perjantai 25. joulukuuta 2009

SEKAISIN KOMPOSTISTA

Ainut joululahjatoiveeni oli Ken Thompsonin kirja Komposti. Sen sain ja nyt olen lukenut kirjan kannesta kanteen. Olen intoa piukassa suunnittelemassa, miten alan tehokkaammin kierrättää omat eloperäiset jätteemme omalla pihamaallamme. Kompostointi on erityinen taiteenlaji, mutta kirjan viesti on rohkaiseva: vaikka kaikki menisi pieleen, kompostista tulee loppujen lopuksi kelvollinen! Itse sain touhuun potkua syksyllä, kun avasin reilun vuoden muhineet avokompostit ja huomasin aineksen maatuneet melko mukavaan muotoon ilman sen suurempia säätämisiä. Kasasin aineksen vielä talven yli ojanpohjalle isoksi keoksi ja keväällä aion levitellä kompostia perennoille ja kasvimaalle. Nyt en malttaisi pysyä nahoissani, vaan tahtoisin päästä kokeilemaan kirjan neuvoja heti käytännössä. Onpas mukava olla pitkästä aikaa oikein kunnolla innostunut jostain!

7 kommenttia:

 1. Meillä on kompostoitu nyt 14 vuotta kaikki keittiöjäte ja puutarhajäte ja takaisin en vaihtaisi. Onnitumisen iloa sinulle. Kannattaa.

  VastaaPoista
 2. Kiitos rohkaisevista sanoistasi, Pikkupiiku! Uskon itsekin kompostoinnin olevan vaivojen väärtti ja palkitsevan puutarhurin paitsi tuotoksillaan, niin myös tekemisen riemulla ja hyvällä mielellä.

  VastaaPoista
 3. Onks sulla lämpökomposti vai mikä? Itse haaveilen sellaisesta, mutta on vähän kallis :/ Olis kätevää, kun sais kaikki ruuanjätteet yms sinne ja omaa multaa eikä tarttis enää kaupasta raahat säkkikaupalla.

  VastaaPoista
 4. Ei ole vielä lämpökompostoria, Ihan semmoinen avokomposti pelkästään puutarhajätteille. Meidän kunnassa biojäte lajitellaan erikseen, mutta tuntuu suorastaan tuhlaukselta luopua eloperäisestä keittiöjätteestä ja vielä maksaa siitä, että se 'kulta' kuljetetaan pois! Eli keväällä hankin sen lämpökompostorin ja olen kallistumassa semmoiseen 'maapallomalliseen'. Biolani tuntuu tosiaan kohtuuttoman kalliilta. Sitä pyöreää on ihan hyväksi kehuttu ja hinta noin 200.

  VastaaPoista
 5. Tiina, lisäys vielä edelliseen. Eli Globe-lämpökompostori olis tarkoitus hankkia ja hinta noin 160!

  VastaaPoista
 6. Meillä on lämpökompostori tehty vanhasta pakastimesta, hyvin toimii sekin joskin vaatii hieman erilaisia kikkoja, kun sitä ei pääse alakautta tyhjäämään. Sen vieressä on semmoinen muovikyhäelmä, johon laitetaan puoliksi palanut jälkikypsymään. Toinen samanlainen jälkikypsytysastia pitäisi vielä hankkia.

  Ison pihan omistajana haaveilen myös ulkohuussista, mitä pihassa ei ole. Sinne voisi hankkia sen Biolanin huussisydämen, samaan menisi myös keittiöjätekin. Toki syötäville kasveille en sitä "kultaa" kyllä laittaisi, mutta koristekasveille kyllä.

  Olikos tuossa kirjassa mitään sisäkomposteista? Semmoisiakin kai on, ihan keittiömalleja.

  VastaaPoista
 7. Hei Risulintu! Kirjassa ei puhuttu varsinaisesta sisäkompostoinnista; siinä oli ainoastaan esimerkkejä, miten kerätä ja lyhytaikaisesti säilöä kertyvä keittiöjäte.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.