keskiviikko 9. joulukuuta 2009

PYHÄ YKSINKERTAISUUS

Tuomaanristi on minulla hyllyssä läpi vuoden, mutta joulun aikaan nostan sen näkyvämmälle paikalle. Mielestäni tämä käsintehty koriste on yksi kauneimmista esineistä kodissamme. Oikeastaan esine on väärä sana kuvaamaan tämmöistä 100%:sta käsityötä. Wikipedia kertoo Tuomaanrististä seuraavaa:

Tuomaanristi, neliömäinen puusta vuoltu lasturisti on joulukoriste saaristoalueelta, lähinnä Korppoosta ja Iniöstä.[1]
Joulukoristeen nimi viittaa apostoli Tuomaaseen. Tuomaan päivä (21. joulukuuta) aloitti perinteisesti joulun ja silloin asetettiin suojelevat ristit oville. Esikuvana ovat olleet kirkkojen takorautaiset ristit.
Tuomaanristissä on nähty myös kristillistä perinnettä vanhempaa vertauskuvallisuutta. Sitä on arveltu pakanuuden ajalta periytyväksi taikamerkiksi, joka on alun perin kuvannut aurinkoa. Ristillä karkotettiin pahoja henkiä, jotka olivat liikkeellä erityisesti vuoden pimeimpään aikaan. Tervaristi maalattiin navetan oveen tai portin pieleen, Pohjanmaalla pihaan pysytytettiin lyhtyjen koristama mäntyristi.[2]
Tuomaanristi on vähitellen 1930-luvulta lähtien levinnyt koko maahan. Ruotsissa on myös Tuomaanristiä muistuttava koriste Ansgarin risti, joka on saanut nimensä Pohjolan apostolin Ansgarin mukaan.

Minua Tuomaanristissä puhuttelee tuo symboliikka, vaatimaton materiaali ja estetiikka. Yksinkertainen on kauneinta.

4 kommenttia:

 1. Voihan pyhä Tuomas. En tiennytkään, että se on ihan täältäpäin. Kaikkea sitä oppii, kun pohojaanmaalainen kertoo.
  Mukavaa kylmän viikon odottelua, sitä on luvattu ensi viikolle! Siis ei odottelua, vaan ihan oikeasti KYLMÄÄ! Hui!

  VastaaPoista
 2. Ai niin... kerta kiellon päälle (vaikka kuka sitä kieltää kommentoimasta, heh). Katsoin Linnan juhlia puolella silmällä ja -korvalla ja kyllä se Miedon Juha on niin ihana, kun se puhuu niin komeaa kieltä, en tiedä mistä päin ja onko oikeaa pohjanmaalaista, ja jos niin etelää vai pohjoista tai itää vai länttä, kun teilläpäin sitä lääniä riittää. Mutta ihana sitä on kuunnella!

  VastaaPoista
 3. Joo, Korppoosta näköjään on; aika vänkä juttu! Luin justihin kans aamun leherestä, jotta ens viikolla kylymää oikeen toren teolla, hiano homma!! Ja Miaron Juha se on niin aito pohojalaanen ku ikinä! Kurikasta on kotoosin, aiva tuasta lähipitäjästä. Aivan menöö omakin rinta rottingille ylypeyrestä, heh heh! Mukavaa loppuviikkoa täältä latomerestä!

  VastaaPoista
 4. Tuomaan risti on kaunis esine ja sitä katsoessa tulee hyvä ja lämmin olo:) Minullakin se on kaapin päällä esillä koko vuoden ja joulun alla se nostetaan enemmän esille. Sitä katsoessa aina miettii, kuinka niin yksinkertaisen näköinen esine voi olla niin kaunis.

  VastaaPoista

Sanasi ilahduttavat aina.