sunnuntai 17. huhtikuuta 2022

HERÄÄMISIÄ

Talvi on ollut pitkä monella tapaa, vihdoin saapunut kevät syleilee aisteja ja saa ihmisen jälleen eloon. Totean tämän joka kevät, mutta tuntuu ihmeeltä, että saamme jälleen kerran kokea tämän. Kaksi ensimmäistä puutarhapäivää on takana ja kehossa tuntuu ihana fyysinen väsymys. Tämä tunne on kovin tervetullut kaikenlaisen muun väsymyksen rinnalle ja luulen, että että tämä kehollinen kokemus hälventää hiljalleen taas kaiken mielen raskauden. 
Kasvihuone on edelleen tärkeä paikka, jossa voi ottaa etumatkaa poukkoilevaan kevääseen. Mehikasvit ovat jo elpyneet lämmön ja valon vaikutuksesta ja kevään ensimmäiset kukkahankinnat nostattavat tunnelmaa. Tänään tein ensimmäisen kimalaishavainnon, narsissien tuoksu houkutteli jo yhden aikaisen paikalle kasvihuoneeseen. Myös nokkosperhoset ovat tänään suorastaan parveilleet puutarhassa ja olen iloinnut myös kärpäsistä. Lintuladoilla vierailee edelleen varpusia ja sinitiaisia ja paikalla viihtyvät myös mustarastaat ja sepelkyyhkyt. Nostimme uuden linnunpöntön kasvihuoneen vieressä kasvavaan vaahteraan ja jo seuraavana päivänä sinitiaispariskunta oli pesänrakennuspuuhissa. Paikka on täydellinen bongailuun; hetekalla maatessa näkee kaikki pöntön tapahtumat. 
Lumikellot ovat vihdoin alkaneet viihtyä puutarhassamme. Nämä puistolumikellot ovat alkujaan Saaripalstan Sailan in the green -lähetys ja kun vihdoin uskaltauduin jakamaan pientä mätästä osiin, on kasvu vauhdittunutkin kovasti. Edessä onkin kukinnan jälkeen uusi jakaminen, toiveissa vähitellen levittäytyvä lumikellomatto metsäpuutarhan reunalla. 
Eilinen piipahdus Multasormessa poiki puuvajan seinustalle jälleen yhden tarjouksessa olleen ötökkähotellin. Viimekesäisissä hotelleissa onkin ollut useampi varattu miniyksiö. Huomenna on luvassa jälleen täydellistä säätä ja vielä yksi ylimääräinen vapaa, joka mahdollistaa kokopäivän mittaisen puutarhaelämyksen. Viikonloppu on kulunut pensaiden hoitoleikkauksissa ja haketuksessa, huomenna olisi omenapuiden vuoro. Tuleva viikko kuivattaa varmasti niin, että pääsen siistimään perenna-alueitakin. 
Viime vuosina puutarhailo on ollut ajoittain kateissa. Juuri nyt ilo kuplii jälleen enkä halua tukahduttaa tunnetta ajatuksilla kiireestä, pakosta tai edustuskunnosta. Kaivoin toissa iltana kirjahyllystä pitkästä aikaa Johanna ja Juha Tanskin kirjan Alussa oli puutarha -  viisaus kasvaa maasta ja  ammensin itseeni ajatuksia kirjoittajia mukaillen maankamaran sydämenlyönneistä ja puutarhan salaisuuksista, aisteista, tekemisestä ja mietiskelystä. Onnellisia kevätpuutarhahetkiä jokaiselle täällä piipahtavalle ystävälle. 
 

17 kommenttia:

 1. Ihana herääminen! Blogiasi onkin ollut ikävä. Näin keväällä kaiken tämän ihmeen jakaminen tuntuu tärkeältä sellaisten ihmisten kanssa, jotka jakavat tämän tunteen ja tajuavat kaikki fiilikset.
  Ilman muuta puutarha on kullekin oma paikka, jossa saa olla niin kuin haluaa ja tehdä miten haluaa. Mietin viimeksi tänään, kuinka minun puutarhani on risuineen ja heinikoineen, kaikki keskeneräistä -projekteineen varmasti joidenkin mielestä ihan törkeä, mutta minä itse näen siinä kaikessa tiettyä tärkeyttä ja logiikkaa. Saan seurata luonnon tapahtumia ja tarkkailla kasveja, ja vaikka estetiikkakin on tärkeää, ei se ole ainakaan minulle yhtä tärkeää kuin kokeilu ja tarkkailu, ja tekemisen ilo, jonka pointti on omassa tahdissa eteneminen. Onneksi omalla tontilla saa touhuta juuri tavallaan.
  Iloa kevääseesi ja iloista pääsiäistä myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja hei, niin ihanaa nähdä, että lumikellot ovat lisääntyneet! Niitä täytyy näköjään sitten itsekin jakaa reippaasti heti kevätkesällä. Jos ehtii ja muistaa - puutarhan ruuhkaviikot :-D

   Poista
  2. Hei Saila ja kiva kuulla! Kyllä, kevät herättää joka vuosi nämä tunteet ja tulee ihan pakottava tarve hakeutua muiden asiasta yhtä onnessaan olevien pariin! Minustakin puutarhassa tärkeintä on se, että siellä kokee onnea, iloa ja turvaa ja saa toteuttaa erilaisia kokeiluja ja päästää omaa luomisvoimaa valloilleen. Itselleni puutarhasta on tullut koko ajan intiimimpi paikka, jota ei välttämättä halua edes jakaa kuin niille, jotka osaavat arvostaa keskeneräisyyttä ja luonnonvalintoja. Oma puutarhailo saattoi kadota jonnekin täydellisyyttä tavoitteleviin kuviin ja suoritushenkiseen menoon, jota meille kyllä tarjoillaan monelta suunnalta. Ja kyllä, lumikellot muistuttavat heti kevään alkamisen myötä sinusta ja saavat siitäkin syystä mielen kovin iloiseksi!

   Poista
 2. Mukavaa, että kevään heräämisen myötä myös moni puutarhabloggari virkoaa talviunilta.
  Kasvihuoneesi kukkaisa sisustus houkuttelee sinne katselemaan ja köllöttelemään. Tosin lumikellojen runsauttakaan ei malttaisi ohittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämä taitaa olla yleinen ilmiö, kömmimme tunkkaisista koloistamme ja olemme heti vauhdissa! Puuhaa riittääkin, mutta pienet sulostuttajat kutsuvat myös istahtamaan tai jopa pötköttelemään toviksi!

   Poista
 3. Pitkän talven jälkeen sekä puutarha, että puutarhaharrastaja heräilevät yhtä aikaa! Nyt tuntuu, että päivät voisi viettää pihalla uusia kasveja ja piippoja ihaillen, hitaasti kierrellen. Ja sitten kasvihuoneeseen nauttimaan ihanista tuoksuista!
  Mukavaa, että linnut muuttivat heti uuteen kotiin, ja kivan paikan keksitte sille. Lintujen seurantaa hetekalla makoillen;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana jokavuotinen herääminen ja kyllä, ajan saisi kulumaan taas aamusta iltaan ulkona! Kasvihuone on kyllä ihana paikka, sinne on ilo hipsiä aina puutarhatöiden lomassa. Ja arkisin töiden jälkeen voimat palautuvat kasvarissa teekupillisen ääressä nopsaan!

   Poista
 4. Talavi on tuntunu/ollukki ennätyksellisen pitkä. Onneksi son ny takanapäi ja eres valoosat ja aurinkooset aijat. Kasvarin asetelma tuaa lisää pirteyttä päivihin. Meilläki isäntä teki eileen yhyren uuren kottaraaspöntöön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin ja vaikka olen talvesta nauttinutkin, olen ollut jo tovin valmis siirtymään kevääseen! Valon määrä on jälleen huikea ja sisäinen kello on siirtynyt sen myötä omaan aikatauluun. Ihanaa kun isäntä nikkaroi pöntön, minäkin tänään vihjailin, että tammeen mahtuisi vielä yksi...

   Poista
 5. Kasvihuoneesi keväinen asetelma tuo piristystä tännekin asti! Hyvä, että muistutit lumikellomättään jakamisesta, pitää muistaa itsekin tehdä niin.
  Oli kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla Päivi! Olen aivan toivoton ylläpitämään tätä blogia enää säännöllisesti, mutta ihana että siitä huolimatta tänne löydätte vielä. Joo kiireet lisääntyvät, täytyy melkein kirjata tehtäviä puutarha-asioita ylös!

   Poista
 6. Pitkä on ollut kevään odotus, ja miten suloista, että pälvet alkavat pikkuhiljaa laajeta. Ensimmäiset piipot ja kevätkukkijat tuovat tullessaan riemua, jota monikaan puutarhaa harrastamaton ei pysty ymmärtämään tai arvostamaan. Onpa mukava kuulla sinun ja puutarhasi heräämisestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riitta ja pahoittelut, että vastaan lähes vuoden viiveellä!!! Blogi on uinunut jälleen. Nyt mennäänkin jo kohti uutta kevättä, ihanaa kokea tämä herääminen vuosi vuoden jälkeen.

   Poista
 7. Kasvihuoneessasi on ihanat somistukset! Siellä kelpaa seurata kevään etenemistä ja unelmoida tulevasta kesästä. Tämä on niin ihmeellistä aikaa eikä sitä oikein voi talvella edes uskoa, miten kovasti tätä onkaan kaivannut. Kaikki värit ja lintujen laulu ovat olleet koko talven kateissa ja nyt yhtäkkiä ne palaavat taas koko kesäksi. Hyönteishotellien kaupunki näyttää hauskalta tuossa liiterin seinustalla. Siinä on tärkeille ötököille monta pesäpaikkaa. Aurinkoista kevättä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna ja pahoittelut, että vastaan vasta nyt!!! Ja nyt odottelemmekin jo taas uutta kevättä, miten ihanaa!

   Poista
 8. Ihastuttava tunnelma kasvihuoneessasi ♥ Ilahduin, kun huomasin, että blogiisi on ilmaantunut uutta. Ihastelen, kun kasvihuoneessa voi ottaa päivänöppöset pitsisängyllä! Kauniit vihreät tyynyt. Kasvihuoneessasi on varmaan pökerryttävän ihana tuoksu, kun keltaiset narsissit ovat avautuneet. Hauska tuo ötökkähotellikokoelma, joka on kivannäköinen seinällä. Meillä on vain yksi ja tikka hakkaa sitä jatkuvasti! Minusta kyllä tekstiä lukiessa välittyi rutkasti puutarhainnostusta! Lumikellojen levittely kuulostaa ainakin todella meditatiiviselta puuhalta. Onnellisia kevätpäiviä toivotellen ♥ Samettihortensia (blogger ei anna kirjautua)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi että vastailen lähes vuoden viiveellä myös sinulle!!! Nyt odottelemme jo uutta kevättä, innostus kutittelee kivasti ja tuo elämään vähitellen taas uusia sävyjä, niin ihanaa ja odotettua aikaa!

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.