sunnuntai 26. tammikuuta 2014

MENNEEN PUUTARHAVUODEN UPEAT PUUTARHAT JA KOHTAAMISET

Viimeisenä menneen vuoden koosteena mieleenpainuvat puutarhakohtaamiset ja -vierailut. Maaliskuussa tapasimme pienellä puutarhablogiystävien joukolla Helsingissä Kaisanimen kasvitieteellisessä puutarhassa Tulppaanien Lumo-näyttelyn merkeissä.
Oli hurjan kiva nähdä blogiystäviä ja ihastella upeita hyödettyjä sipulikukkia. Villi Niityn Else ja Vesa Leivo olivat myös paikalla ja saimme kuulla muun muassa harvinaisten tulppaanien historiaa ja miten sipulien hyötäminen näyttelyä varten on menneinä vuosina onnistunut. Harmi, että tänä vuonna kyseistä tapahtumaa ei järjestetä.
Kesän aikana sain kutsun Paula Ritanen-Närhen puutarhailtaan. Tapasin Paulan ensimmäistä kertaa toissa kesänä, kun hän oli tekemässä juttua puutarhastamme. Olin kutsusta todella otettu, sillä oli jo vuosia ihastellut Paulan pikkuista pihaa Puutarhaunelmia-ohjelmassa sekä hänen kirjassaan Paulan puutarha - paratiisi takapihalla. 
Paulan puutarha oli uskomattoman ihana, pieni ja intiimi ja koostaan huolimatta hämmästyttävän monipuolinen. Tuttuja näkymiä mutta paikalla koettuna moninkertaisesti ihanampia. Silmänruokaa riitti ja illan tunnelma oli hauska ja leppoinen.
Paulan puutarhassa ymmärsin, miten paljon puutarhaan voikaan mahduttaa kasveja ja erilaisia elementtejä. Tulevaisuudessa nurmikko vähenee omassa puutarhassa kiihtyvällä tahdilla, sillä minäkin haluan luoda itselleni paratiisin!
Heinäkuussa pääsin tutustumaan myös toiseen ihastuttavaan yksityispihaan, kun Jaakon päivien aikaan Min Eden avasi porttinsa vierailijoille. Puutarha oli hauska, ihastuttava ja runsas, pilke silmäkulmassa ja rakkaudella luotu. 
Ihanan pastelliset perennat suorastaan ryöppysivät ja aurinko sai värit hehkumaan upeina. Min Eden tuntui olevan samaan aikaan villi ja toisaalta selkeän hallittu. Hyvän mielen puutarha kaikkineen!
Ja tietenkin oli ilo tavata itse puutarhuri Nina. Rupatellessamme totesimme, miten hauskalta tuntuu, kun tapaa ihmisen ensimmäistä kertaa ja voi jutustella heti täysin luontevasti. Blogien välityksellä ihmiset tulevat hämmästyttävän tutuiksi, varsinkin kun jaettavana on yhteinen intohimo puutarhaan.
Samaisella reissulla poikkesin vielä Aspegrenin puutarhaan. Olin käynyt siellä aikaisemminkin, mutta paikan päällä voisi käydä vaikka joka vuosi. Upea paikka, oikea helmi näillä main.
Avoimet puutarhat-päivänä vierailin myös kahdessa mielenkiintoisessa yksityispuutarhassa, joista toinen muuten esiteltiin juuri marras-joulukuun Kotipuutarha-lehdessä otsikolla Metsäpuutarhan lumoissa. Lokakuussa käväisimme Tukholmassa ja Skansenilla pääsin vielä nauttimaan syksyisistä puutarhatunnelmista. Hieman jäi harmittamaan reissun tiivis aikataulu, ihan Skansenin kupeessa olisi ollut Rosendalin puutarha, jonne olisin toivonut taas pääseväni. Olen todella iloinen kaikista näistä menneen kesän puutarhavierailuista ja -tapaamisista ja toivon, että tämä vuosi tuo mukanaan uusia puutarhoja ja kohtaamisia samanhenkisten ihmisten kanssa. 

26 kommenttia:

 1. Mieleenpainuvat kohtaamiset varmasti! Toivottavasti tämä vuosi tuo taas joitakin lisää puutarhamuisteloiden arkistoon. Joitakin puutarhoja, joissa on päässyt käymään, ei varmaan ikinä unohda. Ja joitakin luontokohteita myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Tunelman aistii vain paikan päällä ja ihanimmat jäävät mieleen elämään. Toivon todella, että tämä vuosi tuo lisää puutarhamuistoja.

   Poista
 2. Varmasti mukavia kohtaamisia! Itse en ole vieraillut kenenkään netistä tutun puutarhassa vielä. Edelliskesänä pääsin avoimet ovet- tapahtuman kautta tutustumaan kahteen puutarhaan, joista molemmista jäi hyviä muistoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Avoimet puutarhat-tapahtuma on kyllä niin tervetullut uutuus Suomen puutarhakulttuuriin ja varmasti se vain kasvattaa suosiotaan. Mikä onkaan jännempää kuin päästä kurkistelemaan yksittyisiin puutarhoihin ja tavata puutarhan luoja.

   Poista
 3. Toivottavasti tänäkin vuosi tuo mukanaan ihania puutarhoja ja puutarhablogistien kohtaamisia;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivotaan, eiköhän me jotain keksitä ;)

   Poista
 4. Varmasti ihastuttavia puutarhakierroksia!
  Aspegrenilla yritän käydä vähintään kerran vuodessa. Viime kesänä kävin kesäkuun alussa ja edellisenä vuonna elokuussa.
  Keskellä kesää olisi varmaan paras, ehkä seuraavan kerran?
  Viime kesänä kävin myös Marketan puistossa Espoossa ja Hatanpäällä Tampereella. Molemmat ihania!
  Toivottavasti pääsemme tulevana kesänä tutustumaan moniin ihanuuksiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivon minäkin! Sekin on jännää, että voi vierailla samassa puutarhassa eri aikoina vuodesta.

   Poista
 5. Olet ehtinyt vaikka mitä! Mahtavia puutarhoja ja reissuja. Mä rakastan myös tuota Rosendalia, sinne pitäisi ehdottomasti päästä taas. Leivojen puutarha olisi myös kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän monta mukavaa juttua vuoteen mahtuikin! Kesä vain on niin lyhyt ja intensiivinen, usein se vain mennä vilahtaa. Ehkä kannattaakin vain uhrata päivä tai pari ja lähteä liikenteeseen, koska näistä vierailuista ammnetaa iloa pitkäksi aikaa ja oppii yleensä myös jotain uutta.

   Poista
 6. Minäkään en ole vielä tavannut teistä ketään, paitsi Sailan todella pikaisesti joulumarkkinoilla. Harmi kun tulppaanien lumoa ei tänä vuonna järjestetä. Missähän voisimmekaan tavata tänä vuonna?! Meille ainakin olette kaikki tervetulleita, mikäli matka suuntaa läntiselle uudellemaalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olisikin kiva tavata! Katsotaan, millaisia ideoita muilta tulee, jos vaikka saisimme tapaamisen taas järjestymään. Ja ai että, puutarhaasi olisi ihana tulla katsomaan!

   Poista
 7. Upeissa puutarhoissa olet saanut vierailla! Toivottavasti nähdään tänäkin keväänä! :) Eija's Gardeniin mäkin hinkuisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä toivon todella! Eija's Gardenista saisi varmasti pajon ideoita omaankin puutarhaan ja siellä olisi tietenkin mahdolisuus shoppailla ihania juttuja. Jos retken ajoittaisi Loviisan avoimet puutarhat ajankohtaan, saisimme vielä monta ihanaa yksityispihaakin koluttavaksi...

   Poista
 8. Hei Maria! Sinulle olisi tunnustus blogissani :)

  VastaaPoista
 9. Voi kiitos Satu, käyn nappaamassa sen mukaani!

  VastaaPoista
 10. Puutarhoissa on aina ihanaa vierailla. Jokainen on omansalainen ja mahtavia ideoita löytyy paljon. Avoimet puutarhat antaakin pihavisiiteille mainion mahdollisuuden. Tuo Paulan paratiisi on kyllä todella ihastuttava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin. Hienoa että Suomessa on herännyt innostus avata yksityisä puutarhoja vierailijoille.

   Poista
 11. Sinulla onkin ollut mahtava puutarhaihmisten tapaamisvuosi :)

  Itsekin olen tässä useaan otteeseen hämmästellyt sitä blogituttavien tapaamisen helppoutta,kun ollaan pitkälti niin samalla aaltopituudella.

  Toivottavasti tapaan sinut tänäkin vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hengenheimolaisten tapaaminen on todella hienoa, toivon kovasti näitä myös tälle vuodelle ja toivottavasti mekin pääsemme taas tapaamaan!

   Poista
 12. Helou, no kyllä oli tosi hauskaa kun tulit käymään , ihme että tuntuu siltä että ollaan tavattu ennenkin :) Niistä unikkosiemenistä... otan mielelläni vastaan siemeniä <3 (ja toivottavasti tavataan tänä kesänäkin jossain....)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä lähtee siemenlähetys kohti Min Edeniä! Toivottavasti tapaamme taas tänä kesänä!

   Poista
 13. Hei!
  Ihan vasta löysin tänne ja mikä ilo se olikaan! Ihana blogi sinulla ja kivaa, että olet tästä "läheltä". Itse olen tästä Aspegrenin puutarhan kupeesta, eli nelosvyöhykkeeltä.

  Toiveena esittäisin kesäkasvisten "arviointia", kun itse olen ihan aloittelija kasvihuoneen kanssa. Jotakin jo löysin tomaateista mutta jos sinulla on inspistä ja aikaa, niin toivoisin ihan erillistä postausta kasvattamistasi kurkuista yms. :)

  Pieta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Pieta! Voin oikein mielelläni laittaa jotain aiheesta, vaikka en mikään ekspertti hyötyviljelijä olekaan. Kantapään kautta kokeilua on tullut harrastettua, mutta muutama takuuvarma suosikki on löytynyt!

   Poista
 14. Oi, oletpa päässyt vierailemaan ihanissa puutarhoissa! Tulppaanien lumo oli mukava tapahtuma. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli ja oli kiva tavata myös sinut! Mukavaa viikonloppua!

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.