lauantai 16. helmikuuta 2013

UUSI KASVUKAUSI

Pelargonit ovat talvehtineet nelisen kuukautta varaston lattialla. Äsken päätin aloittaa kevään ja kannoin resuiset rangat kylpyhuoneeseen, jossa poistin kuivuneet lehdet ja annoin kädenlämpöisen suihkun jokaisen niskaan. Kaikki yksilöt näyttävät olevan elossa, ainoastaan pikkuinen 'Mary' näyttää kuolleelta, vaikkei välttämättä sitä olekaan. 'Doctor Westerlund' levitti jo ihanaa sitruunaista tuoksuaan huoneilmaan ja 'Mårbacka' on jopa muodostanut pieniä valjuja kukintoja varaston hämärässä. Pelargonit ovat äärettömän kiitollisia kasveja. Valoon päästyään ne alkavat nopeasti puskea esiin uutta heleän vihreää kasvua. Vaihdan mullan jonkun ajan päästä, kunhan pelargonit ensin totuttelevat valoon ja säännöllisempään kasteluun. Odotan innolla, että pääsen myös ottamaan pistokkaita. Uusi kasvukausi on alkanut!
Posti toi alkuviikosta tärkeän tilauksen; kasvihuoneen automaattiset kattoluukunavaajat, joista haaveilin jo  viime kesänä. Lämpötilan säätely ja tuuletus vaativat jatkuvaa skarppausta, joten automatiikka tulee helpottamaan elämää tulevana kasvukautena. Hykertelen onnesta!

18 kommenttia:

 1. Automaattiavaajat ovat varmasti tosi hyödylliset lämpötilan tasaisena pitämisen kannalta. Hei mistä oot hankkinu nuo peltiset nimikyltit? Haaveilen tuollaisista nimikylteistä pioneilleni.

  VastaaPoista
 2. Tiina - nimikyltit löysin viime kesänä yhden pienen kesäkukkamyymälän alesta. Ostin pois kaikki, olivat muistaakseni euron kappale. En ole nähnyt vastaavia muualla, mutta periaatteessa näitä askartelisi itsekin pläkkipellistä. 'Tommy' oli muuten myös pirtakassa kunnossa, pistokkaita siis mitä todenäköisimmin saatavilla kevään aikana!

  VastaaPoista
 3. Hienosti olet saanut belargonit talvetettua. Minullakin on muutamia autotallissa odottamassa parempaan ja valoisampaan paikkaan pääsyä.Hienot kattoluukunavaajat. Olet onnen pekka.

  VastaaPoista
 4. Näyttää jo niin keväiseltä!
  Kävin juuri eilen kurkkimassa isän autotallissa, josko kohta hakisin pelargonini sisätiloihin.
  Tästä se alkaa! Iloista puuhaviikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kruunuvuokko - ihmeelistä, miten pelargonit tosiaan selviytyvät talven yli. Minä en malttanut pitää niitä enää pimennossa, nyt on jo ainakin jotain seurattavaa ennen oikeaa kevättä.

  Eeviregina - pienet haalean vihreät lehdet ja mullan tuoksu tuovat kevään, ei siihen tosiaan muuta tarvita!

  VastaaPoista
 6. Sulla on jo kevättohinat päällä. Ihanaa. Eilen huomasin, että valoisa aika on jo lisääntynyt noin kahdella tunnilla. Kevät tulee kohisten.

  VastaaPoista
 7. My life - päivä on pidentynyt mahtavasti ja valo tuo uutta energiaa. Aurigon paistetta kun vielä saisimme!

  VastaaPoista
 8. Hienoa, eläköön tekniikka!
  Ihanat pelargonit! Mahtavan sympaattinen kokoelma.

  VastaaPoista
 9. Voi sinulla on jo mahtava kokoelma pelargoneja<3 Minä näpyttelin tilauksen Pukin puutarhalle jo joululomalla:D En olekaan kyllä saanut siitä sähköpostiini mitään vahvistusta, täytyykin varmistaa että pistokas tilaukseni on mennyt perille!
  Näppärät nuo automaattiset luukut! Mihinkäs se mekanismi perustuikaan, muistelen että se oli aika jännä miten ne reakoivat lämmön vaihteluihin! Teillä taitaa ollakin hiihtoloma vasta ensi viikolla, toivottavasti silloin viimeistään aurinkokin paistaa!!

  VastaaPoista
 10. Saila - hurraa, arvaa tekisikö jo mieli käydä asentamassa nämä! Vaan eipä taitais vielä aueta; 16 asteessa vasta! Pelakuita on jo tosiaan minikokoelman verran.

  Minna - viime keväänä Plantagenilla oli hyvä valikoima pistokkaita, osa on sieltä. Ystävältä saatu yksi, pari muuta löytöä ja yksi Lontoon tuliainen myös! Kyllä, nuo avaajat toimivat sylinterillä, jossa oleva neste laajenee lämmetessään ja saa luukun avautumaan ja taas ilman viiletessä sulkeutumaan. Talviloma on ensi viikolla, toivottavsti saamme nauttia auringosta!

  VastaaPoista
 11. Hyvä hankinta! Ihana kun olet noin innoissasi :) Onko tämä lupaus keväästä, onhan?

  VastaaPoista
 12. Sametti Hortensia - tämä on kevään alku! Tänään kaadoimme kaksi kuusta tontin reunalta kasvimaata varjostamasta ja viikolla jatkamme. Puunkaato on merkki siitä, että puutarhuri on herännyt! En periaatteessa raaskisi kaataa puita, mutta joskus sitäkin täytyy tehdä ja meillä noita on riittänyt. Olen siis innoissani myös ensimmäisistä pihapuhteista :)

  VastaaPoista
 13. Onnea uuteen kasvukauteen! Kesähän onkin jo ihan nurkan takana: pian on maaliskuu ja sehän on jo kevättä :)

  Varmasti hyödyllinen ja harrastusta helpottava hankinta nuo avaajat.

  VastaaPoista
 14. Oi, 'Tommy' ihanainen! Onkohan liian raskasta hänelle lähteä Helsingin matkalle?...

  VastaaPoista
 15. Purlina - kiitos samoin! Ollaan oikeastaan jo pitkällä, ensi viikolla alkaa jo maaliskuu, mahtavaa!

  Tiina - kyllä pikku-Tommy saattaisi jo pystyä matkustamaan Hesaan. Kanta-Tommyssa on jo kivasti vihreää kasvua ja aikaahan tässä on vielä muutamia viikkoja. Enköhän onnistu pakkaamaan pikkuisen pistokkaan lämpimästi junamatkalle.

  VastaaPoista
 16. Poropeukalon on pakko kysyä: leikkaatko pelargoneja kun istutat ne uuteen multaan? Vai mitä tapahtuu noille pitkille ja honteloille oksille? Nimimerkillä eka kevät pelargonien parissa ;).

  VastaaPoista
 17. Nyt alkuun poistin ainoastaan kuivat lehdet ja oksat. Viikon parin kuluttua vaihdan uuden mullan. Muutamissa on tosiaan uutta honteloa kasvua, joita leikkaan tarpeen tullen. Joka tapauksessa kuivia oksia joutuu leikkaamaan ja niistä kasvaa sitten uusia tanakampia versoja. Uuden kasvun lisääntyessä otan sitten pistokkaita ja samalla tulee hoideltua tuo kauneusleikkauspuoli. Ihan kaljuksi en malta enkä halua noita heti leikellä, jotkut ehkä tekevät niinkin.

  VastaaPoista
 18. Oi, ihanaa! Odotan innolla pientä poikaa ;)

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.