lauantai 11. tammikuuta 2020

PUUTARHATÖISSÄ

Puutarhahaaveiden täyttämä joululoma päättyi ja arkeen oli taas palattava. Verkkaisuuteen ehti kahdessa viikossa tottua, joten ensimmäinen työhönpaluuviikko on ollut sen mukainen. Sää on mitä erikoisin ja herättää ristiriitaisia tunteita. Yllä oleva kuva ei sentään ole tuore! 
Joka tapauksessa leuto tammikuu tuo aivan omanlaisia mahdollisuuksia puutarhurille. Leikkasin viikko sitten vadelmapensaista edellisvuoden versot ja nuorimmainen tarttui pyynnöstäni moottorisahaan ja katkoi etupihan kuusista alimmaisia oksia. Lisäksi leikkasin metsäpuutarhan laidalta alas kaikki virpiangervot, joiden juurakot kaivan kevään tullen ylös ja siirrän jonnekin puutarhan toiseen laitaan. Nyt olen nauttinut hakettamisen riemuista ja tuoretta puuhaketta on päässyt levittelemään samantien havujen ja pensaisen alustoille. Lämpökompostorit ovat toimineet upeasti koko ajan ja tänään tyhjensin valmiin sisällön kasvimaalle. Yleensä kompostorit jäätyvät talvisin jossain vaiheessa ja edessä on tilanne, jossa täytettävänä oleva on piripinnassa ja edellisvuotinen, jo lähes valmista massaa sisältävä on umpijäässä. Tällöin olen kerännyt kertyvän keittöjätteen erilliseen umpinaiseen astiaan, jonka olen sitten keväällä tyhjännyt kompostiin. Nyt voin rauhassa täytellä käynnissä olevaa loppuun saakka ja siirtyä sitten täyttämään seuraavaa. 
Viime kevään ja alkukesän aikaan kirjoittelin muistiin sipulikukkasuunnitelmaa. Ainoastaan tällöin on mahdollista hahmottaa, mitä minnekin haluaisi ja missä kaivataisiin keväistä kukkaloistoa. Toisinaan hyvätkin suunnitelmat saattavat odotuttaa toteutumistaan ja niin suurin piirtein kävi nytkin. Rutikuiva kesä ja alkusyksy ei houkutellut sipulikaupoille, mutta lokakuussa ostin kassillisen ihania tarjoustulppaaneja, jotka olivat osa suunnitelmaani. Eniten tahtoisin kuitenkin lisäillä kevään ensimmäisiä kukkijoita, kuten ylimmässä kuvassa loistavia sahrameita. Lisänä tietenkin lumikelloja, joita tosin on haastava saada kasvamaan sipuleista, talventähtiä, kevätkurjenmiekkoja, erityisiä rakkaudenkohteitani narsisseja, kasvitieteelisiä tulppaaneja, jotka ovat hiljalleen taantuneet sekä muita ihanuuksia. Helmihyasintit ja idänsinililjat onneksi levittäytyvät vuosi vuodelta ja niitä olen pyrkinytkin jakamaan uusille kasvupaikoille vuosittain.
Teimme työkavereiden kanssa viime vuonna pikaisen reissun Uumajan puutarhamessuille. Messuostokset jäivät vähäisiksi, mutta ehdoton ilonaihe oli tämä Narcissus moschatus (pahoittelut epätarkasta puhelinkuvasta), joka kuuluu luonnonlajeihin. Jännitävää nähdä, nouseeko tämä keväällä maasta. Täytyykin etsiä nuo viime vuotiset sipulilkukkamuistiinpanot esiin. Nyt kun minulla on tuo puutarhavaja, voin koota muistilistoja sen seinille, jospa se pitäisi pitäisi puutarhurin aktiivisempana pitkin sesonkia!

32 kommenttia:

 1. Aah näitä kuvia! Muistilistat puutarhavajan seinillä, ja mikä ettei kartatkin, kuulostaa niin täydelliseltä ♥
  Hei, minulla on narsissi moschataa ja se on osoittautunut hyvin kestäväksi. Jos tuo sinun ei jostain syystä enää ilmesty, lähetän sulle uuden. Luulisin kyllä, että se pärjää siellä hyvin, kun kerta minullakin, enkä ole parannellut maata sen kasvupaikalla edes ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, olen tässä tulossa siihen ajatukseen, että sisustan vajasta ihan semmoisen omaan käyttööni tarkoitetun Potting Shedin ja siellä tosiaan voipi olla esillä kaikenlaisia tärkeitä dokumentteja ;)

   Muistelinkin, että sinulta tätä ihanuutta löytyy ja mietin, mahtoiko kyseessä olla sama sipuli, jonka joskus minulle vuosia sitten lähetitkin... kiva kuulla, että tämä ehkä menestyy!

   Poista
 2. Ihan mukava tepastella lumettomassa pihassa. Toisaalta kyllä vähän hirvittää, millaiset vaikutukset tällaisella talvella on. Aamulla oli pakkasta -8.9 ja nyt iltakymmeneltä +3 vesisateen maustamana.

  Ajattelin tänään samoja asioita eli kompostin tasaista hurinaa ja oksien hakettamista. Saatan viikolla kärrätä multaakin, ellei suursäkki ole läpeensä jäässä - mitä epäilen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä todellakin. Yleensä koen tammikuun tosi ahdistavana, mutta nämä viikonloppuiset puutarhatyöt ovat kyllä piristäneet! Toivottavasti pääset mullan kimppuun, minäkin vähän käännin maata puutarhavajan ympäriltä, keväällä on sitten jo aluillaan nuo uudet istutusalueet...

   Poista
 3. Ny onki poikkeukselliset säät. Mäki kattelin puutarhaa kans sillä silimällä, josko jotaki siälä tekis, mutta ainaki viälä jäi pelekäksi meinaamiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Nyt onkin kivan ihan vain kulkeakin puutarhassa. Kun ei ole lunta ja puutarha on paljaana, tulee mieleen jo kaikenlaisia ajatuksia ja ideoita, mihin suuntaan puutarhaa voisi kevään tultua muokata.

   Poista
 4. Oi, tuon ekan kuvan värit! <3 Uudenvuoden päivänä ja loppiaisena katkoin perennojen varsia ja seuraavaksi voisikin leikata vadelmat. Hyvä, kun muistutit. Sen tosiaan voisi tehdä nyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat kyllä kuin karkkia! Onneksi kaikenlaista pientä puuhaa voi tehdä nytkin, mieli virkistyy kummasti!

   Poista
 5. Mekin ostimme oksaasilppurin viime keväänä. On muuten kätevä peli ;)
  Katselin lumien sulamista siinä mielessä että tuollahan pääsee kohta siistimään. Tosiasiassa toivon lumipeitettä suojaksi, jos pakkasjakso tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oksasilppuri on kyllä kätevä ja miten palkitsevaa, kun iso risukasa muuttuu hetkessä maanparannus- ja kateaineeksi. Joo toivottavasti kovat pakkaset ei iske lumettomaan maahan...

   Poista
 6. Täälläkin oli taas pieni minitalvi ja kuuraa mutta nyt +5 ja pilvistä. Kovin on vaihtelevaa❄️💦

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelevaa ja leutoa on. Arkisin raskainta on, kun ei ehdi nauttia hetkeäkään päivänvalosta, onneksi tänään oli ihana auringonpaiste ja aikaa ulkoiluun ja pihapuuhiin.

   Poista
 7. Ihana nähdä sinun kuviasi! Minäkin olen ihastellut kompostori toimintaa, ei ole massa jäätynyt. Erikoinen talvi tämä on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kompostointi on niin palkitsevaa ja se, että se toimii ympäri vuoden, on ihan mahtavaa!

   Poista
 8. Mulla syksy meni kiireessä ja sipulit jäi hankkimatta ja istuttamatta. Toivottavasti edes jotain nousee vanhoista istutuksista. Minäkin pidän erityisen paljon valkoisista narsisseista, lumikelloja taas en ole koskaan saanut onnistumaan. Ehkä ne ovat jo kuivahtaneita, kun herään niitä ostamaan ja istuttamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kovin tutlta Riitta! Istutusvaiheessa on usein puutarhurin into jo hiipunut, sitten keväällä taas harmittaa. Mutta onneksi niitä vanhojakin aina nousee maasta!

   Poista
 9. Nyt olisikin hyvää aikaa leikkoa vadelmia ja muita pensaita ja tehdä haketta. Jos pääsisi ulos töihin viikolla, täytyy ainakin yrittää. Flunssa meinaa hyökätä kimppuun. Ihan hassua huomata, että mihin meidän talvi on hävinnyt? Toivottavasti kuitenkin saadaan vähän lumipeitettä, ettei kasvit kuole...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leuto sää vain jatkuu. Odotan viikonloppua, josko taas pääsisi edes jotain pientä puuhastelemaan. Toivottavasti flunssa perääntyi ja toivotaan, ettei tämä erikoinen talvi aiheuta kasvituhoja.

   Poista
 10. Jotenkin hauska ajatus, että tammikuussakin pystyy vielä tekemään puutarhatöitä. Minä pahoin pelkään, että pian ei täälläkään ole lunta ja on aika tarttua haraan tai sekatööreihin. Meillä tuli joulukuussa sen verran paljon lunta, ettei vieläkään ole kaikki sulaneet, vaikka joka toinen päivä sataakin vettä. On vain hurjan liukasta kun väliin käy pakkasella. Kerrassaan kummallinen tammikuu! Suloinen narsissi viimeisessä kuvassa. Toivottavasti viihtyy hyvin ja lisääntyy. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, tulee ihan brittiläinen puutarhavuosi mieleen. Toisaalta kiva, kun voi puuhastella puutarhassa edes jotain pientä juuri nyt, en nimittäin pidä tammikuusta, se on aina jotenkin nihkeä. Mukavaa pian alkavaa viikonloppua Minna!

   Poista
 11. Mekin hieman lomalla tehtiin puutarhatöitä. Moottorisahalle oli käyttöä. Keväällä tehdään hieman enemmän töitä, kun istutetaan muutamia taimia. Mutta kiva kun on ollut hieman leudompi tammikuu. https://www.osmon-pienkone.fi/kaeytetyt-koneet/ECHO/echo-moottorisahat-ammattikaeyttoeoen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moottorisaha onkin oiva apuri, tosin olen jättänyt käytön miesväelle ;)

   Poista
 12. Kyllä puutarhapuuhat ovat heittäneet kärrynpyörää tänä talvikautena. Vuorotellen pelottaa, että pakkaskausi iskee ja sitten taas toiveikkaana ajattelee, ettei se enää ennätä... (pelko on vielä vahvempi). Onneksi on kekseliäitä puutarhureita, ottavat tilanteet haltuun:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, puutarhurit taitavat olla aika kekseliästä ja joustavaa väkeä!

   Poista
 13. Ihanan toiveikkaita kuvia! <3
  Ihana kevät!
  Tsemppiä töihin, jospa kevään odotus toisi uutta virtaa myös arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina! Töissä täytyy nyt vain koittaa puskea eteenpäin. Valoisuuden myötä tunnit vuorokaudessa ikäänkuin lisääntyvät ja työ saa vähitellen taas vastapainoa terapeuttisista puutarhatöistä.

   Poista
 14. Itsekin käytän haketta puutarhassa. Sahrameita laitoin kasvamaan viime vuonna. Lisää erilaisia kukkia pitäisi laittaa kasvamaan keväällä. Tykkään kukista todella paljon ja varsinkin kun on erivärisiä kukkia piha täysi. https://www.metsahake.fi/haketus

  VastaaPoista
 15. Kevään ensimmäisiä pikkukukkijoita ei ole milloinkaan riittävästi, näin ajattelen joka kevät. Kuitenkin syksyllä ostoskoriin tarttuu usein eniten tulppaaneita, ovat niin näyttäviä ja ihanan värisiä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niitä ei todellakaan ole riittävästi ja niitä un mahtuisi puutarhaan ihan loputtomiin. Täytyy luvata otselleen, että tänä olen ajoissa ja hankin pikkuiset sipulit heti alkusyksystä!

   Poista
  2. Oi miten ihanan blogin löysin.Luin koko blogin läpi tänä aamuna.Ihanaa kevään jatkoa sinulle.terveisin mummo pohjois-karjalasta

   Poista
  3. Ihana kuulla, terveiset sinne Pohjois-Karjalaan! Täällä alkaa olla kovin keväistä, kohta alkaa puutarhaelämä!

   Poista
 16. Ompa kivannäköinen tuo suuri lasipullo yksityiskohtana puutarhaan. Olemme itse juuri alkamassa puutarhan perustustöihin omakotitalomme valmistuessa ja odotan näitä henkilökohtaisesti hyvin innolla! Kiitos myös hyvästä vinkistä pitää jonkinlaista kirjaa istutuksista - pitää ehdottomasti alkaa itse tekemään samoin.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.