maanantai 1. kesäkuuta 2015

SANOJEN SYÖNTIÄ

Eilisen sää vaihtui jatkuvasti, välillä vettä vihmoi tuulen kanssa vaakatasossa ja pian aurinko ilmestyi ja saderintama oli tipotiessään kunnes jostain tuli taas uusi samanmoinen. Todellä ärsyttävää, piti oikein asenteella tarttua suunniteltuun kasvihuoneen kesäsiivoukseen. Onnistuin rikkomaan viikolla laseja multasäkkien kanssa heiluessani, mutta nyt on kasvihuone taas ehjä ja lämpö pysyy sisällä. Hätäpaikaksi löytyi onneksi pahvia eivätkä tomaatit ottaneet nokkiinsa. 
Kunnon siivoukseen painepesuri on vertaansa vailla, sillä saa lasien saumatkin puhtaiksi. Pesin siis kasvihuonetta painepesurilla kaatosateessa, mutta nyt on lasit puhtaat sekä sisä- että ulkopuolelta. Samalla nostelin ulos hortensiat ja loput mehitähtiruukut, jotka olivat vielä nauttineet lasihuoneen lämmöstä. Tuli kivan väljää ja avaraa, nyt sisällä kasvavat vain tomaatit, kurkut, chilit ja muutamat yrtit. Tuossa etualan terrakottaruukussa on minttua. Viiniköynnös alkaa vähitellen kurkottaa kattorakenteisiin ja rypäleitä näyttää olevan tulossa taas viime vuotta reippaammin.
 Viime kesänä kasvihuoneen ympäristö muokkautui ja nyt olisi vielä multatilaa johon istutella. Polku kulkee mutkitellen kasvihuoneen taakse kohti puutarhakompostia (lue: kohti ojassa sijaitsevaa rytökasaa). Sinne suuntaan olisi suunnitelmissa pieni puutarhavaja, joka vähän peittäisi rumaa läjää ja toisi kaivattua tilaa kaikenlaiseen puutarhasäilytykseen. Se projekti jää nyt ensi kesään koska edelle kiilasi talon etupuolelle valmistunut aamupalaterassi. Laitan siitä kuvia jossain vaiheessa; nyt se on vielä kalusteita vailla ja näyttää pelkältä laiturilta.
 Täytyy vähän syödä sanoja ja ihastella näitä 'Queen of Night' tulppaaneita. Ovat upeita, myönnän. Tästä lähtien vain vältän hankkimasta viime hetken alesta kaikkia mahdollisia riemunkirjavia tulppaanilaatuja mitä laareja penkoessa löytyy. Niitä tulee työnneltyä vailla mitään logiikkaa ties minne ja keväällä sitä sitten on aivan ihmeissään lopputuloksesta. Jos tarhatulppaanien kanssa keskittyisikin vaikka vain pariin lajikkeeseen ja koettaisi luoda siten hieman harmonisempia näkymiä. Vaikka näihin ja sitten valkoisiin liljakukkaisiin... ja jos oikeasti jaksaisi kaivaa nämä maasta kukittuaan ja istuttaa syksyllä uudelleen. Tiedän kyllä että siihen olen liian laiska, mutta jos kokeilisi.
 Kirsikkojen suhteen olen myöhäisherännäinen. Istutin ensimmäiset vasta viime kesänä, mutta näin kauniisti kasvihuoneen edustalla kukkii 'Latvian Matala'.
Tässä vielä uudelleen yön kuningattaret...
ja tässä maljakkoon kerättyjä villikkotyttöjä! Puutarhassa sieltä täältä ties miten kippurassa kasvaessaan nämä harmittivat, mutta kimpuksi yhteen koottuina rakastan näitä eikä kaupan valjut tulppaanikimput vedä mitenkään vertoja suoraan puutarhasta poimituille.

27 kommenttia:

 1. Tunnistan hyvin tuon alelaareissa koluamisen. Syksyllä ei edes muista mitä missäkin kasvaa. Mäkin aion panostaa liljakukkaisiin. Tykkään selvästi eniten liilan ja fuksiansävyistä. Niissä saa sitten olla värimuunnoksia ja kippuraisuutta.Luulen että panostan sellaisiin. Musta Queen of Night on niitä tulppaaneja, jotka ovat parhaimmillaan omassa ryhmässä. Niillä saa luotua juuri sen harkitun näkymän. Hassua kun omassa blogissa ihan saman näköistä tuon dramaattisen näköisen tulpun takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Yritän noudattaa tästä lähtien jotain samansuuntaista logiikkaa, ainakin yritän ;D

   Poista
 2. Ihanat nuo villikkotytöt! Ja kasvihuone on myös niin ihana ja tuo valo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valo oli huikea aina kun aurinkoa saimme! Kasvihuone tuli siivon myötä taas enemmän kesähuoneeksi, vähän verhoa vielä virittelen.

   Poista
 3. Samat säärintamat meni varmaan meidänkin yli eilen, välillä touhusin siis kasvihuoneessa, välillä pihalla.
  Pesitkös kasvihuoneen painepesurilla sekä sisältä että ulkoa, kun sillä pesemistä minäkin olen harkinnut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin varmaan menivät. Tänäänkin oli ihan pepusta koko sää, illan sentään paistoi mutta tuuli niin että puuhailin ulkona kuulosuojaimet päässä! Ja joo, pesin painepesurilla sekä sisä- että ulkopuolelta.

   Poista
 4. Kaunis kimppu ja muutenkin kaikki niin ihanaa siellä <3

  VastaaPoista
 5. Tua tuluppaanikimppu on tosi maalauksellisen näkööne.... Kasvaako tua viiniköynnös tuas puises looras vai pääsöökö sen juuret maahan asti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin mäkin sitä nimittäisin, maalauksellinen, ovat jotenkin luonnollisempia kuin kaupassa myytävät. Zilga-köynnös kasvaa kasvihuanehen ulukopualella ja kivijalaas (:D) on reikä josta se pääsöö tupahan. Hups, jotenkin kummas tähän sun vastauksehen tuli tätä pohojanmaata!

   Poista
 6. Hieno tuo riehakas tulppaanikimppu. Eilen juuri tallensin kuvia muistuttamaan mitä kuupuutarhassa kukkii, jotta tulisi järkeviä lisähankintoja. Yksinäisiä, tiesminkävärisiä tulppuja on plopsahdellut siellä täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, pitäisi itsekin kuvata samaa silmällä pitäen!

   Poista
 7. Ihailen kyllä suuresti tuota miljöötä missä putipuhdas kasvihuone kimaltelee auringossa! MIkä on muuten tuo toisessa kuvassa oleva puu? Kirsikankukat ovat ihania, kirpaisee kun minulla ne jotkut ötökät ovat syöneet kirsikankukkia. Arg. Ehkei ole suurempaa luksusta kuin omasta puutarhasta poimittu valtavan upea tulppaanikimppu, wow...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt se on ainakin hetken taas loistossaan. Puu on ihan tavallinen vaahtera, jonka olen joskus istuttanut pienenä ojasta löytyneestä piiskasta. Olen saksinut alimmat oksat heti pois ja kasvattanut molemmista vaahteroista tuollaiset.

   Poista
 8. Täällä odotellaan vielä ikkunanpesijää ilmaantuvaksi...ei oo näkynyt, ei ilmoittautunut... :) Jään mielenkiinnolla odottamaan puutarhavajaa, samoja suunnitelmia nääs!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vapaaehtoisia on harvassa, onneksi joskus iskee inspis :)
   Vajamalleja olen kovasti silmäillyt, pitää hautoa asiaa talven yli.

   Poista
 9. Ihanat villikot! Minäkin just katselin painepesureita mutta miehen mielestä pitäisi olla joku mahdottoman tehokas yksilö. Ehkä ostan oman ja mies saa ostaa superhypertehokkaan omaan käyttöönsä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miehet, kaiken pitää olla jotain turboahdettua! Meillä on kai joku keskiverto peli ja ollaan oltu molemmin tyytyväisiä ;)

   Poista
 10. Tulipas säihkyvä kasvari =) Villikkotulppaanikimppusi näyttää tosiaan monin verroin ihastuttavammalta kuin kaupan särmät kimput. Aivan kuin olisi jonkin asetelmamaalauksen kimppu päätynyt pöydällesi =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tulput toivat munkin mieleen jonkun maalauksen.

   Poista
 11. Kaunista on! Minulla on samat mietteet noiden värien kanssa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieliala ja värimieltymykset kulkevat käsi kädessä, nyt kaipaan rauhaa...

   Poista
 12. Aivan ihania kuvia! Kevät ja luonnon herääminen on kyllä parasta vuodenaikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minttu, tämä on kauneinta aikaa puutarhassa ja pitkä kasvukausi on vielä edessäpäin!

   Poista
 13. Ihana tulppaanikimppu. Mieleeni tulee vanhat maalaukset, niissä eivät tulppaanit koskaan pönötä puskana vaan ovat juuri tuollaisia eläväisiä ja luonteikkaita.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.