perjantai 25. maaliskuuta 2016

PUUTARHA AUKI

Aikani ajatusta veivattuani heittäydyin leikkiin mukaan eli puutarhani on avoinna taas tulevana kesänä Avointen puutarhojen päivänä. Ajankohta elokuun alussa hiersi hieman ja tarvitsin rohkaisua loppukesän puutarhakuvista viime vuosilta. Tässä vaiheessa vuotta on aina kamalan vaikea hahmottaa miltä puutarha mahtaa näyttää vaikkapa viiden kuukauden kuluttua. Itsekriittisyydessään sitä listaa heti vaikka kuinka monta keskeneräistä kohtaa, joiden vuoksi vierailijoiden kutsuminen ei nyt oikein olisi suotavaa. Sitten kupissa painaa kuitenkin ne ihanimmat hetket ja näkymät, mitä loppukesä parhaimmillaan tarjoilee. 
Olen saanut puutarhan avaamisesta aina silloin tällöin kyselyitäkin ja yksi viimeisimpiä kommentteja asian tiimoilta oli tämä niin ihana ja mieltä lämmittävä, että voisin melkein nimetä sen syyksi päätökselleni:
...kävin puutarhassa tutustumassa avoimissa puutarhoissa ja olet innoittajani.
Minä en lähde mukaan sillä ajatuksella, että pitäisin puutarhaani niin upeana, että tahtoisin sen vuoksi toivottaa vierailijat tervetulleiksi. En liioin välitä, paljonko kävijöitä päivän aikana kertyy. Tämä on yhden naisen ja vähän miehenkin oman kodin yhteyteen luoma oma vihreä maailma, joka elää ja hengittää elämämme tahtiin, arjessa pakertaen, välillä väsyen, mutta silti elämästä nauttien. Itse olen vieraillut aika monissa todella kauniissa, hartaudella ja kovalla työllä luoduissa puutarhoissa, joten osaan pitää itseni nöyränä ja leikkisästi sanottuna, tiedän paikkani. 
Puutarha on tuonut elämääni niin paljon iloa, kauneutta sekä hyvinvointia ja se on syy miksi ajatus oman puutarhan avaamisesta tuntuu millään tapaa järkevältä. Niin kliseiseltä kun se kuulostaakin, avatessaan kotinsa tai puutarhansa sitä avaa aika paljon itseäänkin ja itsesuojeluvaistolla varustettu ihminen näkee tilanteessa kyllä riskinkin mahdollisuudet. Kuitenkin kaksi vuotta sitten kun ensimmäisen kerran osallistuin Avoimiin puutarhoihin, vierailijoiden lämminhenkisyys ja positiivinen palaute todella yllättivät. Ääneen yksi rouva taisi kommentoida, ettei kyllä istuttaisi omenapuiden alle perennoja ja joku vanhempi herra naureskeli jollekin ratkaisulle, muuten kaikki ääneen sanottu palaute oli kovin rohkaisevaa. Hyvältä tuntui sekin, kun yksi mies mietti, miksi tomaatinlehdet olivat kovin käpristyneitä ja joku tiesi heti kertoa, että se saattaa johtua liian typpipitoisesta lannoittamisesta. Puutarhaihmisten rakentavaa keskinäistä kokemusten jakamista, josta aina voi oppia uutta ja jonka tarkoitus ei koskaan ole loukata tai aliarvioida.
Itse luotu puutarha on tekijänsä sielunmaisema, joka ei useinkaan ole vielä valmis. Itse olen viettänyt aikaa puutarhassa hyvin monenlaisten tunnetilojen vallassa. Olen kaivanut kyyneleet silmissä elämän murheet harteilla painaen, kuopsuttanut ankaran pääkivun kourissa ja toivonut fyysisen työn lievittävän kamalaa oloani. Olen myös kokenut euforisia hetkiä uusia istutusalueita hahmotellessani ja kasvien, polkujen ja rakenteiden linjoja maalaillessani. Kiitollisuus ja syvä onnentunne ovat vallaneet mielen, kun olemme saaneet mieheni kanssa yhteistuumin jonkun pitkään suunnitteilla olleen rakennelman valmiiksi ja josta en ilman hänen apuaan olisi selvinnyt tai päässyt hommassa edes alkuun. 
Rakkaudella luotu puutarha näyttää juuri siltä; rakkaudella luodulta. Sitä on tehty voimien ja varojen mukaan, ongelmia ratkoen ja esteitä voittaen. Itse en olisi osannut eivätkä rahkeet ja rahat olisi riittäneet kerralla luotuun puutarhaan enkä kyllä olisi sellaista edes halunnut. Siksi sielunmaisemani on edelleen keskeneräinen, mutta toivon mukaan puutarhassa näkyy jo viitteitä unelmistani. Nyt toivon vain että tuleva puutarhakevät- ja kesä olisivat täynnä intoa ja iloa ja voisin viettää mahdollisimman paljon aikaa puutarhatöissä. Olisi ihana avata elokuussa puutarha, jossa on hyvä tunnelma ja josta välittyy luonnon ja puutarhanhoidon ilo ja hyvää tekevä vaikutus. Kaikkein hienointa olisi taas innostaa jotakuta.

P.S. Pari postausta alempana olevaan arvontaan on aikaa osallistua vielä yli vuorokausi, ilmoitan voittajan sitten sunnuntaina!

36 kommenttia:

 1. Voi että, miten ihania ajatuksia puutarhasta. Luulisin, että muita puutarhaihmisiä kiinnostaisikin eniten se keskeneräisyys ja aitous, asioiden jakaminen ja keskustelu, ideoiden vaihto... ehkä sitten ei-puutarhaihmiset odottaisivat näkevänsä jonkin "valmiin teoksen".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi se taitaa olla, niinhän sitä itsekin nauttii muiden puutarhoissa käydessään kun näkee jo jotain valmista ja sitten vasta muotoutumassa olevaa.

   Poista
 2. Kiva kun osallistut avoimiin puutarhoihin tulevana kesänä! Kesän aikataulut ovat osaltani vielä hiukan auki, mutta jos tuona sunnuntaina olen Pohjanmaalla, yritän päästä vierailulle :)

  VastaaPoista
 3. Voi kun pääsisin tutustumaan puutarhaasi! Ainakin yritän järjestää silloin vapaata. Puutarhasi näyttää niin kauniilta ja varsinkin metsäpuutarhaa haluaisin katsoa ihan livenä. Minä ainakin tykkäänkin sellaisista vähän keskeneräisistä puutarhoista, koska omanikin on vielä kovasti sellainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisipa ihana nähdä! Kiitos kauniista sanoista!

   Poista
 4. Hienoa!
  Kyllä puutarhasi näyttää kuviesi perusteella aivan ihanalle!
  Puutarha luodaan itseä varten ja monessa asiassa on ihmisillä eri mieltymykset ja mielipiteet mikä sopii minnekkin. Itse en juuri niistä välitä. Oma pihanikin tulee olemaan kaikkea muuta (siis rönsyilevä sekamelska) kuin töissä tehdyt säntilliset ja harkitut pihat;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla että ammattilainen sanoo noin! Omassa puutarhassa saa temmeltää ja iloitella!

   Poista
 5. Teidän puutarhasta sai valtavasti inspiraatiota, samoin kuin tästä blogista! Ei sitä keskeneräisyyttä ainakaan minun mielestäni näkynyt, ehkä sellaiseen ei kiinnitä huomiota nauttiessa kaikesta kauniista. Kiva kuulla, että olet mukana taas. Minunkin silloinen "taimiprojektini" on kesällä jo kaksivuotias, joten saapa nähdä, pääseekö äiti tulevana kesänä taas puutarhoja kiertelemään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Pieta, ihana kuulla! ja oli niin kiva kun lähditte tänne saakka. Oma 'Taimiprojektisi' onkin jo hyvässä kasvunvauhdissa, toivottavasti pääset taas puutarhoja kiertelemään!

   Poista
 6. Hyvä ku päätit kuitenki osallistua. Mä jo säikährin, ettenkö sittekkää pääse kattomahan sun puutarhaa. Olisin jo ensimmääsellä kerralla halunnu tulla, mutta tuli mutkia matkahan. Kukaan ei takuu varmasti huamaa mitää keskenerääsyyksiä. Koska kukaan muu ku itte, ei tiärä, minkälaaselta joku kohta pitääs näyttää. Ja sun puutarhas näyttää kuvien perusteella.... täyrellisen.... ihanalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kyllä sitä elämässä pitää uskaltaa ;D
   Niin kiva jos pääset kyläilemään!

   Poista
 7. Todella hienoja ajatuksia ja pohdintoja. Sinulla on kuvien perusteella kaunis ja rakkaudella tehty puutarha.

  VastaaPoista
 8. Olet varmasti tehnyt hyvän päätöksen. Jollei välimatka olisi niin pitkä, tulisin aivan viivana katsomaan puutarhaasi!!! Olen tämän blogin kautta ihaillut esimerkiksi itsekuriasi värien käytössä, sillä itseltäni sellainen puuttuu tyystin. =D Iloista pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Enpä tiedä ovatko täälläkään värittäysin harmoniassa ;D
   Iloista pääsiäistä sinne myös!

   Poista
 9. Voi kun olisi mukava tulla vierailulle puutarhaasi! Välimatka on turhan pitkä. Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa pääsiäistä sinulle myös! Suomessa välimatkat ovat harmillisen pitkiä.

   Poista
 10. Puutarhasi näyttää kuvissa niin kauniilta ja inspiroivalta. Varmasti se on sitä paikan päällä nähtynäkin :)
  Meidän puutarha on vasta alkutekijöissään. Hitaasti vuosi vuodelta lisätään istutuksia, hoidetaan ja laitetaan. Toivottasti joskus pihassa alkaa näkyä se visio, joka on vasta omassa mielessäni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Jenna! Vuosi vuodelta puutarha muotoutuu omannäköiseksi, valokuvista on kiva seurata miten nopeasti kaikki oikeastaan kasvaakaan.

   Poista
 11. Kiva juttu, että avaat puutarhasi ensi kesänä. Voi olla, että minäkin tulen vierailulle, jos kerkeän;)

  VastaaPoista
 12. Oikeat puutarhaihmiset tietävät, ettei valmista puutarhaa ole olemassakaan. Blogisi kuvista päätellen puutarhasi on kaunis ja valmis esiteltäväksi.

  VastaaPoista
 13. Hyvä kun kuuntelet sydäntäsi ja päätät avata puutarhasi! Onnekkaita ovat he, jotka pääsevät kaunista puutarhaasi ihailemaan tuolloin!

  VastaaPoista
 14. Eikös ihmisten puutarhat ole aina keskeneräisiä niinkuin me ihmisetkin!
  Eri asia on sitten julkiset tilat ja kasvitieteelliset "ammattipuutarhat".
  Sinun puutarhasi on niin elegantti ja hienostunut.
  Ymmärrän hyvin, että avoimissa puutarhoissa sitä avautuu samalla julkiselle kritiikille.
  Meitä on myös moneksi: suurin osa ihmisistä on sydämellisiä ja ystävällisiä, mutta jokunen kitkerä kommenttikin voi tulla.
  Itse olen vastaanottanut muutamia silloin, kun museomme ja puutarhamme vielä oli avoinna. Kyllä niitä ilkeyksiäkin sai vähän työstää. Osa ihmisistä ei varmasti edes ymmärtänyt loukkaavansa. Ihmisillä oli vaan tietyt odotukset ja jos ne eivät toteutuneet, tuli "sanomista". Mutta voittopuolisesti kävijät olivat iloisia, tyytyväisiä ja kannustavia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, ehdottomasti! Ikäviä kyllä nuo ilkeät kommentit, kyllä ne meieleen jäävät. Onneksi suurin osa puutarhoista kiinostuneista on todelisia puutarhaihmisiä, joilla on sydän paikallaan.

   Poista
 15. Ihanaa että avaat taas puutarhaporttisi, teiltä löytyy niin paljon kaunista katsottavaa! Ihania istutusalueita ja upeaa työn jälkeä. Ehkäpä näemme taas...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, olisipa ihana nähdä taas Pioni ja taidamme tavata jo ennen sitä puutarhabloggareiden tapaamisessakin :)

   Poista
  2. Sinäkin olet siis tulossa, ihanaa:)

   Poista
 16. Mä niin aloin harkitsemaan, pystyisinkö tulemaan sinne saakka. Sun blogi, puutarha ja ajatukset puutarhasta ovat ihan mun lemppareita. Kukaan oikeasti puutarhaihminen ei tykkää täydellisestä ja valmiista puutarhasta. Sellainen olisi ihan tylsä ja siitä puuttuisi se jokin. Sun sanat ja kuvat puutarhasta huokuvat aitoa puutarhaihmisen rakkautta kasveihin ja luontoon. Siitä mä pidän erityisesti.
  Ja mä rakastan sun värimaailmaa... oon jopa alkanu sun takia pitämään siitä keltaisestakin. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi että, olisi aivan ihana nähdä. Ja niin ihanat sanat, olen aivan otettu, kiitos! Keltainen on veikeä juttu, kyllä mäkin sen kanssa taistelen, mutta yritän poimia ne ihanimmat keltaiset kukkijat koska niistä vain saa niin paljon iloa ja energiaa :)
   Näemmeköhän mekin ehkä jo alkukesällä puutarhabloggareiden tapaamisessa, ilmoittauduin mukaan...

   Poista
  2. Oi, ihanaa jos näemme tuolla bloggaritapahtumassa ainakin! <3 Olen tulossa.

   Poista
 17. Kaunis ja lämmin kirjoitus! Puutarha on justiinsa noin, sydämen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos S, näin se on, jokainen aito puutarhuri kokee varmasti samaa.

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.