perjantai 17. lokakuuta 2014

SULOISIA UNIA

Pimeä yllätti, mutta ehdin napata muutaman kuvan ja aloittaa viikonlopulle suunnittelemani puutarhapuhteet. Pitkästä aikaa pääsin siihen autuaalliseen olotilaan, mitä puutarhassa puuhailu parhaimmillaan tarjoaa. Täytyy laittaa tänään ajoissa pää tyynyyn ja jatkaa aamulla. Jo aikaisemmin ehdin kääntää kasvilavojen mullat ja levitellä joukkoon kompostimultaa. Ehkä kevät olisi ollut puuhaan parempi ajankohta, mutta komposti oli saatava tyhjäksi ennen talvea. Minulla on jatkuvasti käytössä kaksi Globe-kompostoria keittiöjätteelle, jota toista täytän ja jossa toisessa muhii jo pidemmällä oleva massa. Vuodessa jätteet maatuvat lähes täysin ja joka kevät tyhjennän toisen ja joka syksy toisen. Kuivikkeena toimii seos haketettua puutarhajätettä ja suurista kuusista varisseita havunneulasia.
Kuten kuvista näkyy, lehtikaali 'Nero di Toscana'  kasvaa elinvoimaisena eikä ole ollut moksiskaan viilentyneestä säästä. En ole käyttänyt lehtiä vielä ruoalaitossa vaan olen popsinut lehtiä raakana suoraan maalta. Luultavasti kuivaan lehdet ennen talventuloa ja lisäilen sitten ruokiin. Persiljakin on komeana, kunhan vain muistaisi sitäkin käyttää. 
 Loppukesästä ostin metsäpuutarhaan helmipihlajan, jonka marjat ovat kuin koruja.
 Metsäpuutarhassa kiveä verhoava köynnöshortensia saa  aina kauniin ruskan.
Marja-aronia-aidanne notkuu marjojen painosta, linnuille riittää syötävää pitkälle syksyyn. Eilen aloitin myös talviruokinnan, lintulaudan elämä kun tuo iloa ja elämää unille painuvaan puutarhaan. Olen joskus aikaisemminkin todennut, että syksyisessä puutarhassa on jotain taianomaista ja siellä puuhaillessani minulle tulee semmoinen fiilis kuin olisin peittelemässä lasta unille. Suloisia unia, pian taas herätään uuteen kevääseen.

18 kommenttia:

 1. On tosiaan kaunista! Upeat nuo kaalit, voi että. Kukkapenkkiinkin sopisivat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, niissä on hieno syvä väri ja ihanat röpelölehdet! Ja ovat kyllä maukkaita!

   Poista
 2. Voi kun tulisi samanlainen talvi kuin edellinen tai ainakin vielä olisi pari kuukautta lumetonta. Niin monta työtä on vielä omalla pihalla tekemättä. Raikasta viikonloppua puutarhassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoppas muuta! Ainakin tähän asti on ollut hieno syksy. Töitä olisi vielä täälläkin, mutta tehdään voimien mukaan :)

   Poista
 3. Palmukaalisi kasvavat komeasti! Kivipellon köynnöshortensialla on vuodenajat ihan sekaisin, uusia lehtiä pukkaa vaikka pakkasöitä on ollut! Edelliseen postaukseen: Tallinna on mukavan pieni ja kotoinen kaupunki, se on nuoruuteni ihastus ja seikkailu, palaan sinne hengittämään ilmaa mukavasta menneisyydestä neuvostoajasta, jolloin nuorelle neidolle kaikki oli niin jännittävää, pelätä en osannutkaan. Nyt käyn nuorison kanssa kaupungissa kangas- ja lankakaupoilla ja ihastelemassa vanhoja rakennuksia.

  Aurinkoa ja puhtia viikonloppuun!

  Kivipellon Saila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitkeä tyyppi hortensiasi! Olet ollutkin oikea seikkailija siis; tuttuihin paikkoihin on kiva palata!

   Poista
 4. Tuo helmipihlaja on kaunis valkoisine marjoineen. Lehtikaalet ovat näköjään täysin vielä voimissaan ja kuten Saila sanoi, kävisivät hyvin vaikka kukkapenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihastuttava uusi tuttavuus tämä helmipihlaja totta tosiaan!

   Poista
 5. Voi miten suloinen ajatus puutarhointikauden päättymisestä ♡
  Lempeää syksyn jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Leena, siltä se vain tosiaankin tuntuu. Ehkä se kertoo siitä rakkaudesta omaan puutarhaan.

   Poista
 6. Pitääkin googlata helmipihlaja, kun on ollut mielessä jo pitemmän aikaa yhden lehtijutun luettuani. Ei vain muista tässä kotitohinassa mitään, jos ei ylös kirjoita. Liekö passais tänne meille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan että siellä riittää vipinää! Ostin helmipihlajan syysalesta. Lehdet ovat marjojen lisäksi tosi kauniit, sirot.

   Poista
 7. Hienoja kasveja sinulla. Majesteettinen Lehtikaali. Minun lempparini on tuo ruosteinen hylly ja sen tilpehöörit -aivan ihania! Onnellisia puutarhahetkiä sinne ღ

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten, sehän onnkin muodoltaan jotenkin majesteettinen :)
   Romuhylly roskalavalta on kyllä kiva ja tuohon se on vain jumiutunut. Tänään on kovin sateista, mutta toivottavasti saan kammettua itseni edes hetkeksi puutarhaan.

   Poista
 8. Lehtikaali kestää pientä pakkastakin. Oi, mikä ihanuus tuo helmipihlaja!

  VastaaPoista
 9. Minullakin on vielä lehtikaalia kasvimaalla, kuivuri on ollut varattuna sienille :) Syksy on haikeaa aikaa, mutta toisaalta alkaa jännittävä odotus, mltä kevät taas näyttääkään uusine kukkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo pieni pakkasen puraisukaan ei ilmeisesti haittaa. Uuden kevään odotus on jo ainakin mulla alkanut, hassua kun se onkin!

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.