sunnuntai 4. elokuuta 2013

ELOKUU ON HIENO KUU

 
 Elokuussa puutarhan tunnelma muuttuu. Tuleentunut vilja sävyttää maisemaa, tuoksut ovat erilaisia ja myöhäiskesän kukkijat ovat kauneimmillaan. Villiviinin rennot versot riippuvat viehkosti alas rautakaarta ja pallohortensian kukinnot ovat uhkeina.
 Mustilanhortensia kukkii myös kauniisti. Kasvihuoneen ympärille muodostuvat istutukset ovat vielä pahasti kesken, mutta yritän olla hötkyilemättä. Ajatukset muhivat päässä koko ajan ja odotan niiden jalostumista. Kun suunnitelmat sitten kirkastuvat, ei toteutus vie kuin hetken.
Tuoksumiekkaliljat kasvattavat lehtiä mutta nupuista ei vielä ole tietoa. Toisaalta onhan tässä vielä pari kuukautta aikaa, todellakin, eihän puutarhakausi ole vielä päättymässä vaikka kesäloma loppuukin. Oikeastaan nautin syksyisistä pihapuuhista, silloin katse suunnataan jo uuteen kevääseen ja tehdään sille valmisteluja. 
 Pelargonitkin ovat parhaimmillaan näin loppukesästä. Nyt lähes jokainen kukkii ja muutama päivä sitten löysin vielä ihanan jalopelargonilisän kokoelmaan eurolla. Muutamia muitakin huippuedullisia muutaman euron alehankintoja olen tehnyt, muun muassa yhden jalohortensian, jonka aion talvettaa varastossa, pienikukkaisen 'My Angel' kärhön, tuoksuköynnöskuusaman, hempeänkeltaisen 'New Moon' tarhakulleron, himalajanesikon ja hopeasyysvuokon.
Kasvustot ovat rehevöityneet monin paikoin. Tämäkin kuusten alla oleva metsäpuutarhan nurkkaus on viimeinkin runsas ja vihreä. Puutarha opettaa kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä, joka ei aina ole vahvin puoleni. Onneksi elämän realiteetit asettavat raamit tähänkin hommaan, kaikkea ei voi saada eikä ainakaan heti. Nyt ajatuksissa muhii idea yhden hengen huvimajasta, sellaisesta hiljentymismajasta metsäpuutarhan siimeksessä. Kuusikulmainen, kapea ja korkea, harjakattoinen, muutamalla ikkunalla varustettu, yhden korituolin ja jalkarahin mentävä kappeli, jossa voisi kynttilöiden loisteessa huopaan kääriytyneenä lueskella kaikessa rauhassa. Suunnitelmalle on jo periaatteessa näytetty vihreää valoa, mutta toteutus ei ole vielä tämän kesän juttu. Prototyyppinä tosin on valmistumassa hieman samankaltainen linnunpönttö! Nyt Avoimiin puutarhoihin, muutama mielenkiintoinen on tässä 
aivan lähellä. 

12 kommenttia:

 1. Ihania suunnitelmia ja sinun ja miehesi yhteenlasketut taidot tuntien sekä linnunpöntöstä että huvikappelista (!) tulee aivan ihanat, sitten aikanaan!
  Kurkistin viimesyksyisiin kuviini ja mulla tuoksumiekkaliljat näyttivät tasan tuolta vielä elokuun puolivälissäkin, siitä 10 päivän kuluttua ensimmäinen kukka aukesi ja niitä riittikin sitten siihen asti, kunnes peurat söivät lähes kaiken syys-lokakuun taitteessa.
  Valitettavasti talvetukseni epäonnistui, sekä miekkaliljat että daaliat kuolivat. Tänä syksynä jännitän, ehtivätkö sinulta saadut daaliat kukkaan ennen kuin peurat syövät ne...
  Upea tuo sinun pelargonikokoelmasi, etenkin mårbackan näköinen on huippukaunis ja tasapainoinen!

  VastaaPoista
 2. Ihana ihana pelakuuhylly ! Tuo ajatusten jalostuminen on niin totta, kannattaakin antaa ajatusten muhia - niin ne parhaat ratkaisut syntyvät. Ja ideoiminen on niin hauskaa. Mukavaa elokuuta !

  VastaaPoista
 3. Elokuu on ihana kuukausi.
  Hienoja löytöjä ja suunnitelmia. Oma rauha omassa kappelissa ja linnuilla oma meditointi ( ape) paikka.
  Kaunista on puutarhassasi.
  Hiljaa hyvää tulee...tälläisille jotka haluaisivat heti kaiken ja näkyvää puutarha opettaa hirmu paljon.
  Ihanaa elokuuta ja kerätään voimia tulevaa alastonta ja lumista aikaa varten.

  VastaaPoista
 4. Ihana postaus! Itsekin yritän tehokkaasti torjua syksyisiä fiiliksiä, tänään oltiin asuntomessuilla hurjassa 30 helteessä, joten kesäiset olivat vielä! Hiljentymispaikka kuulostaa upealle<3

  VastaaPoista
 5. Elokuussa on ihan eri tunnelma kuin heinäkuussa. Hienosti tuo tunnelma välittyi postauksesta. Jälleen kauniita kuvia ja mukavia suunnitelmia.

  VastaaPoista
 6. Puutarhan suunnittelu on ihanaa, tietysti myös itse tekeminenkin. Ja nauttiminen!
  Toisinaan ideat tupsahtavat jostain heti valmiina, mutta joskus niitä täytyy jalostaa, vuosiakin.
  Tuleva puutarhamajasi kuulostaa ihastuttavalta:)

  VastaaPoista
 7. Saila - linnunpönttö onkin melkein valmis! Kiva kuulla, että tuoksumiekkaliljat ehkä ehtivät vielä hyvinkin kukkaan, haluan tietää,miltä ne tuoksuvat :) Tuo on tosiaan Mårbacka, kaunisti kukkii.

  Pivi - se on ollut tosiaan kiva ja näppärä, tosin jää jo pieneksi! Suunnittelu on melkein parasta ja kun kasvukausi loppuu, alan jo suunnitelma uutta! Mukavaa elokuuta!

  Leenajapojat - se on tosiaan yksi parhaimmista kuukausista! Kappeli pyörii nyt koko ajan mielessä ja haluaisin sen heti... Ihanaa elokuuta myös teille!

  Minna - huh, se oli kuuma reissu! Onneksi elokuu ja syyskuu ovat vielä ihanaa aikaa eikä ankeaa syksyä tarvitse vielä odottaa.

  Irene - totta, tunnelma muuttuu selkeästi kuun vaihtuessa.

  Pioni - kaikki puutarhaan liittyvä on niin ihanaa! Ja totta, josku ideat ovat päivänselviä ja toisinaan tarvitaan vuosia ennen oivalluksen tuloa.

  VastaaPoista
 8. Joo-o, elokuussakin ilmat ovat meitä hemmotelleet, tunnelma on vallan loistava myös kuvissasi!
  -Helena ja Blackie Kahden Naisen Loukusta-

  VastaaPoista
 9. Upeita kuvia ja suunnitelmia taas tarjoilet :)

  VastaaPoista
 10. Aivan mahtava idea. Nyt vaan toteutusta suunnittelemaan.

  Kärsivällisyyttä tässä puutarhailussa oppii,se on totta. Tekee oikein hyvää myös mulle,koska pakkaan olemaan luonteeltani juuri sellainen tänne-mulle-kaikki-heti ja nyt-tyyppi :)
  Käsityöt ovat myös sellainen juttu,joka opettaa kärsivällisyyttä ja pitkäjännitteisyyttä.

  Mikähän siinä onkin,että nyt niin kovasti tunkee päälle syksyfiilikset,vaikka tosiaan kasvukautta on jäljellä vielä useampi kuukausi. JOs,vaikka perennapenkissä ei olisikaan enää mitään niin kovin kukkivaa,niin kesäkukat jaksavat usein hyvinkin ekoihin pakkasiin asti.

  VastaaPoista
 11. Uuu, miten ihanat hortensiat!! Mulla on ihan surkeat tänä vuonna kuivuuden vuoksi, nyyh. Odotan innolla edelleen tuota istutusaluetta, se on hyvä kun harkitsee rauhassa. Yhden hengen huvimaja kuulostaa hauskalta idealta, siitä tulee varmasti hyvä. Ostoksesi oli tosi makeat myös!

  VastaaPoista
 12. Helena - elokuussa saakin yleensä kokea verrattoman tunnelmallisia hetkiä, nautitaan siis niistä!

  Katja - puutarha on kyllä hyvä opettaja, ihan niinkuin lapset ja eläimetkin. Ei anneta syksyn synkkyydelle vielä valtaa vaan nautitaan hetken kauneudesta!

  Sametti Hortensia - sanos muuta, ne ovat niin uhkeita. Täälläpäin on sadetta saatu ihan sopivasti ja se näkyy kasvussa.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.