tiistai 5. toukokuuta 2020

VÄREJÄ, AURINKOA JA TYÖN ILOA


Toukokuu on täällä, eihän sitä meinaa todeksi uskoa. Jokainen hetki puutarhassa tuntuu juhlalta. Luonnon heräämistä tahtoisi jouduttaa ja toisaalta ajan toivoisi pysähtyvän. Jos talvella ei ollut tekemistä, on nyt sitä yllin kyllin. Joka päivä voi valita, mihin ryhtyy ja kuten tapana on, puuhat vaihtuvat lennostakin. Nimittäin lapion hakumatkalla saattaa esimerkiksi huomata kevätkurjenmiekat, jotka täytyy samantien siirtää toiseen kasvupaikkaan, jossa ne toivon mukaan kukkivat taas ensi keväänä runsaammin.
 Hiljalleen puutarhan eri osissa alkaa kukkia, ensin pienesti ja vähitellen suuremmin. Vihreys alkaa vihdoin maalata näkymiä; johan tätä harmautta onkin kestänyt. Näiden pikkuisten ääreen on kumarruttava ja oltava miltei hengittämättä, jotta kauneus tallentuu kameran muistiin.
 Vapun tietämillä oli aikaa aloittaa isompaakin puhdetta. Vähän varkain aloin kaivaa ja muotoilla puutarhavajan nurkalle liuskekivipation pohjaa. Vauhtia työhön toi mies, joka kilttinä haki seuraavana päivänä pihaan peräkärryllisen kivituhkaa ja täytti kaivannon sillä. Minun työksi jäi kivien latominen. Koska jemmassa olleita kiviä oli rajoitettu määrä, piti ennen kaivuuta koeasetella kivet pation koon hahmottamiseksi. Onneksi kivet riittivät. Patio ei ole suuren suuri, mutta juuri sen kokoinen, että kuvassa näkyvä vanha, maalilla kohennettu kovapuukalusteryhmä sopii paikoilleen. 
Nyt on taas uusi istuskelualue, jonne suunnata keskikesän leppoisina hetkinä. Pientä silmäniloa piti tietenkin heti järjestellä; tykkään, miten valo siivilöityy näiden turkoosinvihreiden pullojen lävitse. 
 Värit tekevät niin onnelliseksi. Näin keväällä sielu suorastaan janoaa keltaista. Kesän edetessä hempeät pastellit taas tuntuvat ihanimmilta. Mielestäni ajatus siitä, että tietyt värit ovat inhokkeja ja tietyt suosikkeja, on vähän hassu. Oikea väri oikeassa paikassa voi olla melkein mikä vain. Nämä keltaiset kevätesikot ovat ihania ja juuri oikean värisiä juuri nyt!
 Puutarhavaja sai myös astinkiven, nyt askel kulkee mukavasti vajaan ja sieltä ulos. Kuminen kynnysmatto on palvellut valuhommissa jo kolme kertaa ja lisääkin näitä laattoja voisi valaa vaikka kuinka. Ruokaöljyllä siveltynä matto irtoaa kuin itsestään puoliksi jähmettyneen sementin pinnasta. Nyt on puinen muottikin jo poissa. Seuraavaksi vuorossa on vajan seudun istutukset, joita olen jo vähän aloitellutkin. Niistä tuonnenpana!

17 kommenttia:

 1. Todella kaunis astinkivi, varmasti puutarhavajan ympäristöstä liusekivineen ja istutuksineen tulee taas niin viehättävä, tuntien sinun osaamisesi näissä asioissa. Nauratti tuo tehtävän vaihtuminen lennossa, minulle käy usein juuri niin. Näihin sinun kuviisi ei kyllästy ikinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos taas sinlle Päivi kauniista sanoistasi! Puutarhassa on lupa olla vähän hulvaton, siellä ei onneksi kukaan yleensä moiti, vaikka joku homma jää kesken ja toinen alkaa ;)

   Poista
 2. Keväiset kunnostuspuuhat ovat mitä parasta, saa nauttia sekä ulkoilmasta että käsillä tekemisestä ja voi se fiilis, kun saa homman tehtyä ja näkee työn jäljen! Astinkivi on niin kaunis ja valmis patio houkuttaa istahtamaan ja nauttimaan keväästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juurikin parasta, tähän ei kyllästy minään vuonna! Teehetketkin tapahtuvat kiireessä ja mukit jäävät lojumaan ympäri pihaa, ehkä sitten kesällä ehtii tuossakin istuskella!

   Poista
 3. Oi, että tuosta vajan ympäristöstä tulee kaunis! Tai se on jo sitä.
  Ja tosiaan jokainen väri on kaunis, kun se on oikeassa paikassa. Myös ympäristön värit vaikuttavat paljon siihen, millainen tunnelma tulee. Ja niin kuin mun blogissa jo vaihdettiin ajatuksia, olen joutunut pyörtämään ajatukseni keltaisen suhteen. Entisestä inhokista on tullut suosikkini. Voisin kuvitella, että juuri tuon suloinen esikkokin kasvaisi puutarhassani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Väriyhdistelmillä ja ympäristöllä on todellakin vaikutusta, millaisen efektin värit ympärilleen luovat.

   Poista
 4. Ihanasti siellä jo vauhti päällä💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät laittaa pyöriin vauhtia, tosin viime päivinä on taas laiskottanut!

   Poista
 5. Hieno tuo astinkivi, kyllä kelpaa vajaan astella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kati, näistä tulee kyllä tukevia ja tuolla ornamettikuvioidulla matolla saa kivasti romanttista fiilistä.

   Poista
 6. Tuo lasipullojen väri on ihan unelma!

  VastaaPoista
 7. Voi miten ihana pikku kivipatio, ihan parasta!! Ja suloinen pikku vajasi, jossa teidän kauneutta luova kädenjälkenne näkyy. Viehättävä siniharmaa sävy, joka sopii hyvin luonnon ympäröimäksi, sulautuu luontevasti maisemaan. Porraskivi on aivan mielettömän ihana! Osaisinpa itsekin tehdä, tarvitsisin tuollaisia. Joku pensas siinä näkyi, yritin tihrustaa, joten täällä odotetaan sitä kasviraporttia kovasti!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Samettihortensia! Meillä on kaikki samaa sinistä, talonmaalauksesta ylijäämällä maalilla maalattua ;D! Mutta on totta, että sävy sulautuu ympäristöön ja sen kanssa sopivat puutarhassakin kaikki värit. Näitä kiviä ei ole vaikea valaa, hankalinta on on painavat betonisäkit, niissä miehen apuun on melkein turvauduttava. Tuossa edessä näkyi se 'Musta Rudolf', jonka valitsin viime keväänä äitienpäivälahjaksi.

   Poista
 8. Myöhäislukija täällä haluaa vielä kommentoida :) Olen niin samaa mieltä siitä, että kaikki värit voivat sopia puutarhaan, ainakin jonnekin. Miten kukaan voisi pitää suloisia keltaisia esikkoja väärän värisinä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, Eeva! Pirteänkeltaisia esikoita onkin jo ikävä!

   Poista
 9. Olen henkilö, joka myöntää lainoja tarvitseville, tarjoan paikallisia ja kansainvälisiä lainoja. En pyydä paljon asiakirjoja, vain rehellisyyttä ja luotettavuutta. Ota yhteyttä tänään ja kerro minulle, kuinka paljon haluat lainata. Olen valmis tyydyttämään asiakkaani 24 tunnin kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta. Jos olet kiinnostunut, voit kirjoittaa meille vain whatsappilla tai sähköpostilla:

  WhatsApp: +33752366330
  Sähköposti: simondurochefort@gmail.com

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.