sunnuntai 17. huhtikuuta 2011

DOKTOR WESTERLUND

Dr Westerlund, enköpingiläinen lääkäri suositteli aikoinaan hyväntuoksuista pelargonia raikastamaan tunkkaista ja epäpuhdasta huoneilmaa. Samaista kasvia on käytetty karkottamaan myös syöpäläisiä. Lehdet tuoksuvat tosiaan uskomattoman raikkaan sitruunaiselta ja hieraistessa tuoksu leviää huoneilmaan. Kasvi on tietojen perusteella myös erittäin helppohoitoinen. Tuoksupelargonit viihtyvät kesät ulkona, pärjäävät vähemmälläkin kastelulla ja talvehtivat sisätiloissa muita pelargoneja paremmin. 

15 kommenttia:

 1. Ihana, hyödyllinen vinkki, kiitos kovasti! Aion pistää tuon ehdottomasti korvan taakse. Olisin kiinnostunut myös tietämään, mistä Dr Westerlund on saanut noin hienon taimitikun. ;) Etsin juuri täydellisiä taimitikkuja...

  Kasvilavaprojektinne näyttää niin houkuttelavalta, etten melkein voi katsoa kuvia, kun haluaisin niin kovasti itsekin väkerrellä tuollaisia!

  VastaaPoista
 2. Minäkin etsin pitkään täydellisiä taimitikkuja ja näitä löysin sattumalta eräästä halppistavaratalosta (Minimani, mitenköhän laajalle ovat levittäytyneet)! Olisi kait pitänyt ostaa varasto tyhjäksi, tykkään niin itsekin näistä.

  Kiitos Jenni, taimilavasta olen innoissani! Pitäisi lähteä nyt lautaa ostamaan ja laittaa isäntä nikkaroimaan laatikkoa, pianhan mun pitää päästä kylvämään ;D

  VastaaPoista
 3. Tuttu kukka...Ja se ihanainen tuoksu:)

  VastaaPoista
 4. Minusta tuoksupelargonien tuoksu on turhan voimakas, joten jätän ne muiden nautittavaksi ;) Meillä on kuitenkin kotona huoneilmaa raikastamassa aikamoinen läjä viherkasveja :P

  VastaaPoista
 5. Muistan, että minulla on joskus ollut tuo pelargonia. Kiitos vinkistä, täytyy hankkia uudelleen.

  VastaaPoista
 6. Dahlia - Plantagenilta löysin! Siellä oli kahta eri lajiketta näitä tuoksupelargoneja.

  Lovviisa - minulla on joku mielleyhtymä lapsuuteen tästä kasvista, en vain muista, mistä tämä ihana tuoksujälki aivoissani on peräisin...

  Kukkahattuneiti - totta, huonekasvit raikastavat ilmaa joka tapauksessa ja toiset enenemmän kuin toiset. Noissa Kewin kasvihuoneissa olikin selvästi helppo hengittää ihanaa kosteaa, kasveilta ja mullalta tuoksuvaa ilmaa. Kotioloissa siihen ei aivan pysty :)

  Näitä tuoksupelargoneja taitaa olla joka lähtöön. Tuoksuttelin toistakin, jossa oli appelsiinimainen tuoksu, mutta itse en pidä kovin kyseisestä tuoksusta. Taidan olla kans aika tarkka nenästäni, mutta tässä yksilössä on oikeasti ihana tuoksu eikä se minusta ole liian voimakas, ellei lehtiä hankaa.

  VastaaPoista
 7. Annekatariina -sinullakin on varmaan sama tuoksujälki aivoissa :)

  VastaaPoista
 8. Miltähän niissä entisajan huoneissa on oikein haissut kun on tarvinnut kasvien apua...Millaiset kukat tuohon ihanuuteen tulee??

  VastaaPoista
 9. Suosittelen lämmöllä kokeilemaan! Kukat ovat pienet ja vaatimattomat, kuulemma. Tämän pelargonian pointti taitaa olla nimenomaan tuoksussa, mutta tykkään myös nukkaisista, kivan liuskoittuneista ja kauniin vihreistä lehdistä.

  VastaaPoista
 10. Ihanat lehdet! Tuoksupelargoneissa onkin usein nätimmät, liuskoittuneemmat lehdet kuin tavallisissa kotipelakuissa. Todella ihana löytö!
  Sinulle on tunnustus Saaripalstalla.

  VastaaPoista
 11. Pelargonit ovat hienoja. Minä ilmeisesti en ole ko tuoksujälkeä saanut kun en tuoksupelargoneista ole niiden tuoksun takia innostunut. Mutta mahtaako olla muita sisätiloissa (normaalia huonetilaa hiukan viileämmässä eteisessä) talvehtivia pelargoneja..

  VastaaPoista
 12. Saila - tosiaan, nuo lehdet ovat kyllä erityisen kauniit ja oikeasti tuoksu on juuri kohdallaan; samaa voisi laittaa korvan taa!

  RosaG. - voi kun osaisin neuvoa! Minulla on hyllyssä Susanna Rosenin suuri pelargoniakirja, sieltä varmasti voisi löytyä apuja!

  VastaaPoista
 13. Ennen vanhaan tuoksupelargonista sanottiin että "heiluta kukkaa, pastori tulee", saatiin kait huoneeseen raikas tuoksu.
  Mullakin on tuota pelargonia ollut vuosia kotona ja museollamme. Kukat on vaatimattomat, mutta tuoksu ihana.

  VastaaPoista
 14. tuikku.sundvall@gmail.com10. syyskuuta 2022 klo 12.13

  Hei! Toin omat tuoksupielikkini mökille koko kesäksi ja ovat nyt vallan mahdottomasti kasvaneet kun ovat saaneet sadevettä "niskaansa"! Katsotaan nyt miten käy kun tuon ne kerrostalon kuivaan huoneilmaan.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.