tiistai 14. huhtikuuta 2015

VÄHÄN KELTAISTA

jalo-onnenpensas Forsythia 'Northern Gold'
Jossain kommentissa teistä joku mainitsi, miten alkaa vähitellen ajatella toisella tavalla keltaisesta, keltaiset kukkijat kun kuulemma näyttävät niin ihanilta täällä blogissani! Keltainen väri tosiaan tyrmätään usein puutarhassa. Minäkin luulin, että keltaista tulee välttää, mutta toisin kävi. 
talventähti Eranthis hyemalis
Keltaisena kukkivia kasveja tuli puutarhaani alkuun puolivahingossa ja jossain vaiheessa aloin hankkia niitä ihan tietoisesti.  Ensimmäinen taisi olla anoppilasta saatu keltapäivänlilja.
 pikkukäenrieska Gagea minima
 Joihinkin keltakukkaisiin olen vain yksinkertaisesti ihastunut tai alkanut tuntea vetoa nähtyäni kasvin jossain blogissa, lehdessä tai puutarhamyymälässä. Kukan väri on vain yksi ominaisuus, yhtä lailla kukinnon sävy, muoto, kukkimisaika tai kasvin yleinen olemus puhuu puolestaan. On minulla keltakukkaisia inhokkejakin, mutta kun mietin, ei syy oikeastaan ole kukan värissä vaan kasvin muussa olemuksessa. 
metsätulppaani Tulipa sylvestris
Nyt olen siitä kovin iloinen että olen avannut puutarhani myös keltaiselle värille ja tulen oikeastaan aina vähän surulliseksi, kun joku mainitsee ette pidä keltaisista kukista.
kultatyräkki Euphorbia polychroma
Keltaisen sävyjä on paljon ja keltainen näyttää erilaiselta puutarhassa riippuen vuodenajasta. Keväisin keltainen tuo iloisen ja raikkaan tunnelman, kun väriparina on heleä vihreys. Syksyä kohti mentäessä puutarhan sävyt muuttuvat ja keltaisuus yhdistyy lämpöisempiin sävyihin. 
 parvitulppaani Tulipa tarda
jättipoimulehti Alchemilla mollis
Omassa puutarhassa keltaiset kukkijat ilahduttavat pääsääntöisesti keväisin ja loppukesäisin. Keskikesä on melko pastellinen ja oikeastaan jättipoimulehti on ainut keltaisena loistava ja se jos mikä sopii korostamaan muiden kukkijoiden hempeitä sävyjä; sehän on sävyltään ihan lime.
metsäpuutarhan keltainen ja pinkki väripari
Keltaisen kompleksisuus taitaa liittyä juuri siihen, minkälaisen vaikutelman se luo yhdessä muiden värien kanssa. Katsomalla oppii, itse esimerkiksi ihastuin joitakin vuosia sitten lehtiartikkeliin, jossa Hollannin keväisessä puistossa oli yhdistelty pinkkejä ja keltaisia sipulikukkia. Minusta se näytti hemaisevalta yhdistelmältä ja toteutin sen seuraavana vuonna omassa metsäpuutarhassa.
liljatulppaani Tulipa 'West Point'
Huomaan kyllä olevani itsekin hiukan varovainen keltaisen värin kanssa enkä roiski sitä sinne tänne yhtä huolettomasti kuin pastellisia sävyjä. Narsissit ovat uusimpia ihastuksiani ja syksyllä valikoin enemmän valkokukkaisia kuin keltakukkaisia. Katsotaan mitä tuleman pitää, melkein jo jännitän uutukaisten ilmestymistä.
 loistoesikko Primula polyantha 'Silver Lace Black'
Keltainen on monen kukkijan tehosteväri ja siinä aivan vertaansa vailla. Kuvan loistoesikko on tästä mainio esimerkki...
 assyrianpikarililja Fritillaria uva-vulpis
samoin kuin tämä assyrianpikarilja. 
tarhakullero Trollius cultorum 'New Moon'
Tämä tarhakullero taas on keltaiseksi melkein ihmeellisen raikas ja valaisee olemuksellaan varjoisampaa metsäpuutarhaa. Näitä haalin vielä viime syksynä lisää alennusmyynnistä.
kiinankeltakärhö Clematis tanguitica 'My Angel'
Istutin joskus vuosia sitten tavallisen kiinankeltakärhön, mutta siitä ei ole näkynyt enää jälkeäkään. Voisin kokeilla hankkia uuden, mutta tämä kuvan 'My Angel' on pienine kukkieen aivan uskomattoman ihana eikä tavisversio mahda tälle kauneudelle mitään. Mutta kyllä paikka sillekin löytyy.
keltapäivänlilja Hemerocallis lilio-asphodelus
Yksi keltainen haave on ihan tavallinen keltavuokko, joka on ilmeisen nopea levittäytymäänkin. Nyt olen koittanut saada vasta valkovuokot metsäpuutarhaa peittämään, täällä päin luonnonvaraisiin vuokkoihanuuksiin ei törmää samalla tavalla kuin etelän lehtomaisemissa.
keltapäivänlilja Hemerocallis lilio-asphodelus
Keltainen on muuten aika kiva väri vaaleansiniharmaata talonseinää vasten. Punaisen kanssa vaikutelma olisi hyvinkin toisenlainen, ei ehkä ollenkaan yhtä helppo.
taatankurjenmiekka Iris variegata
Vaikka keltainen on lunastanut paikkansa puutarhassani, on pakko myöntää muutaman muun värin suhteen rajoittuneisuutensa... oranssi ja punainen täältä puuttuvat! Erityiset tummanpunaiset ovat saaneet varovaista sijaa ja luultavasti alan siedättää itseäni enenevässä määrin niiden kautta. Jo nyt löytyy ainakin ihanaa tumman purppuraista päivänliljaa ja punalehtiset perennat ja pensaat houkuttavat koko ajan enemmän.
syyshohdekukka Helenium autumnale 'The Bishop'
Erityisesti loppukesästä alan kaipaamaan näitä lämpöisiä ja voimakkaampia sävyjä ja pastellit alkavat tuntua jotenkin vuodenaikaan nähden liian valjuilta. Suuri ilo on ollut jo useampana vuonna nämä syyshohdekukat, joiden kaltainen sävy on lämmin ja myökiössä ihana ruskean puna.
isoauringonkukka Helianthus annuus
Keväisin pitäisi olla viisas ja muistaa kylvää auringonkukkia vaikka pihan reunoille. Nämä ovat syksyisin niin upea ilmestys joten on tyhmyyttä unohtaa tämä inkojen palvoma kukka, joka taatusti palkitsee laiskankin puutarhurin.
kultapallo Rudbeckia laciniata 'Goldball'
Kultapallo kuuluu perinteisiin suomalaisiin pihoihin. Lapsuudessa se kasvoi meidänkin perheen pienessä seinänvieruskukkapenkissä sidottuna ruosteisiin tikapuihin. Nyt omassa puutarhassa tämä hujoppi pysyy melko hyvin pystyssä muiden korkeiden perenojen joukossa aronia-aidanteen kyljessä.
kiiltopäivänhattu Rudbeckia nitida
Kuvan kiiltopäivähattu on kultapallon yksinkertainen muoto ja mielestäni tosi kaunis ja kasvutavaltaan jämäkkä. Harmikseni muutama vuosi sitten talvimärkyys koitui tämän perennan kohtaloksi, täytyy pitää silmänsä auki jos kasvi tulee jostain uudestaan vastaan. 
kesäkurpitsa cucurbita pepo 'Gold Rush'
Huh, tulipas väännettyä asiaa keltaisesta. Pakko laittaa loppuun vielä kuva herkkukesäkurpitsasta... väri jo jotenkin tekee siitä maukkaamman oloisen!

Kiitos muuten, olette muistaneet minua taas kysymys-haasteilla, katsotaan kuinka vastaamisen käy, yhdentoista kysymyksen haasteita on kertynyt kolmin kappalein ja olen tunnetusti toivottoman hidas näiden kanssa...

44 kommenttia:

 1. Ihana postaus<3 Minulle on käynyt ihan samoin, keltainen on vain hiippaillut pihalle, vaikka en ole siitä alun alkaen mukamas tykännytkään. Nyt meiltä löytyy jopa kokonainen keltainen penkki;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että siellä on käynyt yhtä onnellisesti! Keltainen penkki onkin jo kova juttu ja mietin miten siniset ja keltaiset näyttäisivät myös hyviltä yhdessä.

   Poista
  2. Ai vitsi nythän mä hokasin, että mun keltaisessa penkissä onkin jo sinistä! Jotakin pientä kurjenmiekkaa, sinivuokkoja ja helmililjoja. Ruotsi-penkki:D

   Poista
 2. Kaunista ja monipuolista keltaisuutta. Värinä keltainen on ollut pitkään poissa muodista. Kasvi maailmassa sitä on vaikea välttää, enkä tiedä, miksi pitäisikään. Omia inhokkejani olivat pitkään keltainen hanhikkipensas ja tarha-alpi. Kun kumpaakin kasvaa omassa pihassa, olen oppinut katselemaan niitä toiselta kantilta. Ja tarha-alpista näyttää olevan mahdotonta päästä ilman kaivuria tai myrkkyä eroon. Kyllä maailmaan värejä mahtuu, niin myös minun puutarhaani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän monta keltaista kukkijaa sitä löytyikin eikä kuvissa ole ihan kaikkia edes. Olen samaa mieltä, miksi kyseistä väriä pitäisi välttää, ehdottomuus asioissa on muutenkin tylsää.

   Poista
 3. Suloiset kuvat. Keltainen väri tosiaan jakaa mielipiteitä. Minullakin on paljon keltaisia kukkijoita puutarhassani, vaikka se ei varsinainen lempivärini olekkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltaisena kukkivia on niin paljon, että niitä on vaikea välttää kulkeutumasta puutarhaan.

   Poista
 4. Ihana keltaisen ylitys =) Tosiaan kauniita keltaisia kukkijoita, muotoja, kukkien olemuksia ja ihanuuksia. kiitos kivasta postauksesta, se inspiroi uusien löytöjen pariin =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Jori, oodi keltaiselle olisi ollut parempi otsikko!

   Poista
 5. Ihana postaus keltaisista kukkasista! Todella kauniin keltainen tuo tarhakullero! Pitääpä pitää silmät auki, jos sellainen jossain tulee vastaan.

  Keltainen on aina ollut lempivärini enkä oikein ymmärrä, miksi jotkut eivät pidä keltaisista kukista. Keltaiset kukat sopivat mielestäni varsinkin kevääseen. Ne ovat kuin pikkuaurinkoja vielä harmaanruskean maan pinnalla. Minulla on keltaisia, mutta myös monen muun värisiä kukkia pihalla ja eri värien ja sävyjen yhdistely on välillä hiukan haasteellista, kuten totesit.

  Jos et onnistu löytämään keltavuokkoja, voin lähettää myöhemmin kesällä sinulle muutaman maavarren palasen. Minulla on jo ihan hyvät kasvustot niitä pensaiden alustoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. New Moon on tosiaan kaunis, tätä on ollut ihan Multsasormen valikoimissa. Voi kiitos, ihana kuulla, otan mielelläni pienen lähetyksen vastaan jos suinkin maltat lahjoittaa!

   Poista
  2. Kyllä niitä jakoon riittää ... palataan asiaan myöhemmin. Tai voit laittaa jo nyt minulle osoitetietosi sähköpostiin marietta.suvipiha@gmail.com - niin muistan varmemmin :)

   Poista
  3. Kiva juttu, laitan viestiä :)

   Poista
 6. Talventähdet ovat sieviä!
  Ja onnenpensaat lemppareitani keväällä!
  Lähetän lisää keltaista, akaasioiden tuoksua, tuulen mukana täältä Mantelilaaksosta!

  VastaaPoista
 7. Olipa paljon kaunista keltaista. Vaikea valita mikä olisi oma suosikki. Pinkki ja keltainen on kyllä loistava yhdistelmä

  VastaaPoista
 8. No onpa keltainenkin kaunista! On sitä meilläkin vähän siellä sun täällä, olenkin haaveillut kaltaisten omasta penkistä.
  Jättipoimulehti onkin todella kaunis ja sopii melkein kaikkien värien kanssa. Mullakin on punaiset unikot, palava rakkaus ja jotakin muuta kirkkaan punaista, jotka sopisivat yhteen johonkin samaan paikkaan. Ihanan paljon sulla onkin keltaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Keltainen on oikeasti ihana väri ja ilmeisesti oikein muodikaskin taas!

   Poista
 9. Voi vitsi, taas mitä kuvia. Oikee käännytystä. On kumma jos ei tehua. Ei keltaane mun suasikkifäri oo, mutta kummasti sitä o tänne kulukeentunu. Sinisehe taloohihan se sopiiki hyvi. Meirän ruasteen keltaasen, se teköö heleposti likaaseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käännytystä joo, vähän se mulla oli kyllä mielessäkin tässä ;D

   Poista
 10. Kyllä keltainen on kaunista puutarhassa. Itse vierastin sitä aluksi, mutta tulin siihen tulokseen, että kaunis väri se on puutarhassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että sinäkin olet avannut puutarhasi keltaiselle!

   Poista
 11. Niin onkin ihana väri. Sinulla on upea kokoelma keltaisiakin kasveja! Mulla on pieni kuume haaleankeltaiseen, se sopii niin hyvin minkä kanssa vaan. Kunhan keltavuokot alkavat kukkia niin kaivan sulle muutaman maasta (kun olen varma mitkä on sitä eikä tavallista valkovuokkoa). Himoan heti tuota enkelikärhöä, minulla on se tavallinen kiinankeltakärhö, mutta se ei kuki, plääh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyihän näitä kun rupesin penkomaan, muutama taisi säädä poiskin. Ihanaa, jos sinulta liikenee pala keltavuokkoa!

   Poista
 12. Voi Maria, sun keltaiset vie jalat alta! Huikean upeita, osa uusiakin tuttavuuksia. Mulla on aina ollut keltaista ja oranssia, tykkään siitä erityisesti puolivarjossa piristämässä, mutta sun kuvissa nuo auringonvalossa hehkuvat keltaiset -vou!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihana kuulla! Aurinko saa keltaiset aivan erityiseen hehkuun.

   Poista
 13. Ihania keltaisia kukkia! Tykkään niin keltaisesta! Sitä tarvitaan harmauden jälkeen :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, sitä aivan janoaa harmaan kauden jälkeen, kevään väri!

   Poista
 14. Ihana postaus keltaisesta väristä.
  Kyllä keltainenkin on kaunis. Se vaan on niin vahva ja erottuva väri, että ainakin minä arkailen käyttää sitä. Siitä huolimatta puutarhassani on kevätvuohenjuuri, keltapäivänlilja ja tarhapiisku. Kaikki järkyttävän =) keltaisia, mutta silti niiden kukintaa odotan joka vuosi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Keltaisen kanssa oppii mitä ilmeisimmin elämään ja jossain vaiheessa siihen näköjään ihastuukin.

   Poista
 15. Mitä olisikaan puutarha ilman keltaisia kukkijoita.

  VastaaPoista
 16. Mulla oli ensin keltaista puutarhassa, sitten poistin ne...
  Nyt löytyy taas joitakin harkittuja, metsätulppaanin kukintaa odottelen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Metsätulppaanit ovat näitä ihanimpia keltaisia!

   Poista
 17. Minua sinä olet ainakin jo aiemminkin "aivopessyt". Eikä tämä ihana postaus yhtään helpottanut minua pysymään mielipiteissäni. Varmasti paljon vaikuttaa, minkä värien kanssa keltaista yhdistää. Meillä on keltainen talo, joten olen jotenkin kaivannut jotain harmoniaa talon ympärille. Ja alkuvuosina, haaliessani kaikki mahdolliset ystävien jakotaimet, tuntui ettei puutarhassa ollutkaan muuta kuin keltaisia ja liiloja perennoja. Niitä olen sitten pikkuhiljaa vaihtanut harmonisempiin väreihin. Ja nytkö tämä keltaisen ihastus taas alkaa???
  Tämä oli niin ajatuksia herättävä ja ihana postaus, että linkitin tämän omaan postaukseeni. Toivottavasti et pahastunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja oikein mukava kun linkitit jutun! Talon väri kyllä sanelee vahvasti, mikä sopii ainakin seiniä vasten.

   Poista
 18. Upeita kuvia ja kiva postaus! Täytyy myöntää, että neljä vuotta sitten puutarhaa talon rakennuksen yhteydessä suunnitellessamme en keltaista halunnut missään nimessä mukaan. Puutarhan piti olla harmoninen vaaleanpunaisen, violetin, valkoisen ja vihreän sävyissä. Nyt olen huomannut, että tämä yhdistelmä saattaa olla kuitenkin vähän lattea ilman korostavia väripirskahduksia. Viime kesänä mukaan tuli jo oranssia ja täytyy myöntää, että nyt keltainenkin tuntuu jo hyvältä idealta. :) Saattaa hyvin olla, että pian puutarhaani ovat kaikenlaiset värit tervetulleita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se tuntuu menevän monilla ja totta, väripirskahduksia kaivataan.

   Poista
 19. Ihanaa keltaista! Keltainen on yksi kesän kunkku ja kiva katsoa blogisi kauniita kukkia. Olen itse vielä tässä pääsiäisen jamassa: http://oliaika.blogspot.fi/2015/04/sukkasunnuntaihin-narsissirekkoja-ja.html mutta keltainen lisääntyy kyllä. Vielä pitää odottaa tovi ja kun lämpöä on enemmän alkaa todellinen kukoistuksen renessanssi. Miten viherpeukalo jaksaa odottaa? No, ei oikein mitenkään...Sinulla on paljon samoja kasveja kuin minullakin. Noiden liljojen kanssa kävi joku perin erikoinen tapaus...samalla paikalla olleet keltaiset ja oranssit linjat alkoivatkin yhtenä kesänä muuttua. Keltaisista tuli oransseja ja oranssit tulivat punaisiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Keltainen on ilopilkku puutarhassa! Kävipäs liljoille jännä juttu, mikähän tuon selittää?

   Poista
 20. Ihana keltaisen puolustuspuhe :) Kuulun niihin ihmisiin, jotka eivät varauksettomasti ole keltaisen ystäviä. Haluaisin pitää siitä ja olen yrittänyt opetella, mutta en vielä ainakaan ole oppinut. Löysin tämän postauksesi googlettaessani tietoja 'New Moon' -kullerosta, joka minulla on. Se on ihana!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.