torstai 3. heinäkuuta 2014

TÄÄLLÄ SATAA VIHDOINKIN!

 Tiedän että monin paikoin on kärsitty vesisateista, mutta täällä Pohjanmaan rannikolla on ollut keväästä saakka niin kuivaa, että se on vaikuttanut kasvuun. Siksi tämänpäiväinen tauoton vesisade on suuri ilonaihe.  
 Köynnöshortensia kukkii ensimmäistä kertaa ja nauttii vesisateesta.
 Pioneista ainoastaan 'Bowl of Beauty' ehti kukkimaan sunnuntain Avoimiin puutarhoihin. Nyt kukassa on myös kaunis ja yksinkertainen 'Krinkled White'.
 Viime kesäinen unohdus toi hauskan yllätyksen. Keräämäni pioniunikkojen siemenkodat unohtuivat seinänvieruspenkille ja siemenet olivat ehtineet varista maahan ennen talteen korjaamista. Nyt sadevesiammeen vieressä kasvaa pieni pioniunikkoniitty.
 'Sarah Bernhardt' on uhkeudessaan puutarhan kiistaton kuningatar.
 Tarhasormustinkukka 'Mertonensis' on erityisen voimakaskasvuinen ja rehevä ja kukinnot ovat jännän värisiä ja karvaisia. Sade jatkuu aamuun saakka ja sen jälkeen on luvassa lämpöä. Olen vieläkin innoissani sunnuntain Avoimista puutarhoista ja kaikista mukavista kohtaamisista vierailijoiden kanssa. En voi olla ajattelematta tulevaa ja sitä, miten oman puutarhan elämyksellisyyttä voisi lisätä. Olen iloinen, että päivä kannusti itseäni ahkeroimaan koko kevään ja nyt voin olla tyytyväinen aikaansaannoksiin. Lisäksi sain uutta näkökulmaa puutarhaani vierailijoiden kautta, kun sain huomata, mitkä asiat kiinnittivät huomiota. Toivon, että mahdollisimman moni uskaltautuisi tulevaisuudessa avaamaan puutarhansa portit vierailijoille. Puutarhaharrastus jos mikä on jakamista. Toisten puutarhoista saa aina jotain kotiinviemistä uusien ideoiden ja joskus jopa jakotaimien muodossa!

20 kommenttia:

 1. Suomi taitaa olla todellakin pitkä maa, kun säät ovat näköjään niin erilaiset.
  Olishan se hauska kun tasaisesti paistais aurinko ja satais, mutta kasvit on onneksi aika sopeutuvaisia.
  Kauniilta puutarhassasi näyttää!
  Itse olen ajatellut että avaan puutarhani ovet joskus eläkkeellä ollessa, kun on aikaa nyppiä joka ikinen rikkaruoho. Mutta kun sunnuntaina vierailin muiden puutarhoissa, tajusin että kyse on ihanasta ajatusten ja ideoiden ja kokemusten vaihdosta. Olin tosi kiitollinen ja iloinen jokaisesta puutarhansa avanneesta uskalikosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, säitä riittää moneksi. Onneksi kasvit selviävät monenlaisesta, mutta itseä tietenkin harmittaa kun näkee niiden kärsivän. Eläkeikää ei kannata odottaa ;D
   Oma kynnykseni ainakin laski paljon, kun vain uskaltauduin mukaan.

   Poista
 2. Eipä meilläkään nuo millimäärät ole olleet mitenkään huikaisevat, vaikka sellaisia tihkusadepäiviä onkin ollut. Yhden kerran on nyt kevään ja alkukesän aikana tullut oikein kunolla 33 mm kerralla ja muuten aina joitakin millejä kerrallaan. Vaan selvästi on ollut kuitenkin paljon kosteampaa kuin viime kesänä, joloin olin ihan paniikissa kuivuuden kanssa. Voi kumpa minunkin köynnöshortensiani kukkisi jo pian, onneksi se on kuitenkin lähtenyt kasvamaan ihan mukavasti, vaikka kuivattikin pisimmät yläoksansa:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin on muutaman kerran tullut pieniä kuuroja, jotka eivät kyllä ole maata kastelleet. Köynnöshortensian kukintaa sain monta vuotta odotella, nytkin on vasta kukintoa.

   Poista
 3. Mekin saatiin vettä koko päivä!
  Ja siis tehtyä sisälläkin jotain;)
  Toisten pihoilla on ihana käydä katselemassa ideoita ja nauttia kauneudesta. Ja blogit ovat oiva ensiapu, vaikkei niiden välityksellä varmasti saa kokonaiskuvaa, mutta kauniita välähdyksiä silti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa! Sisätyöt huutavat tekijäänsä täälläkin, ehkä lomalla ehtii paneutua vähän niihinkin.

   Poista
 4. Toivottavasti sateet eivät kestä niin pitkään kuin täällä Uudellamaalla. Loma lähestyy ja se vietetään osaksi mökillämme meren äärellä Keski- Pohjanmaalla. Nyt toivoisi siis lämpöä ja aurinkoa, kun täällä etelässä on viime viikot ollut perin sateista. Ihanat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eivät kestä, tännekin saapuu lämpö ja hellekelit, saatte varmasti nauttia mökillä!

   Poista
 5. Täällä on myös kuivaa, jopa tähtiputki nuokkui tässä yksi ilta. Mutta eilen ei ainakaan tarvinnut kastella, tuli vettä oikein kunnolla. Sadeveden keruuta pitäisi kyllä kehitellä, pari ämpäriä putkien alla ei oikein auta. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno juttu tämmöinen kunnon sadepäivä. Joo, sadevesi pitäisi saada aina hyvin talteen, harmi kun keräilyastiat eivät aina hivele silmää ;)

   Poista
 6. Kiva, että saitte kunnolla vettä sinne :) Suloiset kukat, ihana luonnon unikkoniitty! Muistin vasta kylvää siemenisiä, nyt odotellaan...Hauska harrastus tuo avoimet puutarhat, sekä puutarhan omistajalle että vierailijoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helpottunut olo ja tänään on pitänyt vain nauttia sateen raikastamasta ilmasta ja virkistyneestä puutarhasta. Unikot ovat hauskoja, kylväytyvät sinne tänne ja kukkivat runsaasti.

   Poista
 7. Tänään jo koko eilinen päivä tuli vettä melkein kaatamalla...:)

  VastaaPoista
 8. Vesisateesta täälläkin on iloittu. Vihdoinkin sitä tuli niin paljon, että maa kastui kunnolla.
  Ihanan värisiä pioniunikkosi ja muutkin kukat !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaasa onkin kaupunki, jonka yli sadepilvet yleensä lipuvat kohti sisämaata, nyt meitä onnisti! Nyt ovat vaaleanpunaiset kukat vallalla.

   Poista
 9. Hassua miten nämä saderintamat oikein kulkevat, jos teillä on ollut tosi kuiva kevät ja täällä on kyllä tullut niin, ettei enää tiedä mihin sitä säilöisi. Tuhannen litran vesisäiliö tulvii yli, normaalina kesänä se olisi ehkä puolillaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ollut erikoislaatuinen kesä säiden puolesta, mutta nyt näyttää lupaavalta. Teillä onkin hyvänkokoinen vesisäiliö.

   Poista
 10. Hassua, että siellä on ollut niin kuivaa, kun täällä on satanut ja tuullut lähes tauotta. Onneksi nyt saimme aurinkoa vihdoinkin. Kesäkukkien kehitys pysähtyi täysin.
  Nuo pioniunikot ovat sitten hurmaavia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä on todellakin ollut kuiva kevät ja kesä! Nyt on ihanan lämmintä mutta edelleen kuivaa :/
   Kesäkukat kärsivät kylmyydestä ja ovat lähteneet vasta nyt kunnolla kasvuun.

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.