keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

SADETTA PIDELLESSÄ


 Sunnuntaina otetuissa kuvissa aamuauringon valossa Sarah Bernhardt keimailee valkoisten lehtosinilatvojen ja loistokurjenpolvien lomassa. Puutarha on kukkeimmillaan juuri nyt, mutta sateet painavat perennoja säälimättömästi alas. 
 'Bowl of Beautyn' seurassa hopeamarunaa, joka viihtyy erinomaisesti kuumassa ja paahteisessa paikassa seinänvierustalla. Yllä pikkusyreeni, joka siistiytyi huomattavasti leikattuani kuihtuneet kukinnot pois.
 Katajaa ja isoa kiveä kiertävässä perennapenkissä auringon puolella kasvaa muun muassa nukkapähkämöä, pioneita, kurjenpolvia, sormustinkukkia, sinipallo-ohdaketta ja koreakärsämöä.
Kiven päältä avautuu näkymä kasvihuoneelle...
ja puutarhan perällä sijaitsevaan istuskelunurkkaukseen.
Terassin ovelta avautuu avarat peltomaisemat ja kuten näkyy, valloitettavaa nurmitilaa puutarhassa riittää pitkälle tulevaisuuteen. Eilen aloitin uuden perenna-alueen teon kasaamalla uponneen liuskekivikäytävän alta kaivamaani maata kasvihuoneen kupeeseen. Tämä päivä on mennyt sadetta pidellen puolikuntoisena peiton alla maaten, mutta josko huomenna taas pääsisi jatkamaan töitä puutarhassa. Aamusella kävin hakemassa kaupungista puoleen hintaan myytäviä kärhöjä ja nyt istutusta odottavat vaaleanpunainen alppikärhö 'Pink Flamingo', sinikukkainen kellokärhö, sinivalkokukkainen viinikärhö 'Venosa Violacea' ja valkokukkainen viinikärhö 'Alba Luxurians'. 

12 kommenttia:

 1. Oi sinua onnekasta: Olen yrittänyt löytää vaaleanpunaista alppikärhöä!

  Ja miten loistavaa onkaan jatkaa nurmikon valloitusta, suunnitella sitä, joka onkin melkein kiehtovinta lopputuloksen lisäksi. Minä en enää siedä nurmikkoa, mutta pieni 'pelikenttä' pitää jättää, sille ei vain voi mitään, mutta paljon on jo hävitetty kukkien alle. Minusta on tullut varjokasvihullu sen myötä, että rakastan niin paljon puita ja ne varjostavat. Viime aikojen kuumin juttu ovat olleet pilvikirsikat.

  Miten kauniisti jalosukuinen ruusu sopiikaan yhteen niittykukkien kanssa.

  Meillä ei ole ikinä satanut niin paljoa kuin viime päivinä...

  Puutarhailoa!

  VastaaPoista
 2. Leena, tuohon minäkin pyrin, mutta vielä tarvitaan pelinurmea ja onhan sekin mukava juttu! Sadetta on tosiaan riittänyt ja lisää on luvassa. Toisaalta nyt on mitä mainoimmat kelit istutuspuuhiin. Olin kyllä fiiliksissä minäkin tuosta vaaleanpunaisesta alppikärhöstä, kyllä se sinullekin vastaan tulee. Arvaa, minäkin istutin pilvikirsikan etupihalle sisäänkäynnin tuntumaan. Odotan innolla sen kasvua ja tulevia keväitä puun kukkaloistossa! Puutarha-iloa myös sinulle!

  VastaaPoista
 3. Johan olet ahkerana vaikka olet puolikuntoinen! Ihana nähdä noita avarampiakin näkymiä. Hieno sormustinkukka, taitaa kai olla 'Pam's Choice'?
  Pikaista paranemista! Täälläkin kai piti sataa tänään, mutta pari kertaa tuli vain pientä tihkua, joka ei maata kastele. Maa on tosi kuivaa! Saisi viimein sataa kunnolla eikä vain näin että ilma kastuu :-D Sademittarissa oli pohja juuri ja juuri märkä. Sademääriä voisi vähän tasoittaa niin, että esim. Ruotsin tulvat olisivat osittain voineet sataa täällä niin minun ei tarvitsisi selkä vääränä kantaa kastelukannulla vettä kaikille tämän kevään taimille. Tai jos teillä on satanut liikaa, voisin ottaa siitäkin.
  Ihana valkoinen sinilatva, sinulta saatu taimi kukkii minullakin nyt, metsäpuutarhapenkissä. Aivan ihastuttava!

  VastaaPoista
 4. Saila, kiitos, oikeastaan eilen ahkeroin ja tänään olen sitten tunnustellut, onko tämä vatsatautia vai ei. Velttona olen joka tapauksessa ollut ja pysytellyt!

  Itsekin tykkään katsella muiden puutarhoista avaria näkymiä, mutta miten sitä vähän kriittisesti niitä itse tulee ladattua. Harmi kun siellä on niin kuivaa. Täälläkin sateet tulivat tarpeeseen eikä vieläkään ole minusta liian kosteaa. Ilmakin on sopivan lämmin, joten tämähän on puutarhurille oikein mieluisaa. Seinäjoella tosin jossain kaupunginosassa vedet tulvivat jo talojen kellareihin, mutta siihen on syynä viemäriverkostot ennemminkin kuin rankkasateet.

  Kiva kiva, valkoinen lehtosilatva innostui heti sielläkin kukkimaan. Minnekähän minä istutin sen sinulta saamani sinisen, täytyykin käydä tarkistamassa, löydänkö sen kukkimasta!

  VastaaPoista
 5. Ihanan herkullisia väriyhdistelmiä taasen. Vaaleanpunaista alppikärhöä, voi sua onnenpekkaa! Onnea on iso tontti, sanon ma! Mitä sitten tehdään, kun piha joskus on täynnä? Alkaako sitä sitten uudestaan alusta, siirtelee, muokkaa, hoitaa... Todennäköisesti. Onneksi ei tuo oo ihan lähitulevaisuuden ongelma. Ei sulla - eikä mulla :)

  VastaaPoista
 6. Hyvänen aika kuinka kaunis toi penkki on, huah ja aah:)

  VastaaPoista
 7. Tiina,kyllä tontilla saa kokoa olla eikä meillä toden totta vielä hetkeen tila lopu. Ja pienemmällekin tontille mahtuu, kun osaa hyödyntää tilaa joka suuntaan ;)

  Henrietta, kiitos, nyt se on parhaimmillaan, pian se huutaa tyhjyyttään!

  VastaaPoista
 8. Voih miten upeita kärhölöytöjä! Ja ihananihana piha :) Kaunis kukkapenkki...

  VastaaPoista
 9. Aivan ihana pionipenkki ja hienot peltomaisemat <3

  Sulla riittää puuhasteltavaa vielä useaksi kesäksi.

  VastaaPoista
 10. Ihania yhdistelmiä, varsinkin tuo pioni ja hopeamaruna!
  Mulla on ihan jäänyt huomaamatta puutarhamyymälöiden alet, en ole niissä juurikaan käynyt koko kesänä, hui! Tilanne täytyy korjata pikimmiten;) Kyllä pihalle aina vielä jotain ihanaa mahtuu...

  VastaaPoista
 11. Hortensia, jo viime kesänä suunnittelin kärhöjen lisäämistä puutarhaan. Nyt oli kiva ostaa, toivon vain, että selviävät ensimmäisestä talvesta, olen edelleen hieman skeptinen jalompien kärhöjen suhteen. Yhden viinikärhön olen kyllä saanut kotiutumaan, joskos nämäkin.

  Katja, onneksi riittää! Näistä lakeuksista kyllä nautin.

  Pioni, minäkin tykkään yhdistelmästä. Olen muutenkin tykästynyt hopealehtisiin kasveihin muiden lisänä, ne jotenkin raikastavat perennapenkkejä. En tiedä, miten kovasti aleja vielä on, mutta tämä myymälä oli jo laittamassa pillejä pussiin tämän sesongin osalta, tosin myivätkin enimmäkseen kesäkukkia.

  VastaaPoista
 12. Siis en voinut kuin huokailla näiden kauniiden kuvien edessä. sulla on kyllä ihana piha.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.