lauantai 4. toukokuuta 2013

ETUPIHAN KEVÄT

 Kun nurmikko on vielä ruskea eikä mikään muukaan viherrä, isken aina silmäni havukasveihin. Varjoisammalle etupihan puolelle ikivihreät sopivat, aurinkoinen takapihan puoli on pyhitetty enimmäkseen perennoille ja vapaammalle rönsyilylle. Miehen nikkaroimat pylväät ovat toimineet jo muutaman vuoden pallotuijien korokkeina.
Havukasvit tuovat sisääntuloon ryhtiä ja selkeyttä ja lisäksi ne näyttävät hyvältä ympäri vuoden. Tuijat ja tuiviot tosin ovat vielä hieman kelmeitä talven jälkeen, mutta muuttuvat pian syvän vihreiksi. En muuten varsinaisesti ole tuijaihmisiä, mutta kartiotuija 'Smaragd' on osoittautunut kelpo havuksi etupihallemme. Se on kaunismuotoinen, nopeakasvuinen ja hyvässä maassa kasvaessaan erittäin elinvoimainen. Olen istutellut kartiotuijia kolmen ryhmiin, mielestäni näin kasvaessaan ne näyttävät kauniilta. Kuten näette, seppelvarpukin on vielä täysin silmutonta ruskeaa risukkoa. Etualalla kasvaa viime kesänä istutettu pilvikirsikka. Tuijan takana on aukko, koska viime kesänä yksi neljästä syyshortensiasta menehtyi. Tilalle täytyy hankkia uusi.
Tänään ostin etukuistille kaksi rungollista 'Brabant'-tuijaa. Nekin näyttävät hieman nuutuneen matkustaessaan Hollannista Suomeen, mutta eivätköhän piristy reilumpaan multatilaan päästyään. Pienet orvokit ovat kuin iloisia pikkutyttöjä tuijan juurella; kelta-violetti väriyhdistelmä on minun ehdoton suosikki. Nautinnolllisia puutarhapäiviä, minäkin jatkan huomenna!

Pirkolta sain muuten tämän söpön tunnustuksen, kiitos!

22 kommenttia:

 1. Kaunis sisääntulo ja nuo pallotuijat sopivat hienosti noiden pylväiden päälle. Rakastan havuja ja ne antavat mielestäni hyvän taustan muille kasveille ja ovat menestyessään kauniita ympäri vuoden.

  VastaaPoista
 2. Tosiaan kaunista ja kaikki niin hyvin yhteen sopivaa. Ja nuo pienet orvokit ovat aivan ihastuttavat!

  VastaaPoista
 3. todella kaunis sisääntulo teillä. Nuo vihertävät tuovat kyllä ryhdikkyyttä :)

  VastaaPoista
 4. Kaunista! Seppervarvun väri on ihanan pehmeä, tykkään kovasti. Muutenkin tykkään tästä ajasta kun nurmikko on vasta ruskeanvihertävää, tai sellaista oliivinvihreää, tosi kauniin väristä!

  VastaaPoista
 5. Kauniin näköinen sisääntulo :) Timanttituijista mäkin tykkään, vaikka muuten en juuri lämpene pihoille, jotka on täytetty trendihavuilla ja muutamalla matalalla anergvopensaalla. Täällä on vähän sateista ja työpäiväkin olis tiedossa tänään. Jatkan sitten kanttailua huomenissa :)

  VastaaPoista
 6. Ikivihreät havut ovat väriläiskiä vielä värittömässä pihassa ja luovat rauhallisen taustan kukkivien kanssa sitten kesämmällä. Kaunis etupiha teillä!

  VastaaPoista
 7. Kaunista! Laitankin tuon tuijan nimen muistiin, meille pitäisi saada reilusti lisää vihreää talveen ja valoille paikka!

  VastaaPoista
 8. Kaunista! Havut tosiaan antavat ryhtiä pihalle kun kaikki on vasta alussa. Seppelvarpu näyttää kauniilta ilman lehtiäkin.

  VastaaPoista
 9. Jestas kun teidän piha on upean näköinen. Kävin ahmimassa vanhempiakin postauksia ja tuo pläkkipellin ja kasvien yhdistelmä on sitten toimiva. Oletko siis tilannut nuo puuvartiset tuijat Hollannista? Mistä sieltä tilailet niitä?

  VastaaPoista
 10. Vaikka en olekaan henkilökohtaisesti suurin havujen ystävä, niin kyllä nuo ryhdittävät sisääntulon todella upeasti - etenkin nyt kun muualla on vielä väritöntä. Ihanat nuo miehesi tekemät pylväät! Mukavaa sunnuntaita :)

  VastaaPoista
 11. Kauniisti olet havusi laittanut. Minä tykkään kyllä havuista aina, vaikka omani ovat vaan huolimattoman näköisesti paikoilleen isketty ;)

  VastaaPoista
 12. Vaikka kevät onkin vielä harmaanruskeanväritön, on teillä kaunis etupiha! Noi pylväät on piste i:n päällä, pitääkin laittaa korvan taakse ;)

  VastaaPoista
 13. Kauniilta näyttää! Ja nuo leikatut tuijat tuo kivaa vaihtelua tavanomaiseen tuijan muotoon. Nuo pylväät oliskin kiva idea, kun itse olen haikaillut betonisten sellaisten perään.

  VastaaPoista
 14. Iltaa kaikille ja kiitos kommenteista! Nyt näyttää siltä, että täälläkin alkaa pikku hiljaa vihertymään. Aamulla sateen jälkeen tuoksui multa ja kastemadot olivat nousseet tien pinnalle sadetta pakoon. Tänään silmutkin jo vihersivät pihakoivuissa eli selvät merkit! Ja lämpötilat ovat nousussa! Jori, en ole tilannut itse noita tuijia Hollannista vaan ostin ihan paikallisesta marketista :)

  VastaaPoista
 15. Kaunis ja tyylikäs sisääntulo! Minä olen jotenkin vältellyt noita "havuja" johtuen koirasta. Jos koira ruikkaa niihin, muuttuvat keltaisiksi...Tosin ei noin korkealla pylvään päällä!

  VastaaPoista
 16. Ooo, hyvältä näyttää :) Toivottavasti tulisi pian vihreämpää. Kivaa muuten, että voit hommata uuden pensaan kuolleen tilalle, joko keksit minkä??

  VastaaPoista
 17. Kauniita nuo sisääntulon edessä olevat tolpat! Piti ihan käydä näyttään miehelle että tuollaisiakin voisi tehdä =)
  Uuden kotimme sisääntulo on pohjoisen /varjon puolella... Pitää sitten joskus tulla kurkistelemaan lisää miten sellaisen sisääntulon voisi saada näyttäväksi havuilla ym varjonpuolen kasveilla...
  Havut ovat nyt niin kauniita...

  VastaaPoista
 18. Hyvältä näyttää etupihallasi. Itse olen myös laittanut kukkia puutarhaan ruukkuihin, kun mikään ei vielä kuki tai ainakaan ei ole mitään näyttävää tällä hetkellä. Meillä on tuija-aitaa ympäri rivariamme joten havuja en juurikaan laita, liika on liikaa niitäkin.
  Nuo pallotuijat on kivoja, itselläni on ollut kerran silloin aikaan omakotitalo, mutta ne eivät eläneet talven yli.
  Aurinkoisia puutarhapäiviä sinulle Maria.

  VastaaPoista
 19. Kukkaiselämää - pylväät pitävät ruiskijat loitolla!

  Sametti Hortensia - nyt täälläkin alkaa vihertää, nurmikko on jo aika vihreä ja silmut alkavat aueta! Laitan tuohon aukkopaikkaan uuden syyshortensia muiden jatkoksi.

  Karolina - minusta varjoisat sisääntulot ovat melkein kutsuvampia, kunhan tunnelman saa luotua oikeilla kasvivalinnoilla. Ihanaa, saat alkaa uuden puutarhan suunnitelmia tekemään!

  Tuija - itse olen laiska ruukkukukkien hoitaja, mutta kevään orvokit on aina hankittava! Iloisia puutarhapäiviä myös sinulle!

  VastaaPoista
 20. Ihanan näköinen sisääntulo. Keskiviikon lämmin päivä (joka mulla meni sisätiloissa töissä) on näköjään saanu ihmeitä aikaa täällä. Huomasin nyt aamulla että köynnöshortensian ekat lehdet auenneet ja morsiusangervon oksissa jo pieniä vihreitä alkuja. Vihdoinkin alkaa vihertää, alkoi jo tuntuun ettei tämä menee kidutuksen puolelle:)

  VastaaPoista
 21. Henrietta - kiitos vain! Sisällä ja töissä vietetty aika tuntuu juuri nyt silkalta tuhlaukselta, luonnossa tapahtuu niin paljon kaikkea ihanaa!

  VastaaPoista
 22. You have such a lovely blog! I like gardening too!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.