sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

KOLME HAASTETTA KERRALLA

 Olen saanut viiden kysymyksen haasteet jo kolmeen otteeseen. Olen aivan toivottoman hidas vastailemaan, mutta nyt vastaankin sitten urakalla kaikkiin kerralla.
Ensimmäisenä Kruunu Vuokon kysymykset:

1. Mitkä kolme asiaa ovat mielestäsi parasta puutarhanhoidossa?
Luonnon ja kasvun ihmeen seuraaminen, terve fyysinen ponnistelu raikkaassa ulkoilmassa ja mahdollisuus käyttää luovuuttaan ja nähdä työnsä tulokset.

2. Ovatko lähinnä sydäntäsi perennat vai kesäkukat?
Ehdottomasti perennat, joita voi odottaa joka kevät kuin vanhoja rakkaita ystäviä.

3. Mitkä ovat parhaimmat inspiraation lähteesi?
Silmät ovat auki puutarhalle koko ajan ja inspiraatio voi syttyä missä tahansa kauneutta tai hyvän idean nähdessään. Tietoisesti inspiroidun alan lehdistä, kirjoista, matkoista, ohjelmista, blogeista ja muiden puutarhoista.

4. Suunnitellessasi jonkin uuden entuudestaan tuntemattoman kasvin hankintaa puutarhaasi otatko ensin selvää sen kasvuvaatimuksista ja soveltuvuudesta puutarhaasi vai toimitko ajatuksella, että jostain kyllä löytyy sovelias paikka kasvillesi?
Nykyään käytän pääsääntöiseti harkintaa ja mietin etukäteen, mitä mihinkin voisi istuttaa. Toisinaan taimistoilla syttyy rakkautta ensi silmäyksellä tai jonkinlainen valaistuminen tietyn kasvin suhteen ja silloin se voi olla menoa. Olen oppinut kuitenkin näissäkin tilanteissa malttia eli jos en millään keksi ostohetkellä kasville paikkaa, jätän sen hankkimatta, ellei se se sitten ole tolkuttoman hyvässä alennuksessa. Onneksi puutarhaan vielä mahtuu vaikka mitä ja kasvuolosuhteitakin riittää monenlaisia.

5. Mihin aikaan kesästä puutarha on mielestäsi parhaimmillaan?
Keväällä kun puissa on jo pienet lehdet ja maa työtää vihreitä versoja ja kevään pienet kukkijat sykähtyttävät niiden lomasta. Toinen kaunis vaihe ajoittuu sitten keskikesän kukintaan heti juhannuksen jälkeen, kun kasvu on uhkeaa ja runsasta.
Seuraavaksi Pirkon kysymykset:

1. Kerro viisi sellaista asiaa itsestäsi, joita et ole blogissasi ennen kertonut.
Kääk, vetäydyn kuin kilpikonna kilpensä alle, täytyy siis jättää vastaamatta.

2. Mieleenpainunut eläinmuisto.
Kesäkuinen aamupäivä, kun pienenä tyttönä noudin ensimmäisen kissanpentuni naapurimummon luota kotiin. Pentu raapi rintakehäni naarmuille kynsillään kylätietä kotiin kävellessäni, mutta olin niin onnellinen ensimmäisestä omasta lemmikistä.

3. Valitse puutarhastasi yksi tai vaikka viisi mieluista paikkaa ja kerro, miksi valitsit ne.
Vanhan pihjalan alla, ison kiven kupeessa on hyvä henki. Siinä puun alla istuessani näen metsäpuutarhani, kasvihuoneeni, vanhan koukeroisen katajan ja perennat sen alla sekä edessä aukeavan peltolakeuden. Kasvihuoneessa on myös kiva rentoutua hetekalla pötköttäen. Tänään siivosinkin kasvihuoneen ja laitoimme hetekan päälle ilmapatjan, lepopaikka on taas valmiustilassa.

4. Lempirunosi tässä hetkessä.
En varsinaisesti harrasta runoutta vaikka runoista pidänkin enkä nyt keksi tähän kohtaan muuta kuin tuossa sivupalkissanikin olevan ajankohtaisen puutarhamietelmän:
All through the long winter, I dream of my garden. On the first day of spring, I dig my fingers deep into the soft earth. I can feel its energy and my spirits soar.

5. Missä olet ja mitä teet kymmenen vuoden kuluttua?
Toivon että saisin olla mahdollisimman terve ja tärkeimmät ihmiset elämässäni olisivat edelleen läsnä. Toivon mukaan saan vaalia ja hoitaa puutarhaani myös kymmenen vuoden kuluttua.
Lopuksi vielä kysymykset Piia Annelilta:

1. Oletko käynyt puutarhamatkoilla ulkomailla ja jos olet, missä?
En ole ollut varsinaisilla puutarhamatkoilla, mutta nykyään otan aina selvää tulevan matkakohteen puutarhatarjonnasta. Mieleenpainuvimmat puutarhakohteet ovat olleet Lontoon Chelsea Physic Garden ja Kew Gardens, myös Rosendalsin puutarha Tukholman Djurgårdenilla on jäänyt mieleen. Ensi kesän reissu suuntautuu ehkä alppimaisemiin, saapa nähdä mitä sieltä löytyy.

2. Mitä suomalaista puutarhaa suosittelisit kaikille blogisi lukijoille?
Täytyy vetää vähän Pohjanmaalle päin ja vastata Pietarsaaressa sijaitseva Aspegrenin puutarha. Se on hieno entisöity pappilapuutarha historiallisessa miljöössä.

3. Jos pitäisi valita yksi, ottaisitko pihaasi kevät-, kesä- vai syyskukkijoita?
Tekisi mieli valita kevätkukkijat, mutta myös kesä ilman kukkia olisi mahdottomuus. Onneksi tämmöistä valintatilanetta ei oikeasti tule. Tosin syyskukkijoihin puutarhassa pitäisi panostaa enemmän.

4. Milloin oma puutarhavuotesi alkaa?
Minusta tuntuu, että elän nykyään jatkuvassa puutarhasyklissä, ilman selkeää alkua tai loppua. Ehkä loppusyksyyn päättyy aina meneillään oleva puutarhavuosi ja melkein samantien alan jo haaveilla uudesta. Kun saan vihdoin keväällä tarttua haravaan ja aloittaa puutarhan siistimisen tai laittaa kasvihuoneen kuntoon, on uusi puutarhavuosi viimeistään alkanut.

5. Mitä suunnittelet puutarhaasi tälle vuodelle?
Pientä aamupalapatiota etupihan puolelle, uusia kasveja viime vuonna perustetuille istutusalueille ja puutarhakalusteiden maalausta. Haaveissa siintää myös puutarhavaja, mutta siihen tarvitaankin sitten jo miestä.

Arvonta jatkuu, muistakaa osallistua! Kaikki yllä olevat kuvat ovat tältä päivältä; aurinko paistoi ihanasti ja kasvihuoneessa kukkii!

6 kommenttia:

 1. Huh miten paljon haasteita :) Hienot vastaukset. Teillä on ollut aivan ihana päivä eilen, wau miten keväiset kuvat suloisista sipulikukista. Voi tahtoisin tuonne Aspegrenin puutarhaan, se kuulostaa ihanalle. Puutarhavuosi kestää siis nykyisin 12 kuukautta jee. Oikea asenne! Toivon myötätuulta kauden projekteillesi ja miehellesi pikaista tarmoa nikkaroida vaja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja huh miten kova työ vastata! Aurinkoa on riittänyt, tulee lupaava viikonloppu! Nyt on kyllä jo niin kevät ettei paremmasta väliä, tuulikin on kuivatellut maan melkein haravointikuntoon.

   Poista
 2. Ihan huiput vastaukset, vaikka melkoinen maratooni! Kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maratooni totta tosiaan, mutta kiva oli vastailla!

   Poista
 3. Hienot vastaukset haasteisiin. Oli todella kiva lukea niitä.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.