keskiviikko 20. huhtikuuta 2016

NUHJUISEN PÄIVÄN JAARITTELUJA

Kylmä ja nuhjuinen sää jatkuu. Nopeasti etukuistilta otetussa kuvassa näkyy paitsi säätila, myös kuistia alempana sijaitseva aamupalaterassi ja uudet kalusteet maalattuna. Ylhäältä otettuna kuvakulma hämää, oikeasti terassi on paljon pidempi. Vielä muutama vuosi sitten tämä ulkorakennuksen ja asuintalon kulma oli lähes kokonaan nurmella. Nykyisen terassin paikallakin oli nurmikaistale, mutta sen editse kulkeva laattakäytävä oli olemassa sekä etupihaa elävöittävä isompi istutusalue, jossa nuo syyshortensiatkin kasvavat. Kuvasta on vaikea saada selkoa, mutta aidan vieressä oleva sininen Adirondack-tuoli erottuu. Nurkassa on puolikaaren muotoinen seulanpääkiveys ja samalla tavalla ladottu polku johtaa nurkkaukseen sekä haarautuen vasemmalle kohti etupihaa. Oikealta polku yhdistyy laattakäytävään, joka jatkuu kulmasta kohti puutarhan takaosaa. Iisoppi rajaa seulanpääkivipolkuja molempiin suuntiin. Kuten kuvassa näkyy, istutusalueilla kasvaa kolme pallotuijaa. Muusta ei sitten saakaan mitään selvää, joten kirjasin kasveja tuohon kuvaan. Keskellä kasvaa rungollinen pieni suklaakirsikka, ulkorakennuksen seinän liepeillä valkoinen pihasyreeni, laattapolkujen varjoisemmilla reunoilla kuunliljoja, köynnöskaaressa pilariruusu 'John Cabot' sekä villiviini. Rumaa valaisinta pitkin nousee tarhaviinikärhö 'Minuet' ja aidan reunaa pienen pieni köynnösruusuntaimi 'New Dawn', joka on selvinnyt ainakin yhdestä edellisestä talvesta. 'Artic Fire' ketoneilikkaa istutin laajoiksi matoiksi seulanpääkivipolun molemmin puolin istutusten alle, mutta kasvuunlähdöstä en ole varma. Tämä on tämmöinen muotoitumassa oleva alue, jossa rakenteet ovat nyt valmiina, mutta kasvien osalta jää nähtäväksi miltä kokonaisuus lopulta näyttää. Alueesta tuli tiivis ja ainakin syyshortensiat ja pihasyreeni on pidettävä leikkausten avulla kohtuullisen pieninä. Sipulikukkiakin on nousemassa, ainakin tulppaaneita ja helmililjoja, mutta syksyllä täytyy istuttaa paljon lisää ja erityisesti pienikukkaisia kevään tuojia.
 Tässä vielä kuvakulma pihan puolelta. Iisoppiaidanne mukailee kaarevaa polkua, joka tosiaan yhdistyy tuohon puutarhan takaosaan johtavaan laattakäytävään. Taustalla häämöttää pieni muotoutumassa oleva ruustarha, joka kovasti vasta hakee itseään. 
Isotorviset 'Carlton' tähtinarsissit kukkivat jo ties monettako viikkoa. Kylmät säät ja tuisku ovat painaneet niitä lakoon, mutta edelleen nämä ovat keväisen puutarhan selkein valopilkku. Äskeisellä postinhakureissulla kyllä huomasin, että paljon kaikkea uutta on nousemassa maasta. Voi kun kunto pian antaisi periksi ja säät sallisivat ulkona puuhailun. 
Tässä yksi viime viikolla kesken jäänyt homma. Inhoamani ruskeaksi öljytyt kovapuukalusteet kokivat muodonmuutoksen. Nyt varoituksen sana, tässä kohtaa olen laiminlyönyt kaikki maalausopit eli en välttämättä suosittele tekemään samoin jos kovapuukalusteet ovat kovin rakkaita! Itse tykkään tästä tuolin mallista, mutta materiaalina kovapuu on mielestäni ankea. Harmaantuneena kyllä nätti, mutta öljyttynä ei oikein makuuni. Hiomaan en näitä alkanut, olen nimittäin joskus senkin tehnyt. Pesin sen sijaan kalusteet painepesurilla ja annoin kuivua rutikuiviksi. Sitten vain maalia pintaan. Maalikaan ei ole ulkokalustemaalia vaan samaa jolla talomme on maalattu eli Nordican Ekoa. Kokeilin maalia huvikseni muutama vuosi sitten ylimmässä kuvassa näkyvään Adirondack-tuoliin ja pinta on kestänyt erinomaisesti ollessaan sään armoilla kesät talvet. Koska kovapuukalusteet olivat jo melkein häätöuhan alla, päätin vielä kokeilla ja maalata nämäkin. Yleensähän kovapuukalusteissa maali pysyy huonosti eli maalausta ei suositella tai ainakin pohjatyöt kehoitetaan tekemään huolella. Olkoot nämä nyt testikalusteet.
Kamala miten pitkät jaarittelut sain aikaiseksi. En tiedä oliko tästä nyt iloa kenellekään, mutta ainakin sain toipilaspäivääni kulumaan!

44 kommenttia:

 1. Ai kamalan pitkät jaarittelut :-D No ei ollut ollenkaan! Tosi kiva nähdä ja lukea, mitä siellä on tapahtunut. Aivan ihana tuo etupihan nurkka, sellainen salainen soppi, jota ei kauempaa huomaakaan. Upeat kalusteet, sekä uudet että uudistetut. Pikaista paranemista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä sitten! Muistan kun oltiin monta vuotta sitten Kristiinankaupungin Avoimissa Porteissa ja siellä sain kipinän intiimimmän tunnelman luomiseen, siitä tuo aita-ideakin kumpusi. Kunto alkaa parantua, voi kun viikonloppuna pääsisi jo puutarhatöihin.

   Poista
 2. Höh,höh! Tämähän oli oikee mukavaa luettavaa ja nuan monta kuvaaki, ainaki mulle uusista kuvakulumista. Oon kattonukki kuvista tuata nurkkausta, mutten oo tajunnu, että son tuas paikas. Teille sopiiki taloon färihi hyvin siniset ja valakooset kalustehet.
  Näillä ilimoolla voit parannella ittes kaikes rauhas! Pihalla on nii kylymä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kiva kuulla! Sitä jumiutuukin kuvailemaan samoja kulmia ja vieraan on vaikea hahmottaa paikkoja niiden perusteella. Sinistä ja valakoosta maalia piisaa tölkeis aina vaan (katos kun mullakin lähti taas pohojammaata tulemahan) joten heleppo valinta kalusteehinki!

   Poista
 3. Tuoleistahan tuli oikein somat. Oikein rattoisasti sain tämän ääressä muutaman minuutin käytettyä :)

  VastaaPoista
 4. Ei laisinkaan liian pitkä juttu ja vielä vähemmän mitään jaarittelua. Istutusalueet ovat jo tähänkin aikaan vuodesta kauniit, joten vihertymisen myötä näkymät vain kaunistuvat. Minusta ainakin hyvin huolitellun ja viihtyisän näköistä.

  Pihakalusteesi ovat nyt uudenveroisia ja istuvat hyvin talon kuosiin. Pari pihatuolia odottaa minullakin pintakäsittelyä. Maalasin ne vuosikausia sitten valkoisiksi, mutta nyt maali jo rapisee ja kaipaa uudistamista.

  Sen verran ulkona on koleaa ja vettä ja räntääkin sataa ajoittain, joten ihan rauhassa voit parannella flunssaasi. Ei ne pihatyöt mihinkään karkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Tähän aikaan vuodesta kaikki rakenteelliset muodot ovat vielä kivasti esillä, helpompi hahmottaa mitä missäkin on. Mutta kyllä sitä vihreyttä kaipaa. Kalusteet vaativat aina huoltonsa, mutta kyllä ne sitten ovat taas ilo silmälle. Nyt on hyvä aika hoitaa homma pois alta.

   Poista
 5. Voi kun saisikin omaankin pihaan tuollaista tiivistä tunnelmaa. Meillä on kaikki niin aakeeta ja laakeeta, talon lähellä ei kasva mitään muuta kuin nurmea:( Jotakin pitäis asialle vaan tehdä, eikä aina vaan surkutella. Aluksi voisi edes takapihan laatoitukselle isoihin ruukkuihin istuttaa jotakin, jolla saisi vähän rajattua uusien puusohvien istumaryhmää, hm?! Ihanaa kun aina saa täältä blogistaniasta uusia suunnitelmia itämään:)
  Pikaista paranemista<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen tuskaillut tonttimme aakeutta, vanhaa peltoa kun on. Oikeastaan taisin kyllä aloittaa seinän vierustoilta ja vähitellen nurkat 'umpeutuvat'! On kyllä totta että talon lähellä olevat istutukset luovat jotenkin kodikkaampaa tunnelmaa. Flunssa alkaa antamaan onneksi periksi.

   Poista
 6. Kiva lueskella pitkiä juttuja välillä ja varsinkin kun katseet kääntyvät väkisinkin ulos niin mikä sen mukavempaa kuin ulkojaarittelut. :D Tänään on taas ollut ihmeellinen sää, välillä vettä ja välillä taas sakeasti lunta, ei tee mieli mennä pihalle tekemään töitä. Pikaista paranemista sinulle ja aurinkoa meille kaikille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan kiva näitä on jaaritella ja nyt kun on ollut vähän luppoaikaa. Pian on niin kiire, että pitää varastaa aikaa blogipäivityksiin vaikka päivitettävää riittäisi yllin kyllin. Nyt odotellaan sitä aurinkoa, joka itse asiassa juuri äsken pilkisti pilven raosta!

   Poista
 7. Tää oli ihana postaus, eikä yhtään jaaritelu. Oli tosi kiva nähdä uusia kulmia puutarhastanne! <3
  Meillä on samanlainen kovapuukalusteryhmä. Voisinkin kokeilla tuollaista maalausmuutosta. Meilläkään ei kuitenkaan ole mitään kauheaa menetystä, vaikkei maali niin pysyisikään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina, kiva kuulla! Tämä ryhmä on vanha, raksa-aikana hankittu, katsotaan miten maalipinnan käy...

   Poista
 8. Erittäin informoiva postaus. Olisi kiva kuulla myöhemmin miten maali pysyy tuoleissa, niistä tuli hyvin kauniit. Minusta on jotenkin lumoavan näköistä tuo kasvien alastomuus, erilaisten oksien sinfonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D
   Lupaan raportoida miten maali pysyy tuossa pinnassa. Tykkään kyllä että näistä tuli ihan symppikset. Tuo on totta, ennen vihreyttä kaikki paljaus on myös kaunista!

   Poista
 9. Näyttää hyvältä nuo maalaamasi kalusteet, kerrohan kesän kuluessa miten maali on pysynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla! Lupaan kertoa kuinka maali pysyy! Tuolla maalilla pinnan luvataan jäävän hengittäväksi mutta silti pinta on kivan kiiltävä.

   Poista
 10. Kannatti maalata; nehän ovat kuin uudet!

  VastaaPoista
 11. Kalusteista tuli kauniit maalattuna ja nyt ne niin sanotusti "kättelevät" värin puolesta kivasti talonne kanssa.

  VastaaPoista
 12. Kalusteista tuli tosi kauniit. Kerrohan myöhemmin, miten maali on pysynyt. Toipumista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli! Lupaan raportoida miten maali pysyy!

   Poista
 13. Taidampas napsaista sinulta idean ja sutia meillä maalla olevat vastaavanlaiset ulkokalusteet uudella värillä.
  Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä, toivottavasti maalauksemme kestävät kesän riemut!

   Poista
 14. Ihanat kalusteet ja niin selkeä, rytmikäs puutarha!
  Pikaista paranemista, aurinkoa odotellessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Leena! Hiljalleen voimat palautuu, vähän turhauttaa hidas kevät ja voimien hiipuminen sairastelun vuoksi.

   Poista
 15. Kiva tuo nurkkaus ja uskon,että nuo tulisi maalattuna pärjäävät kun on mullakin pärjänneet. Kiva lukea näin sängynpohjilta kuulumisista. Paranemista ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko, kiva kuulla kokemuksia että hyvin on maali pysynyt! Toivottavasti olet jo parantunut.

   Poista
 16. Kiva tuo nurkkaus ja uskon,että nuo tulisi maalattuna pärjäävät kun on mullakin pärjänneet. Kiva lukea näin sängynpohjilta kuulumisista. Paranemista ♡

  VastaaPoista
 17. Ihana katsoa yksityiskohtia tarkasti, olit hienosti laittanut kasvien nimetkin paikoilleen, selvensi kummasti. Oikein valmiilta ja tyylikkäältä näyttää tuo nurkkauksesi! Onko tuo toinen rakennus minkä seinä näkyy autotalli? Siniharmaa väri on tosi kaunis, hyvä noille kalusteillekin. Just tuollaisen iisoppiaidanteen pienenä tahtoisin. Se on ihana. Paranemissäteitä täältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sametti Hortensia! Joo se on ulkorakennus, jossa varastot ja autokatokset.

   Poista
 18. Vai maalattiin teillä Nordican ekolla. Niin maalattiin meidänkin vihreä talo.
  Noista ulkokalusteista tulikin todella hienot. Meillä lienee lähes noita samoja ruskeita kalusteita, jotka ovat jo aika huonokuntoisen näköisiä. Voinkin siis haaveilla maalaavani ne samalla talomaalilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva kuulla, teidän seinä näyttikin niin hienolta, maalista tulee mielestäni kaunis pinta.

   Poista
 19. Kaunis ja raikas väri kalusteissa, toivottavasti maali osoittautuu hyväksi!

  VastaaPoista
 20. Kiva tuo teidän kaariportti, kun siinä ei ole koukeroita. Haluaisin meidänkin puutarhaan tuollaisen. Mistä olet hankkinut omasi?

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sanna, olen teettänyt 2 kpl näitä köynnöskaaria paikallisella metallifirmalla, kun itsekään en välitä niistä koukeroista ;)

   Poista
  2. Ok, kiitos vastauksestasi!

   Sanna

   Poista
 21. HRRRRR.... Täälläkin on niin nuhjuista ja kylmäää. Mutta puutarhasi näyttää niin upealta lehdettömänä kun rakenteet nousevat esiin. Puutarhurointi on niin ihmeellistä kun kaikki näyttäytyy niin erilaisena keväisin ja taas kesällä aivan kuin lavasteet tarinassa vaihtuisivat. Tunnelmat niin vaihtelee =) Todella kauniin siniset nuo tuolit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jori! Totta, lavasteet vaihtuvat, nyt tuntuu että liiankin nopeasti. Lämpö on täällä, kaikki kasvaa ja nuhjuisuus on tipotiessään!

   Poista
 22. Kauniilta näyttää nuo maalatut puutarhakalustot.
  Tuuppas käymään Aurinkokujalla ja osallistu arvontaan.
  Hyvää torstai päivää sulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oikein mukavaa uutta toukokuista viikkoa myös Aurinkokujalle!

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.