torstai 18. heinäkuuta 2013

PAULAN PARATIISISSA


Pääsin vieraaksi Paula Ritanen-Närhen ja hänen miehensä puutarhailtaan; puutarhaan, joka ihan oikeasti oli melkein paratiisi. En koskaan aikaisemmin ole käynyt puutarhassa, johon ihan oikeasti sukelletaan sisään. Kasvit ja rakennelmat muodostivat puutarhaan lattian, seinät ja katon ja pienuudestaan huolimatta tila tuntui suurelta. Ihmeellistä ja upeaa. 
Puutarhassa liikkuessaan oli pysähdyttävä vähintään metrin välein ihastelemaan erilaisia kasvien lomassa pilkistäviä asetelmia ja esineitä.
Kärhöt ja muut köynnökset kiipeilivät kohti korkeuksia erilaisia köynnöstukia ja -kaaria pitkin, ympäri paviljonkia, pergolaa ja lasiterassia. Kutsuvia levähdyspaikkoja löytyi puutarhan kokoon nähden yltäkylläisen monta.
Soikoissa kasvoi vesikasveja ja yhdessä astiassa asui jopa sammakko.
Luovuus ja huumori oli päästetty valloilleen ja sama välitön rentous välittyi isäntäparistakin. Etualalla keimaileva polvi kuuluu ihan oikealle mallinukelle.
Lasiterassin lämmössä tuoksuivat liljat huumavasti; tästä lähtien tuoksu vie minut Paulan paratiisin tunnelmaan.
Sekä käytössä että jo koristeena eläkepäiviään viettävät työkalut somistivat seinustaa ritirinnan.
Samaan tapaan seinustalle oli järjestetty myös erilaisia metallisoikkoja ja muita puutarha-astioita, hurjan kaunista ja käytännöllistä.
Etupihan puolelle oli luotu uskomattoman runsas ja monimuotoinen potager; miksi hyötykasvien pitäisi tosiaankaan aina tyytyä pihan perimmäiseen nurkkaan?
Suuri vanha kuusi loi puutarhaan hämyistä ja suojaisaa tunnelmaa. Ihastuttavat hortensiat ryöppysivät ruukuistaan ja erilaiset kiveykset johdattivat kulkua tilasta toiseen.
Pyöreä kasvihuone oli nimeltään pelargonihuone, emännän ehdoton lempipaikka. Kutimet lattialla oli hauska yksityiskohta, asia joka ei kuulunut joukkoon. Meidän vieraiden tehtävänä oli löytää puutarhasta tämä puutarhaan kuulumaton asia ja palkintona oli Paulan kirja, Paratiisi takapihalla, isäntäväen omistuskirjoituksella varustettuna tietenkin. 
Kameraan taltioitui kymmeniä kuvia ja ilta oli ikimuistoinen. Kiitokset Paulalle ja Sepolle puutarhaillasta. Puutarhanne, tarinat sen vaiheista, ihanan herkulliset tarjoilut ja lämmin vieraanvaraisuutenne jäävät iloisina muistoina sydämeen.

18 kommenttia:

 1. Voi ihanuutta, mikä vierailu pratiisissa!

  VastaaPoista
 2. Oo, mahtava vierailu! Ihanan näköinen paikka. Paratiisi takapihalla onkin kiva kirja.

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa todellakin oikealta elämyspuutarhalta ja puutarhaelämykseltä :) Ihastelen erityisesti tuota metalliastioiden asetelmaa seinällä, kaunis!

  VastaaPoista
 4. ♥ihana isäntäväki, ihana puutarha, ihanat kutsut...ja hauskoja uusia tuttavuuksia! Oli siis myöskin oikein mukavaa tutustua sinuun! ♥ Iloista kesän jatkoa!♥

  VastaaPoista
 5. Wau sinäkin olit heidän puutarha paratiisissaan, huomasin että myös facen täysin pihalla väkeä oli saanut tilaisuuden vierailla samaisessa upeassa puutarhassa! Varmasti mahtava elämys <3

  VastaaPoista
 6. Ihanan näköinen piha. Minäkin olen lukenut tuon kirjan, mutta on ihan eri asia päästä tutkimaan kaikkea livenä. Voi kun olisi päässyt mukaan :O)

  VastaaPoista
 7. Ihanan oloinen puutarha erilaisine yksityiskohtineen :)

  VastaaPoista
 8. Voi kun joskus pääsisi tuollaiseen paikkaan hakemaan inspiraatiota :)

  VastaaPoista
 9. Voi <3 ! Taidan laitta sadetakin päälle ja lähteä omaan puutarhaani...

  VastaaPoista
 10. Kiitos kun jaoit kuvia ja tunnelmia! Mielenkiintoisen näköinen paikka!

  VastaaPoista
 11. Ihana puutarha ja ehkä ne parhaat puutarhat tulevat juuri siitä luovuudesta ja pienestä hulluudesta, kuten kuvanveistäjäisällänikin, ne tavalliset eivät aina niin kiinnostakaan, vaikka ovatkin kauniita. Näissä erilaisissa on ihan omanlaisensa viehätys, kiitos ihanista kuvista.

  VastaaPoista
 12. Helou, Voi kyllä on aivan mahtavaa saada käydä kurkkailemassa muitten puutarhassa...kuinka voi olla että toisten puutarhat ovat aina niin ihania :) Voi olisi kivaa jos tulet käymään, juu, tule sanomaan jos en tunnista suo. Vaikka me ollaan, mun mielestä niin saman näköisiä, että voitaisi ihan hyvin olla sisaruksia...see you :)
  /Nina

  VastaaPoista
 13. Pirkko - se oli paratiisi!

  Saila - ja oli kiva päästä paikkaan, jota on tarkkaan tutkinut kirjan kuvista :)

  Matleena - minuunkin nuo seinäasetelmat tekivät vaikutuksen.

  Riitta Sinikka - kiitos samoin, oli kiva tavata Sinut!

  Minna - edes pitkä ajomatka ei estänyt, kun sain kutsun, ihana vierailu!

  MINNA - oli tosiaan kiva nähdä piha omin silmin ja nyt täytyy taas tutkia kirjaa uudestaan, kun on päässyt paikan päälle käymään.

  Katja - sitä se tosiaan oli, ihana ja täynnä yksityiskohtia!

  Tuija - on totta, että muiden puutarhoista saa valtavasti inspiraatiota ja intoa taas omankin pihan laittoon.

  Laura - näin se menee, inspiraatio tarttuu ihan kuvienkin kautta :)

  Terhi - tämmöisiä kuvia jakaa enemmän kuin mielellään!

  Sarppu - tuo on niin totta, sitä helposti tekee liian säällisiä asioita vaikka oma puutarha jos mikä on paikka, jossa luulisi hulluttelun olevan sallittua!

  Nina - sisters ;D yeah! Haaveilin lähteväni Pietarsaareen jo viime vuonna, nyt on aika toteuttaa sekin haave. Tahdon lisää näitä inspiraatiokokemuksia!

  VastaaPoista
 14. Kiitos, Maria, vierailustasi! Oli kiva ilta ja hienoa, että saimme sinut vieraaksemme. Terveisin paula puutarhatoimittaja

  VastaaPoista
 15. Paula - kiitos vielä Paula, että sain kutsun tulla mukaan! Ilta oli kyllä kesän kohokohta ja sain puutarhastanne niin paljon iloa ja innoitusta!

  VastaaPoista
 16. Ihastuttava puutarha. Sehän on täynnä viehättäviä yksityiskohtia. Todella ilo silmille!

  VastaaPoista
 17. Ihana Puutarha! Minäkin tahtoisin päästä tuonne =)
  Varmasti upea vierailu. Hieno idea laittaa noihin sankkoihin vesikasvit.

  VastaaPoista
 18. Tämä puutarha oli kyllä lajissaan aivan ykkönen, ihana ja inspiroiva!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.