lauantai 22. lokakuuta 2016

LEVON AIKA

Tarhakeltakärhö Clematis tanguitica 'My Angel' on loppukesän ja syksyn suloinen kukkija, oikea pieni ihme. Kauempaa katsottuna kukkia ei edes huomaa.
 Olen tehnyt puutarhan välttämättömiä syystöitä pieninä palasina, innosta en voi puhua. Tänään sain tyhjennettyä jo melko hyvässä maatumisvaiheessa olevan keittiöjätekompostin, nyt on tilaa taas talven aikana kertyvälle jätteelle. Meillä on kaksi samanlaista kompostia, jota toista aina täytämme ja toisessa muhii. Talven aikana jätemassa jäätyy ja silloin tarvitaan tilaa, kylmä massa kun ei hajoa ja keko kasvaa silmissä.
 Huomenna täytyy nostella talvetettavat kasvit varastoon ja irrottaa automaattiset luukunavaajat kasvihuoneesta. Vesisaavit on tyhjennetty ja suurin osa puutarhassa pyörivästä rekvisiitasta on jo kasvihuoneen suojissa. Kitkentää ja perkaamista en ole jaksanut edes ajatella, talvi hoitakoon osansa ja minä jatkan sitten keväällä.
Luonto painuu levolle ja minä yritän seurata perässä. Tänään jo ensimmäiset lumihiutaleet leijailivat.

27 kommenttia:

 1. Eipä mullakaan kovin paljon ole intoa ollut puutarhapuuhiin, olen jo muuttanut sohvalle;)
  Keväällä sitten odotellaan maan sulamista, että pääsee kaivamaan ja repimään rikkaruohoja maasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, sohva onkin mukavin paikka näin talven kynnyksellä! Keväästä on ihana haaveilla ja kerätä sitä varten voimia :)

   Poista
 2. Voi että miten ihana tuo on kärhö, haluaisin samanlaisen! Siellä kukkii vaikka mitä, täällä ihan talvi jo nyyh. Lumihiutaleet kuulostavat kyllä kauniilta. Jotenkin turha olisikin ladata energiaa näihin syksyhommiin, keväällä sitten uudella innolla taasen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kärhö on viimeinen kaunis kukkija puutarhassani. Talvi on tullut, sinne oikein lumen kanssa. Täälläkin pakkanen ja pureva viima vaan ei lunta, ottaisin sitä kyllä mielelläni vastaan.

   Poista
 3. Oon ihaallu tuata kärhyä ennenki....ja ny taas :) Het muuttaa meillekki, ku vastahan tuloo. Paikka o jo kattottuna.
  Mullon yks rojekti viälä keske. Sitte ei oo väliä vaikka sataas akkoja hamehet korvis.
  Räntää heitteli meillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kärhö oli joku heräteostos aikanaan ja olen kiitellyt jälkikäteen itseäni siitä!

   Poista
 4. Oho, lunta jo! On siinäkin hyvät puolensa - keväällä on taas intoa melkein pienen kylän tarpeiksi ;) Sitten taas rikat saavat kyytiä. Eivät onneksi talven aikana ainakaan lisääänny.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo onneksi rikkaruohot eivät leviä talven aikana, keväällä sitten intoa täynnä taas niiden kimppuun!

   Poista
 5. Keväällä on aina mukava aloittaa uudella innolla. Silloin innostuu jopa siivouksesta - toisin kuin näin syksyllä. Tänään oli niin kylmä viima että ei paljon ulkoilma houkutellut. Täytyykin muistaa irrottaa se automaattinen luukun avaaja kasvarista. Kiitos muistutuksesta! Lempeää ja rauhoittavaa syksyä sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinne Linda! Keväästä haaveilun voi jo aloittaa kun maa on jäätynyt ja talvi tekee tuloaan.

   Poista
 6. Suloinen kukkija tuo tarhakeltakärhö:)

  VastaaPoista
 7. Samansorttista puuhaa minullakin luvassa tänään. Vesitynnyrien kääntäminen nurin jne. Johan ne lupaili lunta tulevaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeiset puutarhatyöt tuntuvat aina hieman raskailta, keväällä sitä sitten ehtiikin vaikka mitä kun mieli on täynnä uuden alkua; sitä siis odotellessa!

   Poista
 8. Oiii, onko siellä jo tullut hiutaleita? Hyvä, kun muistutit luukun avaajista, olin itse ne ihan unohtanut. Ihana tuo kärhö, mulla on tavallista kiinankeltakärhöä ja kovasti se ilahduttaa pitkään syksyyn. Lieköhän tuo pienikukkainen täällä menestyisi, on se vaan niin söpö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, nyt saisi olla jo täälläkin lunt akuten etelässä. Pakkanen paukkuu ja kylmä viima vihloo. Minäkin epäilin tämän kärhön menestymistä vaan hienosti on pärjännyt, uskon että menisi teilläkin!

   Poista
 9. Ihastuttava My Angel. Meni kyllä minunkin hankintalistalleni oitis.
  Eilen ja tänään on tuullut niin kylmästi, ettei pihalle tee yhtään mieli mennä. Ja nyt näkyy ikkunaruudussa vesipisaroitakin.

  VastaaPoista
 10. Uskomattoman kaunis kärhö...hankitalistalle se meni minullakin samantein! Lunta on hipsutellut meilläkin ja aamulla satoi hetken räntää, on niiiiin kylmä tuuli! Pihatyöt kohdaltani seisahtuivat, isäntä jatkaa, päältäajettavalla ruohonleikkurilla 'haravoi' jälleen pihaa, lehtiä on paljon vielä omenapuissa, touhu jatkuu hiljalleen, kunnes lunta sataa ja pakkanen alkaa paukkua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kuin sinä Saila... joku verkkomyymälä muistaakseni myi tätä kun joskus googletin. Syyspuhteita piisaa mutta onneksi voi viimeistään lumen tuloon lopettaa ja siisrtyä sisälle haaveilemaan uudesta keväästä :)

   Poista
 11. Minusta talvi tuntuu ihan tervetulleelta sikäli, että ei ole enää oikein inspiraatiota puuhailla puutarhassa. Muutamia pihahommia pitäisi vielä kuitenkin tehdä ja siirtää puutarhatuolit sisälle. Tänään istutin viimeiset kukkaispulit maahan, mikä oli kyllä oikeastaan aika mukavaa.
  Nyt on enemmän intoa laitella kotia sisällä ja hoitaa viherkasveja.

  Todella kaunis tuo sinun tarhakeltakärhö!

  Sanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, kyllä lumentulo viimeistään armahtaa puutarhurin. Kunhan välttämättömimmät tulee tehtyä niin hyvä, sitten alkaakin odotus ja pienet askareet sisällä.

   Poista
 12. Samat on täälläkin tavoitteet, talvilepo olisikin jo poikaa! Edellisinä syksyinä on tuntunut minulla vain vauhti kiihtyvän, mutta nyt on tuo lammikko vienyt mehut aikas lailla. Kasvimaan kääntäminen ja kitkeminen ei ollut lauantaina enää yhtään nautinnollista :( Vaan onneksi pian voi jo alkaa odottamaan uutta kevättä, uusin voimin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon että lammen kanssa onkin ollut puuhaa! Kevät antaa niin paljon energiaa, turha siis kiusata itseään näin syksyllä!

   Poista
 13. Se on oikea asenne, mitä noista syystöistä vauhkoamaan. Kyllä ne rikkaruohot löytävät tiensä kukkapenkkeihin keväällä vaikka kuinka syksyllä kitkisi :P Jostain syystä en ole koskaan ollut erityisen innostunut puutarhan syyshommista. Leppoisaa viikonloppua sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elämä ei muutenkaan tule valmiiksi vaikka kuinka ahkeroi, aina on askeleen vähintään jäljessä vaikka kuinka pitäisi vauhtia yllä. Itse olen oppinut luovuttamaan siinä kohtaa kun ei näe pyristelyssä mitään järkeä. Elämä on yhtä kuin keskeneräisyys ;)

   Poista
 14. Hei Maria! :) Vaikka olet talvilevolla, hivutan sinulle 4 vuodenaikaa -puutarhahaasteen blogissani jos haluat ottaa vastaan (ei tietenkään pakollista). Leppoisaa joulun aikaa, kevään odotusta, ja tietysti itsenäisyyspäivää! ♥

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.