nurkalta avautuu näkymä kohti kasvihuonetta. Alppikärhöt kiipeilevät rautakaaressa eivätkä valitettavasti päässeet kukkimaan tänä vuonna. Katolta pudonneet lumet liiskasivat rautakaaren ja jouduin alasleikkaamaan kärhöt, jotta pääsin muotoilemaan kaaren uudelleen. Etualalla kukkii pioni 'Krinkled White'.
Punatähtiputki 'Lars' taustanaan Sailalta saatu heleän vihreä palmusaramätäs, kauniita yhdessä. 
Pikkujasmikkeet kukkivat ja levittävät ympärilleen ihanan mansikkaista tuoksuaan. Kauniisti kukkiva, kiitollinen pikkupensas, jota oikeastaan pitäisi istutella puutarhan muihinkin osiin.
Ja koska kukkijoita on nyt joka puolella, sallittakoon palstatilaa myös 'Nora Barlow' akileijalle. Siementaimia löytyy hurjasti emokasvin juurelta.
Tässä jo aikaisemmin esittäytynyt loistokurjenpolvi taustanaan pioni 'Bowl of Beauty'. 
Sama hulvaton meno on päällä myös katajan ympäryspenkissä. Pionien lisäksi oman siementaimituotannon ensimmäiset onnistuneet perennat eli koreakärsämöt sekä nuppujaan availevat pioniunikot, valkoiset kurjenkellot sekä tädyke 'Nana Blauteppich'. Lyhtypylvästä pitkin rautalankoihin tukeutuen kasvaa vastaistutettu vuorikärhö 'Rubens'.
Tässä vielä samaiset kukkijat lähietäisyydeltä. Huh, tulipas pitkä pläjäys. Alennusmyynnit houkuttavat ja eilen hankin tuoksumataraa metsäpuutarhan polkuja reunustamaan tarjouksella ota 3 maksa 2. Lisäksi löysin sitä ihanaa 'Patricia' jalokurjenpolvea ja toista pikkuista punakukkaista 'Southcombe Double' kurjenpolvea. Sateisen päivän iloksi taidan lähteä tarkistamaan vielä alennetut pensasruusuvalikoimat, tarjolla oli ranskanruusuja ja ties mitä muita ihanuuksia, palaan asiaan!

21 kommenttia:

 1. Ihana vierailla täällä kauniissa puutarhassasi. Hyvää kesälomaa.

  VastaaPoista
 2. Kukkia Dressmanin hinnalla... JEEE!!!

  VastaaPoista
 3. Ihanan pitkä pläjäys :-)
  Ja ihanat siniset sävyt, ja violetit, valkoiset ja vaaleanpunaiset! Hurmaavaa.
  Olisiko piikkiputkesi kumminkin sinipiikkiputkea, kun alppimallissa on paljon isommat kukinnot, ainakin näin olen ymmärtänyt. Oikeastaan sinipiikkiputki on tavallaan nätimpi, kun kukinnot ovat tasaisemmin jakautuneet ja niitä on enemmän... molemmat on kyllä tosi kauniita!

  VastaaPoista
 4. Kaunista:)
  Täytyypäs itsekin perehtyä tuohon kellokärhöön:)

  VastaaPoista
 5. Pitkät pläjäykset ovat parhaita! Olenkin kaipaillut näkymiä teidän pihalta :) Keskikesän vallattomuus on ihan parasta!

  VastaaPoista
 6. Komeaa, vehreää ja kaunista. Teillä on tainnut tulla vettäkin sopivanlaisesti tänä vuonna - hurmaava vehreys hitusen kielii sellaista =)

  VastaaPoista
 7. Ihanan hulvatonta menoa, aivan minun makuuni :) Kaunista väriharmoniaa, kaikki soivat kauniisti yhdessä.

  VastaaPoista
 8. Olipa ihanaa katseltavaa <3 Kiitokset tästä väriterapiasta! Meillä on ollut niin kovin kuivaa, että tuollaisesta runsaudesta on saanut vain haaveilla! Kasvini olisivat varmasti ihan karrella, ilman sanomalehti/kuorike kerrosta. Ollaan miehen kanssa jo hirvitelty sitä lumi määrää, mikä kenties ensi talvena saadaan;/

  VastaaPoista
 9. Kuunlilja ja kellokärhö ovat tosi kauniita yhdessä. Kaunista on kyllä kaikki muukin puutarhassasi.

  VastaaPoista
 10. Oikein kaunista!!! Punatähtiputki lähti minun ostoslistalle;)

  VastaaPoista
 11. Kaunista ja vehreää! Mukavaa heinäkuuta.

  VastaaPoista
 12. Ihania väriyhdistelmiä.
  Mulla vielä käymättä puutarha-alet...

  VastaaPoista
 13. Aivan ihanaa! Tähtiputket ovat kauniita ja niitä pitäisi omaankin pihaan saada :)

  VastaaPoista
 14. Kiitokset teille kaikille, keskikesän kukkeus on ihanaa! Saila, olet varmasti oikeassa, joudutkin vähän väliä korjailemaan mun hutiloituja kasvitunnistuksia, sorry ;D
  Muistin samalla, etten minä tuota kysesitä kasvia ihan siemenestä kasvattanut vaan juurakosta!

  VastaaPoista
 15. Voi ei miten kaunista!! Inspiroiduin tuosta kasvihuoneen nurkasta :) Koristeomenaa kannatan! Jokin ihana roosakukkainen tai tummempi purppura? Mahtavia löytöjä teit alestakin, ihanat kasvit...kuolausta...

  VastaaPoista
 16. Osuin blogiisi kun googletin tänään ostamaani kurjenpolvea ihanaa 'Southcombe Doublea' ja oi miten kiva blogisi onkaan, kannatti tulla kurkkaamaan, taidanpa kurkata useamminkin :) Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
 17. Osuin blogiisi kun googletin tänään ostamaani kurjenpolvea ihanaa 'Southcombe Doublea' ja oi miten kiva blogisi onkaan, kannatti tulla kurkkaamaan, taidanpa kurkata useamminkin :) Kivaa viikkoa!

  VastaaPoista
 18. Niin haluaisin teidän pihaan pienelle tutkimusretkelle, kuvia on tosi ihana katsella ja piha upea :)

  VastaaPoista
 19. Koko puutarhasi hehkuu ihanissa väreissä. Suloisia pastelliväriyhdistelmiä ja raikasta punaista tuossa etelänruusuruohossa ja punatätiputkessa.

  VastaaPoista
 20. Sametti Hortensia - kiitos! Itse asiassa himoitsin jo alessa yhtä purppuraomenapuuta, mutten raaskinut vielä ostaa.

  Anski - kiva kun löysit! Tuo kurjenplvi on ylisöpö!

  Sarppu - voi miten kiva kuulla. Olisihan puutarhavieraita kiva ottaa vastaan :)

  Irene - nämä värit eivät kyllä petä koskaan!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.