sunnuntai 14. lokakuuta 2012

LEHTIKAALI

Keväällä silmiini osui Trädgård & Blommor -lehdessä artikkeli lehtikaalista. Innostuin kokeilemaan kasvia artikkelissa olleen lehtikaalisipsireseptin johdosta. Siemenet itivät hyvin ja syksyä kohti kaalin lehdet ovat muuttuneet vain mehevemmiksi. Lehdet ovat tosi maukkaita ja rapsakoita sellaisenaankin ja kuulemma hurjan C-vitamiini- ja rautapitoisia.  Tänään iski inspiraatio kokeilla käytännössä sipsireseptin toimivuutta.
Riivin lehdet irti ruoteista, huuhdoin ja kuivittelin. Laitoin lehdet isoon kulhoon, johon lisäsin pari ruokalusikallista oliiviöljyä, teelusikallisen suolaa ja muutaman puristetun valkosipulin kynnen. Sekoitin ainekset keskenään ja levittelin maustuneet lehdet leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sipsit kuivuivat rapeiksi 100 asteisessa kiertoilmauunissa noin 40 minuutissa ja uskokaa vain, ne olivat maukkaita!
Tänään poimin myös kasvihuoneesta viimeisen sadon. Kypsiä tomaatteja ja chilejä löytyi vielä. Napsin irti tomaatin raakileetkin ja toin sisälle kypsymään. Kesän viimeiset maut... mutta uusien chilien kylvöön on aikaa enää muutama kuukausi!

9 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeesta, maistellaan. Minäkin kokeilin tänä vuonna lehtikaalia, Ruotsissa asuva ystäväni lähetti pussillisen siemeniä ja hehkutti kasvin ravintoarvoja. Hän myös sanoi, että sitä voi poimia vielä joulupöytäänkin kasvimaalta. Minulla on kahta mallia; vihreä ja punainen. Ne ovat koristeellisia ja kestävät pientä pakkastakin.

  VastaaPoista
 2. Cheri - ymmärsinkin, että kasvi on ihan muotia Ruotsissa. Lehdet ovat tosiaan kauniin koristeellisia, sopisivat asetelmiin ja kimppuihinkin ja punainen on varmasti upea!

  VastaaPoista
 3. jaahs, tuotahan on pakko kokeilla ens suvena:)

  VastaaPoista
 4. Kiitos reseptistä ! Sitä aion kokeilla ensi syksynä.
  Suunnittelin nimittäin laittaa taas lehtikaalia kasvimaalle pitkästä aikaa... sen kauniiden lehtien takia ; )

  VastaaPoista
 5. Ihana sipsivinkki. Noudatamme mieheni kanssa vähähiilihytraattista ruokavaliota ja sain tästä hyvän vinkin. Kiitokset sinulle.

  VastaaPoista
 6. Tuota täytyy laittaa ensi vonna kasvamaan. Tarvitsiko se esikasvatuksen vai suoraan kasvimaalle?

  Vanhempani aikoinaan viljelivät tuota ja hakivat sitä kasvimaalta aivan jouluun asti melkein lumesta kaivaen. Olinkin aivan unohtanut tuon kasvin.

  VastaaPoista
 7. pirkko - kannattaa kokeilla1

  Sariw - tosiaan, nuo lehdet ovat todella koristeelliset!

  Kruunuvuokko - kasvi on kuulemma myös tosi hyvä proteiininlähde muiden hyvien ominaisuuksiensa lisäksi.

  Lezzie - suoraan maahan vain! Luinkin jostain, että tätä on ennen viljelty ja sittemmin melkein unohdettu.

  VastaaPoista
 8. Aih, mun lehtikaalit eivät kasvaneet. Toki kylvin ne myöhään ja varmaan ihan väärään paikkaankin. Mutta toivoin, että ne olisivat silti kasvaneet. No, ensi vuonna kokeillaan uudestaan. Kauniita ovat todella. Ja ihan tuli vesi kielelle, kun katseli noita kuvia.

  VastaaPoista
 9. Kokeilet ehdottomasti uudestaan, mullakin oli huono alku, mutta syksyä kohden ovat vain komistuneet!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.