lauantai 15. helmikuuta 2014

NARSISSIHERÄTYS

ihastuttava Narcissus 'Thalia' alkukesäisessä metsäpuutarhassa
Olen kokenut narsissiherätyksen! Niitä on istutettava paljon, erilaisia ja ympäri puutarhaa. Tahdon narsisseja pensaiden alle ja puutarhan reunamille laajoina mattoina. Ohikulkijoita ilahduttamaan olen jo suunnitellut tylsän norjanangervorivistön täytteeksi monimuotoista istutusryhmää, jonka viimeistelen valtaisalla narsissimerellä. Syksyyn on vielä matkaa, mutta näissä hommissa on kurkotettava jo kohti seuraavaakin kasvukautta. Juurtumisen takaamiseksi narsissit on syytä istuttaa jo elo-syyskuussa, joten narsissinsipulit on ostettava heti niiden tultua myyntiin. Olen hakenut innoitusta The English Gardenin ja Gardens Illustrated-lehtien kevätjulkaisuista, joissa upeat narsissit ovat keväisten englantilaispuutarhojen ja puistojen valtiattaria. Kieltämättä nyt harmittaa, etten voi vielä tänä keväänä nauttia haaveissa siintävistä laajoista narsissi-istutuksista, mutta onneksi ainakin kuvan 'Thalia' orkideanarsissit nousevat metsäpuutarhasta. Ja kiitos marraskuisen alesipulihamstrauksen, uusia tulppaaneja ja krookuksia pitäisi ainakin olla luvassa!

23 kommenttia:

 1. Voihan narsissi, tästähän melkein saa tartunnan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä 'kasvitaudit' on helposti tarttuvaisia :D

   Poista
 2. Minäkin koin narsissiherätyksen muutama vuosi sitten, kun hoksasin että narsissit eivät olekaan kaikki keltaisia. Aluksi ostin valkoisia, mutta nyt menee ne keltaisetkin jo;) parhaita ovat pienet vanhanajan narsissit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että minäkin kelpuutan sekä valkoisia että keltaisia! Pienikukkaiset on kauneimpia joka tapauksessa.

   Poista
 3. Sipulikukkia ei oo koskaan liikaa! Niin ihanaa, kun ne ensimmäisinä kukkii...
  Mua harmittaa nyt, kun en syksyllä istuttanut sipuleita. Kyllästyin edellisen syksyn istutteluun, kun laitoin kymmeniä (sata) multaan ja märkä maa tuhosi melkein kaiken. Paremmalla onnella ensi syksynä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei todellakaan! Harmillisia nuo menetykset, mutta sekin on osa puutarhana elämää ja uusia mahdollisuuksia ja iloisia yllätyksiäkin tulee joka vuosi!

   Poista
 4. Voi että, hienoa! Herätykset on hyvä juttu, siten pääset lähemmäksi unelmiesi puutarhaa askelin.... Ensi syksynä sitten istuttelemaan, aika menee kyllä nopsaan ja äkkiä oletkin ihanien narsissien ympäröimä. Narsissit on kyllä mahtavia kun vielä kukkivat vuodesta toiseen. Itse en ole vieläkään toipunut kun sisko lähetti kuvan mustasta narsissista, sellaisen haluaisin nyt niin hulluna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aina tulee uusia ahaa-elämyksiä ja niin puutarha vähitellen muotoutuu. Musta narsissi onkin ennenkuulumatonta, oho!

   Poista
 5. Ja onneksi tänä keväänä narsisseja on taas vähän enemmän kuin edellisenä, narsissit on siitäkin ihania!
  Narsissimeret kuulostavat oikein hyvältä suunnitelmalta. Ja kas, minullakin on ainakin pari lajiketta, joita on ihan pakko ensi syksynä hankkia! Onneksi istutin kai kolmeakin uutta narsissia myös viime syksynä.
  Kevään odottelu on kuin lapsena joulun odottaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, tulppaanit pakkaavat ehtymään mutta narsissit lisääntyvät viihtyessään. Nyt tämä lapsi on jo niin malttamaton, että tekisi mieli parkua. Tänään kannoin pelargonit sisälle ja leikkelin ne, jotta sain edes jotain konkreettista tehtyä.

   Poista
 6. Narskut on ihania, olen keräillyt jo joitakin vaaleita ja kerrottuja, nyt viime syksynä istutin pussillisen juuri N. 'Thalia':a. Ja tänä aamuna tilasin mm. pari narskua lisää:) Kyllä hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty! Minulla on se vika, että ihastun vain sekalaiseen joukkoon kasveja, joille sitten yritän järjestää mahdollisimman hyvät kasvupaikat. Bongasin muuten sinut avoimista, hienoa että rohkenit mukaan! Harmi kun olet niin kaukana, ajeltiin aikoinaan Vaasaan asuntomessuille ja talotehtaalle Oravaisiin, matka oli tosiaan pitkä:( Ihanaa kuitenkin, että lähempänä asuvat pääsevät ihailemaan kaunista puutarhaanne<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talven aikana syntyvät parhaimmat suunnitelmat, joita on sitten aikaa toteuttaa, kun uusi kasvukausi alkaa. Ilmoittauduin tosiaan mukaan, vaikkakin kauhusta jäykkänä. Vaasaan ajellessanne olette varmasti kulkeneet ihan tästä ohitsemme ;)

   Poista
  2. Älähän suotta kauhistele, päivästä tulee varmasti ikimuistoinen!!
   Monesti sitä mietiskeleekin autolla ajellesaan, että millaisihan ihmisiä ja puutarhoja näiden kaikkien sivuteiden varrella asustelekaan. Mukava ajatus, että ollaan joskus melkein kohdattu:)

   Poista
 7. Narsissomania, vähän kuin tulipomania muinoin ... toivottavasti ei kuitenkaan johda samanlaiseen hamstraukseen, tai ainakaan sipuleiden hinnannousuun.

  Ehkä voit helpottaa narsissihimoasi jo nyt keväällä ostamalla ruukkunarsisseja ja istuttamalla ne sitten puutarhaan. Valikoima ei tosin liene kovin laaja tänäkään keväänä, mutta todennäköisesti pieniä keltaisia tasetteja ja valkoisia perunanarsisseja löytyy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ruukkunarsisseja on ostettava, Tete a' Tetet ovat joka kevät yhtä suloisia :)

   Poista
 8. Valkoiste narsissit ovat niin kauniita! Perunanarsissit ykkös suosikkejani. :O) Minä haaveilen "narskumerestä" omenapuiden alle, mutta ensin pitää istuttaa ne omenapuut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoiset ovat kyllä ihastuttavia! Ehkä itseläni on narskujen kanssa aiheuttanut epäröintiä juuri sijoittelu, perennapenkissä kun ne pakkaavat valtaamaan alaa turhan ärhäkkäästi. Juuri puiden ja pensaisen alustat, puolivillit alueet ja puutarhat reunamat ovat oivallisia paikkoja.

   Poista
 9. Valkoiset narsissit ovat niin kauniita! Minäkin istuttelen mielummin narsisseja juuri niiden kestävyyden takia. Tulppaanit kun laantuvat muutamassa vuodessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisää pisteitä valkoisille :)
   Narsissit tosiaan maksavat itsensä monin verroin takaisin kestävyydellään ja lisääntymisvoimallaan.

   Poista
 10. Suunnitelmasi kuulostaa hyvältä! Eilen kiertelin puutarhassa tutkailemassa näkymiä ja huolestuneena totesin aika monessa kohdassa sipulipiippojen näkyvän. Toivottavasti eivät ota nyt kovasti nokkiinsa ja kukkivat keväällä kaikesta huolimatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä merkillinen talvi, ilma kuin huhtikuussa eikä lumesta juuri tietoakaan. Jää kyllä arvoitukseksi, mitä kasvit tykkäävät, paljon riippuu, millaiseksi kelit tästä vielä kehkeytyvät. Mutta voi että, kun oma mieli on jo malttamaton, tuskallista tämä odotus...

   Poista
 11. Sipulikukat ovat niin ihania! Kun talven jälkeen kukkien kaipuu on suurimmillaan, ei kevään sipulikukkia voi olla liikaa. Minäkin päätin, että keväällä täytyy kuvata ja tehdä muistiinpanoja syksyn sipuli-istutuksia varten. Syksyllä ei meinaa enää muistaa kuinka paljon mitäkin kasvoi ja missäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kevät puutarhassa ei ole mitään ilman sipulikukkia! Tuo on niin totta, minäkin aina aion tehdä muistiinpanoja, mutta olen siinä surkea. Keväällä kuitenkin näkee, mitä puutarha kaipaa ja silloin kannattaa kirjata ajatukset ylös.

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.