sunnuntai 29. joulukuuta 2019

PUUTARHAVAJA

Viime kesän aikaansaannos, pitkän ajan haave; puutarhavaja! Kun lopulta pääsimme yhteisymmärrykseen tulevan vajan sijainnista, saattoi rakentaminenkin alkaa. Vaja on nyt hyvin keskeisellä paikalla, hallitseva osa puutarhaa. Alussa haaveiden vaja nökötti mielikuvissamme nöyrästi puutarhan perällä, mutta kun kun vajan ulkonäkö alkoi hahmottua, en nähnyt sitä enää muualla kuin puutarharhan keskiössä. Vajan takana on pieni kaistale nurmea, joka rajautuu koko puutarhan takaosan mittaiseen perenna-alueeseen, sen takana olevaan aronia-aitaan ja omenapuihin. Viritimme jo menneenä kesänä riippumaton vajan takaseinän ja omenapuun väliin ja paikka oli tunnelmaltaan aivan täydellinen. Samaiselle seinälle kiinnitimme varastossa odottaneen runkopatjan kierrejousiston, jonka juurelle istutin kärhöjä. Pieni kartiovalkokuusi löysi paikkansa tuosta oven pielestä. Samalla puolella vajaa on istutettuna myös köynnösruusu 'Flammentanz', jonka siirsin pois liian kuivasta paikasta. Hieman etäänpänä, vajan toisella kulmalla, suurin piirtein kohdassa, jossa seisoin kuvaa ottaessani, kasvaa äitienpäivälahjaksi saamani punalehtinen koristeomenapuu 'Musta Rudolf'. Tulevana keväänä ympäröivät istutukset laajenevat jollain tapaa ja ehkä vajalle muodostuu liuskekivipolku.
Koko projekti lähti liikkeelle tästä ovesta ja näistä ikkunoista, joita ehdin haeskella jonkin aikaa. Ehdottomana vaatimuksena oli vanhat ikkunat ja ovi, jotka tuovat uudelleen ehostettunakin vajaan luonnetta ja tyyliä, jota ei uusilla materiaaleilla saa. 
Alunperin ajatus puutarhavajasta lähti käytännön tarpeesta saada lisää varastointitilaa talveksi. Tälläkin hetkellä vajassa on pinottuna kaikki kevyet puutarhakalusteet, kaasugrilli sekä muuta talven alta pois nostettua. Kesän ajaksi kannoimme sisään vanhan runkopatjasängyn ja nautimme vajan mökkitunnelmasta päiväunien merkeissä. Ehkä jatkossakin vaja toimii tunnelmallisena kesähuoneena ja talven tullen varastona. Toisaalta minua houkuttaisi suuresti sisustaa vaja viehättäväksi ympärivuotiseksi puutarha-asumuksekseni 'Potting Shed' -tyyliin. Katsotaan, mihin käyttö luontevimmin kallistuu. Juthbackan markkinoilta ostamani hylly istui ihanasti vajan tyyliin ja nyt etsinnässä on myös vanha, hieman kulahtanut ruskeasävyinen pieni pöytä. Hauska kissalautanen löytyi taannoin kirpparilta, se näytti heti vajaani sopivalta. Odotan jo innolla kevättä, että saan tyhjentää vajan ja voin jatkaa sisustamista. Kuvittelen ikkunan alle sen etsinnässä olevan pikku pöydän, jonka päällä on esikkoja lasikellojen alla saviruukuissa. Nämä ihanat mielikuvat kannattelevat läpi talven ja saavat puutarhurin mielen jo hyrisemään... 

15 kommenttia:

 1. Ihanaa, että sait viimeinkin kauan toivomasi puutarhavajan. Uskon myös, että vajan paikka kuvaamassasi ympäristössä on varsin viehättävä riippukeinuineen. Kaikki kasvillisuus kietoo puutarhavajan ihanasti tärkeäksi yksityiskohdaksi puutarhassa. Tuskin maltan odottaa näkeväni jonkun kuvan myöhemmin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi, odotin tätä pientä rakennelmaa monen minta vuotta ja iloitsen kyllä kovasti, kun haave vihdoin toteutui! Kaikkein hauskinta on juurikin sitoa yksittäisiä elementtejä istutusalueiden avulla puutarhan kokonaisuuksiksi ja siitä syntyy puutarhan rytmi.

   Poista
 2. Vajasi on kyllä niin suloinen ja ihana! Ja apua mikä ihana kissalautanen, ihan täydellinen löytö. Sadepäivinä kesällä siellä onkin mukava puuhastella vaikka mitä. :) Kyllä nyt jo kummasti taas alkaa keväiset asiat mietityttää kun joulunpyhät alkavat olla oli. Mukavaa vuodenvaihdetta sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda, myös sinun ihanan vajan valmistuminen innoitti minua aikoinaan! Kevät on mielessä jo kovasti, vähän olen joululoman aikana jopa puuhastellut puutarhassa...

   Poista
 3. Kylläpä on täydellisen ihana vaja, ja ihanat mielikuvatkin siitä keväällä ja kesällä! Talvikausi tuo meille toden totta haasteita - ympärivuotinen fiilistelymaja olisi niin ihana, mutta grilli ja kalusteet pitää kumminkin johonkin katon alle saada. Harmillista.
  Mini-valkokuusi tuossa nurkalla saa majan näyttämään vähän satumaiselta, ehkä puutarhatontun asumukselta :-D Niin söpöä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila! Kivointa on ehkä se, että kevään tultua pääsee maisemoimaan ja tekemään uusia istutuksia tuohon ympärille! Tuo pikkuinen kuusi sopii minunkin mielestä tuohon aika söpösti.

   Poista
 4. Suloinen pikku maja, sekä hyödyllinen että tunnelmointiin johtava. Hyllykkö/naulakko on jo fiilistelyn alku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Hylly tuli ostettua hetken nielijohteesta ja haaveilin sitä ensin sisätiloihin, mutta kyllä sen paikka on tuossa ja ihan juurikin tuollaisena rujohkona.

   Poista
 5. Siitä tuli kyllä niin kaunis, että hyvä että pääsi paraatipaikalle! Ja ajatus ympärivuotisesta puutarha-asumuksesta kuulostaa loistavalta:) Pieni kamiina vielä nurkkaan, että tarkenee pakkasillakin juoda kupposen kuumaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pioni ja ah, kamiina se olisikin vasta jotain!

   Poista
 6. Onpa kiva pikkuinen maja.
  Hyvää ja onnellista uutta vuotta 2020 sinulle.

  VastaaPoista
 7. Mekin rakennutimme puutarhavajan juuri, tarvitsimme myös varastotilaa. Teimme siitä aika suuri kokoisen, jotta siellä voi myös rakennella jotakin. Olisin halunnut myös käyttää vanhoja ikkunoita, jotka joskus löysin hylättynä. Mutta se ei onnistunut. https://www.kaarirakenne.fi/terashallit

  VastaaPoista
 8. Ihanan idyllinen puutarhavaja teille nousi! Itsekin haaveilen hieman samantyylisestä täällä Pirkanmaalla, mutta ensin on edessä varastohallin teräsrakenteiden kunnostus. Millainen muuten tuo köynnösruusu on hoitaa? Sellaista olen jo jonkun aikaa miettinyt puutarhaan.

  VastaaPoista
 9. Gr5 Titanium | Tithon
  The Gr5 Titanium is a flexible metal that has been made for use with titanium pen automotive and interior how to get titanium white octane applications. · This is based on a silicon titanium pans resin where is titanium found called  Rating: 4.6 · ‎19 men\'s titanium wedding bands reviews

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.