lauantai 7. heinäkuuta 2012

CHELSEA PHYSIC GARDEN

Olin haaveillut vierailuista Chelsea Physic Gardeniin jo muutaman vuoden, mutta koska puutarha on avoinna huhtikuusta lokakuuhun, en ollut päässyt haavettani toteuttamaan aikaisemmilla Lontoon reissuilla. 
Kyseessä on lähes Lontoon keskustassa sijaitseva pieni tiilimuurein rajattu kasvitieteellinen puutarha. Puutarha on perustettu vuonna 1673 Lontoon Apteekkareiden yhdistyksen toimesta tarkoituksena kasvattaa ja tutkia lääkekasveja. Nykyään puutarha sisältää noin 5000 lääkinnällistä, syötävää tai muutoin hyödynnettävää tai historiallista lajia.   
Kasvihuoneista löytyy muun muassa trooppisten ja substrooppisten kasvien kokoelmat. Yllä olevassa kasvihuoneessa oli upea kokoelma erilaisia pelargoneja ja alla näkyvässä taas kokelma erilaisia mehikasveja.
Puutarha ei ole kooltaan suuren suuri, mutta nähtävää olisi riittänyt useaksi tunniksi. Itse jouduin kiertelemään puutarhaa turhan tiukalla aikataululla ennen paluulennolle kiirehtimistä. Lipunmyyjäkin ihmetteli nopeuttani, mutta vannotin tulevani takaisin, jahka seuraava tilaisuus koittaa. 
Uusin osio puutarhassa oli tämä Garden of Edible Plants, syötävien kasvien puutarha. Tästä moni hyötypuutarhuri saa valtavasti vinkkejä ja inspiraatiota oman kasvimaan perustamiseen.
Omaa silmää miellyttäviä yksityiskohtia riitti ja huomioni saivat varsinkin kekseliäät kasvituet, joita oli rakennettu kaikenlaisista risuista. Tässä jokin pieni hedelmäpuu oli ohjattu kasvamaan metallilankojen ja bambukeppien avulla haluttuun muotoon. 
Kaikki kasvit oli luonnollisesti nimetty ja jaoteltu käyttötarkoituksen mukaan. 9 punnan sisäänpääsylipun hintaan kuului vajaa tunnin mittainen opastettu kierros, johon en tietenkään ehtinyt. Olisi ollut todella mielenkiintoista kuulla puutarhan kasveista ja historiasta enemmän. Opaslehtisen mukaan puutarhasta löytyy muun muassa Englannin suurin satoa tuottava oliivipuu ja maailman pohjoisin ulkona kasvava greippipuu.
Paitsi että puutarha piti sisällään paljon tietoa ja hyötyä, löytyi sieltä myös kauniita näkymiä. Tämä lumoava alue oli nimeltään History Beds. Puutarhasta löytyi myös viehättävä kahvila ja pieni puutarhamyymälä sekä opetuskäyttöön tarkoitettu rakennus. Puutarhassa vierailee vuosittain yli 2000 lasta opettajineen ja lisäksi puutarha on mukana erilaisissa luonnonsuojelu- ja tutkimusprojekteissa.
Englantilaisten kyky yhdistää perinteinen tyyli käytänöllisyyteen on ainutlaatuista. Näistä
kottikärryistä en tosin päässyt varmuuteen, oliko ne jätetty tuohon kesken töiden vai ainoastaan visuaalisen vaikutelman vuoksi. Ainakin ne näyttivät täydellisiltä.
Tomaateille oli rakennettu bambukepeistä tukevat tukirakenteet ja taustalla kasvoi yllätys yllätys, rypsiä! Chelsea Physic Garden oli elämys ja toivon pääseväni sinne joskus uudelleen. Myymälästä oli pakko ostaa istutuslapio ja siemeniä muistuttamaan tästä hienosta puutarhasta. 

16 kommenttia:

 1. Upea paikka! Nuorempana ravasin Lontoossa, mutta silloin kiinnosti puutarha-aiheiden sijasta teatteri...Täytyykin pohtia, olisiko jossain kohtaa varaa lähteä tutustumaan tarkemmin Lontoon puutarhapuolen antiin!

  VastaaPoista
 2. Olen aina rakastanut kasvitieteellisiä puutarhoja. Britit osaavat puutarhan hoidon. Olen katsellut leuka rinnuksilla montakin pientä yksityistä puutarhaa aidan takaa ja melko usein saanut kutsun katsomaan lähempää ja kupin teetä. Heidän kanssaan on helppoa jakaa puutarhainnostusta.

  VastaaPoista
 3. Ihana pieni paratiisi, todellinen keidas pikkueläimille ja hyönteisille keskellä Lontoota! Siellä onneksi on keitaita aika paljonkin, sekä julkisten että yksityisten puistojen muodossa, mutta silti tämä on erityinen... Aivan ihanat kuvat!
  Nuo paksut tolpat köynnöstukilankoja varten sekä suuren suuret kukkaruukut näyttävät to-del-la hyviltä! Kuvistasi saa paljonkin inspistä. Ihanat kasvihuoneet ja tuo pieni rauhallinen aukio uurnineen ja penkkeineen sykähdyttää erityisesti. Siinä on JUURI sitä jotakin mitä haluan tulevaan koristepuutarhaan nykyisen perunamaan paikalle! Tulostan kuvan puutarhainspis-kirjaani, jos annat luvan. Siellä on jo yksi kuva tulevalle alueelle, mutta yhdessä tämän kanssa ne olisivat täydellinen ohjenuora.

  VastaaPoista
 4. Onnistuisinkohan vierailemaan tuolla ensi kesänä? Jo kuvistasi tuli monta ideaa.

  VastaaPoista
 5. Onnistuisinkohan vierailemaan tuolla ensi kesänä? Jo kuvistasi tuli monta ideaa.

  VastaaPoista
 6. Intianminttu, Lontoosta löytyy tosiaan oivia puutarhakohteita. Nyt olen alkanut haaveilemaan laajemmaltikin saarivaltion puutarhakohteista, ehkä jossain vaiheessa taas...

  Cheri, totta! Yksityisissä puutarhoissa olisikin hienoa vierailla, hienoa että uteliaisuutesi on poikinut kutsuja!

  Saila, minustakin tämä paikka oli ainutlaatuinen ja mielestäni se oli paljon yllättävämpi kuin osasin odottaa, jotenkin semmoinen oikean puutarhan tuntu jäi päällimmäiseksi mieleen, ei mikään näyttelypuutarha-fiilis. Oli kiva seurailla työntekijöiden puuhastelua. Puutarhassa oli lintujen ruokailupaikkoja ja mehiläispesiä ja upeat kompostit.

  Tietenkin tulostat kuvan inspiskirjaasi, hauskaa!

  Leena K, ehdottomasti, jos vähänkään matka-aikeita Lontoon suuntaan!

  VastaaPoista
 7. Mahtavat kuvat! Kiitos! Olisihan tuonne ihan mahtavaa päästä itsekin.

  VastaaPoista
 8. Kiitos kuvasarjasta :)

  Olemme miehen kanssa pohtineet,josko suuntaisimme seuraavaksi "aurinkoloman" sijasta jonnekin katselemaan hienoja puutarhoja. Lontoossa olisi miestä kiinnostavia muitakin juttuja.

  VastaaPoista
 9. Kati, kiva jakaa tämmöisiä puutarhaherkkuja!

  Katja, voin kovasti paljon suositella! Lontoo on siitä kiva kaupunki, että siellä on kaikille jotain katsottavaa ja koettavaa ja lukuunottamatta ydinkeskustaa siellä on jotenkin kylämäinen fiilis, joskin ihmisiä on aivan liikaa ja valtavan kokonsa vuoksi siirtymiin kuluu aikaa toimivasta metroverkostosta huolimatta.

  VastaaPoista
 10. Alkoi tuntua siltä, että minäkin haluan Lontooseen uudelleen, tuokin jäi näkemättä:)

  VastaaPoista
 11. Pioni, nähtävää riittää moneksi reissuksi, siksi mekin olemme siellä niin tiuhaan käyneet!

  VastaaPoista
 12. Kiitos kuvista! Kävimme kevätreissulla portilla, mutta juuri silloin alkoi kaatosade ja oli pakko jatkaa matkaa. Harmitti silloin kovasti, mutta ei enää niin kovasti :) Hyötypuutarha on upean näköinen. Punatiili, saviruukut ja penkit luovat tunnelmaa.

  VastaaPoista
 13. Huikean hienoja puutarhoja. Samaan on hyvä pyrkiä :)

  VastaaPoista
 14. Lumipyry, harmi, mutta tehän pääsitte vaikka mihin upeisiin kohteisiin, joista minäkin täällä haaveilen!

  Elsbet, totta, inspiraatiota näistä aa, mutta onneksi kaiken voi soveltaa omiin tarpeisiin ja hieman pienimuotoisemmin!

  VastaaPoista
 15. K-i-i-t-o-s! Tuonne on joskus päästävä. Käytännöllisiä idoita.

  VastaaPoista
 16. IHania kuvia! Kiitos kun lisäsit sen tuonne linkkilistaan, on aikanaan mennyt kesätohhinassa aivan ohi.
  Mielenkiintoisen näköinen paikka, pitääpä laittaa mieleen jos joskus Lontooseen asti pääsisi =)

  VArmasti upea reissu!

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.