torstai 6. kesäkuuta 2013

KASVIHUONEESSA KOHISEE

 Hintelistä tomaatintaimista on kasvanut nopeasti vantteria ja elinvoimaisia. Tänä vuonna valikoimissa kirsikkatomaatit 'Black Cherry' ja 'Sweet 100' sekä kasvihuonetomaatti 'Harzfeuer'. Automaattiset kattoluukunavaajat ovat helpottaneet elämää huomattavasti ja kasvitkin näyttävät voivan erinomaisesti, kun eivät joudu kärsimään puutarhurin muistamattomuudesta.
Vihannestiskin yrtit ovat kovassa käytössä, ainakin jos minä laitan ruokaa. Yhtenä iltana paistoin paistinperunoita oliiviöljyssä ja silppusin mukaan ruohosipulia, timjamia ja oreganoa. Menin melkein onnesta sekaisin niitä syödessäni.
 Pelargonit ovat sopeutuneet vähitellen kasvihuoneeseen. Siirto sisätiloista kasvihuoneen valoon on aina järkytys ja lehdet pakkaavat alkuun kellastua liiasta auringosta. Varjostus onkin tarpeen ja lisäksi olen leikellyt rentoja ja valjuja varsia pois. Terrakottakerubi on oikeasti kattokoriste, jonka olen ostanut joskus Kreetalta.
Viiniköynnös 'Zilga' on selvinnyt jo kolmannesta talvestaan ja kurottautuu hitaasti mutta varmasti sisään kasvihuoneeseen tiilisokkelin aukosta. Ehkä uskallan jo toivoa rypälesatoa tuleville vuosille.
Minikurkku 'Passandra' on yllättänyt nopeudellaan. Taimet ovat olleet kasvihuoneessa ehkä kaksi viikkoa ja tänään popsin suuhuni jo ensimmäisen kurkun. Oman maan sato on uskomattoman maukasta ja syötävän kasvattaminen tuo valtavaa mielihyvää. En malttaisi odottaa ensimmäisiä perunoita.

16 kommenttia:

  1. Perunareseptisi kuulostaa valtavan hyvältä! Ja hetkinen - sitähän voisi kokeilla tässäkin taloudessa, sillä kaikkia noita yrttejä löytyy yrttipenkistä! Onpa ihanaa, että matkamuistosi aurinkoiselta saarelta on nyt aurinkoisessa kasvihuoneessasi, tuttujen yrttien tuoksussa! Kerubi on varmasti kuin kotonaan.

    VastaaPoista
  2. Saila - yksinkertaista ruokaa on niin mukava laittaa ja se maistuu aina parhaimmalle. Kerubi on pyörinyt siellä sun täällä hieman orpona, mutta kasvihuone on sille tosiaan omin paikka; katollekaan kun se ei ole päässyt.

    VastaaPoista
  3. Huikean näköistä ja kokoista jo!!!
    Nam, kurkut ovat meidänkin perheessä herkkua!
    Siltä ei selvinnyt mulla kasvihuoneessa, ehkä kokeilen joskus viekää uudestaan. Mitä "temppuja" teet sille talveksi?
    Kiva kuulla pelaquu kokemuksiasi, minunkin palakuut eivät meinaa oikein sopeutua helteeseen ja aurinkoon eikä ole nipun nuppua... Kävin jo ostamassa muutaman kukkivan kaupasta kun kärsivällisyys loppui =)

    VastaaPoista
  4. Kylläpä onkin kasvu humahtanut pitkälle siellä, kohta saat jo tomaattisatoakin. Oma hyötykasvitarha tuo luovuutta ruoanlaittoon. Nautinnollista viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Potut kuulostaa hyvältä. Itselläkin on yrttejä niin pitää yrittää keksiä hyvää käyttöä niille. Mulla kasvimaalla kasvaa myös kaikenlaista ja kovasti jo odotan ensimmäistä satoa!

    VastaaPoista
  6. Karolina - itse kasvatetut kurkutkin maistuvat niin erilaisilta kuin kaupan omat. Tuolle viiniköynnökselle en ole tehnyt kyllä mitään temppuja. Se kasvaa kasvihuoneen ulkopuolella ja näyttää juurtuneen vähitellen. Peittelyä suositellaan, mutta en ole sitäkään tehnyt.

    Cheri - joo, tomaatteja odottelen myös kovasti. Tuo on niin totta, kesällä ruoanlaitossa on ihan oma tatsi!

    Adelheid - minäkin innostun syötävän kasvattamisesta vuosi vuodelta enemmän!

    VastaaPoista
  7. Kohina kuuluu tänne saakka. Ovat vankan näköisiä nuo kasvisi jo nyt kasvihuoneessasi. Sen lisäksi, että siellä kaikki kasvaa hurjaa vauhtia, se on myös niin kaunis. Ehkä tuo kerubi avittaa siellä.
    Yksinkertaisesta ruoasta saa niin maittavaa yrteillä. Katselin jo himoiten ruohosipulimätästäni. Se on kasvilaatikoissa ainoa kasvi viime vuodelta ja näyttää jo vähän saman kokoiselta kuin sinun kasvisi.

    VastaaPoista
  8. Irene - kiitos! Kasvihuone alkaa tuntua taas oikeanlaiselta, kun viidakkotunnelma valtaa vähitellen alaa! Yrtit tuovat kesäiseen ruoanlaittoon kyllä aivan oman säväyksen!

    VastaaPoista
  9. Kyllä ne oman sadon herkut on parhaita. Me saimme jo maistaa ensimmäisiä kirsikkatomaatteja. Vanhempani olivat ostaneet niitä puutarhalta "reilusti", ja toivat pari taimea meillekin. Niissä oli jo raakileita silloin muutama viikko sitten ja nyt ne alkaa punastumaan, nam!
    Itse kasvatetuissa sensijaan ei näy vielä nuppujakaan, ehkä elokuussa sitten maistellaan niitä.
    Mun viime kesänä omppupuun alle laittamani "Zilga" on myös hengissä!

    VastaaPoista
  10. Poini - Ihanaa, ensimmäiset tomaatit. Omani kukkivat parhaillaan ja luulen, että heinkuussä alkaa satoa kypsymään. Hienoa, että viiniköynnöksesi talvehti!

    VastaaPoista
  11. Aivan paratiisi sull siellä <3

    VastaaPoista
  12. Komeat tomaatit sulla jo. Mulla ovat ihan pikkuisia eikä kukkiakaan ole vielä puhjennut. Noo,onneksi tässä on vielä aikaa :)

    Tuoreet yrtit antavat kyllä todella hyvin makua ruokiin. Itsekin vasta toista kesää niitä kasvattelen ja varmasti tulevina kesinä tulen laajentamaan valikoimaa hyvien kokemuksien vuoksi.

    VastaaPoista
  13. Oo mitä herkkuja :) Tosi kiva tuo hylly jonka miehesi väsäsi! Ja kerubi on hieno!

    VastaaPoista
  14. Voi ihana, mikä runsaus! Meillä on kasvihuone vielä paketissa, kun vasta viime viikolla tuli.

    VastaaPoista
  15. Voi kuinka kaunista ja herkullista! Minun minikurkkuni ovat vain juroneet ja miettineet sen jälkeen kun siirsin ne kasvihuoneeseen. Toivottavasti pian saan satoa. Ihana tuo valkoinen tomaattilaatikko. Tulee aina sellainen tekemisen halu kun katselee toisten kauniita blogeja!

    VastaaPoista
  16. Pirkko - kiitos, kumpa vain alkaisi loma ja saisi viettää enemmän aikaa paratiisissa!

    Katja - kyllä ne vielä ehtivät!

    Sametti Hortensia - kiitos!

    Tillikan Tupa - wau, pääsette kokoamaan omaa paratiisia, tulet varmasti nauttimaan!

    TuulaJ - kurkkuni jurottivat viime vuonna samalla tavalla, mutta loppukesästä sain satoa, kyllä sinäkin varmasti!

    VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.