tiistai 7. huhtikuuta 2009

IHANAT HORTENSIAT

Hortensiat ovat kerrassaan ihastuttavia, todellisia puutarhojen kuninkaallisia. Kukinnot ovat mahtipontisia mutta läheltä katsottuna niin herkkiä. Muutama vuosi sitten Irlannin matkallamme ihastuin ikihyvikseni vaaleansinisinä ja -punaisina kukkiviin, valtavan kokoisiin jalohortensioihin, joita kasvoi lähes jokaisen talon ovenpielessä. Samaan ei näillä leveyksillä pysty, mutta onneksi meilläkin on valinnan varaa.
***
Puutarhastani löytyy tuttua syyshortensiaa, hieman arempaa jalohortensiaa (Endless Summer), mustilanhortensia, itsestään kiipeävää köynnöshortensiaa sekä pallohortensia, jota soisi näkevän enemmänkin puutarhoissa. Kaikki yksilöni pallohortensiaa lukuunottamatta ovat vielä melko piskuisia yksilöitä, mutta ilokseni ne ovat selviytyneet jo muutamasta talvesta. Puolivarjoinen kasvupaikka, hapahko ja multava maa tuntuvat olevan hortensioiden mieleen. Ainoastaan mustilanhortensiani kasvaa melko aurinkoisella paikalla. Köynnöshortensiani kasvavat taas ihan selkeästi varjossa ja näyttävät viihtyvän hyvin. Pallohortensian olen leikannut keväisin alas kukinnan edistämiseksi. Pensas on tuuheutunut ja vallannut yhden perennapenkin terassin nurkalta miltei kokonaan.
***
Pallohortensia on kyllä ehdoton suosikkini, suunnitelmissa on perustaa kokonainen penkki täynnänsä tätä ihanuutta ja yhdistää siihen jotain pinkkiä! Niin, ja aurinkoiselle kasvupaikalle on ilmestynyt hortensiauutuus Limelight... sitä tahtoisin myös!

Jalohortensia Endless Summer

Pallohortensia Annabelle

4 kommenttia:

 1. Oi ihanat hortensiat! Täällä meillä IV-V-vyöhykkeellä suurin osa on haaveissa vain, mutta jotain toki aion luonnonlakeja uhmaten kokeilla. Köynnöshortensia olisi hieno. Haluaisin myös tuon uuden ihanan Limelightin, mutta se taitaa jo olla toiveajattelua..

  Blogissani on sinulle jotain..

  VastaaPoista
 2. Itse asustellaan III-vyöhykkeellä. IV-vyöhykkeellä pitäisi tuo mustilanhortensia vielä menestyä ja kuutamohortensia näytti olevan siinä ja siinä. Puutarhan pienilmastolla ja kasvupaikalla on kuitenkin suuri merkitys. Olen yrittänyt istutella hortensioitani suojaisiin paikkoihin. Eikun yrittämään vain! Hei, vasta nyt huomasin, että sinulla on minulle jotain... äkkiä kurkkaamaan!

  VastaaPoista
 3. Terveiset Rantakallion blogista! Hortensiat ovat ihania. Istutin myös viime kesänä Endless summeria. Harmikseni ne muuttuivat heti sinisiksi, vaikka olisin halunnut pitää ne vaaleanpunaisina. Mitäköhän maaperälle voisi tehdä, että saisi ne vaaleanpunaisiksi?

  VastaaPoista
 4. Hei Emppu! Kukinnan väriin vaikuttaa maan pH-arvo, eli mitä happamampi maa sen sinisemmät kukinnot. Tavallisessa, kalkitussa puutarhamullassa kukintojen pitäisi olla vaaleanpunasia ja happamassa, turvepitoisessa mullassa vaaleansinisiä. Minun Endless Summerit kukkivat jotakuinkin siltä väliltä, vaaleanpunaisina, mutta hieman lilaan vivahtavasti! Itse olen istuttanut ne ihan tavalliseen puutarhamultaan, mutta en tosin ole kalkinnutkaan. Käsittääkseni Enless Summer sietää jonkin verran kalkkkiakin, toisin kuin hortensiat yleensä ja sillä maan kalkitsemisella väriä saa punertumaan.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.