keskiviikko 13. toukokuuta 2015

MULLAN KUTSU

 Hartaasti odotettu toukokuu on huristanut jo puoleen väliin ja tuntuu, että minä olen pudonnut kelkasta. Vuoden ihanin aika on nyt ja haluaisin vetää käsijarrun ylös ja huutaa stop. Arjen kuormat tuntuvat viheliäisiltä ja ainut mitä todella tunnen on mullan kutsu. Haluan möyriä puutarhassa ja ihmetellä luonnon heräämistä, moikkailla kastematoja ja tiirailla vesipisaroita kasvien lehdillä.
 On pakko taistella ympäriltä tulevaa negatiivisuutta vastaan, lakata lukemasta lehtiä ja kuuntelemasta uutisia. Keskittää huomio luomakunnan heräämiseen kaikkia aisteja käyttäen, hymyillä ihmisille, välttää itse lankeamasta kielteisyyteen ja epätoivoon, pukea aamuisin jotain värikästä ylle ja olla kiitollinen kaikesta hyvästä ja kauniista. 
 Huomaan hengästyväni blogimaailmassakin ja välillä on pakko vetää henkeä. Nyt on vapaata kokonaiset neljä päivää ja äsken kameran kanssa sateisessa puutarhassa kiertäessäni tunsin jo elpyväni. On tärkeä tietää, että saa välillä levätä ja tehdä asioita, jotka tuottavat mielihyvää. 
 Puutahan hoitava ja hyvää tekevä vaikutus on tullut minulle melkein pakkomielteeksi, se sanelee miten puuhastelen omassa puutarhassa ja millaiseksi sitä muokkaan. Puutarhan myötä kaikenlaista epätäydellisyyttä ja keskeneräisyyttä on oppinut ensin sietämään, sitten hyväksymään ja nyt tuntuu, että myös rakastamaan. Samaan aikaan kaikenlainen hypetys, turbobuustaus ja elämän päälle liimattu teennäisyys tuntuu koko ajan ahdistavammalta. 
Mutta nyt on hyvä. Kasvukausi on kauneimmillaan ja edessä on monia täydellisiä hetkiä. Saa tuntea itsensä juuri niin pieneksi kuin on ja keskittyä luonnon ihmeellisinpään aikaan. On lohduttavaa kokea, että taivas ja maa ovat vielä paikoillaan, luonnon kiertokulku toteuttaa itseään ja saan elää tämänkin kevään. Nautitaan ja iloitaan tästä kauneudesta.

34 kommenttia:

 1. Aivan ihania ajatuksia. Kirjoituksestasi ihan huokuu rakkautesi puutarhaan ja kaikkeen sen tuottamaan hyvään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Puutarhalla on niin suuri merkitys, se on osa elämää.

   Poista
 2. Puutarhassa ollessa kaikki on hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä näin on, joskus tulee hetkellinen uupumus sielläkin, mutta onneksi vain harvoin!

   Poista
 3. Sateen jälkeen kasvit ovat kuin lasihelminauhoin koristeltu. Luonnon omaa taidetta, jossa vesi on aika viimeistelijä. Itsekin nappasin yhden sadepäivän kuvan ja hurahdin laulunsanoihin... Sadesään kaunis hetki TÄSTÄ

  VastaaPoista
 4. Ihanasti sanottu. Luonto parantaa. Todella kauniit kuvat olit ottanut. Mukavia puutarhapäiviä sinulle!

  VastaaPoista
 5. Ymmärrän niin täysin mitä tarkoitat. Puutarhassa möyriessä kaikki muu unohtuu, ja myös silloinkin kun vain kiertelee ja katselee tai ottaa kuvia kasveista. Se on maailman parasta "meditaatiota" jossa kaikki muu unohtuu. Monesti kun tulee kohdalle joku omasta mielestä täydellisen tuntuinen hetki kuten pilvien väri, lintujen luoma äänimaailma ja vuoden ajan kaipaamansa kasvit, ajattelee että kuinka paljon sellainen ihminen menettää joka ei harrasta puutarhanhoitoa tai muuten vaan luonnossa liikkumista. Ihania pihahetkiä, lähetän sinulle auringonpaistetta (vaikka en säätä pystykään hallitsemaan).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunnit hetket usein yllättävät kesken puutarhakiireiden ja silloin sydän melkein pakahtuu onnesta.

   Poista
 6. Tekstisi puki kauniisti sanoiksi puutarhasta ja luonnosta saatavan voiman, eheytymisen tunteen, virkistymisen ja mielen levollistumisen. Nautitaan kyllä! Ihmettelen välillä, kun aivan kyyneleet herahtavat silmiin katsellessani luonnon ja puutarhan vihertymistä, kukkaan puhkeamista. Kai se on se kaiho, jota talvella sai kokea riittämiin, joka nyt vaihtuu suureksi iloksi :) Ihanaa kun on kevät, ja kohta jo kesä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on ihmeellistä aikaa ja puutarhassa siitä pääsee nauttimaan upealla tavalla, joka vuosi yhtä paljon hämmästyen!

   Poista
 7. Ajatuksia suoraan päästäni. Joka päivä tuo vihreys yllättää ja saa voimaan hyvin.

  VastaaPoista
 8. Voi, miten olet todella osannut pukea sanoiksi meidän monen ajatukset.
  Minulla on etuoikeus työskennellä myös puutarhajuttujen parissa, mutta silti se on aivan eri asia kuin oma puutarha. Oma puutarha ei vaadi, eikä siellä sinänsä ole tekemisen pakkoa, vaikka tekemistä kyllä on.
  Maailma on vaativa ja epävarma, mutta perusasiat tuovat rauhaa ja voimia. Siksi yleensä ihmiset rentoutuvat mökeillä; pilkkoessaan puita, sytyttäessään saunan kiuasta, kuopsuttaessaan multaa, kuunnellessaan linnunlaulua... Olis hyvä jos kotipihassa voisi päästä samaan tunnelmaan kuin mökillä.
  Olen ennenkin sanonut; että sun kuvista ja blogista välittyy rauha ja raikkaus. Siksi mä tykkäänkin niin kovasti lukea sitä. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, sinä olet kyllä onnekas. Mutta ymmärrän, että puutarha-ammattilaisetkin tuntevat välillä väsyvänsä työssään, omassa puutarhassa sitä taas onneksi voimaantuu. Tuo on varmasti juuri kuten sanoit, ihmiset kaipaavat rauhaa ja rutiininomaisia juttuja, jolloin ruumis voi leppoisasti työskennellä ja pää levätä.

   Poista
 9. Kauniita kuvia! Kasvit voimaa antavat!
  Kotkansiipisaniaisen kasvu keväällä on yksi niitä ihanimpia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin kotkansiipisaniaisten auki rulautuvissa versoissa on jotain ihmeellistä!

   Poista
 10. Minäkin allekirjoitan tuntemuksesi ja kokemuksesi. Kauniitä toukokuisia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
 11. Sama täällä, ei edes ruokaa tee mieli laittaa, kun puutarhahommat kutsuvat! No, aikansa kutakin, ehkä ihanista hetkistä nauttii enemmän, kun ei saa yliannostusta. ;) Näin ainakin itseäni lohduttelen, kun ei tuonne pihalle koko aikaa pääse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotityöt tökkivät, varsinkin se ruoanlaitto. Mutta onneksi kesä tulee ja ruokahuollonkin voi siirtää melkein ulos!

   Poista
 12. Hyvin kirjoitettu! Samoja fiiliksiä täällä.

  VastaaPoista
 13. Palasin lukemaan tekstisi vielä uudelleen, niin kauniisti puet sanoiksi rakkautesi puutarhaan ja ympäröivään luontoon <3 Tässä hetkessä ja keväässä on kaikki mitä ihminen tarvitsee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten kiva kuulla! Kevät on eheyttävää aikaa.

   Poista
 14. Ihana postaus, tekstejäsi on niin mukava lukea!

  VastaaPoista
 15. Meillä oli viime viikolla nepalilaisia vieraita, joiden kanssa tietysti puhuimme maanjäristyksestä ja elämästä täysin erilaisessa ympäristössä. Toinen heistä ihmetteli minkä ihmeen takia haluaisimme täältä matkustaa sinne. Kuulaan kevätillan tenhovoima ja saaren rauhallisuus tavoitti heidät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, me emme useinkaan ymmärrä luontomme ja olosuhteittemme ihanuutta.

   Poista
 16. Nautitaan tästä kaikesta kevään kauneudesta, kyllä tämä kaikki on sen arvoista. Keväällä huomaa kaikkein parhaiten sen, miten hieno asia on, kun meillä on neljä vuodenaikaa. Mukavaa viikkoa Maria!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ei kevät tuntuisi näin ihanalta ilman pitkää odotusta, tosin se on siitä huolimatta liian pitkä aika!!!

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.