sunnuntai 30. joulukuuta 2012

PUUTARHAVUODEN HUIPPUHETKET

Menneen puutarhavuoden kokoamisesta on tullut jo ehdoton blogiperinne. Joululomalla on aikaa selailla kuva-arkistoja ja hämmästyneenä huokailla, miten luonto ja jo melkein elämäntapaa hipova harrastus ovat antaneet tänäkin vuonna hienoja elämyksiä, uusia kokemuksia ja paljon, paljon hyvää mieltä. Ihanimmat kuvat ovat tietenkin kukivista kasveista, mutta luulen, että teen niistä ihan oman koosteen, muuten tästä ei tule loppua ollenkaan. 
Maaliskuussa tunnelma oli jo korkealla, kun pääsimme kasvihuoneen lämpöön tiirailemaan tipusia ja vähitellen väistyvää talvea. Kasvihuoneen ehdoton huippuominaisuus on kokea lumi ja 20 asteen lämpö samaan aikaan.
Huhtikuussa sektöörit ja voimasakset jo viuhuivat ja pääsin onnesta soikeana silppuamaan oksat kompostin kuivikkeeksi. Kerrassaan mainio hankinta tämä oksasilppuri, työhön tuli melkein himo.
Toukokuussa äitiä hemmoteltiin itsetehdyllä lahjalla, sympaattisilla puisilla kottikärryillä. Nyt nämä kärryt ovatkin lumen ja sään armoilla ja hienostunut harmaa alkaa sävyttää puun pintaa. Huomatkaa ilmapatja kasvihuoneen laverilla!
Kulunutta kesää sävytti valtava kasa seulanpääkiviä ja kivituhkaa sekä niiden seurauksena syntynyt työleiri. Myönnetään, en tehnyt kaikkea itse, mutta suuren osan kuitenkin. Valmistuvat alueet palkitsivat ja huilipäivien jälkeen käsikin kesti taas kuminuijan paukkeen. 
Ensimmäiset omat tomaatin, kurkun, paprikan ja chilin taimet ikinä pääsivät säiden lämmettyä kasvihuoneeseen. Tässä vaiheessa sadon onnistumisesta ei ollut vielä mitään takeita, mutta kuten kohta paljastuu, jotain saimme.
Ehkä sykähdyttävintä koko vuonna oli tämä näky, jonka uusi metsäpuutarhamme tarjosi kesäkuussa. Unelma pinkin ja keltaisen iloisesta yhdistelmästä onnistui. What a Joy!
Yksi pitkään haaveissa ollut puutarhamatkakohde toteutui, kun pääsin kesälomamatkallamme Lontoossa sijaitsevaan Chelsea Physic Gardeniin. Kuljin sopesta toiseen melkein kuin unessa ja ikuistin kameraani mahdollisimman paljon näkymiä ja yksityiskohtia. Tuonne toivon pääseväni joskus uudestaan.
Metsäpuutarhan kivipolutkin valmistuivat jossain vaiheessa, hieman ennen kuin meikäläisten kärsivällisyys alkoi loppua, tai ehkä hieman sen jälkeen.
Heinäkuussa sain puutarhaani arvostetun vieraan. Paula Ritanen-Närhi kävi yhdessä valokuvaaja Mikko Lehtimäen kanssa jutun teon merkeissä. Oli hienoa tavata Paula ja tarjota hänelle oman sadon raparperipiirakkaa! Päivä oli hirvittävän tuulinen. Jouduimme osallistumaan kuvaussessioihin koko joukolla pidellen kiinni erilaisista varjoista niin, että kameraan ikuistui muutakin kuin hillitöntä kasvien liikettä. Jossain vaiheessa tulevaa vuotta pitäisi artikkelin ilmestyä.
Toinen uusi ja ilahduttava kasviyhdistelmä muodostui 'Bowl of Beauty' pioneista, loistokurjenpolvista ja ensimmäistä kertaa kukkivista rohtosormustinkukista. Näkymää säestivät myös nukkapähkämöt ja koreakärsämöt.
Sydämeen käyvimpänä kokemuksena olivat siilit, jotka vierailivat loppukesällä pihapiirissämme päivittäin. Ensin ilmestyi tämä isompi, sitten tuli kolme pikkuista. Joku tiesi kertoa, että pikkuiset olivat jääneet ehkä orvoiksi, yksi siili kun oli kuolleena tien varressa. Samurai jakoi auliisti omasta kissanruokavarastostaan vierailijoille särvintä ja keskittyi itse myyriin.
Pelargoniakokelma kasvoi vuoden aikana. Keväällä hankin useampia pistokastaimia ja alennusmyynnistä löysin yhden suloisen enkelipelargonian. Tummakukkainen 'Tommy' matkasi Englannista lentokoneen ruumassa tyhjään vesipulloon ujutettuna ja selvisi perille ilman suurempia traumoja. Toivottavasti suurin osa selviää myös talven varasto-olosuhteista.
Kun kivityömaa saatiin onnellisesti päätökseen, oli jo aika keksiä uusi projekti. Tässä aitatyömaassa ei mennyt montaa päivää ja epäilyksistä huolimatta lopputulos oli kiva. Ensi kesänäkin olisi hauska rakentaa aitaa tai osallistua ainakin aidan maalaamiseen!
Kasvukausi huipentui viimeiseen sadonkorjuuseen kasvihuoneessa. Tomaatteja, kurkkuja ja chilejä kypsyi tasaiseen tahtiin pitkin kesää, mutta nämä viimeiset poimittiin ja syötiin suurella hartaudella ja kunnioituksella. Pian laitetaan uudet kylvöt aluilleen, miten lyhyt vuosi onkaan. Kiitos ystävät menneestä puutarhavuodesta, odotan jo täysin malttamattomana tulevaa!

14 kommenttia:

 1. Aivan mielettömät kuvat ja tapahtumat puutarhavuodestasi. Kiitos, kun näitä jaat kanssamme ja ilmoitahan sitten, kun saadaan lehdestä puutarhaasi ihailla myös!

  VastaaPoista
 2. Mukavan näköisiä nuo kivipolut ja -alueet. Näkee, että puutarhaasi vaalitaan rakkaudella.

  VastaaPoista
 3. Sinulla on juuri sellainen kasvihuone, josta itsekin haaveilen...Haluaisin juuri tuollaisen, jossa on pieni tiilisokkeli. Kaunista!

  VastaaPoista
 4. Huomaan, että sinulla alkaa kuume nousta :) Kasvihuoneesi on kuin temppeli, tuolla haluaisi istua mietiskelemässä ja ihailemassa kasvun ihmettä. Ensi keväästä voit nauttia kivityöuurastuksen hedelmistä. Oli ihanaa käydä kesässä.

  VastaaPoista
 5. Jos näitä vuosikatsauksia on sinusta kiva tehdä, niin on näitä myös ihanaa lukea! Kuviesi ja kertomuksiesi mukana on niin hauskaa muistaa, mitä kaikkea teillä taas tehtiinkään. Ja uutinenkin oli mukana: uusi puutarhajuttu teidän pihasta! Kivaa!
  Nuo kasviyhdistelmäsi, sekä pinkki-keltainen että pastellinen, ovat aivan ihania! Ja metsäpuutarhan polut, ne ovat juuri se piste iin päälle, kyllä kannatti. Itse olisin kyllä jakanut kiveystyön monelle vuodelle, kun mulla kaiken valmistuminen näköjään kestää ja kestää... mutta toisaalta ei mene hermo. Kun jostain syystä mulla ei mene hermo keskellä keskeneräisyyttä.
  Iloista ja inspiroivaa uutta vuotta ja kasvukautta!

  VastaaPoista
 6. Huoh... Olen miltei sanaton! Niin kaunista. Erityisesti rakastan noita seulanpääkivetyksiä, tietysti sun upeaa kasvihuonetta ja kuvaa pioneista, kurjenpolvista ja sormustinkukista. Mikä väriyhdistelmä! Ja herttinen, miten upea tuo tumma komistus 'Tommy'! Saisikohan jotain tuon tyylistä Suomesta...

  Ihanaa ja Onnellista Puutarhavuotta 2013 sulle, Maria! :)

  VastaaPoista
 7. Oi, ihania kuvia ihanasta puutarhasta! Suorastaan kadehdittavan kaunista!

  VastaaPoista
 8. Pirkko - kooste on aina kiva tehdä ja kivalta tuntuu, jos vuoden muistelu ilahduttaa muitakin!

  Nettimartta - rakkaudeksi tämä on kyllä muodostunut. Talosta voisin luopua, mutta jos puutarhasta, aijai.

  Intianminttu - tiilisokkeli tuo kylläihan oman särmän peruskasvariin.

  Cheri - minulla taitaa olla jo ihan kramppeja! Ensi kesälle ei kiitos kivihommia, ainakaan kovin paljon.

  Saila - minäkin haluaisin paremmat hermot! No, aina sitä huomaa jälkikäteen saaneensa jotain aikaiseksikin. Ja nämä meikäläiset hommat ovat pientä sinun hommiisi, sinä kuitenkin remontoit taloa kaiken puutarhuroinnin lisäksi!

  Tiina - kiitos, oikein onnellista puutarhavuotta myös sulle! Kuules, tuosta Tommy-herrasta saat pistokkaan, jos saan vain kasvin onnistuneesti talvehtimaan. Huippua olisi tietenkin päästä antamaan se ihan nenätysten, mutta eiköhän postittaminenkin onnistu. Otan pistokkaan juurtumaan keväällä sua varten ja jos Tommy kupsahtaa, saat jonkun toisen.

  VastaaPoista
 9. Monenlaista ihanaa juttua on mahtunut puutarhavuoteesi, olkoon seuraava yhtä antoisa.
  Mua nyt hieman harmittaa, kun ei aikanaan Lontoon reissulla ehditty yhteenkään puutarhaan. Ehkä sinne on tehtävä joskus uusi reissu...

  VastaaPoista
 10. Pioni - toivotaan monia mukavia juttuja taas tulevalle vuodelle, meille jokaiselle! Englantiin kun pääsisi taas käymään. Itse haaveilen nyt uusista paikoista, puutarhakohteita maassa riittää etelästä pohjoiseen.

  VastaaPoista
 11. Aivan ihana tuo sinun kasvihuoneesi!

  Kaikki kuvat ovat upeita - tulee niin ikävä kesää!

  VastaaPoista
 12. Upea puutarha! Kyllä saisi jo kevät tulla, näitä kuvia kun katselee niin alkaa jo sormet haluta multaan :)

  VastaaPoista
 13. Aivan upeita kuvia ja rikas ja mielenkiintoinen puutarhavuosi sinulla onkin ollut!

  Vehreää ja onnellista Puutarhavuotta 2013!

  Karolina

  VastaaPoista
 14. Susanna - kiitos, kelataan kesää näiden kuvien avulla, niin odotus helpottuu vähän!

  Kaisu - kiitos! Kyllä se multaan upottaminen käy mielessä joka päivä, huoh!

  Karolina - kiitos, samaa upeaa ja antoisaa vuotta haluan toivottaa sinullekin!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.