torstai 10. helmikuuta 2011

ASIAA PUUTARHAKIRJOISTA

Muutamissa blogeissa on ollut pohdintaa puutarhakirjoista ja siitä, miten ehdottoman tärkeää niitä on omistaa ja hamstrata lisää. Puutarhakirjat ovat ehtymättömiä inspiraation lähteitä. Oikeastaan on ihan välttämätöntä, että hyllystä löytyy sekä pihapiirin tunnelmiin ja erilaisten puutarhamiljöiden kuvailuun keskittyviä kirjoja että ihan puutarha- ja kasvitietoutta tarjoavia teoksia. Ensin haetaan ideoita ja annetaan ajatusten lentää ja sitten siirrytään tutkimaan, mikä mahdollisesti toimisi ja olisi järkevää omassa pihapiirissä.

Yllä on oma puutarhakirjastoni. Aivan ensimmäinen kirjahankintani kautta aikojen oli Suomalainen puutarhakäsikirja. Viimeisin hankinta on tuo aikaisemmin jo esittelemäni Franske fornemmelser i nordiske haver. Kestosuosikkini on ollut kautta vuosien tunnelmallinen Lumoavat pihat ja puutarhat Suomessa ja Pohjolassa. Lisäksi Rea Peltolan  Joka naisen puutarhakirja ja Paula Ritanen-Närhin Paratiisi takapihalla ovat innoittaneet kovasti. Mielenkiintoisin kirjalöytö on tainnut olla joku aika sitten kirpparilta neljällä eurolla ostettu Strinberg som trädgårdsmestare. Ne hatarat tiedot, joita minulla on kyseisestä kirjailijasta ollut, toivat mielikuvia synkästä miehestä, jonka mielenkiinnon kohteisiin ainakaan puutarhanhoito ei ole kuulunut. En ole kirjaa vielä lukenut, mutta kuvitus on viehättävää ja teksti sisältää monia varmasti edelleen paikkansa pitäviä käytännön ohjeita herran itsensä muistiinpanoilla ja kuvituksilla höystettynä.

Ehkä ajankohtaisimmat ja luetuimmat kirjat ovat tänä talvena oleet Marie Åberg Secherin Kasvihuone sekä Kasvihuoneesta viherhuoneeksi. Viime talvena sydäntä lähellä oli Ken Thompsonin Komposti, jonka oppeja pääsin keväällä kokeilemaan käytännössä.

13 kommenttia:

 1. Sullahan on varsin kattava valikoima! Tuon Pionit -kirjan haluaisin, on niin kaunista katseltavaa ja varsin mielenkiintoista ja yksityiskohtaista tietoa pioneista :)

  VastaaPoista
 2. Oi mikä pino! Tuli kauhea puutarhakirjanselaamishimo jo tuon kuvan katsomisesta. :) Minulla on muuten sama suosikkikirja, Lumoavat pihat jne. Se on niin kaunis ja rauhoittava, palaan siihen aika ajoin vain kuvia katsellakseni, vaikka muistankin kaikki kuvat jo katsomattakin.

  Minä olen tänä keväänä löytänyt mm. Ricu Kajanderin Suomalaisen luontopihan sekä erään teoksen, jossa kerrotaan Suomalaisista unelmapihoista. Kirjoittelin niistä juuri vähän aikaa sitten kotiblogini puolelle. Täydellisiä kirjoja: tietoa, ideoita, inspiraatiota. Minun puutarhakirjakokoelmani on kyllä (toistaiseksi) hyvin vaatimaton sinun pinoosi verrattuna. ;)

  VastaaPoista
 3. Lumoavat suosikki täälläkin. Inspiksiä on kiva hakkee millon mistäkin ...Tännään virisi moniaita kangaskaupassa talsiessa:)

  VastaaPoista
 4. Tuo Komposti oli minusta tosi hyvä kirja, tosin sitä minulla ei ole kirjahyllyssä, mutta luin sen arvostelua varten. Siinä oli hyvin selitetty kompostointi, minun mielestä. Puutarhakirjoja tarvitaan tosiaan moneen asiaan, ensin suunnitteluun, sitten sen yksityiskohtien miettimiseen, rakenteiden toteuttamiseen ja kasvien valintaan.
  Yksi minun kaikkien aikojen suosikeista kasvien valinnan ja ryhmittelyn inspiraatioksi on ruotsalainen Växtkomposition, siinä on ihan mahtavan hienoja istutuskokonaisuuksia Enköpingin julkisissa puistoissa! (Voi että Ruotsi on joissain asioissa niiiiin meitä edellä, ja tää on yksi niistä). Esim. lampea kohti laskeutuvassa rinteessä rivi syksyllä punalehtisiä koristekirsikoita, joiden alla keltaisena loistavaa maanpeittokurjenpolvea. Tai keväällä kukkivien tuomipihlajien valkoisen hunnun alla massoittain tulppaaneja, oikea meri... Tai salvioiden sinisessä kukkamerestä kohoavat marskinliljat, tai...
  ...
  ...
  (sekosi)

  VastaaPoista
 5. Tina - näköjään noita on kertynyt ja kuten totesit, niitä haluaa vain lisää, lisää ja...
  Tuo Pionit -kirja on tosiaan todella täyteläinen tietopakkaus ja aivan ihana. Sain kirjan ystävältä ja olin aivan otettu; kiitos vain kamu!

  Jenni - ihanaa kuulla, että teos on uponnut muihinkin! Näin kirjan joku viikko sitten kirpparilla ja nyt harmittaa, kun en ostanut. Olisin voinut vaikka arpoa sen täällä. Kiva kuulla uusista vinkeistä, ainakaan tuohon Kajanderiin en ole törmännyt. Itseltäni löytyy Suomalaisia unelmapuutarhoja, en tiedä onko se sama, josta kerroit. Hyvä kirja myös se.

  Lovviisa - ja lisää samaan kirjaan ihastuneita! Totta, inspiksiä tulee milloin mistäkin ja yleensä on kausia, että niitä tuntuu tulevan ihan joka paikasta :)

  Saila - totta, Kompostointi oli oikein hyödyllinen tietopaketti, selkeä, hauska ja helppolukuinen. Mieleeni jäi lohdullinen lause, jossa todettiin kaiken lopulta maatuvan, vaikkein kompostointi sujuisikaan taiteen sääntöjen mukaan, tai sinnepäin. Miten ne ruotsalaiset tosiaan osaavat asiat aina meitä paremmin? Puutarha-asioissakin meillä on jotenkin jäykempi ote. Oikein viihdyttävää sekoilua muuten :)

  VastaaPoista
 6. Ostin juuri kirja-alesta Itäisen välimeren kasvit ja Puutarhan puut ja pensaat. Ensin mainittu on kovassa käytössä, kun suunnittelen siskolleni pihaa Israeliin.
  Lisäksi löysin juuri tuon Paratiisi takapihalla, ihan kirja. Eniten kiinnostaa sellaiset kirjat, joissa on jotain kierrätystä.
  Mukavaa viikonloppua puutarjakirjojen ja -suunnitelmien parissa!

  VastaaPoista
 7. Olen ihastellen katsellut tuota kirjapinoa. Löysin vain yhden kirjan joka minulla on (Suomalainen piha ja puutarha). Pitäis varmaan lähteä kirjaostoksille! Mulla on vielä vähä alkutekijöissä tämä puutarhastaminen vaikka tykkäänkin niin kovasti. Tuota vesiaihekirjaa olen käännellyt suomalaisessa kirjakaupassa, aikeena hankkia se. Haluaisin lammikon seuraavaksi. Mutta kaikenkaikkiaan, ihanasti inspiraatiota ja tietoa. Voin vain kuvitella miten ihana puutarha sulla on (ja oonhan mä siitä täällä paljon nauttinut)! Hyvää viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 8. Vaikuttava kirjapino! Kivaa saada lukuvinkkejä. Lumoava on ihan uusi tuttavuus minulle, täytyypä lainailla kirjastosta. Naureskelin tuolle Sailan hurahdukselle, todella ihana!

  VastaaPoista
 9. Aika monta tutunnäköistä kirjaa sinun pinossasi:)

  Seuraavaksi taidan ostaa tuon Paratiisi takapihalla, moni on sitä kehunut.

  VastaaPoista
 10. Eeviregina - totta, kierrätysteema on minunkin mieleen!

  Dahlia - Suomalaisesta taisin muuten minäkin napata tuon Suomalaiset vesiaiheet -kirjan. Kiitos sanoistasi, onhan näitä kirjoja tullut osteltua vuosien saatossa ja piha muotoutuu vähitellen. Kun on joutunut aloittamaan tontilla kaiken ihan alusta, homma tuntuu etenevän vain niin hitaasti. Mutta joka vuosi tulee kuitenkin edistystä ja kasvitkin saavat kokoa ja näköä vähitellen.

  Hortensia - voi vitsit, olisinkin voinut lähettää Lumoavat pihat ja puutarhat -kirjan sinulle, jos tosiaan olisin äkännyt sen ostaa ;)

  Pioni - Paulan Paratiisi takapihalla on kyllä hintansa väärtti, kannattaa ostaa!

  VastaaPoista
 11. Kirjoitin kommentin sinulle aiemmin, mutta näköjään se ei tullutkaan perille... jotain sähläsin ; )
  Ihana kirjapino ! Siinä näkyy olevan monta sellaista, joka minulla jo on. Ja muutama jonka aioin hankkia...
  Ongelma minulla on se, että hyllyt alkavat olla jo aika täynnä ; )
  Mukavaa ystävänpäivää !

  VastaaPoista
 12. Tuttuja kirjankansia osa minullekin! Rakastan puutarhakirjoja, niiden selailu erityisesti talvikuukausina helpottaa kummasti kesänkaipuuta!
  Yleensä tsekkailen kirjakaupoista mahdollisia alekirjoja, äskettäinkin löysin edullisesti Akateemisesta sattumalta oikein mielenkiintoisen Ruukkupuutarha-kirjan. Liityin blogisi lukijaksi, tervetuloa visiitille joskus Mielen Lumoon!

  VastaaPoista
 13. Kyllä tämä internet on kummallinen juttu. Täällä etsin tietoa hakusanoilla ja yhtäkkiä olen jossain ihan harhapoluilla, mutta ei se mitään. Oli kiva kuulla, että olet käynyt puutarhassani "vierailulla", terveisin paula puutarhatoimittaja

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.