lauantai 28. tammikuuta 2017

MUODONMUUTOS

Anun puutarhassa oli kiva kooste rippipenkin muodonmuutoksesta. Tartun haasteeseen ja esittelen metsäpuutarhamme vaiheita samaan tapaan. Metsäpuutarha sijaitsee pitkän ja kapean tonttimme pohjois-itäpäädyssä. Alkujaan se oli peltoon rajautuva ryteikköinen kuusimetsikkö, joka tuotti kovasti päänvaivaa puutarhan suunnitteluvaiheessa. Raivausta oli tehty heti rakennusvaiheessa, mutta alkuvuonna 2010 päätimme kaataa alueen keskeltä kuuset yhtä lukuun ottamatta.
 
 Naapuritonttia rajaamaan olimme pystyttäneet heinäseiväsaidan ja tontiltamme löytyneistä kivistä olin muotoillut kaarevaa reunaa kohopenkkiin. Kuusten kaadon jälkeen aloin kaivaa pohjaa kivipolulle.
 Oikella näkyy jäljelle jäänyt kuusi, jonka alusta katettiin polun tapaan suodatinkankaalla ja murskeella. Polkujen alta kaivetusta maasta muodostui suuri kohopenkki talon ja polun väliin.
 Istutusalaa tuntui olevan hurjasti ja alkuun keskityin istuttamaan metsäpuutarhaan lähinnä erilaisia kuunliljoja sekä kotkansiipisaniaisia.
 Tästä kuvasta näkee, miten suuri kuusi kasvaa melko lähellä taloa ja hallitsee metsäpuutarhan tunnelmaa.
 Vuonna 2012 aloitimme polkujen sekä männyn ja kuusen alusten kattamisen kivituhkaan upotetuilla seulanpääkivillä. 
 Puolivarjoisassa osassa puutarhaa perennat rehevöityivät nopeasti ja alkukesä näytti metsäpuutarhassa jo näin vihreltä.
 Kivityömaa venyi syksylle saakka, tässä naputtelen polun viimeisiä metrejä.
 Metsäpuutarha oli pääpiirteissään saanut muotonsa. 
 
Anoppilasta saaduista liuskekivistä olin tehnyt käytävän lähelle talon seinän vierustaa jo ennen kuin metsäpuutarha kokonaisuudessaan oli alkanut muotoutumaan.
 Kesällä 2013 rakensimme naapurin rajaa vasten aidan suojaamaan yksityisyyttä ja näin metsäpuutarhasta tuli enemmän huonemainen osa puutarhaa. Seppelvarvut ja kiveä pitkin kasvava köynnöshortensia olivat jo hyvässä kasvuvauhdissa.
Kevät 2014 näyttikin sitten erilaiselta. Talven aikana kypsyi päätös ison kuusen kaadosta ja sen alla oleva kiviympyrä muutti muotoaan istutusaluetta halkovaksi poluksi. Toisaalta jäin kaipaamaan kuusen luomaa hämyistä tunnelmaa ja sen kaunista kasvutapaa, mutta iloitsin muiden kasvien puolesta kun veden ja ravinteet tuhlannut puu oli nyt poissa.
 Vähitellen pienemmät maanpeitekasvit sekä erilaiset metsäpuutarhan tunnelmaan sopivat perennat ja sipulikukat löysivät tiensä alueelle ja niiden lisäily jatkuu edelleen. Tuoksumatara on yksi ihanimmista polun reunuskasveista ja kevään ja alkukesän metsäpuutarhaa hallitsee valkoisen, keltaisen ja vihreän sävyt.
 Särkyneetsydädämet viihtyvät metsäpuutarhassa erityisen hyvin ja kukkivat todella pitkään. Vaaleanpunainen ja keltainen ovat myös herkullinen väripari.
 Kivipolut hallitsevat näkymää ja johdattavat kulun etupihalta puutarhan takaosaan. Tämä kuva on muutaman vuoden takaa, kasvit ovat vasta kotiutumassa paikoilleen. 
Kevät on metsäpuutarhassa kaunis erityisesti kotkansiipisaniaisten vuoksi, metsäinen lehtiperenna, joka sopii melko muokatun metsäpuutarhani tunnelmaan.
 Tässä kuva elokuulta 2015. Metsäpuutarhan loppukesä on todella vihreä ja rehevä. Olen istuttanut alueelle muutamia pieniä lehtipuita, kaksi sirotuomipihlajaa, helmipihlajan sekä purppuratuomen ja toivon niiden tulevaisuudessa luovat lehvillään metsäpuutarhaan vielä kattomaista fiilistä.

57 kommenttia:

 1. Metsäpuutarhanne on todella kaunis. Mukava oli nähdä metsäpuutarhan työvaiheet. Kivi on niin ihana elementti. -Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Kivi ja erityisesti luonnonkivi on puutarhassa kaunista, sateella kivet suorastaan hehkuvat.

   Poista
 2. Metsäpuutarhasi on aivan unelma! Muistan, miten vuosia sitten ihailin ensimmäisiä kuviasi sieltä ja nyt se on noin laaja ja rehevä. Ihania muistutuksia kesästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeviregina! Puolivarjoisat alue ovat kiitollisia muokattavia, kasvu on nopeaa ja rehevää.

   Poista
 3. Ihana nähdä alueen kehitys näinkin perusteellisesti esitettynä! Todella lumoava tunnelma ja teillä on aina niin kovin siistiä kaikkialla. Nostan hattua seulanpääkiviprojektille, siinäpä vasta urakka! Lopputulos oli kyllä vaivan arvoinen, on se niin kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Linda, kiva kuulla että näyttää siistiltä, itse usein ajattelen etten osaa pitää paikkoja riittävän siistinä :/
   Kivityömaa oli iso ja meinasi jo into loppua, mutta lopputulos tuotti iloa.

   Poista
 4. Ihana nähdä näin yhdessä postauksessa vuosien varrelta työvaiheita, kun yleensä puutarhan muovaamisessa on niin usein sitä odottelua kun kasvit kasvavat :D Nuo kivipolut on niin kauniita, sellaisen haluan itsekin jos joskus pihan omistan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Itsellekin hyvä muistutus selata vanhoja kuvia, onhan puutarhassa jotain muutosta tapahtunut! Kivipolut ovat mukavan näköisiä ja toimivia.

   Poista
 5. Hauskaa, että löysit kuvia noista alkuajoista. On tuossa metsäpuutarhan rakentamisessa ollut monta vaihetta. Todella perusteellista työtä olette tehneet. Ja jälki on niin kaunista. Ihailen ihmisiä, jotka niin pikkutarkasti ja perusteellisesti paneutuvat puutarhatöihin. Meillä mennään niin suurpiirteisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Irene! Minä taas aina ihailen teidän luonnollisen rehevää ja lajirikasta puutarhaa :)
   Tämä on kyllä puutarhassamme se osa, jota olen eniten antaumuksella rakentanut.

   Poista
 6. Hieno metsäpuutarha. Erityisesti pidän noista kivetyistä poluista. Oikeastaan aika mittava muutos kohtalaisen lyhyessä ajassa. Kaikesta näkee, että punainen lanka on ollut hallussa alusta saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Between! Tässä oli kyllä melko selkeä punainen lanka, joka löytyi aikoinaan yläkerran ikkunan kautta aluetta katsellessa, lintuperspektiivistä voisi olla useamminkin apua!

   Poista
 7. Hienot kuvat upean metsäpuutarhasi kehityksestä. Siitä on tullut kyllä hieno:)

  VastaaPoista
 8. Enpä olekaan seurannut blogiasi vielä metsäpuutarhan alkuvaiheissa. Tämä postaus oli avartava. Olette tehneet mielettömän suuren työn, ja metsäpuutarha näyttää nykyisin todella houkuttelevalta! Niin hyvin olette saaneet onnistumaan metsän siimeksen ja rakennetun alueen yhdistämisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Riitta ja kiva jos tästä sai tarkempaa käsitystä alueen muotoutumisesta!

   Poista
 9. Niin kaunista että aivan hengästyttää ♥ Tuollainen kivistä tehty polku on yksinkertaisuudessaan upea!

  VastaaPoista
 10. VOIHAN ihanuus. Kiva seurata näiden kuvien myötä metsäpuutarhanne rakentumista. Ison urakan olette kyllä tehneet! Kauniin näköinen lopputulos (?) palkitsee. Minulle puu/pensas-fanille tuli mieleen taas, että tuonne mahtuisivat ihanasti myös (tuoksuvat)puut ja pensaat. Katsura, Mahonia, Heisiangervo, Virpiangervo...ehkä sinulla onkin jo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia ja erityisesti noista vinkeistä! Juurikin pikkupuita ja pensaita kaipaan, heisiangervoa ja virpiangervoa löytyy, mahonia menee ehdottomasti hankintalistalle. Katsurakin olisi ihana, uskaltaisinkohan? Pallohortensiaa ja syyshortensiaa löytyy sekä huonosti kasvavat kevätatsalea ja alppiruusu. Höyhenpensas myös ja sitten ihan naapurin rajalla isotuomipihlajaa ja marjakuusta. Mutta lisää pensaita. Kyllä, ehdottomasti!

   Poista
 11. Olipa ihana postaus! Mukava nähdä työn edistyminen.
  Lopputulos on todella kaunis.

  VastaaPoista
 12. Aivan ihana! Kuuset tuottaa päänvaivaa myös täällä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Teija! Kuusten kanssa on omat hankaluutensa. Etupihan puolelle olemme jättäneet alueen vain niitä varten, siellä ei sitten menestykään kuin taikinamarja ja tuoksukurjenpolvi.

   Poista
 13. Voi miten kaunis metsäpuutarhastanne onkaan muotoutunut, paljon työtä, mutta huikea lopputulos! Kiva nähdä, että mahdottomaltakin tuntuva projekti onnistuu kärsivällisyydellä. meillä mökkipuutarhan teko on juuri tuota puiden kaatamisen aikaa, eli alkutaipaleella ollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku! Tämä oli oikea murheenkryyni ja eteenpäin päästiin vasta kun maltoimme kaataa kuuset. Tsemppiä mökkipuutarhan tekoon!

   Poista
 14. Todella hieno postaus. Metsäpuutarhasta on sukeutunut todella upea ja hallittu kokonaisuus kivipolkuineen ja kasvineen.

  VastaaPoista
 15. Oih, ihanan näköistä! Varsinkin tuo saniaiskuva...<3 Meillä on täällä ollut niin avoinaista ja vähän varjoa, etten koskaan kuvitellut edes kokeilevani saniaisia. Viime kesänä etanoiden ilmaantuessa tajusin, että onhan täällä jo varjoisiakin paikkoja ja nappasin kirppikseltä mukaani muutaman saniaisen. Saapa nähdä nyt miten niiden on talven aikana käynyt, toivottavasti olivat ehtineet juurtua paikoilleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saniaiset ovat ihania! Varmasti saat viihtymään ne myös omassa puutarhassasi!

   Poista
 16. Näitä muutoksia on tosi mielenkiintoinen seurata. Hieno lopputulos, kaiken vaivan arvoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Olen ollut huono teemään ennen - jälkeen postauksia, mutta niistä kyllä saisi selkeämmän kuvan muutoksista.

   Poista
 17. Tuasta ensimmääsestä kiamurtelevasta polokukuvasta, saa jo aavistuksen siitä upeuresta, minkä oot saanu aikahan. Sun kivipoluut on ollu mulle hyvänä innoottajana kinttupolokua suunnitelles ja teheres. Paras puutarha muatoontuuki aijan kans, pikkuhilijaa täyrentäen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika, ilo kuulla että olet saanut täältä innoitusta! Sinun kinttupolku onkin vimpan päälle hienoa jälkeä!

   Poista
 18. Kuusimetsästä kehkeytyi lumoava kukkiva lehtometsä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alussa kuusista luopuminen kirpaisi, mutta se oli välttämätöntä muutokselle.

   Poista
 19. En olekaan ennen blogiasi lukenut, mutta täytyypä alkaa seuraamaan😊. Aivan ihania kuvia ja ideoita metsäpuutarhaan. Itsekin metsäisen pihan tarhurina innostun aina kun näen hienosti toteutettuja metsäistutuksia.

  VastaaPoista
 20. Upea muutos! Alueelle on muodostunut ihanan rehevä kasvillisuus. <3

  VastaaPoista
 21. Aivan ihana tunnelma metsäisessä puutarhassa. Huippu hieno tulos, varsinkin nuo kivipolut ovat kuin luotu sinne.

  VastaaPoista
 22. Todella kaunis metsäpuutarha! Omamme on vasta muotoutumassa. Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, ihania hetkiä metsäpuutarhasi muotoutumisen parissa!

   Poista
 23. Kaunis muutos mahtavasti yksissä kansissa! Tätä muutosta olen seurannut yhtä kauan kuin olet kertonut siitä. Kun omat työt ovat seisahtuneet, olen tullut blogiisi ihastelemaan sitä, mitä teillä on saatu aikaiseksi. Olen voinut unohtaa omat epäonnistumiset ja nauttia teidän kauniista muutoksesta ja iloita siitä, että työtä tekemällä puutarha rakentuu. Kiitos siis jakamisestasi!

  Sini K.
  kasvihormoni.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Sini, ihana kuulla! Muiden projekteista saa kyllä niin paljon intoa omiinkin!

   Poista
 24. Tää oli tosi kiva postaus! Kiva nähdä mistä on lähdetty ja miten puutarha on vuosien varrella muuttunut :)

  VastaaPoista
 25. Huippuhieno metsäpuutarha teillä ja todella kiva postaus sen vaiheista. Itsellä on juuri lainassa metsäpuutarhoista kertova kirja. Josko sieltä saisi lisäpotkua omiin haaveisiin. Oman pihan ongelma on lähinnä kuivuus, kun kaikki vesi valuu kallioiselta mäeltä alas ja se vähäkin mitä jää, kuluu suurille puille. Niiden kaatamisessa on vain tullut varovaiseksi, kun maisema muuttuu niin pitkäksi aikaa ja paljon kun iso puu kaadetaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anne! Oi se kirja onkin oiva, löytyy itseltänikn! Totta, puiden kaatoa ei tule tehdä hetken mielijohteesta.

   Poista
 26. Huippuhieno metsäpuutarha teillä ja todella kiva postaus sen vaiheista. Itsellä on juuri lainassa metsäpuutarhoista kertova kirja. Josko sieltä saisi lisäpotkua omiin haaveisiin. Oman pihan ongelma on lähinnä kuivuus, kun kaikki vesi valuu kallioiselta mäeltä alas ja se vähäkin mitä jää, kuluu suurille puille. Niiden kaatamisessa on vain tullut varovaiseksi, kun maisema muuttuu niin pitkäksi aikaa ja paljon kun iso puu kaadetaan.

  VastaaPoista
 27. Aivan ihanan näköistä jälkeä olette saaneet aikaan <3 Tästä muistuikin mieleeni, että mulla on tuoksumataran siemenet edelleen tilaamatta, jospa sitä nyt muistais :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viherrilli! Tuoksumatara on yksi lempimaanpeittäjistäni!

   Poista
 28. Olipa kiva nähdä metsäpuutarhan eri vaiheet. Upeasti rehevöitynyt alue.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huono raportoimaan ennen-jälkeen -juttuja, mutta metsäpuutarhan vaiheita on tullut kuvattua.

   Poista
 29. Upeita muutoksia. Tykkäsin kovasti.

  VastaaPoista
 30. Mä tykkään tästä alueesta tosi paljon. Ihan mielettömän kiva postaus <3

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.