maanantai 29. tammikuuta 2024

KASVIHUONEEN REMONTTI JA KASVIMAAN UUDISTUSSUUNNITELMIA


Blogini näyttää nykyään päivittyvän pelkästään tammikuussa, kun mieli kääntyy jälleen tulevaan kasvukauteen! Viime vuoden puutarhakuvia löytyi ainoastaan puhelimesta ja sieltä vastaan tulivat nämä kasvihuoneen remonttikuvatkin. Rakensimme kasvihuoneemme vuonna 2011, jolloin puutarhan luomisvaihe oli muutoinkin kiivaimmillaan. Kasvihuone oli yksi suurimmista puutarhaani liittyvistä haaveista ja sen konkretisoituminen oli upeaa. Kuluneet vuotensa kasvihuone on palvellut hienosti. Se on tuonut iloa kevättalvesta myöhäiseen syksyyn. Tomaatinkasvatus on ollut olennainen osa kasvihuoneen suomia mahdollisuuksia, mutta ehkä tärkeintä on ollut sen tarjoama rentouttava ja onnellisuutta tuova fyysinen ympäristö. Merituuli puhaltaa täällä rannikolla keväällä ja alkukesällä melko voimakkaasti, joten kasvihuone tarjoaa ihanan tuulettoman keitaan puutarhatöiden lomassa. Halusin ehdottomasti kasvihuoneeseen vanhoista tiilistä muuratun sokkelin sekä korkeutta että ulkonäköä tuomaan. Vuosien saatossa sokkelin rappaukset olivat osin murentuneet erityisesti nurkista, joten remontti oli edessä. Hommaa oli tuumattu jo muutama vuosi, mutta viime keväänä ryhdyimme toimeen. 
Kasvihuoneesta oli luonnollisesti poistettava kaikki lasit, mutta runkoa ei tarvinnut purkaa. Tiilisokkeli purettiin lopulta lähes kokonaan ja muurattiin uudelleen kasaan osin samoja ja osin varastossa olleita tiiliä käyttäen. Aikaisemmasta poiketen suojasimme sokkelin bituminauhalla ja pellillä, joten toivottavasti kosteus ei pääse jatkossa samalla tavalla tekemään tuhojaan rappauksessa. Kaikkineen työ vei ehkä muutaman viikon ilta- ja viikonloppupuhteina. Tomaatintaimet ehtivät tuona aikana venähtää sisätiloissa ylipitkiksi, mutta pääsivät lopulta kesäkuun alussa kasvihuoneen multiin. Onneksi työ on tehty ja tänä keväänä kasvihuone on taas käyttökunnossa heti sesongin alussa. 
Muutama viikko takaperin törmäsin Tori.fi-sivustolla kahteen yllä näkyvän mukaiseen minikasvihuoneeseen. Hinta oli huomattavasti huokeampi kuin kuvassa ja lisäksi myyjällä oli tarjolla myös kuormalavan kauluksia. Tein kaupat kahdeksasta lavakauluksesta ja molemmista minikasvareista, joista toinen oli vielä kasaamattomana paketissaan. Tulevan kevään projektina onkin kasvimaan uudistaminen. Viimeiset vuodet olen viljellyt ilman lavoja, mutta olen alkanut taas kaivata kasvulavojen tuomia etuja. Tarkoituksena on alkuun tehdä lavakauluksista neljä kasvulavaa, joista kaksi on varustettu minikasvihuoneilla. Niihin olen suunnitellut istuttavani matalakasvuista paprikaa sekä tuoreena hyödynnettävää avomaankurkkua. Jos lavaviljely vie kovin menneessään, lisään lavojen määrää. Ylimpänä näkyvässä kasvihuonekuvassa on tiilistä aikaoinaan muuraamani yrttilava, joka on ollut käytössä erinomainen. Koska tiilimuuria ei ole suojattu ylhäältä päin, on rappaus murentunut myös siinä. Tarkoituksena on korjata tämäkin muuraus ja suojata muuri bituminauhalla ja reilunlevyisellä laudalla. On kiva suunnitella ja odottaa uusia alkavia puutarhaprojekteja, joita olisi kyllä yllin kyllin muitakin. Monet perenna-alueet kaipaisivat kipeästi uudistusta, koska tonttimme valo-olosuhteen ovat muuttuneet puiden ja pensasaitojen kasvun myötä ja nyt moni perenna kasvaa ei-suotuisalla paikalla. Katsotaan, mihin rahkeet riittävät tänä vuonna. 
 

8 kommenttia:

  1. Lavakauluksille olisikin käyttöä, erityisesti katetuille suojille. Pari vuotta sitten kyhäsin kaksi viljelylaatikkoa, ja innostus kasvimaahan sai uuden alun. Miten paljon helpompaa viljely onkaan, kun ei tarvitse rikkojen kanssa taistella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli alkuun rakennusjätteestä nikkaroidut lavat ja viljely niissä oli paljon helppohoitoisempaa ja mukavampaa. Kun lahosivat, siirryin perinteiseen tyyliin, mutta sato on ollut paljon huonompaa. Nyt olen tutkinut mm. No dig -menetelmää, se olisi helppoa lavoissa. Toivon, että lavojen myötä innostus hyötyviljelyyn kasvaa.

      Poista
  2. Kyllä nyt kelpaa viljellä uudistuneessa kasvihuoneessa ja uusissa lavakauluksissa. Olen itsekin haikaillut tuollaisia minikasvareita lavakaulusten päälle mutta ei ole tullut sopivan hintaisia vastaan. Nyt on yksi matala kansi ja sekin on ihan hyvä alkuvaiheessa. Korkeus ei vain riitä siitä pidemmälle, joten paprikat sun muut saavat pärjäillä seinustalla. Ihanaa kevään odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Innostuin kasvareista, kun tulivat niin edullisesti vastaan. Alkuun piti vähän miettiä, miten niitä hyödyntää ja varmasti ensimmäisen kesän jälkeen on viisaampi. Mutta nyt avomaalla voi kokeilla tuollaisia tasaista ja varmaa lämpöä tarvitsevia kasveja. Se on aina kiva, kun on jotain uutta, mitä kokeilla. Oikein ihanaa kevään odotusta myös sinulle Minna!

      Poista
  3. Wau 💕 kiva kun kirjoitit pitkästä aikaa ja päivitit tänne kuulumisia 🎀 Upeat nuo pienoiskasvihuoneet! Kaikilla naapureilla on tuollaisia ja kehuvat niitä niin paljon. Valtava urakka teillä ollut kasvihuoneen kanssa, tosi hienoa, että saitte sen tehtyä ja nyt voi taas käyttää. Suomen ilmasto on kyllä vaikea! Ihanat kuvat 😍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keväisten ajatusten herättämänä täällä taas! Saa nähdä, miten käytännössä toimivat nuo minikasvarit omassa puutarhassa, toivottavasti niistä on iloa. Ainakin ovat söpöt! Tuo kasvihuoneen remppa oli kyllä rasittava puuha juuri kiireisimpinä puutarhaviikkoina, onneksi on tehty nyt.

      Poista
  4. Minusta olen jo kommentoinut tähän onkohan mennyt roskapostiin ?
    No mutta uusiksi . Ihanaa lukea kasvihuoneen kuulumisesta ja lavakaulus ajatuksista .
    Meillä alkaa myös keväällä jossain vaiheessa kasvihuone projekti vanhoista ikkunoista . Ihanaa päästä vihdoin mukaan tähän viljely muotoon .
    Lavakauluksia meillä on useita aina kaksi kaulusta päällekkäin . Niissä viljellään edelleen vaikka kasvihuone olisikin .

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, olit kommentoinut ja muistaakseni myös vastasin, mitähän tässä oli tapahtunut?!? Pahoittelut ja kiitos kun tulit kommentoimaan uudelleen :)
      Ihana projekti teillä alkamassa, kasvihuone tuo niin paljon iloa! Olo alkaa olla taas tässä kohtaa malttamaton, kevät on jo lähellä, mutta talvi pitää vielä hetken otteessaan sekä puutarhaa että tarhuria.

      Poista

Sanasi ilahduttavat aina.