lauantai 19. toukokuuta 2012

KIVIKOVAJUTTU

Toukokuun päivät syöksyvät kohti kesää niin ettei ihminen meinaa perässä pysyä. Sateinen Helatorstai kului kyläkoulumme kevättempauksessa lahjoitettuja taimia myyden. Purkittamani mehitähdet olivat menestys tulevien pikkupuutarhurien keskuudessa. Ideoin, että ensi vuonna voisi järjestää lapsille pajan, jossa jokainen halukas voisi luoda omiin astioihin pienoispuutarhan kivikkokasveista ja luonnonmateriaaleista. Lasten innostus kasveihin sai minut hurjan iloiseksi ja isompiakin taimiostajia oli ilo palvella.
Pihaan on ilmestynyt 11 kuutiota kivituhkaa (liikaa) ja 5 kuutiota seulanpääkiviä (liikaa). Vaikka olin haaveillut kyseisistä kasoista koko talven, niiden ruumiillistuttua pihamaalle ei ollut itku kaukana. Että pitää itselleen oikein tekemällä järjestää työtä jo kaiken olemassa olevan lisäksi. Mutta kaikella on aikansa ja paikkansa, vähitellen ovat metsäpuutarhan käytävät täyttyneet oivallisesta kivituhkasta ja tänään urakoin kasvihuoneen edustalla aamusta iltaan ranteet kipeinä. Aloitin aamulla kaivamalla nurmikon pois, sitten asettelin varastosta löytämäni suodatinkankaan jämät mullan pintaan, kärräsin useamman kuorman kivituhkaa päälle ja sitten naputtelin hartaudella seulanpääkiviä pintaan. Melkein valmista, huomenna jatketaan. Pelkään vain, että kasvit jäävät liian vähälle huomiolle asuillessani näiden kivien kanssa. 

15 kommenttia:

 1. Mikäs ihana japaninvaahtera siellä kasvarissa komeileekaan? Niiiin kaunista kiveystä! Hyvä Maria!
  Se on totta, ja joskus hyvin turhauttavaa, ettei ehdi tehdä kuin yhtä asiaa kerrallaan. Ja senkin asian tekemiseen kuluu aina pidempi aika kuin mitä piti (ainakin minulla). Ja kun tehokas työskentelyaika ei kuitenkaan oikeasti ole 12 tuntia vuorokaudessa :-D No joo. Mikäs kiire tässä. Pidä taukoja ja käy pihakierroksella vähintään kolme kertaa päivässä! Kyllä ne kivet ehtii naputella.

  VastaaPoista
 2. Japaninverivaahtera on täydessä lehdessä kasvihuoneen lämmössä, en vielä ole uskaltanut nostaa sitä ulos. Ajattelin, että se saa sitten viettää aikaansa tuossa edustalla, nyt kun kiveyskin on siinä valmiina :)

  Talven jälkeen tekemistä on niin paljon ja virtaa ja ideoita riittää, mutta totta, huippusuorituksiin eivät pysty edes vannoutuneet ja asialleen vihkiytyneet turaajat. Välillä pitää istua ja maleksia, ihastella ja nauttia eikä kroppa kestä 12 tuntisia kyykkimismaratooneja.

  VastaaPoista
 3. Hieno kivetys! Sulla onkin materiaalia muutamaksi päiväksi, tuolla päällystää jokuisia neliöitä.

  VastaaPoista
 4. Aaah, mä en tykkäis yhtään pahaa jos pihaan ilmestyisi kivituhkaa ja seulanpääkiviä, tosi jos ne oikeesti ilmestyisi niin en tiedä mistä repisi ajan niiden asetteluun :D

  VastaaPoista
 5. VAU!! Olisin onnesta soikeena, jos mun pihalle ilmestyis tommoset matskut ja vielä noin runsaasti. Upean näköinen kiveys, voin jo kuvitella, miten kauniilta tuo japaninvaahtera näyttää tuossa edustalla.

  VastaaPoista
 6. Pirkko, Tarja ja Tiina, kiitokset, olen toki onnellinen kasoista :)
  Jos omistaisi ison pihan, jossa voisi säilöä aina pieniä määriä eri maa-aineksia, ei kasoista olisi harmia. Nyt ne ovat keskellä pihaa ja vaikeuttavat autolla katokseen pääsyä ja tietenkin muistuttavat joka hetki keskeneräisestä projektista. Mutta pikkuhiljaa tulee valmista.

  VastaaPoista
 7. Valtavan hieno kiveys tuli, vaikka varmasti työvaiheiden lomassa on ollut tuskastuttavia hetkiä. (Minulla on juuri kivipolun pohjatyöt puolessa välissä.. ja muillakin puutarhan kolkilla olisi tekemistä..) Talvikuukaudet vain joutuu sisällä turhautumaan - ja keväästä eteenpäin on pakko painaa pitkää iltaa :)

  VastaaPoista
 8. Oi miten hyvännäköinen kivetys.Ja kasvihuonekkin näyttää ihanalta, erityisesti tuo muurattu tiili! Terkuin yksi joka etsii ideoita omaan kasvihuoneeseen ;)

  VastaaPoista
 9. K, kiitos, ehkä vaikein vaihe oli taas kerran aloitus! Kun pääsee vauhtiin, huomaa saavansa enemmän aikaiseksi kuin olisi itsestään uskonutkaan. Tänään tahti on taas ollut aivan jotain muuta, keksin koko ajan korvaavia hommeleita...
  Tsemppiä omiin projekteihisi!

  Tytteli, kiitos, tuo tiilimuuri ja lattia on minustakin se juttu, joka tuo hiukan särmää muutoin niin tuiki tavalliseen kasvariin.

  VastaaPoista
 10. Vau mitä jälkeä olet saanut aikaiseksi, minä haaveilen vastaavasta alueesta kasvihuoneen liepeille, ehkä joskus...

  VastaaPoista
 11. Kiitis Pioni, olen kyllä tyytyväinen, nyt tuokin alue on vimeistelty. Paitsi... maisemointi jatkuu kasveilla, mutta niiden aika tulee kivityömaiden valmistuttua ;)

  VastaaPoista
 12. Raataminen kannatti, kivet ja tuhka näyttävät upealle tuossa kasvihuoneen rinnalla! ♥

  VastaaPoista
 13. Ison urakan olet tehnyt, wau...mutta lopputulos onkin superhyvä :) Kasvit odottavat kyllä, kivitouhut ovatkin sitten ihanan pysyviä

  VastaaPoista
 14. Kiitokset Kukkahattuneidille, Simmille ja Hortensialle <3

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.