maanantai 25. elokuuta 2014

SYKSYYN KÄÄNTYVÄN PUUTARHAN IHANUUS

 'Grandiflora' syyshortensiat kukkivat etupihalla...
ja pallohortensia 'Annabelle' muun muassa Nöyryyden nurkkauksessa. Punalehtiset kasvit, kuten kuvan japaninverivaahtera, ovat parhaimmillaan syksyisessä puutarhassa.
 Sirolehtinen ja valkoisia marjoja tekevä helmipihlaja löysi paikkansa metsäpuutarhan reunalta. Leikkasin heti alimpia oksia pois, jotta puusta muodostuisi kaunismuotoinen. 
Etualan kuunliljat jaoin niin, että sain kiviympyrään yhtenäisen reunuksen. Vastahankitut japaninsarat pääsivät myös rajaamaan metsäpuutarhaa nurmialueesta eli ehdin tänäänkin istutuspuuhiin. Tein tänään myös ensimmäiset sipulikukkaostokset (ai niin, olenhan tehnyt myös jo ne pari tilausta...), kun ostin luottopuodista luottosipuleita eli 'Purple Sensation' ukkolaukkaa. Lisäksi päätin oikeaoppisesti hankkia ja istuttaa ajoissa myös lumikellon sipulit, joskos onnistuisin niiden kanssa tänä vuonna. Lepotuolin taustalla oleva kivi on verhoutunut nyt täydellisesti köynnöshortensiaan ja vastahankittu helmipihlaja kasvaa kiven oikealla puolella, vaikkei kuvasta juuri erotukaan.
Tässä laajemmassa kuvakulmassa näkyy, miten kaunis pihlaja on juuri nyt kantaessaan marjaterttujaan. Lehvästö muodostaa katon istuinryhmän ylle ja tämä onkin koko puutarhan rauhoittavin paikka. Istuja näkee pelloille avautuvan maiseman ja olo on turvallinen, kun taustalla on iso kivi ja yllä vihreä katto.
Yksi pallohortensia kukkii myös istuinryhmän kupeessa ja kiveä pitkin olen ohjannut rautalankoja apuna käyttäen tuoksuköynnöskuusaman kasvamaan. 
Syksyyn kääntyvä puutarha on lähes yhtä ihana kuin keväinenkin. Nautin kun saan siistiä puutarhaa ja suunnitella toimivampia kasviyhdistelmiä sekä tehdä valmisteluja jo tulevaa kevättä varten. Ja syksyhän on vasta alussa, aikaa on vielä vaikka mihin!

16 kommenttia:

 1. Niin kaunis ja rauhoittava puutarha! Meillä on helmipihlaja koristanut pihaa jo vuosia. Kaunis pieni, tuuhea pensas, kauniit marjat ja hyvä syysväri. Onneksi on piiitkä syksy edessä ja paljon puuhaa pihalla.

  VastaaPoista
 2. Vau miten harkittu ja siisti puutarha.Kaunista kertakaikkiaan!

  VastaaPoista
 3. Hienolta näyttää! Hortensiat ovat upeita syyskesän kukkijoita.

  VastaaPoista
 4. Jos multa kysytään niin syyspuutarha on kauniimpi kuin keväällä. Vihannekset,kukat,puut,hedelmät - joka puolella hehkuu värit! Ja mikä happirikas ilma hengittää ja touhuta :) Nyt nautitaan! Oih kun ihailen tuota pallohortensiaa ja japaninvaahteraa yhdessä!

  VastaaPoista
 5. Ihastuttava postaus!
  Tutkin kuvia edes takaisin ja huokailen. Miten voikaan olla kaunista myös syksyllä.
  Miten kauniisti oletkaan osannut rakentaa puutarhaasi.
  Valkoinen valaisee ja punainen piristää niin vehreää puutarhaa.
  Olet jaksanut huolellisesti rakentaa noita siistejä kivetyksiä.
  Helmipihlaja on todella kaunis ja tuo punainen vaahtera ja valkea hortensia ovat niin makea yhdistelmä.

  VastaaPoista
 6. Syyshortensiasi näyttävät todella upeilta! Juuri tuo häivähdys punerrusta tekee kukinnosta todella valloittavan. Omassa puutarhassani "Grandiflorat" ovat vielä huomattavasti pienempiä, mutta kukkivat silti kauniisti. Hortensiat ovat muutenkin mielestäni puutarhan kauneimpia kukkijoita.

  VastaaPoista
 7. Hortensiat ovat kyllä upeita syyskesän kukkijoita, niitä löytyy meiltäkin useista paikoista;) Vielä kun saisi kunnolla sinisiä!
  Sipulikukkatilaus on mulla vieläkin tekemättä, mutta Blomqvistilla käydessäni he availivat juuri tullutta sipulikukkatilausta ja ostin lumikelloja. Vielä en ole kuitenkaan niitä istuttanut, mutta kohta varmaan on aika, nehän vissiin kuivuvat aika herkästi.

  VastaaPoista
 8. Kyllä on todellakin kaunista siellä<3 Voi noita mukulakivialueita, olet ollut niiiin ahkera niiden kanssa! Meilläkin nyt ensimmäistä kertaa puurretaan pihan rakenteiden kanssa, koitetaan saada laatoitettua pieniä alueita ja kivituhkattua vähän isompia. Katsotaan tuleeko talvi vastaan ennen kuin ollaan valmiita:) No sitten vain jatketaan ensi keväänä<3

  VastaaPoista
 9. Voi ihanuus miten kaunista siellä on, olet todellakin onnistunut. Tuonnehan voisi vaikka kerätä erilaisia pikkupihlajoita, sopisi erittäin hyvin. Niitä on niin paljon eri lajikkeita. Hienot Japaninsarat ja hortensiat pökerryttävät ihan. Istutin muuten myös eilen lumikellot, ei koskaan menesty mulla joten kokeilin samaa aikaista istutushommaa, saas nähdä mitä tulee.

  VastaaPoista
 10. Kauniit kiveykset ja istutukset! Poikkesin myös hankkimassa lisää lumikelloja ja samalla mukaan tuli pussi koirahampaita. Joko nyt meinaat istuttaa lumikellot?

  VastaaPoista
 11. Oih, miten kaunista!
  Hortensiat ovat tosi kivoja ja varmoja syksyn kukkijoita. Ja kukkivat ihanan pitkäänkin : )

  VastaaPoista
 12. Kerrassaan ihana puutarha. Kasvit, kiveykset ja rakenteet sulautuvat hienosti toisiinsa.

  VastaaPoista
 13. Kiitos teille ihanille ahkerille kommentoijille kauniista sanoistanne! Syksy on puutarhan kulta-aikaa, harmi vain kun työpäivien jälkeen ei aina jaksa tai ehdi puuhastelemaan ulos. Toivotaan kauniita ilmoja, nyt on ollut vähän ankeaa. Maria K., istutin lumikellot samantien ja ajattelin muutenkin ryhdistäytyä ja istuttaa sipulit sitä mukaa kun niitä tulee hankittua. Ja voi niitä koiranhampaita minäkin voisin vihdoin laittaa!

  VastaaPoista
 14. Ihanat kuvat, melkein luulen istuvani puutarhassasi nauttimassa. Niin kaunista <3

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.