torstai 7. marraskuuta 2013

5 KUVAA JA 10 VASTAUSTA


Olen jo aikoja sitten saanut puutarhahaasteen Tiinalta ja Karoliinalta. Kiitos teille ja anteeksi, että vastaaminen on viipynyt. Tässä vastaukset kuvien kera.
1. Anna meille 5 kauneinta kuvaa puutarhastasi. Ne voivat olla lempikasveista tai koko puutarhasta. Keväästä, kesästä, syksytä tai talvesta.
2.Kasvatatko kauneutta vai hyötyä?
Sekä että. Kauneus on kai ollut etusijalla, mutta koska terveellinen ruoka ei tänä päivänä ole itsestään selvyys ja lisäksi ruoka on nykyään suhteellisen kallista, olen oppinut arvostamaan hyötyviljelyä omassa puutarhassa.
3. Mistä löydät inspiraatiota puutarhaasi? 
Ruotsalaiset ja englantilaiset puutarhajulkaisut innoittavat, kuten myös seuraamani puutarhablogit. Monista jo uudelleen ja uudelleen luetuista puutarhakirjoistakin saa oivalluksia talven pimeinä hetkinä. Villi luonto innoittaa myös, sitä ei välttämättä tule ajatelleeksi. Niin ja tietenkin ihan oikeat puutarhavierailut, ne vasta antavatkin inspiraatiota, varsinkin jos pääset tutustumaan myös itse puutarhuriin.
4. Paras puutarhakirjasi?
Puutarhakirjoja on jo metrin verran, valitsisinkohan Rea Peltolan Taitava puutarhuri...
5. Jos olisit kasvi - mikä olisit?
Sanotaanko vaikka kangasajuruoho Thymus serpyllum. Suloisen vaatimaton, hyväntuoksuinen maanpeittäjä, joka kukkiessaan kaunistaa ankeimmankin maapalan.
6. Oletko harrastelija vai ammattilainen - mistä olet hakenut puutarhaoppisi? 
Itseoppinut harrastelija, joka on kyllä haaveillut puutarhurinkin opinnoista.
7. Mikä on paras puutarhavinkkisi?
Paranna maata sinnikkäästi ja luonnonmukaisesti. Kierrätä maa-aineksia ja kompostoi kaikki eloperäinen. 
Älä pidä puutarhaa liian siistinä vaan anna kuihtuvien kasvinosien palauttaa ravinteet maaperään. Vuosien työ palkitaan rehevällä ja hyvinvoivalla puutarhalla.
8. Millainen on unelmapuutarhasi?
Sekoitus luonnonmukaista ja muokattua. Tiivis ja tunnelmallinen. Itse luotu, tunteella ja ajan kanssa.
9. Kuulutko Puutarhayhdistykseen?
Olen sellaiseen jossain vaiheessa liittynyt, mutta jäsenmaksut ovat maksamatta! Siitä huolimatta saan sähköpostiini yhdistyksen tiedotteita...
10. Millainen on sinun puutarhafilosofiasi? Mitä puutarhan hoito sinulle merkitsee?
Anna luonnon puhua, älä pakota puutarhaa tai itseäsi. Kaikki elollinen hoitaa ja vahvistaa mieltä ja puutarhassa tehtävät työt myös ruumista. Parhaimmillaan puutarhanhoito on hyvinvointia: lepoa, nautintoa ja mielekästä työtä.
11. Mikä puutarha (jossa olet vieraillut) on jäänyt mieleesi?
Kaikki omalla tavallaan, mutta voiton vie Lontoon Chelsea Physic Garden. 

16 kommenttia:

 1. Tuonne Chelsea Physic Gardeniin kyllä suuntaan seuraavalla Lontoon-vierailullani! Ihana kuva tuo särkynytsydän ja tulppaanit, voi mitkä värit ja valo.

  VastaaPoista
 2. Minustakin on mukavaa päästä puutarhavierailuille muiden puutarhoihin. Lyhytkin keskustelu puutarhurin kanssa on antoisa. Kauniita kuvia puutarhastasi. Olen niin ihastunut seulanpääkivettyihin polkuihin. Pikku hiljaa yritän rakentaa niitä meillekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, olit ehtinyt juuri kommentoimaan, kun vastailin Sailalle! Minäkin olen ihastunut noihin polkuihin. Lopputulos palkitsee työn ja kiveys vain parenee ajan kanssa. Itse ihan kaipaan keskusteluja muiden puutarhaihmisten kanssa, onneksi on tämä blogimaailma. Ehkä ensi kesänä tapaan taas muita innokkaita tarhureita kasvokkainkin...

   Poista
 3. Kunpa pääsisi jossain vaiheessa Englantiin tai Irlantiin pelkästään puutarhoja koluamaan. Tuo pinkki-keltainen väriyhdistelmä sai innoituksen joskus tekemästäsi jutusta OmaPihaan, muistanetkin ehkä. Tänä vuonna samaiset tulppaanit eivät nousseet enkä ole nytkään laittanut uusia. Harmittaa kyllä. Mutta onneksi metsäpuutarhasta nousee monta muutakin lempparia.

  VastaaPoista
 4. Olipa hauska lukea vastauksesi, juuri viime postauksessani vastailin itse samaisiin kysymyksiin :)

  VastaaPoista
 5. Todella kauniita kuvia ja ihania ajatuksia!

  VastaaPoista
 6. Luin hiljattain kesän Kotiliesi-lehtiä ja näin siellä jutun sinusta ja puutarhastasi. Löysinpä myös tämän blogisi. Aivan ihania ja rentouttavia kuvia! Varsinkaan, kun itselläni ei ole tällä hetkellä omaa puutarhaa. Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Ulla! Toivottavasti oma puutarha odottaa sinua tulevaisuudessa :)

   Poista
 7. Upeita kuvia, kiitos kun otit haasteen vastaan =)
  Juuri nyt kun ulkona on pimeys pimeimmillään, koleaa ja märkää on ihana viettää perjantai iltaa ja lukea blogipäivityksia.
  Kangasajuriruoho on minunkin lemmikkini. Ja kun se tuoksuu niin hyvälle..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi, näihin oli kiva miettiä vastauksia ja selata vanhoja kuvia! Minäkin nautin toisten puutarhoista koneelta käsin takkatulen loisteessa, marraskuu voisi kulua pahemminkin ;)

   Poista
 8. Ihania kuvia ja vastauksia :) Lämmittävät mieltä harmaana syyspäivänä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos haasteesta! Tänään on ollutkin todella harmaa päivä, mutta onneksi kotipesä on lämmin ja mieli jo tulevassa keväässä ;)

   Poista
 9. Kiva Maria , kun olet jälleen palannut blogisi pariin. Pidän niin kovasti puutarhastasi ! Silmä lepää kuvia katsellessa ja niistä tulee hyvä olo.
  Mukavaa kevään odotusta ja leppoisaa syksyä !

  VastaaPoista
 10. Voi kun kivasti sanottu, kiitos Leena! Syksy vei voimia ja blogitauko venähti, mutta kylläpäs tästä saakin taas uutta intoa, teidän jokaisen ansiosta! Nautitaan vuodenajoista, syksyssäkin on paljon iloa.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.