perjantai 8. marraskuuta 2013

VARAUTUKAA, UUSI KASVUKAUSI TULOSSA

 Talvetettavien ruukkukasvien määrä ei ole ainakaan pienentynyt. Rungolliset pikkupuut ovat vastustamattomia enkä uskalla ottaa riskejä talven suhteen siitäkään huolimatta, että kaikki vanhat ja uudet hankintani ovat pilkkahintaisia alelöytöjä. Ja vielä ovat pelargonit, muratit, japaninvaahterat ja yksi jalohortensiakin. Eli ei muuta kuin kuormaa varastoon kuljettamaan. Talven mittaan tulen kyllä kuulemaan mainintoja jaloissa pyörivistä rönsyistä...
Kasvihuone odottaa jo uutta kevättä ja puutarhuri sitäkin enemmän. Somistukset ja sisustukset ovat jääneet sitten ensimmäisen talven; sateen alta on saatava tavaraa pois ja mikäpä sen parempi paikka puutarhatyökalujen ja muiden tykötarpeiden talvisäilytykseen kuin kasvihuone. Sieltä ne on taas helppo keväällä ottaa esille ja aloittaa hommat. Tuossa sivustalla näkyvä kivituhkatasanne on styrokseilla pohjustettu. Kevään koittaessa muuraan jäljelle jääneistä tiilistä kasvualtaan, 'nursery bed'in, jossa hennot perennojen taimivauvat saavat kasvaa ja vahvistua ennen varsinaisille sijoilleen istuttamista. Täytyy talven aikana vielä metsästää vanhoja ikkunoita, joista voi koota suojaavan katon altaan päälle.
Syksyn aikana puutarhassa on laitettu alkuun myös reilun kokoinen perenna-alueen laajennus. Lähdin kanttaamaan etualan kaarevaa penkkiä kohti villiviinikaarta ja mies hoiti möyhinnän konepelillä. Kaikki syksyn lehtimassa on haravoitu ja kärrätty parantamaan uuden alueen maata ja takasta olen heitellyt tuhkia sekaan. Keväällä maanmuokkaus jatkuu, tuskin maltan odottaa sitäkään.
Tässä vielä lähikuvaa uuden alueen linjoista. Seuraavaksi laajennukset jatkuvat sitten villiviinikaaresta oikealle kohti kasvihuonetta. Joku tarkkasilmäinen saattaa huomata tuossa jalkapallomaalin oikean nurkan takana valkoisen linnunpöntön. Miehen nikkaroima pönttö kököttää kepin nokassa ja sen juurelle istutin viinikärhön. Toivon mukaan myös tähän puutarhan avonaisempaan osaan muodostuu vähitellen intiimimpi tunnelma.
Suurin osa puutarhakalusteista jää niille sijoilleen. Näitä ei oikein saa minnekään mahtumaankaan ja minusta piha ja puutarha on talvellakin tunnelmallisempi, kun siellä on istuinryhmiä. 
Rungolliset tuijat ja pallotuijat tekevät sisääntulosta ihanan vihreän. Nämä nostan varastoon vasta oikeiden pakkasten tultua. Keväällä tuntuu, että nostaessaan taas kaikki ruukkukasvit varastosta esiin kevät alkaa rysäyksellä ja kasvun voimasta pääsee nauttimaan melkein etuajassa. Ihanaa kevään odotusta kaikille puutarhureille, muille ei kai semmoista uskaltaisi tässä vaiheessa vuotta ääneen toivottaakaan!

12 kommenttia:

 1. Ihan sama täälläkin. Autotallissa talvetettavien kasvien määrä tahtoo koko ajan vain lisääntyä ja lisääntyä. No jossain raja onneksi tulee vastaan. Aivan ihastuttava ja kaunis sisääntulo havuineen ja yhtenäisine kauniine istutusastioineen. Tykkään tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kruunu Vuokko! Onneksi keksin tänään tilaa säästävän hyllyratkaisun varastoon, nyt ovat kasvit suojassa.

   Poista
 2. Kevääseen valmistumista on kasvien suojaaminen ja varastoon kuljettelukin. Nuo virhreät ruukuissa tuovat kauniin tunnelman nyt kun muut kasvit ovat jo valmistautuneet talvilepoon. Minulla odottelee vielä kukkasipuleitakin maahanpääsyä. Sieluni silmin näen kauniit tulppaanikasvustot vaikken ole vielä laittanut tikkua ristiin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, näitä tylsiltäkin tuntuvia puutarhatöitä on mukavampi tehdä, kun ajattelee sen niin, että tässä sitä tehdään jo uutta kevättä! Sipuleita ehtii vielä istutella ja mikäs sen upeampi lahja itselle kuin maahan jemmatut aarteet. Minäkin tein tänään valtavan sipulihankinnan!

   Poista
 3. Eikös vaan tämä pimeinkin aika vuodesta kulu nopeasti kun haaveilee ja valmistelee uutta kasvukautta, ihanaa! Toisaalta en haluaisi vielä luovuttaa tämänkään kauden suhteen, vielä voisi oikein hyvin vaikka istutella kasvejakin kun vaan niitä vielä jostakin saisi! Toisaalta nyt on myös ihan tosi hyvä aika tehdä kaikenlaisia raskaita valmistelevia hommia, joita ei kesä helteillä sitten jaksa. Kyllä tää hortoilu on sitten niin ihanaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totesin tänään miehellekin, että minua ei tämä marraskuu harmita yhtään, kun sain taas puutarhavaihteen päälle. Kevät on niin suurta juhlaa puutarhassa, että sen ajatuksen voimalla jaksaa. Ja nythän voi vielä tehdä pihalla kaikenlaista, vaikka kitkeä rikkaruhoja jos huvittaa :)

   Poista
 4. Kiitos Maria, ihanaa keväänodotusta myös sinulle! Kivat nuo talvetetttavat, ihailen sinua kun jaksat nähdä vaivaa! Ihana tuo alueen laajennus, tulee hieno

  VastaaPoista
 5. Kiitos vain! Olen huono hankkimaan kesäkukkia, joten näitä monivuotisia ruukkukasveja on ehkä sen vuoksi kertynyt. Suurin vaiva on tämä syksyinen raahaus varastoon, talven aikana lorautan vettä jos on tarvis. rakastan uusien istutusaluieden muotoilua, kasvivalinnat ovat sitten hankalampi juttu, mutta ajan kanssa senkin suhteen löytyy ratkaisut.

  VastaaPoista
 6. Siellähän on oltu tosi ahkeria, meikäläinen on muuttanut jo aikoja sitten sisätiloihin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äkillinen marraskuun puutarhapuuska ja olen nauttinut joka solulla. Syksy onkin mennyt puutarhassa kovin vaisuissa tunnelmissa, joten en laita pahakseni :)

   Poista
 7. Ihana uusi alue sinulla on työn alla. Kauniin kaareva muoto yhtdistää jo olemassa olevat penkit toisiinsa. Mukava nähdä miltä pihasi näyttää kesällä ja kuulla kasvivalinnoistasi. Kukkasipuleissa olet tehnyt hyvät löydöt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nyt näyttää paremmalle, kun kaksi erillistä aluetta yhdistyy yhdeksi. Sipulilöydöt tekivät tämän puutarhurin hurjan onnelliseksi :)

   Poista

Sanasi ilahduttavat aina.