tiistai 17. tammikuuta 2017

KÄPYPALMU JA ENSIMMÄISTEN KEVÄTTÖIDEN ODOTUSTA

Käpypalmu Cycas revoluta pyöri mielessäni jo viime keväänä. Eilen sen vihdoin hankin ja istutin aavistuksen suurempaan ruukkuun. Tämä jurakauden ihme on hidaskasvuinen ja viihtyy valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä ja sumuttelu on suotavaa. Vuoden alku on huonekasvien kulta-aikaa, eilenkin olisin voinut ostella vaikka mitä. Elävä vihreys on niin toiveikasta ja innostavaa. Torstain sääennuste on kyllä sekin toiveikas ja innostava, meillä päin näyttäisi olevan viisi lämpöastetta ja ainakin osin aurinkoista. Minulla onkin suunnitelmat tuolle päivälle valmiina, aion leikata alas kituliaan syreeniaidanteen ja hakettaa oksat. Tilalle on tulossa matalana pidettävä kuusiaita, koska ojanreunalla mellastavat myyrät näyttävät syövän syreenien juuret. Muuten en vielä uskalla sekatöörien kanssa huhkia, pakkasia  taatusti riittää. Maaliskuun puolella sitten uudistan tornionlaaksonruusut ja norjanangervot leikkaamalla ne kokonaan alas, sen verran risuuntuneita ovat. Mutta pianhan tuokin aika koittaa, parhaimpina keväinä maaliskuussa on jo voinut tehdä monenlaista muutakin...

26 kommenttia:

 1. Voi että kun on ihana! Minulla oli tuollainen joskus ... ööh... lähemmäs 30 vuotta sitten, mutta ensimmäinen kissani Stella tuhosi sen totaalisesti pentuna. Käpypalmu ei siis ole kissanpennunkestävä ;-)
  Sittemmin en ole uutta hankkinut. Mutta äitini puutarhassa Etelä-Ranskassa tuollainen kukoistaa ja se on yli metrin levyinen, se riittänee, että näen sen aina joskus. Käpypalmu on niin kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi Stellaa! Muistankin että olet kertonut äitisi puutarhassa tämän kasvavan, tämä on kyllä hieno kasvi. Vielä kun löytäisi tälle viktoriaanistyylisen jalallisen ja patinoituneen ruukun...

   Poista
 2. Uskomattoman ihana palmu! Voi sinulla alkaa jo pihatyöt, aikas ihanaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä ihana, palmu se ei tietojen mukaan oikeasti ole vaikka palmumainen onkin. Odotan huomista, tänään olen tehnyt sisähommia ja huomenna meinaan sitten nauttia!

   Poista
 3. Hieno palmu.Kyllä kevät lähestyy koko ajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Raija, sieltä se kevät tulee, päivätkin jo hieman pidentyneet.

   Poista
 4. Hiano palamu! Mullaki on viherkasvi-innostus nostanu päätänsä. Pari syksyllä ostettua on jopa viälä hengis, altakasteluruukkujen ansiosta.
  Aikaanen kevät olis kans toivelistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Navettapiika, viherkasvit innostavat nyt tosi paljon, olisipa vain enemmän tilaa niille!

   Poista
 5. Onpa kaunis palmu! Olen aina kuvitellut, että palmut eivät viihdy huoneenlämmössä, vaan tarvitsevat viileämmät olosuhteet.
  Tuohan olisi oikein passeli, jos viihtyy tavallisessa huoneenlämmössä. Paitsi epäilen, että meidän kissoja se saattaisi kiinnostaa, vaikka eivät enää pentuja olekaan......
  Sinullahan on jo vaikka mitä kevättyösuunnitelmia valmiina!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ei nimestään ja ulkonäöstään huolimatta ole palmu, tällä on tosi havumaiset paksut lehdet joten se selittää viihtymisen. Tämä on myrkyllinen myös, se on varmasti hyvä tieto kissoja silmällä pitäen, vai ehkä he tietävät mitä kannattaa syödä ja mitä ei...
   Voi odotan huomista, näyttää nyt lupaavan plus 6!

   Poista
 6. Onpa se kaunis! Minäkin niin himoitsen viherkasveja, mutta Mimman vuoksi en ole uskaltanut mitään hankkia kun niin moni on myrkyllinen hänellä kova himo kaikkeen vihreään. Pullojukka on kyllä haaveissa joskus löytää kun se on tietääkseni myrkytön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä tosiaan on myrkyllinen. Voi Plantagenissa oli juuri pullojukat puoleen hintaan!

   Poista
 7. Näin joulun jälkeen vihreän kaipuu on valtava. Tekisi mieli haalia kaikki paikat täyteen huonekasveja.
  Tuosta käpypalmusta mulle tulee mieleen kauniit vanhanajan salit, joissa niitä on ollut kukkapylvään päässä. Käpypalmu on kaunis ja jotenkin niin tyylikäs. Tykkään kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt olisi tosiaan ihana täyttää joka paikka kasveilla! Minustakin tämä on sekä kaunis että tyylikäs ja pylvään päässä henkisi mennyttä aikaa.

   Poista
 8. MIelenkiintoinen. Ei kaiken tarvitse niin vauhdilla kasvaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, hidaskasvuisista onnistuessaan saa pitkäikäisiä ystäviä!

   Poista
 9. Kauniin muotoinen palmu. Olen vierastanut palmuja, koska en ole saanut niitä viihtymään. Nyt ostin taas toiveikkaana Kentianpalmun, kolmas yritys palmujen saralla. Jospa kolmas kerta onnen toisi :). Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin on kentianpalmu, se on hieno viherkasvi, tsemppiä yhteiseloonne!

   Poista
 10. Komea palmu sinulla! Ja että pääset jo puutarhatöihin, vähän kateeksi käy. Täällä ei vielä ole siitä puhettakaan. Mutta aina voi tehdä suunnitelmia tulevaa kautta varten ja hypistellä siemenpusseja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähissä ovat nämä puutarhatyöt mutta ne vähäisetkin ilostuttavat! Sunnitelmille on onneksi aikaa, täytyy siis ottaa tästä ajasta kaikki irti!

   Poista
 11. Waude, onpa hieno palmu sinulla! Minä en saa näitä palmuja viihtymään vaikka mitä teen. Kävin tänään kukkakauppakierroksella, ei ollut kuin viherkasveja...olisin jo valmis orvokkeihin ja muuhun. Sekatöörit sain viimein hommattua myös, nyt voisin laillasi käydä oksien kimppuun. Harmistus, että jouduit luopumaan syreeneistä, mutta kuusiaita kuulostaa kyllä tosi upealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia, katsotaan kuinka palmu pärjää! Voi kunpa olisikin jo orvokkien ja muiden aika! Minä tosiaan olen leikellyt ja silpunnut ja ottanut nyt siitä ilon irti mitä otettavissa on. Syreeneistä osa oli kuolemaisillaan jo kesällä, muutaman elinvoimaisen siirrän keväällä toisaalle joten onneksi ei tarvitse lopullisesti heittää ihanille syreeneille hyvästejä.

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.